to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:03 | 15.12.2022

Πολιτική

Ρένα Δούρου: Ο τόπος μπορεί να βγει στο ξέφωτο από την πρώτη Κυριακή με μια δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση

«Η χώρα κυβερνάται από έναν ανήξερο πρωθυπουργό που όμως έχει επιλέξει να πάρει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ, η οποία ΕΥΠ, έχει συστημικό πρόβλημα και στο εσωτερικό της δραστηριοποιούνται ρυπαρά κυκλώματα. Δεν τα λέει ο κ. Τσίπρας αλλά ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας. Οι πολίτες δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό»


Η Ρένα Δούρου, μιλώντας στο Κανάλι 1 90,4 και τον δημοσιογράφο Βάσίλη Ταλαμάγκα, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας έχει έναν πρωθυπουργό που είτε πράγματι δεν ξέρει τι γίνεται με τις υποκλοπές, οπότε είναι ανεπαρκής. Είτε είναι ο εγκέφαλος οπότε είναι επικίνδυνος. Και στις δύο περιπτώσεις δεν κάνει για Πρωθυπουργός».

“Στην υπόθεση που ερευνά η βελγική Δικαιοσύνη δεν μιλάμε γενικώς και αορίστως για παρακολουθήσεις πολιτικών, με την επίκληση ασαφών λόγων εθνικής ασφάλειας. Μιλάμε για νόμιμες παρακολουθήσεις, όχι από τη βελγική ΕΥΠ αλλά από τις αστυνομικές αρχές για διαφθορά, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και επίσης διαπιστώνουμε τη βούληση των αρχών στο Βέλγιο να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης. Χωρίς καθυστερήσεις. Εδώ δεν ξέρουμε ακόμη γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Ανδρουλάκη”, υπογράμμισε η ίδια αναφερόμενη στο Κατάρ Γκέιτ.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Η Ρένα Δούρου επισήμανε ακόμα:

Κατάρ Γκέιτ: Ένα σκάνδαλο που πλήττει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την αξιοπιστία της Ευρωβουλής και την αξιοπιστία της πολιτικής

Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό και βαθύ σκάνδαλο διαφθοράς και διαπλοκής, που σχετίζεται με ένα από τη φύση του προβληματικό φαινόμενο, το λόμπινγκ. Μιλάμε για ένα σκάνδαλο που πλήττει τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την αξιοπιστία της Ευρωβουλής, που είναι, ας μην το ξεχνάμε, το μόνο συλλογικό, αντιπροσωπευτικό των λαών, όργανο της ΕΕ. Αλλά και την αξιοπιστία της πολιτικής γενικά. Και είναι κρίσιμο αυτό γιατί ζούμε περίοδο που βλέπουμε την alt right, την ακροδεξιά να εδραιώνονται από τη Σουηδία ως την Ιταλία. Οι ιδέες τους για κοινωνικό αποκλεισμό, για φράκτες, για περιθωριοποίηση των ευάλωτων, των αδύναμων, καλπάζουν. Όπως και η προσπάθειά τους να μας που ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό των πολλών, των πολιτών, των κοινωνιών.

Έχουμε λοιπόν 2 επίπεδα. Ένα ευρωπαϊκό και ένα εθνικό. Το ευρωπαϊκό έχει να κάνει με  την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα το δημοκρατικό κύρος  και η δημοκρατική αξιοπιστία της Ευρωβουλής. Άμεσα. Με τομές. Με δομικές αλλαγές. Με δικλείδες διαφάνειας. Με λογοδοσία. Με ισχυρούς κανόνες δεοντολογίας.

