to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στόχος 519c της ΕΥΠ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Κατά τα πρότυπα Χατζηδάκη, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια


Η ΕΥΠ είχε θέσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο υπό παρακολούθηση με τον κωδικό «στόχος 519c». Πληροφορίες που έφτασαν στην ερευνητική ομάδα του Documento όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη λίστα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα και στην οποία ο στρατηγός Φλώρος εμφανίζεται ως παρακολουθούμενος, αλλά προσδιορίζουν και τους λόγους της παρακολούθησής του. Κατά τα πρότυπα του Κωστή Χατζηδάκη που ήταν ο στόχος 5046c, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει τον κωδικό 519c και αντιμετωπίζεται από την ΕΥΠ ως στόχος επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΥΠ, το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση Φλώρου δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του στοιχεία. Δηλαδή όσοι τον παρακολουθούν θεωρούν προφανώς ότι δεν τυγχάνει εμπιστοσύνης σε θέματα που αφορούν το στράτευμα και τις προμήθειες και γι’ αυτό συλλέγουν στοιχεία εναντίον του. Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία για τον στρατηγό, έπρεπε να τον θέσουν εκτός στρατεύματος και αν είχαν περαιτέρω στοιχεία για παράνομη δράση του, θα έπρεπε να τον ελέγξουν ποινικά. Δεν συνέβη όμως τίποτε τέτοιο και αυτό (σύμφωνα με τις πηγές των πληροφοριών του Documento) αποτελεί απόδειξη ότι τα στοιχεία συλλέγονταν με σκοπό τον εκβιασμό.

Την προηγούμενη βδομάδα από την κυβέρνηση διέρρευσε ότι ο Κων. Φλώρος θα παραμείνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ για ακόμη ένα χρόνο. Η διαρροή δεν είναι τυχαία ούτε έμεινε ασχολίαστη από στελέχη του ΥΘΕΘΑ και των τριών Οπλων. «Είναι δυνατόν» λένε «να βγαίνει η είδηση ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθείται από την ΕΥΠ ως ύποπτος για την εθνική ασφάλεια και αυτός όχι μόνο να μην αντιδρά και να μη θίγεται, αλλά να συνεχίζει να συμπορεύεται με αυτούς που φέρονται να τον παρακολουθούν ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε;». Ο ίδιος ο στρατηγός Φλώρος δικαιολογεί την έλλειψη αντίδρασής του με το επιχείρημα που χρησιμοποιεί δημόσια, ότι όλα είναι συνωμοσιολογία. Πώς μπορεί όμως να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο επιχείρημα όταν έχει αποδειχθεί η παρακολούθηση του Κ. Χατζηδάκη και η κυβέρνηση την έχει αποδεχθεί λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η ίδια αλλά ένας παραμηχανισμός στην ΕΥΠ; Ακόμη κι αν είναι έτσι, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ενοχλείται που είναι παρακολουθούμενος από έναν παραμηχανισμό; Δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει εξηγήσεις; Δεν επιθυμεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι όχι μόνο εκτρέπουν το πολίτευμα αλλά παρακολουθούν και αυτόν που είναι εγγυητής της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;

Οπως και στην περίπτωση Χατζηδάκη, η πολιτική ζωή δείχνει να εξελίσσεται σε ένα δρόμο επικίνδυνων αλληλοεκβιασμών. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πρόσφατα επέδειξε πλήρη τα παράσημά του σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, αρνείται να επιδείξει τα παράσημα που υποχρεούται να φέρει ως εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, της περηφάνιας και της απαίτησης να τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες. Μπορεί να αναμετρηθεί με τους εχθρούς της χώρας ένας ανώτατος αξιωματικός που δεν επιλέγει να αναμετρηθεί με αυτούς που τον προσβάλλουν και δεν τον εμπιστεύονται; Αυτό το ερώτημα είναι κυρίαρχο στο Πεντάγωνο, όπου όλοι, ακόμη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως φάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις του, είναι πεπεισμένοι για την παρακολούθηση του Κων. Φλώρου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γίνεται ο στόχος 519c τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οσοι τον παρακολουθούσαν τον χαρακτήριζαν μάλλον προσεκτικό στις επικοινωνίες του. Δεν μιλάει συχνά στο τηλέφωνό του, διακόπτει τον συνομιλητή του όταν αγγίζει θέματα που μπορεί να τον εκθέσουν και φοβάται να επεκταθεί σε θέματα που προκαλεί η συζήτηση.

Από ένα διάστημα και μετά ο Κων. Φλώρος χρησιμοποιεί την εφαρμογή Signal στο τηλέφωνο, επειδή είχε την πληροφορία ότι τα συστήματα της ΕΥΠ δεν μπορούν να την καταγράψουν. Η κίνηση αυτή του Κων. Φλώρου πιθανόν να τον έχει καταστήσει στόχο και από το Predator, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα κλωνοποίησης του τηλεφώνου του. Η πηγή ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αυτή την υποψία, την οποία όμως χαρακτήρισε «πολύ πιθανό ενδεχόμενο».

