to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 14.12.2022

Πολιτική

Qatargate: Ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία - Αναβολή για τις 22/12 πήρε η Εύα Καϊλή

Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή, η οποία ήταν η μόνη που δεν εμφανίστηκε από τους 4 κατηγορούμενους για το QatarGate - Σήμερα αναμένεται η αποφαση για την προφυλάκιση των άλλων τριών


Ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, από την οποία αναμένεται απόφαση για το αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου.

Κατά την ανάρτηση του δημοσιογράφου Jack Parrock, που καλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ: «Η Εύα Καϊλή δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα, αλλά οι 3 συγκατηγορούμενοί της ήταν εδώ, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Είχε ζητήσει αναβολή και η ακρόασή της θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Καμία εξήγηση για το γιατί».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο δελτίο των 15:00, οι τρεις άνδρες κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, ενώ ήταν άγνωστο αν στην αίθουσα βρέθηκε η Εύα Καϊλή καθώς απεργία υπαλλήλων στις φυλακές του Χάρεν μπορεί να μην επέτρεψε τη μεταγωγή της. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα, με τους συνηγόρους της να υποστηρίζουν ότι ήταν εντολοδόχος του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου στο Κατάρ. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου όμως καταρρίπτει τον ισχυρισμό αυτό. Οι έρευνες των Βέλγων διευρύνονται και αναζητούν την διαδρομή των χρημάτων, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα που φέρεται να έστησαν την υπόθεση, και χρηματίστηκαν.

Την είδηση ότι η κ. Καϊλή δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο επιβεβαιώνει και η βελγική Le Soir. «Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υποψία διαφθοράς από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίστηκαν την Τετάρτη ενώπιον της αίθουσας συνεδριάσεων του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η υπόθεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου, Εύας Καϊλή, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου», γράφει.

Τις επόμενες ώρες η απόφαση για την προφυλάκιση των τριών κατηγορουμένων

Στο δικαστήριο πάντως βρέθηκαν σήμερα οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι για το Qatargate. Η ακρόασή τους ολοκληρώθηκε και φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα για να μην έρθουν σε επαφή με τον Τύπο. Η απόφαση για το αν θα προφυλακιστούν ή όχι δεν έχει γίνει γνωστή και αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους, επιλογή που δεν θεωρείται ασυνήθιστη. 

Τα πρώτα στοιχεία για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει η Εύα Καϊλή ενόψει των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζει για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έδωσε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ το βάρος κατά την κλειστή ακρόαση που θα γίνει από στιγμή σε στιγμή από τους Βέλγους δικαστές έχει αναλάβει ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της Αντρέ Ριζόπουλος, ο οποίος έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Το δικαστικό μέγαρο όπως φαίνεται από το βίντεο που ανήρτησε στο Twitter ξένος δημοσιογράφος έχει κατακλυστεί από δημοσιογράφους και κάμερες.

Μια κλειστή ακρόαση για την οποία ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος πρότεινε στους συνηγόρους της στις Βρυξέλλες να ζητήσουν αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη καθώς απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και για το λόγο αυτό μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, όπως και τελικά έκανε η Εύα Καϊλή. Πιθανότατα ρόλο για το εάν η Εύα Καϊλή θα προφυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή της ή θα αφεθεί ελεύθερη με όρους όπως περιορισμός κατ' οίκον ή με «βραχιολάκι» θα παίξει και η ύπαρξη της 2χρονης κόρης της, με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο σύντροφός της και πατέρας της ανήλικης είναι επίσης κρατούμενος.

Διαβάστε επίσηςQatar Gate: Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Καϊλή - Ο Σχοινάς διαψεύδει τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του

Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του εν Ελλάδι δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται ότι είναι αθώα και υποστηρίζει για τις βαρύτατες και ατιμωτικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει τα εξής:

-Κάνει την ανήξερη για τα χρήματα, για τα πάνω από 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και στα χέρια του πατέρα της Αλέξανδρου Καϊλή. Επί της ουσίας «δείχνει» τον σύντροφό της Φρανσέσκο Τζόρτζι για τα χρήματα.

Διαβάστε επίσηςQatarGate: Νέες φωτογραφίες με τα μετρητά - Η βαλίτσα που κουβαλούσε ο πατέρας της Καϊλή

-Αρνείται ότι ανέλαβε προσωπικά πρωτοβουλία για τη «σύσφιξη» των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ και ότι δωροδοκήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους Καταριανούς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα «Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ»

-Επιτίθεται στην Ρομπέρτα Μέτσολα, λέγοντας πως βρέθηκε στο Κατάρ για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Επίθεση στη Ρ. Μέτσολα και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους - Η απάντηση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

-«Δείχνει» ακόμα τρεις υψηλά ιστάμενους ευρωπαίους  αξιωματούχους και συγκεκριμένα: τον Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE, ως υπέυθυνο για την επίσημη εισήγηση για το Κατάρ.  Την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και τον ανώτατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπορέλ, ως τα πρόσωπα που ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την προσέγγιση με το Κατάρ εκ μέρους της Κομισιόν για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)