to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους νέους για παροχή κατοικίας

«Αποκρύπτει τη μεγάλη παγίδα που στήνεται για τους νέους που θέλουν και πρέπει να αποκτήσουν την πρώτη και σταθερή τους κατοικία και να οργανώσουν τη ζωή τους»


Το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση σχετικά με την παροχή κατοικίας στους νέους και συζητείται στη σκιά του Προϋπολογισμού υπό τον τίτλο «Σπίτι μου» αποκρύπτει τη μεγάλη παγίδα που στήνεται για τους νέους που θέλουν και πρέπει να αποκτήσουν την πρώτη και σταθερή τους κατοικία και να οργανώσουν τη ζωή τους. Στην πραγματικότητα με τους όρους που βάζει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τραπεζίτες ζητείται από τους νέους έως 39 ετών να υποθηκεύσουν το μέλλον τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται α) οι σημερινοί νέοι πρέπει να πληρώνουν για 30 χρόνια υψηλή δόση δανείου (τουλάχιστον 400-500 €), ώστε  να πάρουν ένα σπίτι που θα τους εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου και πρέπει να διαθέτουν για προκαταβολή 15-50.000 €. Επομένως, αμέσως-αμέσως αποκλείεται μια μεγάλη μερίδα νέων β) μπορεί, μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, να χάσουν το σπίτι τους αν δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους που διαχειρίζεται ολόκληρο η Τράπεζα και του οποίου το επιτόκιο, όπως αποκάλυψε η εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών, θα είναι οπωσδήποτε κυμαινόμενο. Δηλαδή βάζουν στη μέγγενη των δανείων τους νέους που βρίσκονται σε  εργασιακή επισφάλεια, και που πλήττονται από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Ως προς το τι σημαίνει «κυμαινόμενο επιτόκιο» ας ρωτήσει κανείς τους ανθρώπους που έλαβαν την προηγούμενη περίοδο δάνειο για να αγοράσουν και να κτίσουν την κατοικία τους, και που σήμερα βρίσκονται κάθε μήνα αντιμέτωποι σχεδόν με μια έξτρα δόση δανείου και που κινδυνεύουν να βρεθούν με απώλεια του σπιτιού για το οποίο επί δεκαετίες αγωνίζονται να πληρώνουν τη μηνιαία δόση. Και ας ερωτηθούν και οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, δηλαδή ένα σύνολο 200.000 πολιτών, οι οποίοι ζουν τη δικιά τους «Οδύσσεια» και καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με τα ποσά που πράγματι έλαβαν σε ευρώ, επιβαρυνόμενα, μάλιστα, με τόκους, που αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραθέτει το Δικαίωμα των νέων 24-44 ετών σε προσιτή  ενοικιαζόμενη στέγη με:    

  • Ειδική επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, δηλαδή  175.000 νοικοκυριά, 400.000 άτομα.
  • Διπλάσια επιδότηση από ό,τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, και κυμαίνεται από 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 350€/μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά.
  • Το εισοδηματικό όριο για τη λήψη της επιδότησης επίσης αυξάνεται από 7.000€ σε 10.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500€ σε 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση εξαπατά νέους, φτωχούς και ευάλωτους. Η στεγαστική της πρόταση είναι άκρως προεκλογική και επικοινωνιακή, αφορά ελάχιστους, δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα της χώρα και δεν δίνει καμία άμεση λύση στους 400.000 νέους 24-44 ετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης. Ούτε φυσικά στους εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο δυσκολεύονται να βρουν σπίτι για να μείνουν στις επαρχίες όπου βρίσκονται για να υπηρετήσουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Όσο είναι σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος Μητσοτάκη που απειλεί όλα τα σπίτια των Ελλήνων, όσο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς και όσο δεν μπαίνουν περιορισμοί στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Σε μια περίοδο που η μόνη απάντηση της Κυβέρνησης είναι το ηλεκτρικό πριόνι για την δέσμευση της α’ κατοικίας, απαιτείται:

  • Άμεση κατάργηση του Πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, ρύθμιση του χρέους προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας σε 120 δόσεις και με κούρεμα της βασικής οφειλής.
  • Μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους τού πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές (Τράπεζες και funds), και δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα. Έτσι διατηρούνται τα στοιχεία του νόμου Κατσέλη. Προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Πρέπει όμως να πάμε και συνολικά ένα βήμα παραπέρα. Είναι επιτακτικό τα ελληνικά νοικοκυριά να απαλλαχθούν από το βάρος πολλών δισεκατομμυρίων. Χρειάζεται να περάσουμε στην εποχή που  κάθε α’ κατοικία να είναι στα χέρια του ιδιοκτήτη του. Αυτή τη θέση φυσικά δεν μπορεί να την υπηρετήσει μια Κυβέρνηση που υπηρετεί τα σχέδια των τραπεζιτών, όπως αυτό αποδεικνύεται και με τους φαιδρούς διαλόγους του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Η θέση αυτή που είναι κοινωνική ανάγκη και για την επιβολή της απαιτεί αγώνα. Πρόκειται για μια μάχη που για την επιτυχία της με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κερδίζει ο λαός μας και οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Πρόκειται για μια μάχη από την επιτυχή έκβαση της οποίας οι μόνοι που θα βγουν χαμένοι είναι οι ξένοι καιροσκόποι επενδυτές και οι όποιοι πολιτικοί υποστηρικτές τους. Το θέμα της κατοικίας στο σύνολο του (δάνεια – πλειστηριασμοί – αυθαίρετα – δάνεια σε ελβετικό φράγκο) και η πρότασή μας πάει πλάι με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Ένας τέτοιος στόχος ανοίγει προοπτικές στους νέους ανθρώπους, στους ευάλωτους, στα φτωχά εισοδήματα και ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση μιας Νέας Ελλάδας.

*Ο Νίκος Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη  την Τρίτη 20/12/2022

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)