to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 19.12.2022

Κοινωνία

Ελεύθερος ο αστυνομικός που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη

Δεν θα προφυλακιστεί ο άνδρας της ΔΙΑΣ που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον ανήλικο Ρομά - Αναμένεται επικαιροποίηση δίωξης για τετελεσμένη ανθρωποκτονία


To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης τάχθηκε την Δευτέρα υπέρ της αρχικής θέσης του ανακριτή, ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ που τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη.

Λίγες εβδομάδες μόνο μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ανήλικου Ρομά, η Δικαιοσύνη έκρινε τελικά για την ποινική μεταχείριση προς τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ, ωστόσο αυτό έγινε με βάση την αρχική δικογραφία.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα- ανακριτή, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος. Γιατι προβλέπεται ένα χρονικό περιθώριο 5 ημερών που δεν μπορεί να παραταθεί και γιατί μέχρι την ώρα της απόφασης δεν είχαν διαβιβαστεί τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικό θανάτου, ιατροδικαστική έκθεση κλπ). Αρχικά εις βάρος του 34χρονου αστυνομικού ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονιας.

Η κατηγορία που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει ο αστυνομικός είναι για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομο πυροβολισμό ακινητοποίησης/εξουδετέρωσης, καθώς προέρχεται από τη δικογραφία που συνετάχθη όσο το θύμα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Μετά την κατάληξή του, αναμένεται ο άνδρας της ΔΙΑΣ να κληθεί εκ νέου να απολογηθεί για ανθρωποκτονία και όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατά την νέα διαδικασία αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το αν ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ θα προφυλακιστεί ή θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας προηγουμένως είχε απειλήσει με «σκληρή αντίδραση» αν ο πελάτης του τελικά προφυλακιζόταν, ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα προσαχθεί ο αστυνομικός ούτε σε κάποιον ανακριτή ούτε σε κάποιον εισαγγελέα».

Βαθιά απογοήτευση εκφράζει η «Ελλάν Πασσέ»

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» εκφράζει την απογοήτευσή της για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη. Όπως επισημαίνει, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο αστυνομικός δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αλλά και το γεγονός ότι δεν γίνεται διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου πίσω από το έγκλημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Πριν από λίγη ώρα, έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την χώρα ως την δίκη, ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομ Κώστα Φραγκούλη.

»Παρότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ούτως ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ” δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την σημερινή εξέλιξη. Το γεγονός ότι ένας αστυνομικός που πυροβόλησε έναν ανήλικο, παραβλέποντας κάθε κανόνα εμπλοκής δεν θεωρείται ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, όπως επίσης και η μη διερεύνηση, για ακόμα μια φορά, του ρατσιστικού κινήτρου είναι σημεία που μας προβληματίζουν και στα οποία θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. 

»Στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια αλλά και σύσσωμη την κοινότητα, της οποία πάγιο αίτημα είναι η απόδοση δικαιοσύνης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)