Εδώ δεν ξέρουμε ακόμη γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη

Το δεύτερο επίπεδο, είναι το εθνικό. Εδώ βλέπουμε την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να χρησιμοποιήσει το Κατάρ Γκέιτ για να απαλλάξει τον Πρωθυπουργό από την αποκλειστική του ευθύνη για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως τα πράγματα είναι σαφή παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τα διαστρεβλώσει. Στην υπόθεση που ερευνά η βελγική Δικαιοσύνη δεν μιλάμε γενικώς και αορίστως για παρακολουθήσεις πολιτικών, με την επίκληση ασαφών λόγων εθνικής ασφάλειας. Μιλάμε για νόμιμες παρακολουθήσεις, όχι από τη βελγική ΕΥΠ αλλά από τις αστυνομικές αρχές για διαφθορά, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και επίσης διαπιστώνουμε τη βούληση των αρχών στο Βέλγιο να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης. Χωρίς καθυστερήσεις. Εδώ δεν ξέρουμε ακόμη γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη.

Η κάλπη, η αδιαμεσολάβητη δημοσκόπηση

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, έχουν την αξία τους. Ειδικά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αυτά που καταγράφουν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών και που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι απέναντι στην κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών. Αλλά κύριε Ταλαμάγκα υπάρχει και μια άλλη δημοσκόπηση. Αυτή της κάλπης. Η αδιαμεσολάβητη επιλογή του πολίτη. Χωρίς τα διάφορα φίλτρα. Η δύναμη της ψήφου. Που είναι μεγαλύτερη με την απλή αναλογική. Έτσι από την πρώτη Κυριακή, από την κάλπη της απλής αναλογικής, μπορεί ο τόπος να βγει στο ξέφωτο. Να πάρουμε ανάσα. Γιατί μπορεί να υπάρξει η δημιουργία μιας δημοκρατικής, προοδευτικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων για τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.

Οι πολίτες αγωνιούν και υποφέρουν από τις πολιτικές Μητσοτάκη

Από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα ως τους βουλευτές και τα στελέχη μας, τους τελευταίους μήνες παίρνουμε μέρος σε ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις από τον Έβρο ως την Κρήτη. Για να μιλήσουμε με τους πολίτες για τις 6 εθνικές προτεραιότητες που ανέπτυξε στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Διαπιστώνω ότι οι πολίτες αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Ανησυχούν για το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Αγωνιούν και υποφέρουν από τις πολιτικές Μητσοτάκη. Από την ακρίβεια Μητσοτάκη. Από την επιδότηση της αισχροκέρδειας του ενεργειακού καρτέλ. Από την κατάρρευση του ΕΣΥ, της δημόσιας παιδείας. Που στοχοποιεί τους νέους. Που τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς κανόνες, χωρίς δικαιοσύνη, καμία πολιτεία δεν μπορεί να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις, για καλές δουλειές. Χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κανείς και καμία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Αυτά ακριβώς μας λένε οι πολίτες σε όλη τη χώρα.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από μια κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε την εξουσία απαξίωσε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Με αφορμή τη συμμετοχή της μαζί με την Ε. Κουντουρά και τη Φ. Κούβελα στην εκδήλωση  με θέμα την έμφυλη βία που οργανώνουν αύριο στο Δημαρχείο Αχαρνών, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ανατολικής Αττικής και οι πέντε Οργανώσεις Μελών Αχαρνών, η Ρένα Δούρου σχολίασε την άρνηση της κυβέρνησης για την καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία”. “Θα ήταν μια αρχή για την αντιμετώπιση ενός πολυπαραγοντικού φαινομένου, που είναι αποτέλεσμα των πατριαρχικών στερεοτύπων”. “Δεν έγιναν... ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αναγνωρίζουν τον όρο της γυναικοκτονίας. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από μια κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε την εξουσία απαξίωσε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων με τη μεταφορά της από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και τη μετατροπή της σε ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Δεν είναι τυχαίο ότι προηγούνται πλέον η “δημογραφική και οικογενειακή” πολιτική ενώ η ισότητα των φύλων έχει μετατραπεί σε ουρά στον τίτλο.

Τέλος, η Ρένα Δούρου, ως επικεφαλής της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, στηλίτευσε τη Διοίκηση Πατούλη παρατηρώντας ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας έχει μετατραπεί σε μία αντιπαραγωγική δύναμη διάλυσης της Περιφέρειας που την έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)