to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 23.12.2022

Πολιτική

Γιάννης Μπουρνούς: Προστατέψτε την υγεία και την ασφάλεια των στρατιωτικών

Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τον -εν ώρα υπηρεσίας - τραυματισμό στρατιωτικού σε μονάδα της Λέσβου καθώς και για τα ερωτήματα που εγείρει ο τραυματισμός του σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.


Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι το συμβάν σημειώθηκε κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, παρά την ύπαρξη ιατρικής γνωμάτευσης – σύστασης για αποχή του εν λόγω στρατιωτικού από αυτά εξαιτίας προηγούμενου πρόσφατου τραυματισμού του.

Αλγεινή εντύπωση, υπογραμμίζει ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η ως άνω ιατρική γνωμάτευση είχε γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση της Μονάδας παρ’ όλα αυτά αγνοήθηκε και υποχρεώθηκε ο στρατιωτικός σε ανάληψη 24ωρης ένοπλης υπηρεσίας.

Ο κ. Μπουρνούς συμμεριζόμενος πλήρως την ανησυχία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους, καλεί τον Υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εύστοχα και κρίσιμα ερωτήματα της Ένωσης σχετικά με την τήρηση διατάξεων του ν.3850/2010 που διέπει – μεταξύ άλλων – την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όπως η ύπαρξη Ιατρού Υπηρεσίας στην εν λόγω Μονάδα, ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας από Τεχνικό Ασφαλείας, η επικαιροποίηση των Ατομικών Ιατρικών Φακέλων και η έκδοση βεβαιώσεων προς εργασία για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, στο πλαίσιο της ετήσιας ανασκόπησης επαγγελματικού κινδύνου.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Θέμα: «Τραυματισμός αξιωματικού του Ε.Σ εν ώρα υπηρεσίας».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορά με την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για ατύχημα αξιωματικού του Ε.Σ σε στρατιωτική μονάδα της Λέσβου, κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, παρά την γνωμάτευση ιατρού - που είχε γνωστοποιηθεί στην Διοίκηση - να απέχει από αυτά.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τη 12η Δεκεμβρίου ανατέθηκε στον ως άνω αξιωματικό η εκτέλεση 24ωρης ένοπλης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της οποίας επήλθε ο τραυματισμός του λόγω απώλειας ισορροπίας που πιθανώς οφείλεται σε υφιστάμενο τραυματισμό του.
Επισημαίνεται ότι ο προηγούμενος πρόσφατος τραυματισμός του εν λόγω στρατιωτικού καθώς και η ιατρική γνωμάτευση – σύσταση περί αποχής από συγκεκριμένα καθήκοντα είχαν γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση της Μονάδας αλλά  αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα τον εκ νέου βαρύ τραυματισμό του.

Το ως άνω περιστατικό εγείρει μια σειρά από ερωτήματα - που διατυπώνονται εύστοχα και αναλυτικά στην επιστολή - σχετικά με την τήρηση διατάξεων του ν.3850/2010 που διέπει – μεταξύ άλλων – την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όπως η ύπαρξη Ιατρού Υπηρεσίας στην εν λόγω Μονάδα, ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας από Τεχνικό Ασφαλείας, η επικαιροποίηση των Ατομικών Ιατρικών Φακέλων και η έκδοση βεβαιώσεων προς εργασία για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, στο πλαίσιο της ετήσιας ανασκόπησης επαγγελματικού κινδύνου.

Η επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)