to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 21.12.2022

Πολιτική

Qatar_gate: Η Καϊλή και οι περίεργες συμπτώσεις στην επιτροπή Pega

Η βελγική έρευνα εξετάζει τους λόγους συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις - Γιατί η κρατούμενη ευρωβουλευτής έγινε σκιώδης εισηγήτρια των Σοσιαλιστών, αν και η στάση της στην επιτροπή ήταν ότι «δεν τρέχει τίποτα στην Ελλάδα» - Τι υποδηλώνει η συνύπαρξή της στην Pega με τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο


Τη συμμετοχή και τη δράση της Εύας Καϊλή στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης ελέγχουν οι βελγικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η βελγική εισαγγελία ήδη αναζητά στοιχεία για τη συμμετοχή της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου στην Pega, όπως λέγεται η υποεπιτροπή.

Κι αυτό γιατί στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν φτάσει καταγγελίες για παρακολούθηση από το Μαρόκο μελών της ισπανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, που είχαν καταφέρει να «φυτέψουν» στα κινητά των Ισπανών πολιτικών, οι μαροκινές υπηρεσίες υπέκλεπταν τις συνομιλίες του υπουργικού συμβουλίου.

Η Εύα Καϊλή ήταν η «σκιώδης εισηγήτρια», όπως λέγεται, των Σοσιαλιστών στην Pega. Μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Μαρόκου, του οποίου άλλωστε βοηθός ήταν ο προφυλακισμένος σύντροφος της Καϊλή. Αυτές οι «περίεργες» συμπτώσεις έχουν κάνει τις βελγικές Αρχές να ρίξουν το ενδιαφέρον τους πάνω στη δράση τους εντός της επιτροπής.

Γιατί ήθελε την επιτροπή

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στην «Εφ.Συν.», η Εύα Καϊλή ήταν εξαρχής υπεύθυνη εκ μέρους των Σοσιαλιστών στην επιτροπή. Γιατί θέλησε να μπει στην Pega; Ποιο ήταν το ενδιαφέρον της και πώς έπεισε τους Σοσιαλιστές είναι μερικά από τα αυτονόητα πλέον ερωτήματα.

Στην αρχή, η «γραμμή» των Σοσιαλιστών ήταν η Pega να περιοριστεί στην εξέταση της κατάστασης του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία, τους συνήθεις υπόπτους ως «κακά παιδιά» σε επίπεδο δικαιωμάτων της Ε.Ε. Παρά τις πιέσεις άλλων μελών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων, να ενταχθεί στο κάδρο και η υπόθεση της Ελλάδας, η στάση των Σοσιαλιστών -διά της Εύας Καϊλή- στην επιτροπή ήταν «δεν τρέχει και τίποτα».

Οι αποκαλύψεις για την απόπειρα παρακολούθησης του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη έφεραν αλλαγές στη στάση των Ευρωσοσιαλιστών. Λίγο μετά ήταν που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άλλαξε στάση, «έγινε πιο politically correct», όπως χαρακτηριστικά συζητούσαν τα μέλη της επιτροπής. Και τότε ήταν που κανονίστηκε και η αποστολή της Pega σε Αθήνα και Λευκωσία.

Για την ενδεχόμενη παρακολούθηση της ισπανικής κυβέρνησης από το Μαρόκο, οι καταγγελίες δεν προχώρησαν πολύ εντός της επιτροπής. Κυρίως γιατί υπήρχε, την ίδια στιγμή, μία ακόμα υπόθεση παρακολούθησης κατά μελών της καταλανικής πολιτικής κοινότητας και το θέμα προκαλούσε αμηχανία στην ισπανική κυβέρνηση.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και εισηγήτρια της Pega Σόφι ιν’τ Βελντ, «εστιάσαμε περισσότερο στο τι συνέβαινε εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τα λογισμικά παρακολούθησης και ήταν ήδη αρκετή δουλειά για να μονοπωλήσει τον χρόνο μας». Αλλωστε, «η παρέμβασή μας είναι θεσμοθετημένη μόνο εντός της Ε.Ε. και όχι σε τρίτα κράτη», εξήγησε.

Το θέμα με το Μαρόκο

Σε ερώτηση για το αν οι βελγικές Αρχές έχουν έρθει σε επαφή μαζί της για τη διασύνδεση της Pega με την Εύα Καϊλή, τον Α. Κοτσολίνο και το Μαρόκο. Παρόλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εισαγγελείς να είναι ήδη σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα, με την ίδια δεν έχει έρθει κάποιος σε επαφή για το θέμα αυτό.

«Δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το Μαρόκο και ως εκ τούτου δεν υπήρξε παρέμβασή τους, δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν την έκθεσή μου για τις υποκλοπές», μας διαβεβαίωσε η Σόφι ιν’τ Βελντ. «Την Εύα Καϊλή την ξέρω, αλλά τον Αντ. Κοτσολίνο δεν τον ήξερα καν -χρειάστηκε να τον αναζητήσω όταν ακούστηκε το όνομά του. Δεν υπήρξε κάτι περίεργο σε σχέση με το Μαρόκο που μπορώ να σας αναφέρω. Ετσι κι αλλιώς, οι συζητήσεις μας για την τελική έκθεση δεν είχαν προχωρήσει», μας είπε.

