to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 16.12.2022

Οικονομία

Τμ. Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Καμία λύση για τις αυξήσεις δόσεων δανείων»

Αφού οι τράπεζες αντάλλαξαν τα περίφημα «μπινελίκια» με τον κ. Σταϊκούρα κι ενώ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, η υπόθεση της αύξησης των επιτοκίων εξελίσσεται σε εφιάλτη με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον πολλά δάνεια να καταστούν μη εξυπηρετούμενα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Μπινελίκια και κέρδη 3,5 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες που με ένα δήθεν «Σχέδιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» χλευάζουν την αγωνία των δανειοληπτών οι οποίοι βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται, τάση που προβλέπεται να συνεχιστεί για αρκετά από τα επόμενα χρόνια, και τον κίνδυνο να καταστούν τα δάνειά τους μη εξυπηρετούμενα να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους. Όσο για τις «πιέσεις» της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, αποδεικνύονται μάλλον άσφαιρες. 

Την κρίσιμη αυτή κατάσταση που μοιάζει να εξελίσσεται σε εφιάλτη για χιλιάδες συμπολίτες μας και επιχειρήσεις σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας αφενός ότι η κυβέρνηση, όπως και με το καρτέλ ενέργειας, λειτουργεί μόνο με ευχολόγια, και αφετέρου, ότι μόνη λύση αποτελεί η ύπαρξη μιας τράπεζας δημοσίου συμφέροντος ώστε να διαρραγεί το κερδοσκοπικό μέτωπο των τραπεζών. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

«ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΟΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΗ

Τη στιγμή που οι 4 συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν κέρδη 3,5 δισ. ευρώ, «μετά τα μπινελίκια του κ. Σταϊκούρα» πρότειναν ένα σχέδιο στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών που με τα βίας φτάνει τα 20 εκ. ευρώ. Θα μπορούσε να ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό. Μάλιστα το «Σχέδιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», όπως ονόμασαν το σχήμα επιδότησης, αφορά μόνον 30.000 δανειολήπτες, αφήνοντας πολλούς χιλιάδες ακόμα  απροστάτευτους, στις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και στον υψηλό πληθωρισμό, με κίνδυνο να καταστούν στο άμεσο μέλλον τα δάνεια τους μη εξυπηρετούμενα.

Επιπλέον, ακόμα και για αυτούς τους 30.000, το εν λόγω σχέδιο καλύπτει μόνο το 50% της αύξησης του επιτοκίου και μόνο για 1 χρόνο. Είναι πασιφανές ότι τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν καθώς νέες αυξήσεις έρχονται. Μόλις χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε αύξηση μισής μονάδας και πιθανολογείται αντίστοιχη την επόμενη άνοιξη, καθώς και για τα επόμενα χρόνια η τάση είναι ίδια και η αποκλιμάκωσή τους μπορεί να φτάσει στο τέλος της δεκαετίας.

Από την άλλη, η «πίεση» του κ. Σταϊκούρα για μειώσεις στις προμήθειες τραπεζικών εργασιών δεν απέδωσε καθόλου, καθότι το ολιγοπώλιο των συστημικών τραπεζών αποδεικνύει ότι δεν έχει την βούληση να αλλάξει πλεύση.

Η μόνη λύση αποτελεί η ύπαρξη τράπεζας δημοσίου συμφέροντος έτσι ώστε να διαρραγεί  αυτό το μέτωπο.

Η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με ευχολόγια, όπως με το καρτέλ ενέργειας. Ούτε τα μπινελίκια, ούτε οι θεατρινισμοί εξυπηρετούν τους πολίτες.

Ο μόνος δρόμος είναι η νομοθέτηση έκτακτου  φόρου και  δημόσια παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)