to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 18.12.2022

Αθλητισμός

Αυλαία για το Μουντιάλ του Κατάρ, με τον τελικό Γαλλίας - Αργεντινής

Το απόγευμα (18/12, 17:00, ΑΝΤ1), στο 88.966 θέσεων «Lusail Stadium» της Λουσαΐλ, η Αργεντινή και η νικήτρια του τελευταίου Μουντιάλ, Γαλλία, διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στοχεύοντας στο ολόχρυσο αγαλματίδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κορυφή του κόσμου για τη επόμενη τετραετία - Στον χθεσινό «μικρόττελικό» η Κροατία κατέκτησε την τρίτη θέση επικρατώντας με 0-1 του Μαρόκου


Στον αποψινό τελικό, από τη μία θα βρεθεί ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα έχει τη δεύτερη (και τελευταία καταπώς φαίνεται) ευκαιρία της καριέρας του για να φτάσει στο μοναδικό τρόπαιο που λείπει απ’ την συγκλονιστική συλλογή του των αμέτρητων τίτλων. Ο χαμένος τελικός από τη Γερμανία το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ακόμη τον «σημαδεύει» και πλέον θέλει να φτάσει και τη μόνη κορυφή που δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.

Κι από την άλλη ο Κιλιάν Μπαπέ, ο πρωταγωνιστής της επόμενης... δεκαετίας, που είναι ήδη «εδώ» και κάνει πράγματα και θαύματα. Έχοντας ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη συλλογή του (2018) και φιλοδοξώντας στα 23 του να σηκώσει για δεύτερη φορά το κορυφαίο τρόπαιο του ποδοσφαίρου.

Η Αργεντινή θα έχει πλέον διαθέσιμους τους Ακούνια και Ρομέρο που εξέτισαν τις ποινές τους στον ημιτελικό με την Κροατία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά βασικός ο Άνχελ Ντι Μαρία. Μοναδικό πρόβλημα για τον Λιονέλ Σκαλόνι παραμένει ο Πάπου Γκόμες, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί εδώ και 12 μέρες.

Η δε Γαλλία έχει το δικό της... άγχος με τις ιώσεις που ταλαιπώρησαν το καμπ των «μπλε» την τελευταία εβδομάδα. Οι Ουπαμεκανό και Ραμπιό ξεπέρασαν την ίωση κι αναμένεται να παίξουν απ’ την αρχή. Ο Τσουαμενί ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο πόδι και θα είναι βασικός, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Τεό Ερναντέζ και Ντεμπελέ.

Ο τελικός της Κυριακής (18/12) θα είναι -ιστορικά- η 13η συνάντηση ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν 6 νίκες, οι Γάλλοι 3 νίκες, ενώ 3 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Σε επίπεδο Μουντιάλ, η Αργεντινή νίκησε στα δύο πρώτα... ανταμώματά τους το 1930 και το 1978, όμως πριν από 4 χρόνια (2018) στα γήπεδα της Ρωσίας, οι «μπλε» νίκησαν με 4-3 την «αλμπισελέστε» στους «16» κι έκαναν το πρώτο, μεγάλο βήμα τους για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου τους.

Διαιτητής του μεγάλου τελικού ορίστηκε ο 41χρονος Πολωνός, Σιμόν Μαρτσίνιακ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Πάβελ Σοκολνίσκι, Τομας Λίστκιεβιτς, ενώ τέταρτος ρέφερι θα είναι ο Αμερικανός Ισμαΐλ Έλφαθ. Στο VAR θα είναι ο Πολωνός Τόμας Κβιατκόφσκι, με AVAR την Αμερικανίδα Κέιτι Νέσμπιτ. Στο οφσάιντ VAR ορίστηκε  Αμερικανός Κάιλ Άτκινς και βοηθός οφσάιντ VAR ο συμπατριώτης του Κόρεϊ Πάρκερ.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράνε, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.

Ο μικρός τελικός

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά (1998), η Κροατία επανέλαβε το Σάββατο την επιτυχία που είχε σημειώσει στα γήπεδα της Γαλλίας. Με το ίδιο σκορ που είχε επιβληθεί τότε εναντίον της Ολλανδίας (2-1), επικράτησε και του Μαρόκου στο «μικρό τελικό» του Μουντιάλ του Κατάρ και κατέκτησε την 3η θέση στο τουρνουά.

