to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:31 | 15.12.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Οι πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι στο πεδίο και το κράτος δικαίου δεν είναι χιονόμπαλες σε χριστουγεννιάτικα δέντρα

«Πρέπει να μας απαντήσετε τη στιγμή που κλείνουν προγράμματα όπως το «ESTIA», το «HARP», και το «HELIOS», ενδεχομένως, σε πολύ σύντομο διάστημα αυτοί οι ευάλωτοι που θα πάνε; Θα μείνουν στο δρόμο; Θα πάνε στις δομές, οι οποίες είναι όλο και χειρότερες αυτή τη στιγμή; Πρέπει να πάρετε θέση και για τους εργαζόμενους αυτών των προγραμμάτων, οι οποίοι απολύονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενος στον υπ. Μετανάστευσης


«Ξέρετε, κ. Μηταράκη, η ζωή και η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών, η δουλειά ανθρώπων του πεδίου πολλών χρόνων με εξειδίκευση και εμπειρία, που έχουν προσφέρει πολλά, αλλά και η εικόνα της χώρας, η οποία εκτίθεται και για τη διαχείριση στα σύνορα και την ενδοχώρα αλλά και τα δικαιώματα δεν είναι χιονόμπαλες σε χριστουγεννιάτικα δέντρα», επισήμανε σκωπτικά ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, απευθυνόμενος στον υπ. Μετανάστευσης, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης κατά την προ υπογραφής διαδικασία της σύμβασης για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Υπουργείου Μετανάστευσης

Δείτε την τοποθέτηση του Γ. Ψυχογιού

Ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ακόμα:

-          Μην συνεχίζετε να κάνετε σπέκουλα πάνω στο προσφυγικό μεταναστευτικό, όλες αυτές οι συμβάσεις που αναφερθήκατε ήταν από ευρωπαϊκά κονδύλια, πέρασαν και ψηφίστηκαν από τη Βουλή ενώ εσείς αυτή τη στιγμή χάνετε χρηματοδοτήσεις σε πολλά προγράμματα που κλείνουν.

-          Ακόμα και για έργα τα οποία είναι αναγκαία, όπως αυτό για την ψηφιοποίηση δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Διότι όταν εδώ και τρία χρόνια στις άδειες διαμονής δεν έχετε καταφέρει να διασυνδέσετε τα συστήματα με το Υπουργείο Εσωτερικών και οι άνθρωποι χάνουν τις άδειες, που επί δεκαετίες είχαν κατοχυρώσει ή δεν έχουν δικαιώματα. Δεν μπορούμε να σας  πιστέψουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα το έργο διότι υπάρχει το προηγούμενο με τις απευθείας αναθέσεις στο Κλειδί Σερρών και στη Μαλακάσα και την ανεπαρκή εκτέλεση του έργου.

-          Όπως και με τις συμφωνίες πλαίσιο που με τα 500 εκατομμύρια που δώσατε και αν πάτε στις δομές, θα δείτε τους οικίσκους ότι είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Γιατί οι εργαζόμενοι του πεδίου πετάχτηκαν έξω και μας λέγατε ότι θα είναι όλα τέλεια και θα δουλεύουν ρολόι. Ελάτε στην Κόρινθο, λοιπόν, να δείτε την ανοιχτή δομή πόσο έχει υποβαθμιστεί.

-          Πρέπει να μας απαντήσετε τη στιγμή που κλείνουν  προγράμματα όπως το «ESTIA», το «HARP»,  και το «HELIOS», ενδεχομένως, σε πολύ σύντομο διάστημα αυτοί οι ευάλωτοι που θα πάνε; Θα μείνουν στο δρόμο; Θα πάνε στις δομές, οι οποίες είναι όλο και χειρότερες αυτή τη στιγμή; Πρέπει να πάρετε θέση και για τους εργαζόμενους αυτών των προγραμμάτων, οι οποίοι απολύονται.

-          Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να αναλάβει το κράτος και η πολιτεία οργανωμένα, συγκροτημένα τη διαχείριση του προσφυγικού και μετά οι ΜΚΟ  προφανώς, όμως, όπως κάνατε με το χρηματοδοτικό βοήθημα το «cash», το οποίο ήταν ένα Βατερλό και οι άνθρωποι έμειναν πέντε μήνες χωρίς το χρηματικό τους βοήθημα για να ζήσουν και να επιβιώσουν και οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση. Αλλά έχουμε αντίρρηση να πάνε στις «ΜΚΟ  μιας νύχτας», που δίνετε εκατομμύρια για τη στέγαση και τη διαχείριση προγραμμάτων.

-          Αλλά μην έχουμε φαινόμενα να παίρνετε στις δομές αλληλεγγύης, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, τα οποία θα πρέπει να  τρέξουν για να καλύψουν το κενό του «PHILOSII» που θα αφήσετε τις δομές χωρίς υγειονομικούς, διερμηνείς και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό.

-          Είναι κάτι που έχει να κάνει με αυτό που λέμε, το κράτος δικαίου, με το να μπορούν οι ευάλωτοι να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, για να μην επεκταθεί αυτό το ξήλωμα και στην κοινωνική πλειοψηφία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)