Μεγάλο ζητούμενο τα εξοπλιστικά

Σύμφωνα με την πηγή του Documento, η παρακολούθηση του Κων. Φλώρου, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των δύο γραμματέων Εξοπλισμών (πρώην και νυν) Θόδωρου Λάγιου και Αριστείδη Αλεξόπουλου, είχε κύριο στόχο τις επιλογές του στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία ήταν πρώτη προτεραιότητα του Μαξίμου. Δεν μπορούσε να προκριθεί καμιά αγορά εξοπλιστικών που δεν είχε την άδεια και σε κάθε περίπτωση τη «διέλευση» μέσω Μαξίμου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει παρακολουθηθεί σε συνομιλίες του που αφορούσαν ισραηλινά συστήματα αλλά και τα ελικόπτερα Black Hawk, τα οποία ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε πει στη Βουλή ότι θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτή την ομιλία, σύμφωνα με τις πηγές πάντα, το Μαξίμου είχε ενημερωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ άφησε τον υπουργό να εκτεθεί επίτηδες στη Βουλή.

Εβριζε την πολιτική ηγεσία

Παρά την προσεκτική στάση του κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο Κων. Φλώρος φαίνεται να έχει καταγραφεί να εκφράζεται κατά του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου αλλά και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας. Κομπάζει συχνά για την αγάπη του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός όμως που θεωρήθηκε αρκετές φορές από αυτούς που τον παρακολουθούσαν ως τακτική ακριβώς για την πιθανότητα να είναι υπό παρακολούθηση.

Ο Κων. Φλώρος γίνεται πολλές φορές αποδέκτης αιτημάτων από υπουργούς για ευνοϊκή μεταχείριση στρατεύσιμων. «Σχεδόν πάντα φρόντιζε να εμφανίζει την όποια εξυπηρέτηση ως μεγάλη προσφορά» υποστηρίζουν οι πηγές. Αναφέρουν το παράδειγμα μιας επικοινωνίας με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια –η οποία φέρεται να έχει καταγραφεί–, στην οποία ο υπουργός είχε ζητήσει μια απλή διευθέτηση για το υπουργείο όμως ο Κων. Φλώρος την εμφάνισε ως μεγάλη εξυπηρέτηση. Η συνομιλία αφορούσε την προσπάθεια να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ραντάρ του αεροδρομίου της Κέρκυρας ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Στα ενημερωτικά δελτία από την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κων. Φλώρος εμφανίζεται ως μη συνεργάσιμος με το υπουργείο.

Συνομιλίες με επιχειρηματία και περιουσιακά στοιχεία

Παρά τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» που θέτουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ υπό παρακολούθηση, αυτή, όπως άλλωστε συνέβη και με τους άλλους στόχους, προσανατολίζεται σε σχέσεις που έχει με επιχειρηματίες. Ενας πολύ ισχυρός επιχειρηματίας μιλούσε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και η επαφή του και τα λεγόμενά του χαρακτηρίζονταν από την ΕΥΠ ως εύνοια προς τον κ. Φλώρο. Η ΕΥΠ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν τη σχέση.

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντοπίζεται από την ΕΥΠ για τα περιουσιακά στοιχεία του Κων. Φλώρου και της οικογένειάς του. Τους ενδιέφεραν συνομιλίες και γενικά πληροφορίες για αγορές που κάνει η οικογένεια του αρχηγού και τις οποίες φαίνεται να συνδέουν με πολλά ερωτήματα.

Ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Οι λίστες που δημοσίευσε το Documento στις οποίες συμπεριλαμβάνεται έχουν επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα. Οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε σήμερα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολιών, αφού αναφέρονται σε γεγονότα που γνωρίζει ο ίδιος και δεν είναι λογικό να γνωρίζει κάποιος άλλος. Θα αφήσει ο στρατηγός Φλώρος αναπάντητη αυτή την παρεκτροπή μέσω της παρακολούθησης του ιδίου ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ; Δεν είναι προσωπικό θέμα του αλλά αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις και το τι εκφράζει ο θεσμός που υπηρετεί. Θα δεχτεί να παραμείνει σιωπηλά αρχηγός σε ένα στράτευμα το οποίο απαιτεί πραγματική και όχι δειλή ηγεσία; Θα ανταλλάξει την περηφάνια που πρέπει να συνοδεύει τον τίτλο του αρχηγού με την ανανέωση της αρχηγίας του, που κινδυνεύει να είναι χωρίς αντίκρισμα; Θα ζητήσει έστω δημόσια εξηγήσεις για την παρακολούθησή του και απόλυτες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον πρωθυπουργό;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)