to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 15.12.2022

Πολιτική

QatarGate: «Πάγωμα» όλων των ρυθμίσεων του ΕΚ για το Κατάρ - Στα «σκαριά» το modus operandi απέναντι στην διαφθορά

«Παγώνουν» όλες οι εκκρεμείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κατάρ - Τον Ιανουάριο αναμένεται η παρουσίαση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των κενών και δυσλειτουργιών που επέτρεψαν το QatarGate.


Την αναστολή οποιαδήποτε εκκρεμούς απόφασης για τη νομοθεσία που σχετίζεται με το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και της αεροπορικής σύνδεσης ΕΕ - Κατάρ, ψήφισε την Πέμπτη (15/12) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καθώς οι ευρωβουλευτές ξεκινούν τη διαδικασία διερεύνησης της έκτασης του λόμπι από το κράτος του Κόλπου στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, η Ολομέλεια υποστήριξε ένα ψήφισμα που περιελάμβανε τροπολογία της Γαλλίδας αριστερής βουλεύτριας Leïla Chaibi, η οποία δεσμεύεται να σταματήσει το νομοθετικό έργο και να ακυρώσει οποιεσδήποτε προγραμματισμένες επισκέψεις ευρωβουλευτών στη Ντόχα.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο «αναστέλλει όλες τις εργασίες για νομοθετικούς φακέλους που σχετίζονται με το Κατάρ... έως ότου επιβεβαιωθούν ή απορριφθούν οι ισχυρισμοί».

Ωστόσο, τουλάχιστον για τις αεροπορικές εταιρείες, η απόφαση του Κοινοβουλίου θα έχει μικρό αντίκτυπο, καθώς η συμφωνία με το Κατάρ είναι ήδη σε ισχύ. Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τελική έγκριση μόνο όταν όλα τα κράτη μέλη έχουν επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2021. Μέχρι στιγμής μόνο έξι χώρες την έχουν επικυρώσει: Αυστρία, Λετονία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Εσθονία και Τσεχική Δημοκρατία, όπως αναφέρει το Politico.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μια δεκαετία μέχρι να επιστρέψει η νομοθεσία στο Κοινοβούλιο, επομένως αυτό είναι απίθανο να συμβεί πριν κλείσει οποιαδήποτε έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ήταν αρχικά έτοιμοι να ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα για να  επιτραπεί στους  υπηκόους τόσο του Κατάρ όσο και του Κουβέιτ να ταξιδεύουν στην ΕΕ για 90 ημέρες χωρίς βίζα.

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, η πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Κοινοβουλίου, Γαλλίδα Green Karima Delli, δήλωσε ότι επιθυμεί «ενεργό ρόλο» σε οποιαδήποτε έρευνα που θα πρέπει να «ρίξει φως στη διαφάνεια του νομοθετικού έργου, ιδίως σε σχέση με την αεροπορική συμφωνία με το Κατάρ».

Σχέδιο 10 σημείων κατά της διαφθοράς

Ανώτατα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προτείνουν ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσει τα κενά και τις δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές λόμπι, είπαν στο Politico δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τα σχέδια.

Το σχέδιο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή νέων προστασιών σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές εντός της συνέλευσης των 705 μελών. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τέτοιων προστασιών για τους πολίτες της ΕΕ, δεν τις παρέχει στους υπαλλήλους του και οι πληροφοριοδότες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν αντίποινα επειδή μίλησαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μεταξύ άλλων να καταστήσουν υποχρεωτικό και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ σε εκπροσώπους τρίτων χωρών και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και να το ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρέστερη επαλήθευση των πληροφοριών. Ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μια ειδική επιτροπή για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Αντιπρόεδρο του ΕΚ η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων.

Πηγή: news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)