Η δεύτερη συνάντηση των δύο ομάδων στο Μουντιάλ, στο στάδιο «Καλίφα Ιντερνάσιοναλ» της Ντόχα, (σ.σ. η πρώτη ήταν στην φάση των ομίλων και είχε τελειώσει ισόπαλη χωρίς τέρματα) ανέδειξε νικήτρια την «Χρβάτσκα» με τα υπέροχα γκολ των Γκβάρντιολ και Όρσιτς στο πρώτο μέρος, ενώ από την πλευρά τους οι Αφρικανοί είχαν προσωρινά ισοφαρίσει με τον Ντάρι.

Απαλλαγμένες από το άγχος οι δύο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με ξεκάθαρη διάθεση να παίξουν ανοιχτό ποδόσφαιρο, προς τέρψην των περίπου 45.000 οπαδών που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Καλίφα Ιντερνάσιοναλ» της Ντόχα.

Στην πρώτη αξιόλογη φάση στο ματς οι Κροάτες πήραν προβάδισμα στο 7΄ με την κεφαλιά-ψαράκι του Γκβάρντιολ μετά από την «κομπίνα» που έκαναν στο φάουλ που εκτέλεσε ο Μόντριτς (στα 37 του χρόνια έπαιξε και στα 7 ματα της Κροατίας στο Κατάρ) και βρήκε τον Πέρισιτς κι ο τελευταίος με το κεφάλι έδωσε την ευκαιρία στον 20χρονο κεντρικό αμυντικό να σκοράρει για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

Η «απάντηση» των Μαροκινών ήταν άμεση. Δύο λεπτά μετά το γκολ του στόπερ της Λειψίας, ήταν η σειρά του Ντάρι να νικήσει από πολύ κοντά τον Λιβάκοβιτς, ο οποίος αιφνιδιάστηκε μετά την κεφαλιά προς τα πίσω του Μάγερ, στην προσπάθειά του ν΄ απομακρύνει τη μπάλα μετά το φάουλ που εκτέλεσαν οι Αφρικανοί.

Στο 18΄ η κεφαλιά του Κράμαριτς κατέληξε στην αγκαλιά του Μπόνο. Ο γκολκίπερ της Σεβίλης έκανε σωτήρια επέμβαση στο συρτό σουτ του Μόντριτς, στο 24΄ και στην εξέλιξη της φάσης δεν επέτρεψε στον Λιβάγια να σκοράρει από πολύ κοντά (απομάκρυνε σωτήρια με το χέρι την μπάλα πριν αυτή φτάσει στα πόδια του άλλοτε επιθετικού της ΑΕΚ).

Το Μαρόκο απείλησε στο 29΄, με τον Χακίμι να βγάζει τη σέντρα από δεξιά και τον Εν Νεσίρι να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την πορεία της μπάλας, χάνοντας έτσι μοναδική ευκαιρία για το 2-1.

Τελικά, τρία λεπτά πριν από το 45΄, ο Όρσιτς με εξαιρετικό τελείωμα, μετά από πάσα του Λιβάγια, πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα γκολ του Μουντιάλ κι έδωσε ξανά προβάδισμα στην «Χρβάτσκα».

Το β΄ μέρος ξεκίνησε με τους Κροάτες ν΄ απειλούν πρώτοι, στο 47ο λεπτό. Το σουτ του Όρσιτς, όμως, μέσα από την περιοχή βρήκε στο σώμα αμυντικού του Μαρόκου κι έφυγε κόρνερ.

Μέχρι το 75ο λεπτό δεν υπήρχαν φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Η ομάδα του Ντάλιτς κρατούσε σχετικά εύκολα μακριά από την περιοχή της τους Αφρικανούς, ωστόσο, 15 λεπτά πριν το 90΄ ο Εν Νεσίσρι νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Λιβάκοβιτς, ο οποίος έκανε σωτήρια επέμβαση στο σουτ του επιθετικού της Σεβίλης.

Στο 87΄ ο Κόβασιτς απέτυχε να «κλειδώσει» τη νίκη της ομάδας του, όταν αστόχησε απέναντι από τον Μπόνο.


Διαιτητής: Αλ Γιασίμ (Κατάρ)
Κίτρινες: Ουνάχι, Αμαλάχ

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Όρσιτς (90+5΄ Γιάκιτς), Μάγερ (66΄ Πέτκοβιτς), Μόντριτς, Κόβατσιτς, Πέρισιτς, Λιβάγια (66΄ Πάσαλιτς), Κράμαριτς (61΄ Βλάσιτς)

ΜΑΡΟΚΟ (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Ντάρι (64΄ Μπενούν), Ελ Γιαμίκ (67΄ Αμαλάχ), Ατιάτ Αλάχ, Σαμπίρι (46΄ Σαΐρ), Αμραμπάτ, Ελ Κανούς (56΄ Ουνάχι), Ζίγες, Εν Νεσίρι, Μπουφάλ (64΄ Ζαρούρι)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)