to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 16.12.2022

Πολιτική

Εκτός ΝΔ (και ψηφοδελτίων) η Σπυράκη - Τι απαντά η ίδια - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης πούλησε για δική του την απόφαση διαγραφής

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα της Μ. Σπυράκη, αφού πρώτα την είχε ζητήσει... η ίδια -- Χθες ο γενικός εισαγγελέας της ΕΕ ζήτησε την άρση της ασυλίας της επειδή «υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ» -- «Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, το αίτημα αφορά το επίδομα πρώην συνεργάτη μου», ισχυρίζεται - «Πλέον δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει», σχολιάζει για τον πρωθυπουργό το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Μπορεί το πρωθυπουργικό γραφείο σήμερα το πρωί να έσπευσε να δημοσιοποιήσει πως ήταν απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποπεμθεί η ευρωβουλεύτρια Μαρία Σπυράκη από το κόμμα και τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ωστόσο από κανέναν δεν πέρασαν απαρατήρητα, ούτε το γεγονός πως από την Πέμπτη το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας το Μαξίμου τηρούσε στάση αμηχανίας και αναμονής, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα,  αλλά ούτε και το ότι η εν λόγω «απόφαση» ακολούθησε την επιστολή που έστειλε στο κόμμα η ίδια η Μαρία Σπυράκη. Τα σημεία αυτά εντόπισε με τη σειρά της η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «βλέπει» εκ νέου διάθεση και λογική συγκάλυψης εκ μέρους του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οσμή» συγκάλυψης και στην υπόθεση της Σπυράκη

Νωρίτερα δημοσιεύτηκε πως με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, αλλά και πως όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ενέφερε πως: «Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Όλη τη νύχτα το Μαξίμου επιχειρούσε να πείσει τους πάντες πως δεν πρόκειται για απάτη αλλά απλά για μια «διοικητική διαφορά», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται πως «ο Μητσοτάκης "πουλάει" δήθεν "απόφασή του". Πιο συγκεκριμένα: Μετά την άρση ασυλίας της κ. Σπυράκη που ελέγχεται για απάτη από τον ευρωπαίο εισαγγελέα, περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη το αυτονόητο, δηλαδή την αποπομπή της. Αντί αυτού προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται για απάτη αλλά απλά για μια "διοικητική διαφορά".  Αλήθεια σήμερα τι άλλαξε; Η απελπιστική κατρακύλα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πλέον δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλήγει με ένα υστερόγραφο: «Υ.Γ. Τελικά «με απόφαση Μητσοτάκη» αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα ή με πρωτοβουλία της ίδιας της κ. Σπυράκη όπως ανακοίνωσε το πρωί; Τελικά ούτε την κ. Σπυράκη δεν είναι σε θέση να ελέγξει».

Ακόμα ένας συνεργάτης της στο «μικροσκόπιο»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA το απόγευμα της Παρασκευής, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ελέγχθηκε και για χρήματα που έλαβε αναδρομικά ένας δεύτερος συνεργάτης της για τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, τα έξοδα των μετακινήσεών αυτά τελικά διευθετήθηκαν από την ίδια την γαλάζια Ευρωβουλευτή, ίσως και εκ των υστέρων. (αναλυτικότερα εδώ)

Tι υποστήριξε η Μ. Σπυράκη

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, η Μ. Σπυράκη δήλωσε πως «σήμερα θα ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας». Όπως υπογράμμισε, «δεν θέλω να υπάρχουν σκιές».

Ειδικότερα, η Μ. Σπυράκη αρχικά ανέφερε ότι «καταρχήν έχω αποδεχθεί να προχωρήσει γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες η άρση της ασυλίας μου. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει άμεσα». «Ζητώ να προχωρήσει άμεσα και χωρίς να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή. Με συνοπτικές διαδικασίες (...). Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου, θέλω όμως να τελειώσει αυτή η υπόθεση το συντομότερο», τόνισε έπειτα.

Εξηγώντας γιατί βρίσκεται υπό έλεγχο, η Μαρία Σπυράκη εξήγησε ότι «ένας πρώην κοινοβουλευτικός μου βοηθός, σύμφωνα με το συμβόλαιό του, έπρεπε να είναι περισσότερες μέρες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ο ίδιος για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν περισσότερες μέρες στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο, δεν ήταν φάντασμα. Ερχόταν. Ήταν παρών στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και από απόσταση και λάμβανε ένα επίδομα που λέγεται "επίδομα αλλοδαπής". Αυτό το επίδομα είναι μέρος του προϋπολογισμού, την ευθύνη για τον προϋπολογισμό του γραφείου μου την έχω εγώ, με την έννοια του επιβλέποντος».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το επίδομα αυτό «πήγαινε στον λογαριασμό του πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω σχέση».

«Δεν θέλω να προκαλέσω αντιπαράθεση που πλήττει τη ΝΔ - Θα ζητήσω αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας»

Ωστόσο, «πρέπει να σας πω κάτι το οποίο νομίζω έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θέλω να προκαλέσω κανενός είδους αντιπαράθεση που πλήττει τη Νέα Δημοκρατία και δημιουργεί εντυπώσεις».

«Για τον λόγο αυτό, σήμερα θα ζητήσω και επισήμως την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, μέχρις ότου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες».

