to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 19.12.2022

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι επιθέσεις στο Κιέβο με βομβαρδισμούς υποδομών «καίριας σημασίας»

Οι επιδρομές της Ρωσίας στο Κίεβο έπληξαν υποδομές «καίριας σημασίας», ενώ γίνονται εργασίες για την αποκατάστασή τους - Η προστασία των συνόρων της Ουκρανίας είναι «διαρκής προτεραιότητα», λέει ο Ζελένσκι, ενώ καλεί τη Δύση να εντείνει τη βοήθειά της προς την χώρα του - Η Βρετανία θα δώσει στο Κίεβο μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών για το πυροβολικό με στόχο την «αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη», δηλώνει ο Σούνακ


Οι σημερινές επιδρομές της Ρωσίας έπληξαν «υποδομές καίριας σημασίας» στην ουκρανική πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν περίπου δεκαπέντε από τα είκοσι UAVs που κατευθύνονταν στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο είπε πως κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θάνατοι οι τραυματισμοί στα πλήγματα, διευκρινίζοντας πως στελέχη κοινωφελών υπηρεσιών εργάζονται σε διάφορες τοποθεσίες στις συνοικίες Σολομιάνσκι και Σεβτσενκίβσκι.

«Υπέστησαν ζημιές υποδομές καίριας σημασίας», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. «Μηχανικοί των εταιρειών του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης εργάζονται για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ως προς την παροχή», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς επιτόπου μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην κεντρική συνοικία Σεβτσενκίβσκι, που γίνεται συχνά στόχος αεροπορικών πληγμάτων.

Η συνοικία Σολομιάνσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου, είναι πολυάσχολος συγκοινωνιακός κόμβος, εκεί βρίσκονται σιδηροδρομικός σταθμός και το ένα από τα δύο πολιτικά αεροδρόμια της πόλης.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, σήμερα χρησιμοποιήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κάπου 35 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής τύπου Shahed, από τα οποία τα 30 καταρρίφθηκαν.

Ο Ολεξίι Κουλέμπα, ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια του Κιέβου —η οποία εκτείνεται σε προάστια, όχι στην ίδια την πρωτεύουσα— ανέφερε πως επλήγησαν υποδομές και κατοικίες. Κατά τις πληροφορίες του, τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως τα UAVs απογειώθηκαν από την ανατολική ακτή της Αζοφικής θάλασσας.

Η Αζοφική θάλασσα, στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζεται πλέον «ρωσική λίμνη».

Σειρήνες της αεράμυνας ακούγονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας στο Κίεβο και στα προάστιά του. Οι αιθέρες του Κιέβου κρίθηκε πως ήταν καθαροί στις 05:50 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Έτοιμος για έναν αγώνα... πυγμαχίας με τον Πούτιν δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να ανέβει σε ρινγκ με απέναντί του τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Πάντα έτοιμος», τόνισε ο Ζελένσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Η ερώτηση ήρθε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει στον Πούτιν ότι επρόκειτο να γυμναστεί κάνοντας μποξ και ο Πούτιν του είπε να φανταστεί ότι χτυπάει τον Ζελένσκι.

«Ένας πραγματικός άντρας, αν θέλει να πει κάτι σε κάποιον, ή αν θέλει - πώς το να το πω, να του ρίξει μπουνιά στο πρόσωπο - το κάνει μόνος του, και δεν στέλνει μεσάζοντες».

Είναι έτοιμος για μια μονομαχία με τον 70χρονο Πούτιν; «Αύριο, δεν με νοιάζει», είπε ο Ζελένσκι γελώντας. «Αυτή θα ήταν τότε η τελευταία σύνοδος κορυφής για τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», συνέχισε.

Η προστασία των συνόρων της Ουκρανίας είναι «διαρκής προτεραιότητα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η προστασία των συνόρων της Ουκρανίας είναι μια «διαρκή προτεραιότητα» και ότι η χώρα του είναι έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια απέναντι στη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

«Η προστασία των συνόρων μας, τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία - είναι διαρκή προτεραιότητά μας», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του μέσω βίντεο σήμερα το βράδυ. «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις του την παραμονή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λευκορωσία εν μέσω σεναρίων για μια πιθανή νέα επίθεση από τη Μόσχα και ισχυρισμών ότι αυτή θα μπορούσε να προέλθει από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε νέα έκκληση προς τα κράτη της Δύσης να παράσχουν στην Ουκρανία αποτελεσματική αεροπορική άμυνα. Παράλληλα τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται ορισμένες από τις πιο σκληρές μάχες.

Βρετανία: Προσφέρει πυρομαχικά στο Κίεβο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα την προμήθεια στην Ουκρανία μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών για το πυροβολικό, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ηγέτες κρατών της βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής και της Ολλανδίας στη Λετονία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ρίγα θα συζητηθούν κυρίως οι συνεχιζόμενες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η Ρωσία στα νορδικά κράτη και στη Βαλτική.

Ο κ. Σούνακ θα ζητήσει από τους ηγέτες των άλλων χωρών που συμμετέχουν στην κοινή εκστρατευτική δύναμη (Joint Expeditionary Force, JEF) να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το 2023 το επίπεδο της υποστήριξης που παρείχαν φέτος στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Θα αναγγείλει επίσης ότι το Λονδίνο θα παραδώσει «εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες για το πυροβολικό την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο σύμβασης αξίας 250 εκατομμυρίων λιρών στερλινών» (287 εκατ. ευρώ), κάτι που «θα εγγυηθεί μόνιμη ροή των πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για το πυροβολικό στην Ουκρανία όλο το 2023», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Βρετανία έδειξε τον δρόμο ως προς τη χορήγηση «αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, στέλνοντας ιδίως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων και, πρόσφατα, 125 αντιαεροπορικών πυροβόλων», συνεχίζει η ανακοίνωση των υπηρεσιών του επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

«Προμηθεύσαμε επίσης πάνω από 100.000 βλήματα από τον Φεβρουάριο», τον μήνα που εξαπολύθηκε η επίθεση της Ρωσίας, προστίθεται.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Σούνακ πήγε στο Κίεβο για να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας αντιδράσαμε με συγχρονισμένο τρόπο στην εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία και «θα παραμείνουμε απαρασάλευτοι στη φιλοδοξία μας να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αλλά για να φθάσουμε στην ειρήνη πρέπει να αποτρέψουμε κάθε επίθεση και η κοινή ανάπτυξη δυνάμεών μας στην περιοχή είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε στις πιο σοβαρές απειλές».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί επίσης στους συμμετέχοντες στη σύνοδο των χωρών της JEF (Δανία, Φινλανδία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)