to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:49 | 15.12.2022

Κοινωνία

Χαμόγελο του παιδιού: Σταματάει η λειτουργία του σπιτιού της Κέρκυρας

Για «φιάσκο του υπουργείου εργασίας σε βάρος παιδιών» κάνει λόγο ο πρόεδρος της συγκεκριμένης δομής, αφού κυβέρνηση εξωθεί την δομή που φιλοξενεί 14 παιδιά να μετατρέψει την λειτουργία της - «Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε, για μικροπολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους, παίζει με τη ψυχολογία και το μέλλον τους, πρέπει να μας βρει ως κοινωνία απέναντι και ενωμένους», αναφέρει ο Αλ. Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


(φωτ.: ertnews.gr)

Σταματάει μετά τις γιορτές η λειτουργία του σπιτιού του «Χαμόγελο του Παιδιού» στις Μαγουλάδες της Κέρκυρας, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος στους εργαζόμενους και στα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή. 

Μετατροπή της λειτουργίας

Σύμφωνα με τον Κ. Γιαννόπουλο, είναι αδύνατον να γίνουν οι οικοδομικές παρεμβάσεις που βάζει ως προϋποθέσεις το Υπουργείο Εργασίας στο σπίτι που φιλοξενεί 14 παιδιά και λειτουργεί στην περιοχή των Μαγουλάδων από το 2001.

Τοαποτέλεσμα είναι ότι η δομή θα πρέπει να αλλάξει την λειτουργία της και να μετατραπεί σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής.

«Έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό ελεγχόμαστε συνεχώς» σημείωσε ο Κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος και ευχαρίστησε θερμά την τοπική κοινωνία, τους επιχειρηματίες, τον απλό κόσμο για την στήριξη που παρείχε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και το δήμο βόρειας Κέρκυρας, στα όρια του οποίου βρίσκεται το σπίτι.

Φιάσκο σε βάρος των παιδιών

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του παιδιού», μάλιστα, έκανε λόγο για «φιάσκο του υπουργείου εργασίας σε βάρος των παιδιών, τα οποία υποχρεώνονται να αφήσουν το σπίτι που μεγάλωσαν και το περιβάλλον τους».

Ο κος Γιαννόπουλος επίσης επεσήμανε ότι ο Σύλλογος θέλει τον έλεγχο, θέλει την εποπτεία, «έχουμε δεχτεί πολλούς ελέγχους», και σημείωσε πως, «μας δίνουν συγχαρητήρια για τη λειτουργία μας και πιστεύουμε ότι όλοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι φιλοξενίας παιδιών θα πρέπει να δέχονται  εξαντλητικό έλεγχο εποπτείας σε βάθος».

Να σημειωθεί ότι όλες οι υπόλοιπες δράσεις του Χαμόγελου παραμένουν, όπως είναι  η στήριξη οικογενειών ενώ δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων.

Αλ. Αυλωνίτης: Είχαμε προειδοποιήσει την Δ. Μιχαηλίδου εγκαίρως όταν με νομοθέτημά τους έθεταν προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών

«Η ανακοίνωση, από τον πρόεδρο του "Χαμόγελου του Παιδιού" κ. Γιαννόπουλο, ότι η δομή της Κέρκυρας θα κλείσει οσονούπω και θα μετατραπεί σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, είναι μια εξόχως αρνητική εξέλιξη για την οποία είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει το Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και την Υφυπουργό κα. Μιχαηλίδου, όταν με νομοθέτημά τους έθεταν προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και εξηγεί:

«Είχαμε επισημάνει ότι στο εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση των "αρίστων" ελάχιστα ασχολήθηκε με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε δομής, ελάχιστα με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια για τα παιδιά που χρήζουν προστασίας, ενώ αντιθέτως υπήρξε αυστηρότατη για ζητήματα χωροταξίας και διακρίσεων μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων ή εκκλησιαστικών ιδρυμάτων»

Την δήλωσή του συνεχίζει σημειώνοντας πως «δικαίως, με παρέμβασή τους 50 ακαδημαϊκοί αναρωτιούνται ποιες είναι οι έρευνες και οι βέλτιστες πρακτικές που υπαγόρευσαν τις προβλέψεις του νομοθετήματος, το οποίο κυρίως ευθύνεται για το κλείσιμο της δομής της Κέρκυρας και την Οδύσσεια, ανά την Ελλάδα, για τα 20 φιλοξενούμενα παιδιά, που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο και κοινωνικό περιβάλλον».

Ο ίδιος, ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της, ρωτά: «Επειδή οι αποφάσεις, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πρέπει να λαμβάνονται με μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και των αναγκών τους, ρωτάω: Ποια μέτρα έχετε πάρει ως Κυβέρνηση για να καλύψετε ΕΣΕΙΣ τις ανάγκες των παιδιών που σας έχουν ανάγκη; Πως οδηγείτε σε κλείσιμο δομές άκρως απαραίτητες χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης του κενού που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία; Πως αντιμετωπίζετε την βαρύγδουπη δήλωση της κας. Μιχαηλίδου ότι "όλες οι δομές είναι κακοποιητικές, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει αποκλειστική σχέση με γονέα ή ανάδοχο"; Κι επιπλέον, πως αντέχετε να αιωρούνται δηλητηριώδεις, αποκρουστικές κατηγορίες για δομές, γνωρίζοντας ότι εξ' αυτού του λόγου επηρεάζονται το αίσθημα ασφάλειας και η ίδια η υπόσταση άλλων ιδρυμάτων που προσφέρουν έργο;».

«Χρειαζόμαστε απαντήσεις και, επειδή οι καιροί είναι πονηροί, επιβάλλεται να χυθεί άπλετο φως στα όσα μέσω διαρροών και συζητήσεων τύπου καφενείου, αναπαραγάγονται στο δημόσιο λόγο, γενικώς και αορίστως», υπογραμμίζει και ολοκληρώνει υπενθυμίζοντας πως «έχουμε να κάνουμε με παιδιά και εφήβους. Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε, για μικροπολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους, παίζει με τη ψυχολογία και το μέλλον τους, πρέπει να μας βρει ως κοινωνία απέναντι και ενωμένους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)