Η κα Σπυράκη είπε πως «έχει μεγάλη σημασία για μένα να μην υπάρχει καμία σκιά στην παράταξη που υπηρετώ και με τίμησε και οι άνθρωποί της με τίμησαν. Ως εκ τούτου, προτίθεμαι να ζητήσω την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, προκειμένου να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο και το αργότερο στον Φεβρουάριο, η υπόθεση».

Ο βοηθός της Μαρίας Σπυράκη φέρεται «να έχει πάρει περίπου 21.000 ευρώ, δεν ήταν φάντασμα, είχε μεγάλο αριθμό παρουσιών», σύμφωνα με την ίδια.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία για μένα να χυθεί άπλετο φως και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά. Καταρχήν γιατί με αφορά προσωπικά, δεύτερον διότι τα χρήματα πήγαιναν κατευθείαν στον πρώην βοηθό μου, δεν έχω αγγίξει ένα ευρώ και δεν έχω κανενός είδους ίχνος διαφθοράς, όμως, έχω την ευθύνη γιατί έπαιρνε ο βοηθός μου αυτός το συγκεκριμένο επίδομα ενώ είχε απουσίες».

Σημειώνεται πως η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κ. Σπυράκη σημαίνει πως μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, δεν θα λειτουργεί ως υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό της υπόθεσης

H επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δημόσιου κατήγορου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15/12, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κ. Εύας Καϊλή, ευρωβουλευτή, και της κας Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτή.

Με βάση ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχει υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις αμοιβές των Διαπιστευμένων Κοινοβουλευτικών Βοηθών.

Σύμφωνα με το εθνικό εφαρμοστέο δίκαιο, η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο αθωότητας».

Μ. Σπυράκη: Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate - Αποδέχομαι την άρση της ασυλίας μου   

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μόλις έγινε γνωστό το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της, ανέφερε σε δήλωσή της: "Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση".

«Δεν το περίμενα»

Αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, σε τηλεοπτική εμφάνιση, η Μαρία Σπυράκη επανέλαβε ότι η άρση της ασυλίας της ζητήθηκε για θέμα που αφορά πρώην συνεργάτη της και όχι την ίδια.

Με δηλώσεις της στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Μαρία Σπυράκη τόνισε, όπως και στην προηγούμενη ανακοίνωσή της, ότι δεν καμία ανάμιξη με οποιοδήποτε σκάνδαλο.

Μιλώντας για την άρση της ασυλίας της, που ζητήθηκε από τις αρχές, τόνισε, μεταξύ άλλων: "Επαναλαμβάνω ,αποδέχομαι άμεσα το αίτημα της άρσης της ασυλίας πριν καν απόφαση της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου».

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Σύμφωνα με το συμβόλαιό του ο συνεργάτης μου έπρεπε να είναι συγκεκριμένες ημέρες στο εξωτερικό. Το ποσό που έχει καταλογιστεί δεν έχει σχέση μαζί μου. Δεν έχω καμία σχέση με άλλα σκάνδαλα.

Τέτοιου είδους ανακοινώσεις έχουμε συχνά, θέλω όμως να προχωρήσει να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια.Δεν έχω πάρει χρήματα. Ο βοηθός μου πρέπει να αποδείξει τι ακριβώς έχει συμβεί. Δεν έχω καμία άλλη εκκρεμότητα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μητσοτάκης: «Πολύ σοβαρή» η υπόθεση Σπυράκη

«Πολύ σοβαρή» είναι η υπόθεση που αφορά την ευρωβουλευτή του κόμματός του, τη Μαρία Σπυράκη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στην οποία έλαβε μέρος την Πέμπτη

Σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο του Mega για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της Μ. Σπυράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω». Επομένως, ο πρωθυπουργός άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον της Μ. Σπυράκη στη ΝΔ, μη αποκλείοντας άρα ούτε εκείνο της διαγραφής.

Το ΕΛΚ θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας Σπυράκη - Την καλεί να «συνεργαστεί»

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (η Κ.Ο. του ΕΛΚ). "Καλούμε την ευρωβουλευτή Σπυράκη να συνεργαστεί πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας", σημειώνει η ανακοίνωση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

-> Διαβάστε ακόμη: Γ. Βασιλειάδης: Η αριστεία της νεοδεξιάς διαρκώς υπόλογη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει την κ. Σπυράκη ή θα κάνει πως δεν την γνωρίζει όπως την κ. Καϊλή;»

«Ο κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει την κυρία Σπυράκη ή θα κάνει πως δεν την γνωρίζει όπως την κυρία Καϊλή;», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, και επισημαίνει:

«Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.

Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κ. Σπυράκη, όπως την κ. Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη ΝΔ.

Οι άριστοι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».

Την καλύπτει η ΝΔ

Πλήρη κάλυψη παρείχε την Πέμπτη στη Μαρία Σπυράκη η ΝΔ αναφορικά με το αίτημα άρσης ασυλίας της ευρωβουλευτή, σε σχέση με ενδεχόμενη απάτη στις αμοιβές βοηθού της στο Ευρωκοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για «διοικητική διαφορά».

Συγκεκριμένα, η ΝΔ, αρνούμενη να αποπέμψει τη Μ. Σπυράκη, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)