to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 22.12.2022

Πολιτισμός

Πολλαπλώς εκτεθειμένη η υπουργός Πολιτισμού για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση υπεξαγωγής των βιβλίων πρωτοκόλλου (2015-2017) και των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και η διατάραξη λειτουργίας (δημόσιας) υπηρεσίας, με την κατάληψη των γραφείων του Ταμείου, έκρινε ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού συνιστά δημόσια υπηρεσία, μια απόφαση κομβικής σημασίας τόσο για την τρέχουσα δίκη, όσο και για την επόμενη που αφορά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα


Κομβικής σημασίας είναι η κρίση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με την υπεξαγωγή των βιβλίων πρωτοκόλλου της περιόδου 2015-2017, και των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, με την κατάληψη των γραφείων του Ταμείου.

Παρόλο που το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας δεν είχε εκδικαστεί στο πρωτόδικο δικαστήριο, αφού η Πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών είχε θεωρήσει ότι πρόκειται για ιδιωτικό φορέα και όχι για δημόσια υπηρεσία, και κατά συνέπεια είχε παύσει την ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας Παναγιώτης-Δαυίδ Τριανταφύλλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας «συνιστά δημόσια υπηρεσία». 

Και πράγματι, η χτεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας (Κ. Κοσμάτου, Χρ. Λαμπάκη, Γ. Σάρλη, Ν. Τριανταφυλλάκη) και επικύρωσε τη λειτουργία του Ταμείου ως δημόσιας υπηρεσίας.

Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση που καθιστά τους κατηγορούμενους υπόλογους αφενός για το αδίκημα της κατάληψης και παρακώλυσης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσία, αλλά και για την εξαφάνιση των βιβλίων πρωτοκόλλου και των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, και αφετέρου για την επόμενη δίκη στην οποία παραπέμπονται συγκεκριμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου κατηγορούμενα για συσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τα οποία, διά της υπόθεσης των πλαστών δανείων, ζημίωσαν τον ελληνικό Δημόσιο κατά ποσό που υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ.  

Η υπόθεση των πλαστών δανείων, σύμφωνα με τη δικογραφία, αφορά τη χορήγηση εικονικών δανείων και βοηθημάτων στο όνομα 133 υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν ότι τους είχαν χορηγηθεί αυτά τα δάνεια ή επιδόματα. Οι πλαστές αιτήσεις εισάγονταν προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και γίνονταν δεκτές με αντίστοιχη απόφαση των μελών του. 

Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η υπουργός Πολιτισμού, η οποία παρόλο που η εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας προς την υπουργό ήταν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να τεθούν σε δυνητική αργία, η υπουργός όχι μόνο την αγνόησε, αλλά αρνήθηκε και να την καταθέσει στη Βουλή(!), απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή λόγος δημοσίου συμφέροντος για τη θέση των υπαλλήλων σε δυνητική αργία»... Η χτεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου καθιστά, ωστόσο, έωλα τα επιχειρήματα της κ. Μενδώνη.

Το αμαρτωλό Ταμείο του Υπουργείου Πολιτισμού

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, που κρίνοντας κανείς από τις αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αποτελούσε ένα μηχανισμό κατάχρησης δημοσίου χρήματος με διάφορους τρόπους. Οι επί 16ετία (από την ίδρυση του Ταμείου) πρόεδρος και διευθυντής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, Ιωάννης Τσακοπιάκος και Γιώργος Βλαντής αντίστοιχα, είναι σήμερα κατηγορούμενοι και στις δύο δίκες.

Στη χθεσινή διαδικασία εξέτασης μαρτύρων κατηγορητηρίου κατέθεσε η Ευανθία Γιατρουδάκη, η οποία διετέλεσε γενικής γραμματέας του Δ.Σ. του Ταμείου στη διοίκηση που αντικατέστησε τους προαναφερόμενους. «Από τη στιγμή που αναλάβαμε, σκοπός μας ήταν η λειτουργία του Ταμείου με διαφάνεια», κατέθεσε η μάρτυρας και περιέγραψε τα πολλαπλά εμπόδια που αντιμετώπισε το τότε ΔΣ από την παλαιά διοίκηση, η οποία όχι μόνο αρνούνταν να παραδώσει οικονομικά και διοικητικά στοιχεία, αλλά έφτασε μέχρι του να προκαλέσει κατάληψη του χώρου από την Ομοσπονδία, με αίτημα τη μη αντικατάσταση του διευθυντή Γ. Βλαντή, ο οποίος είχε παυθεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου, ακριβώς λόγω των επίμονων αρνήσεών του να συνεργαστεί με τη νέα διοίκηση.

«Ο ίδιος ο κύριος Βλαντής παρουσίασε εξώδικο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στα μέλη του Δ.Σ. να μη μας παραδοθεί κανένα έγγραφο», σημείωσε η κ. Γιατρουδάκη, η οποία υποστήριξε ότι σκοπός της κατάληψης πέραν του δηλωθέντος, δηλαδή να διατηρηθεί στη θέση του ο κ. Βλαντής, ήταν και η εξαφάνιση και καταστροφή ενοχοποιητικών στοιχείων για την προηγούμενη διοίκηση. Κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη, αφού μετά τη λήξη της κατάληψης, είχαν εξαφανιστεί τόσο τα πρακτικά του Δ.Σ., όσο και τα βιβλία πρωτοκόλλου του Ταμείου.

«Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο και αναφέραμε ότι δεν μπορούσαμε, όχι να διοικήσουμε, αλλά ούτε να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε χωρίς να γνωρίζουμε τι αποφάσεις είχαν ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση, φοβηθήκαμε ότι θα πάμε φυλακή», ανέφερε η μάρτυρας.

«Δεν ξέραμε καν πόσα παιδιά ήταν στον Παιδικό Σταθμό του Ταμείου, ούτε αν η μισθοδοσία κάθε εργαζομένου ανταποκρινόταν στα προσόντα του. Ζητούσαμε από τους εργαζομένους να συμπληρώσουν τους ελλιπείς φακέλους τους. Υπήρχε υπάλληλος που πληρωνόταν για πτυχίο που δεν είχε. Δεν βρήκαμε αιτήσεις για το κατασκηνωτικό επίδομα, αλλά μόνο παραστατικά, για τα οποία καλούμασταν να κάνουμε πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να μπορούμε να ελέγξουμε αν ήταν πραγματικοί δικαιούχοι. Υπήρχε σύμβαση με εταιρεία σεκιούριτι που διέθετε τέσσερις υπαλλήλους της στον παιδικό σταθμό· τη διακόψαμε, γιατί ο μισθός των τεσσάρων υπαλλήλων ήταν 35.000 ευρώ ετησίως αλλά η σύμβαση ήταν για 85.000 ευρώ».

Η Ευανθία Γιατρουδάκη ανέδειξε και τις ευθύνες των Τσακοπιάκου-Βλαντή στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. «Επί 16 χρόνια, ο Τσακοπιάκος ήταν πρόεδρος και ο Βλαντής διευθυντής. Ο Τσακοπιάκος ήταν και πρόεδρος της Ομοσπονδίας», είπε εξηγώντας το συμφέρον που είχαν οι κατηγορούμενοι για την υπεξαγωγή των εγγράφων. Όπως εξήγησε, τα πρωτόκολλα που χάθηκαν συνδέονται με την αδικαιολόγητη απουσία του Τσακοπιάκου από την υπηρεσία του για οκτώ μήνες, καθώς και με τη μη συμμόρφωσή του με την απόφαση του υπουργού, που έπαυε τη διάθεσή του στο Ταμείο και έπρεπε να γυρίσει και να αναλάβει καθήκοντα στην οργανική του θέση, δηλαδή με θέματα για τα οποία ελεγχόταν πειθαρχικά. Τα πρακτικά του Δ.Σ. συνδέονταν με την υπόθεση των πλαστών δανείων και βοηθημάτων.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είχε διεξαχθεί, με εντολή του τότε υπουργού Πολιτισμού, διαχειριστικός έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πόρισμα του οποίου αναφερόταν σε παράνομες δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ και οδήγησε σε ακόμα μία δίωξη για κακουργήματα.

Χτες, η δικηγόρος του κ. Τσακοπιάκου αντέτεινε ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις (απιστία σε βάρος του Δημοσίου) για συνολικά 29 μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Το τι συνέβαινε στο Ταμείο φαίνεται και από τη λίαν εμπεριστατωμένη έκθεση του ΓΛΚ, μετά τον έλεγχο που έκανε για την περίοδο 2005-2016, καταλήγοντας ότι σημαντικό μέρος των πόρων του, με τη διαχείριση των οποίων ήταν επιφορτισμένη η διοίκησή του, διασπαθίστηκαν σε σκοπούς αλλότριους των καταστατικών σκοπών του, κυρίως προς ενίσχυση των πόρων της Ομοσπονδίας και προς οικονομική διευκόλυνση αυτών ή για την πληρωμή υπεραπασχόλησης προσωπικού των γραφείων πολιτικών προσώπων του υπουργείου.

Αν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια ώστε να υπάρξει κάθαρση του διαβόητου Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η Λίνα Μενδώνη, από την πρώτη μέρα της ως υπουργός Πολιτισμού, φαίνεται να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην αποδοθεί δικαιοσύνη και να απαλλαγούν οι εμπλεκόμενοι για σοβαρότατα αδικήματα. Δύσκολα ξεχνά κανείς, άλλωστε, ότι ακόμη και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Ιωάννης Τσακοπιάκος καθόταν στο τραπέζι όπου κάθονταν η απερχόμενη και η επερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Αντιθέτως, όσοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ συμμετείχαν την περίοδο 2017-2019 στην προσπάθεια εξυγίανσης του Ταμείου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πειθαρχικές και άλλες διώξεις διά χειρός της κ. Μενδώνη. 

Πολλαπλώς εκτεθειμένη λοιπόν η υπουργός για την προστασία που προσφέρει μέχρι και σήμερα σε πρόσωπα που δικάζονται και επίκειται να δικαστούν για σειρά πλημμελημάτων και κακουργημάτων, τα οποία έχουν σοβαρά ζημίωσει το ελληνικό Δημόσιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)