to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 14.12.2022

Πολιτική

Ν. Συρμαλένιος: Πασιφανής η ανεπάρκεια του ΔΕΔΔΗΕ στην ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών

Ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιστολή του Δήμου Άνδρου για την πτώση τάσης και τις επανειλημμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος: «Πριν λίγες μέρες μας κοινοποιήθηκε η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Επιστολή του Δήμου Άνδρου για την πτώση τάσης και τις επανειλημμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, την οποία κατέθεσα ως Αναφορά στη Βουλή.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ που στην ουσία μεταβίβασε το σχετικό έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ (σας τα παραθέτουμε συνημμένα), επιχειρεί να μας πείσει ότι επι της ουσίας, η αιτία των διακοπών της ηλεκτροδότησης με προφανείς επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, οφείλεται αποκλειστικά στους εξωγενείς καιρικούς και άλλους παράγοντες διότι το δίκτυο στο νησί είναι εξωτερικό.

Πράγματι αφοπλιστικό το επιχείρημα του ΥΠΕΝ και του ΔΕΔΔΗΕ, αφού μας λέει το καινοφανές επιχείρημα ότι αφού το δίκτυο είναι εξωτερικό, είναι ευάλωτο σε φθορές, κατά συνέπεια περίπου είναι φυσιολογικό να γίνονται διακοπές, αφού η συντήρηση όπως παραδέχεται και η απάντηση τους γίνεται κατά διαστήματα.

Το μόνο βέβαια που δεν μας λέει είναι, ότι σχεδόν παντού και σε όλη την Επικράτεια, τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εξωτερικά, πλην κάποιων ελάχιστων περιοχών που έχουν καταφέρει να τα υπογειοποιήσουν, λόγω αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας. Και επίσης δεν μας λέει γιατί επί πολλά χρόνια δεν φροντίζει τη συντήρηση των δικτύων με δικούς του εργαζόμενους, αφού το μεγάλο όγκο τον έχει αναθέσει σε εργολάβους που βεβαίως έρχονται εκτάκτως στα νησιά, ενώ μόνο πρόσφατα έγινε προκήρυξη ελάχιστων θέσεων για τα νησιά.

Δεν μας λέει βεβαίως το κυριότερο ότι, παρά τη διασύνδεση της Άνδρου με το ηπειρωτικό δίκτυο που διασφαλίζει βεβαίως την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που αφορά τα δίκτυα και που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, αποτελεί και θα αποτελεί στο μέλλον τη βασική αιτία υποβάθμισης των υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)