Πρόσθεσε όμως ότι «η Εύα Καϊλή είχε κάνει αυτές τις “περίεργες” δηλώσεις όταν έσκασε η είδηση για τον Ν. Ανδρουλάκη. Υποστήριζε τον Ελληνα πρωθυπουργό και έλεγε ότι δεν υπήρχε τίποτα να δούμε στην Ελλάδα και ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν χρειαζόταν να ερευνήσει. Αυτό μου έδωσε την αίσθηση ότι θα ήταν καλύτερα να προετοιμάσω την έκθεσή μου μόνη μου, αντίθετα με τον συνήθη τρόπο λειτουργίας μου».

Οπως αποκαλύπτει, στην πρώτη και τελευταία συζήτηση της Pega επί της πρόχειρης έκθεσης που είχε συντάξει, η Εύα Καϊλή έσπευσε να υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Επέμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περάσει νέα νομοθεσία που ρύθμιζε το τοπίο για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Της είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα, αλλά το σημαντικό είναι επίσης να δοθούν απαντήσεις στην έρευνα για τις παρακολουθήσεις που έγιναν ήδη», θυμάται.

«Μου έδωσε ενστικτωδώς την εντύπωση προσώπου που δεν μπορώ να εμπιστεύομαι»

Η δήλωση της Σόφι ιν’τ Βελντ στην «Εφ.Συν.»:

Μια άγνωστη συνάντηση μεταξύ της Ολλανδής ευρωβουλευτού Σόφι ιν’τ Βελντ και της τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.». Στις 6 Δεκεμβρίου, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εφόδους της βελγικής εισαγγελικής αστυνομίας που έφεραν στο φως το Qatar-gate, οι δυο ευρωβουλευτίνες είχαν συναντηθεί, στον απόηχο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

«Είχα δει στην εφημερίδα Documento ότι η Εύα Καϊλή ήταν στη λίστα των ατόμων που παρακολουθούνταν. Και τότε της έστειλα ένα μήνυμα για να τη ρωτήσω για το θέμα. Είχα στον νου μου τις προηγούμενες αποκαλύψεις του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ένας εκδότης ήταν στο στόχαστρο αλλά μέσω τρίτων. Γνωρίζοντας από δημοσιεύματα τη σχέση τους, σκέφτηκα ότι ίσως παρακολουθούσαν την Καϊλή με στόχο τον συγκεκριμένο εκδότη», διηγείται η Σόφι ιν’τ Βελντ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η Ολλανδή ευρωβουλευτής, η Εύα Καϊλή είχε πρόθυμα αποδεχθεί την πρότασή της να πιουν έναν καφέ στο Ευρωκοινοβούλιο για να συζητήσουν το θέμα. Οταν όμως τη ρώτησε γιατί θεωρούσε ότι την παρακολουθούσαν, η Καϊλή υποστήριξε ότι αφορούσε τη δράση της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις θέσεις της για την Τουρκία. «Οταν το άκουσα αυτό, χαμογέλασα. Δεν το πίστεψα. Μου έδωσε ενστικτωδώς την εντύπωση ενός προσώπου που δεν μπορώ να εμπιστεύομαι», είπε η Ιν’τ Βελντ στην «Εφ.Συν.».

Παραδοχές που την «καίνε»

Στο μεταξύ, νες αποκαλύψεις για την εμπλοκή της στο Qatar-gate, που επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τη θέση της, έφεραν την Τρίτη 20/12/22 στο φως της δημοσιότητας οι εφημερίδες «Le Soir» και «La Repubblica», επικαλούμενες έγγραφα από παραδοχές στις οποίες προέβη η ίδια στις Αρχές.

Μία μέρα πριν από την απολογία της ενώπιον των Βέλγων δικαστών, η προφυλακισμένη ευρωβουλευτίνα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- φέρεται να ομολόγησε ότι είχε ζητήσει από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που είχε στο σπίτι. Αν και επιχείρησε να μειώσει το μέγεθος της προσωπικής της ευθύνης, δεν αρνήθηκε ότι γνώριζε για τις δωροδοκίες που γίνονταν με αποδέκτες τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. «Ηξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα» είπε η Καϊλή, σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται η «La Republica».

Επίσης, όπως γράφουν οι Βέλγοι ανακριτές, η αποπεμφθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου «προσπάθησε -μετά τη σύλληψη του συντρόφου της- να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα». Αυτή η ενέργειά της φέρεται να ήταν και εκείνη που οδήγησε στη σύλληψή της. Τέλος, γίνεται λόγος και για την αγορά διαμερίσματος με τον σύζυγό της και στο ότι συμμετείχε «ανεπίσημα» στην αποπληρωμή του δανείου, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι γνώριζε για το «έκτακτο» εισόδημα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)