to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 23.12.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Απέχουμε πολύ από τον στόχο της ισότητας

Κεντρικός ομιλητής στη Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση για την Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου, που διοργάνωσε η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα1, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων για θέματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στα κοινοβούλια. Πιο συγκεκριμένα, τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν οι κανόνες κατά της παρενόχλησης, ο τρόπος εφαρμογής τους και η εφαρμογή κυρώσεων όταν παραβιάζονται, καθώς και το σχέδιο δράσης για το φύλο.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας, να ανταλλάξουμε κοινές πρακτικές, να πάρουμε ιδέες που έχουν εφαρμοστεί και μπορούν η καθεμία και ο καθένας -είτε είμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε σε εθνικά Κοινοβούλια- να βελτιώσουμε την πορεία μας. Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νιώθω ικανοποίηση για όσα σημαντικά βήματα έχουμε κάνει από τον Ιούλιο του 2014 που έχω την τιμή να προεδρεύω στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας δημοκρατικός πολιτικός θεσμός, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένας εργοδότης, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι προσφέρουν και δουλεύουν μαζί μας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφαρμόζουμε έναν Οδικό Χάρτη για την πρόοδο στα θέματα της ισότητας και για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις λειτουργίες και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και στόχους προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου της πορείας μας.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και σε όσα πρέπει ακόμα να γίνουν. Κι αυτό γιατί όση πρόοδο και αν έχουμε κάνει, δεν πρέπει να νιώθουμε ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι, καθώς απέχουμε ακόμα σημαντικά από τον στόχο της ισότητας. Και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα: Να βελτιωθούμε και να επιταχύνουμε. Διότι με τους ρυθμούς που κινούμαστε, θα πετύχουμε πλήρη ισότητα μετά από πολλές δεκάδες χρόνια. Μετά από 180 χρόνια θα επιτευχθεί πλήρης ισότητα στον πλανήτη, σύμφωνα με μία μελέτη το ΟΗΕ. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να περιμένουμε και δεν πρέπει να καθυστερήσουμε περαιτέρω».

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) Ρόμπερτ Μπιεντρόν ευχαρίστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το έργο και τις πρωτοβουλίες του στα θέματα της ισότητας, ενώ μετείχαν επίσης ως ομιλήτριες οι μόνιμες συνεισηγήτριες για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου Irène Tolleret και Gwendoline Delbos-Corfield. Τέλος, υπήρξαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)