to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναζητούν εκλογικό διάδρομο μετά τα Ρίχτερ της υπόθεσης Σπυράκη

Με επικοινωνιακές ασκήσεις ηγετικής πυγμής επιχείρησε ο πρωθυπουργός να περιορίσει τα απόνερα της υπόθεσης Σπυράκη


Βραχυκύκλωμα προκαλεί στη Ν.Δ. η αποκάλυψη της υπόθεσης Σπυράκη, με τις επικοινωνιακές ασκήσεις ηγετικής πυγμής του πρωθυπουργού να αδυνατούν να ανακόψουν τα κύματα αντιδράσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχτεί εισηγήσεις από τους συνεργάτες του να αποκρυσταλλώσει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή προκειμένου η κυβέρνηση να αποσυμπιεστεί από το ασφυκτικό πλαίσιο του τετράπτυχου «υποκλοπές-διαφθορά-ακρίβεια-κόκκινα δάνεια».

Οι θιασώτες εντός του Μαξίμου της διενέργειας εκλογών για το πρώτο δίμηνο του έτους έχουν αναθαρρήσει, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή τού διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκου Ρωμανού ότι οι εκλογές τον Ιανουάριο δεν μπορούν να θεωρούνται πρόωρες, καθώς θα έχουμε μπει στο εκλογικό έτος. Το κλίμα σε όλους τους ορόφους του κυβερνητικού οικοδομήματος είναι ιδιαίτερα βαρύ. Όπως αναφέρουν βουλευτές της Ν.Δ., η σκιά της διαφθοράς βρίσκεται πλέον πάνω και από την παράταξη, με αποτέλεσμα να τορπιλίζεται η προσπάθεια λεηλασίας της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ μετά την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο που πλήττει την καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται κλίμα οργής για την ευρωβουλευτή, καθώς, όπως επισημαίνεται, γνώριζε η ίδια ότι επρόκειτο να κινηθεί έρευνα εις βάρος της, αλλά δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση. Επισημαίνεται μάλιστα ότι της είχαν κοινοποιηθεί εδώ και καιρό οι εκθέσεις του OLAF που αφορούν την περίοδο 2015-2019.

Επίδειξη πυγμής κατόπιν εορτής

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας» αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους του κόμματος της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Νωρίτερα, εντούτοις, η ίδια η Μ. Σπυράκη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, είχε επισημάνει ότι θα ζητήσει η ίδια την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η έρευνα. Σ’ αυτό το φόντο δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Οι αλληλοαναιρούμενες γραμμές

H πολιτική-επικοινωνιακή διαχείριση αποτύπωσε και την αναταραχή, εντούτοις, που προκάλεσε στο Μαξίμου η αποκάλυψη της υπόθεσης. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της Μ. Σπυράκη, η Ν.Δ. έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έσπευσε δε να σημειώσει ότι η υπόθεση της Μ. Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Το τσουνάμι ωστόσο των αρνητικών σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα σε συνδυασμό με τις πολιτικές αντιδράσεις εξανάγκασαν τον Κ. Μητσοτάκη (στις δηλώσεις του προχθές τη νύχτα μετά τη σύνοδο κορυφής) να χαρακτηρίσει «πολύ σοβαρή» την υπόθεση, προϊδεάζοντας για τη χθεσινή ανακοίνωση.

Βατερλώ Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Το γαλάζιο Βατερλώ καθρεφτίζεται στην πρωθυπουργική επιμονή, όπως αποκαλύπτει το Politico, να υιοθετήσει το ΕΛΚ σκληρή στάση κατά της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών μετά την αποκάλυψη του Qatargate. Ανάλογη στάση, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε τηρήσει και ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Δεξιάς στο Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Μ. Σπυράκη σε τηλεοπτικές της συνεντεύξεις ανέφερε ότι, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, ο συνεργάτης της έπρεπε να είναι συγκεκριμένες ημέρες στο εξωτερικό και το ποσό που έχει καταλογιστεί δεν έχει σχέση μαζί της. «Τέτοιου είδους ανακοινώσεις έχουμε συχνά. Θέλω όμως να προχωρήσει, να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια. Δεν έχω πάρει χρήματα. Ο βοηθός μου πρέπει να αποδείξει τι ακριβώς έχει συμβεί. Δεν έχω καμία άλλη εκκρεμότητα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε. Η ίδια εμφανίζεται αποφασισμένη να καταβάλει, ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, το σύνολο του ποσού που λάμβανε ως επίδομα αλλοδαπής ο συνεργάτης της.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Aπελπιστική η κατρακύλα Μητσοτάκη

Για «απελπιστική κατρακύλα του κ. Μητσοτάκη, που πλέον δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνοντας ότι «μετά την άρση ασυλίας της Μ. Σπυράκη, που ελέγχεται για απάτη από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα, περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη το αυτονόητο, δηλαδή την αποπομπή της. Αντί αυτού, προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται για απάτη, αλλά απλώς για μια “διοικητική διαφορά”. Αλήθεια, σήμερα τι άλλαξε;». Σε υστερόγραφο η αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιέται αν τελικά «με απόφαση Μητσοτάκη αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα ή με πρωτοβουλία της ίδιας της κυρίας Σπυράκη», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός «τελικά ούτε την κυρία Σπυράκη δεν είναι σε θέση να ελέγξει».

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)