to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιοδείες με ζιβάγκο και δεξιά στροφή

Αναμένεται κύμα λαϊκιστικής τοξικότητας με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως «όλοι ίδιοι είναι», ώστε να ενισχυθεί η αποχή


Το επιτελείο γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ πιο συντηρητικό και πιο προσιτό στη βάση της Ν.Δ., καθώς οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου εξαμήνου δείχνουν πτώση του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η τακτική που ήδη ακολουθεί το σύστημα Μητσοτάκη περιλαμβάνει περιοδείες, φρασεολογία πιο «λαϊκή», αλλά και διμέτωπο τόσο προς την Αριστερά όσο και προς το Κέντρο.

Περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Κ. Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Φορώντας ζιβάγκο, μίλησε σε μερικές δεκάδες συγκεντρωμένους στον δρόμο ισχυριζόμενος πως η Ν.Δ. είναι «το μόνο πραγματικά λαϊκό κόμμα στη χώρα. Πατριωτικό, λαϊκό και προοδευτικό», ενώ διαφήμισε το (πενιχρό) επίδομα σίτισης που εξήγγειλε στη Βουλή.

Η επιλογή του τόπου και η σκηνοθεσία της ομιλίας δεν ήταν τυχαίες. Η φτωχή και αγροτική Αλεξάνδρεια έδωσε στη Ν.Δ. 44% το 2019, ενώ οι βουλευτές Βεσυρόπουλος και Μπαρτζώκας κατάγονται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Υπήρχαν, λοιπόν, περισσότερες πιθανότητες για μια αξιοπρεπή συγκέντρωση. Ωστόσο, η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ημαθίας αποτέλεσε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα των ψηφοφόρων της ευρύτερης περιοχής που εγκαταλείπουν τη Ν.Δ. και κατευθύνονται είτε προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, είτε προς τα δεξιά της κυβερνώσας παράταξης. Ο Κ. Μητσοτάκης άλλωστε, μετά τη ΔΕΘ, επισκέφθηκε τρεις φορές τη Θεσσαλονίκη, με το επιτελείο του να αγωνιά να βρει τρόπο να κάμψει τη διαφαινόμενη ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης στα βόρεια της χώρας.

Με στόχο οπαδούς με σκληρό συντηρητικό προφίλ

Οι έρευνες στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν ότι η Ελληνική Λύση έχει βάλει στο στόχαστρο ομάδες ψηφοφόρων με σκληρό συντηρητικό προφίλ, κάτι που επιβεβαιώνουν και ντόπιοι παρατηρητές των εξελίξεων. Στρέφεται σε τοπικό επίπεδο σε ομάδες που θέλγονται από τη ρωσοφιλία του Βελόπουλου, όσους ακολουθούν συνωμοσιολογικές θεωρίες περί των εμβολίων και όσους ακολουθούν σκληρές θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις.

Η στροφή της ηγεσίας της Ν.Δ. προς αυτό το κοινό, με φρασεολογία λαϊκίστικη και συντηρητική, μοιάζει με μονόδρομο. Η σχέση του Κ. Μητσοτάκη με τη «μεσαία τάξη» και τους «κεντρώους» φαίνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να έχει διαρραγεί και να μην μπορεί να επανέλθει στα προ του 2019 επίπεδα. Η οικονομική δυσπραγία των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών δυσαρεστούν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., ενώ στο ζήτημα των υποκλοπών το σύστημα Μητσοτάκη φαίνεται να έχει αποτύχει παταγωδώς να πείσει τους πολίτες για τους ισχυρισμούς του.

Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι τα θέματα της οικονομίας θα κυριαρχήσουν στα κριτήρια για την επιλογή ψήφου, καθώς και ότι τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Παράλληλα, σε πρόσφατη έρευνα της MRB (19.12), το 77,5% των πολιτών απάντησε ότι θεωρεί πολύ ή αρκετά σοβαρή την υπόθεση των υποκλοπών. Σε παλιότερη έρευνα της Prorata (12.11), καταγράφηκε ότι το 80% των πολιτών πιστεύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε για όλες ή τις περισσότερες από τις υποκλοπές.

Πόλωση και σενάρια για τον Κασιδιάρη

Μέχρι τις εκλογές, πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εντείνει τις υπερσυντηρητικές επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με το επιτελείο του να θεωρεί πως υπάρχουν πολλαπλά κέρδη από αυτή την τακτική. Αρχικά έτσι ελπίζουν να ενισχυθεί περαιτέρω το δεξιό προφίλ ενός πολιτικού που διαφημιζόταν ως κεντρώος. Ακολούθως, οι υπερπατριωτικές κορώνες, η επίκληση στη στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας και η διαρροή συνωμοσιολογικών θεωριών περί του «φιλότουρκου Τσίπρα» θα αποσκοπούν στο να ξεχαστεί η υπόθεση της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ.

Αναμένεται μάλιστα να υπάρξουν κύματα λαϊκιστικής τοξικότητας από τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη με σκοπό να ενισχυθεί και η αποχή. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως «όλοι ίδιοι είναι», με στόχο να μην προσεγγίσουν την κάλπη πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, και κυρίως οι νεαρότεροι πολίτες. Όσο μεγαλύτερη θα είναι άλλωστε η αποχή τόσο θα μεγαλώνουν τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων, κάνοντας την αυτοδυναμία να μοιάζει εφικτός στόχος.

Τα Παραπολιτικά ανέφεραν προ μίας εβδομάδας ότι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη επεξεργάζονται νομοθετική πρωτοβουλία που θα βάλει εμπόδια στον νεοναζί Κασιδιάρη να κατεβάσει κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Αυτά τα σενάρια φαίνεται προς ώρας να μην επιβεβαιώνονται, καθώς μια τέτοιου είδους απαγόρευση, εκτός από το ότι κινείται στα όρια του συντάγματος, μπορεί να φέρει τα ακριβώς ανάποδα αποτελέσματα: να ενισχυθεί έτι περαιτέρω ο Κυριάκος Βελόπουλος. Φαίνεται λοιπόν να προκρίνεται ένα σενάριο που το κόμμα Κασιδιάρη θα μείνει εκτός Βουλής, γεγονός που θα ενισχύσει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Επιπρόσθετα, στη Ν.Δ. δεν θέλουν να ανοίξει ζήτημα πιθανής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και τριγμούς που θα φτάνουν μέχρι την ιστορική ηγεσία της παράταξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)