to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 19.12.2022

Κοινωνία

Οργή και απογοήτευση στην κοινότητα των Ρομά για την αποφυλάκιση του αστυνομικού

«Αυτός μια χαρά θα κάνει Χριστούγεννα στο σπίτι του με τα παιδιά του... Εμείς;», ήταν τα πρώτα λόγια του πατέρα του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη - «Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αστυνομικός δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αλλά και το γεγονός ότι δεν γίνεται διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου πίσω από το έγκλημα», τονίζει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»


(φωτ. αρχείου)

Τη σφοδρή αντίδραση φορέων και οργανώσεων προκάλεσε η αποφυλάκιση του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη.

Υπενθυμίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ανήλικου Ρομά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ.

«Αυτός μια χαρά θα κάνει Χριστούγεννα στο σπίτι του με τα παιδιά του... Εμείς;», ήταν τα πρώτα λόγια του πατέρα του 16χρονου στο άκουσμα της απόφασης του Συμβουλίου.

Εσφαλμένη χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου να αφήσει ελεύθερο τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Είναι μια απόφαση εσφαλμένη. Και είναι εσφαλμένη αφενός γιατί ένα άτομο που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή, κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας, με μία ευθεία βολή είναι σίγουρα επικίνδυνο. Ωστόσο είναι και μια απόφαση που δεν απηχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα» τόνισε αρχικά ο δικηγόρος.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης ανέφερε πως η οικογένεια έχει σκοπό να προσφύγει κατά της απόφασης της δικαιοσύνης και να ορίσει ακόμα έναν δικηγόρο για την υπόθεση.


«Είναι πολύ στεναχωρημένοι, έχουν χάσει το παιδί τους. Η δικαιοσύνη έκρινε ότι ο αστυνομικός δε μπορεί να φύγει από την Ελλάδα γιατί έχει κατοικία. Και εμείς έχουμε κατοικία αλλά αν το είχαμε κάνει αυτό θα ήμασταν ήδη πίσω από τα κάγκελα. Έπρεπε σήμερα η δικαιοσύνη να κρίνει σωστά. Είναι μία αδικία για τον 16χρονο, για την ψυχούλα του», συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Σαμπάνης.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, Αλέξης Κούγιας, κάνει λόγο για «δικαίωση» του αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ. από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα αναφέρει προκλητικά ότι όσοι ζητούσαν την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, ήταν «κακοποιοί που εκβίαζαν».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων «με την απόφασή του αυτή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι οι Τακτικοί Δικαστές δεν λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου και υπό το κράτος εκβιασμών κακοποιών, οι οποίοι απαιτούσαν την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, απέναντι σε εκβιαστικές – εγκληματικές συμπεριφορές».

Βαθιά απογοήτευση εκφράζει η «Ελλάν Πασσέ»

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη. Όπως επισημαίνει, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αστυνομικός δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αλλά και το γεγονός ότι δεν γίνεται διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου πίσω από το έγκλημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Πριν από λίγη ώρα, έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την χώρα ως την δίκη, ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομ Κώστα Φραγκούλη.

»Παρότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ” δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την σημερινή εξέλιξη. Το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε.

»Στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια αλλά και σύσσωμη την κοινότητα, της οποία πάγιο αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στη συγκάλυψη

Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη για 20 ευρώ βενζίνη.

Ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, με γνώμονα την δικογραφία που σχηματίστηκε πριν καταλήξει ο Κώστας και αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ακόμα μια προκλητική απόφαση που εντείνει το αίσθημα αδικίας και επιβεβαιώνει την εντύπωση πως ό,τι κι αν κάνεις, αν είσαι αστυνομικός πέφτεις στα μαλακά.

Το αίτημα για δικαιοσύνη, απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων μας ενώνει.

Όχι στη συγκάλυψη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)