to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δώρο στους παρόχους ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού η Ελλάδα.


Με τους χειρότερους οιωνούς για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τσέπες των καταναλωτών ξεκινά το 2023, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται «θριαμβευτικά» πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού και η κυβέρνηση διπλασιάζει την επιδότηση ώστε να μη φανούν οι επιπτώσεις στις τελικές χρεώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, «το συνολικό ποσόν της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσόν διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου». Ο υπουργός έσπευσε ο ίδιος να επισημάνει τον διπλασιασμό του συνολικού ποσού το οποίο, κατά τη δική του ανακοίνωση έναν μήνα πριν, ήταν 435 εκατομμύρια ευρώ. Μεσολάβησαν αυξήσεις 25-30% στα τιμολόγια λιανικής, τα οποία ανακοινώθηκαν από τους προμηθευτές ρεύματος στις 20 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση αυτή δίνεται με «οδηγό το βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ» και στόχο αυτό να παραμείνει αναλλοίωτο από μήνα σε μήνα στα 159 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,159 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Για καταναλώσεις νοικοκυριών κάτω των 500 κιλοβατωρών, η ΔΕΗ χρέωνε τον Δεκέμβριο 380 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η επιδότηση ήταν 221, ενώ τώρα που η τιμή ανεβαίνει στα 489 ευρώ, η επιδότηση πήγε στα 330. Κατά συνέπεια άλλες εταιρείες προμήθειας, που δεν ανεβάζουν εξίσου τα τιμολόγιά τους, θα δώσουν φθηνότερες τιμές στους πελάτες τους, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να πτοεί τη ΔΕΗ.

Ακολουθώντας τη μόνιμη τακτική να αναγγέλλει διαγγελματικά τις επιδοτήσεις και να μη δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο κ. Σκρέκας δεν εξήγησε πού οφείλεται ο διπλασιασμός των κρατικών ενισχύσεων. Η εξήγηση βρίσκεται ενδεχομένως όχι στη βασική επιδότηση, που αυξήθηκε από τα 221 στα 330 ευρώ, αλλά στα επαγγελματικά τιμολόγια ισχύος έως 35 KVA. Εκεί, οι καταναλώσεις άνω των 2 μεγαβατωρών ήταν τον Δεκέμβριο μόλις 34 ευρώ (ανά MWH) και τώρα πολλαπλασιάζονται στα 292 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσόν ισχύει για όλους τους φούρνους ανεξαρτήτως ισχύος και κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι για τις επαγγελματικές χρεώσεις η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στο παρελθόν τεράστιες επιδοτήσεις χωρίς να καταφέρει να τις υλοποιήσει εγκαίρως προκαλώντας τις διαμαρτυρίες πολλών κλάδων.

Οι προοπτικές γίνονται ακόμη μελανότερες εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα επανήλθε στην πρώτη θέση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος που σήμερα διαμορφώνεται στα 249,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με χθες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο ενεργειακό μείγμα πρωταγωνιστούν οι εισαγωγές ρεύματος με 33,2%, ενώ οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν πολύ χαμηλά στο 7,9% παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για συμμετοχή στο 20%. Δεύτερη στην Ευρώπη είναι η Ιταλία με 207,25 ευρώ και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση Νορβηγία, Ελβετία, Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο, ενώ κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα βρίσκονται Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σερβία, Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

«Μποναμάς δισεκατομμυρίων για το καρτέλ ενέργειας και κάρτα σίτισης για τους πολίτες το Χριστουγεννιάτικο δώρο Μητσοτάκη-Σκρέκα» ήταν το σχόλιο των αρμοδίων για την Ενέργεια, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου και Πέτης Πέρκα που τονίζουν: «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να χαρίζει υπερκέρδη στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας και στα διυλιστήρια χωρίς να παρεμβαίνει για μείωση των τιμών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)