to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 14.12.2022

Κοινωνία

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας χτες, Τρίτη 13/12

Η απαξιωτική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της υπουργού Παιδείας οδήγησε σε κλιμάκωση των αντιδράσεων των εργαζομένων και στη χτεσινή κινητοποίηση - Έπεται συνέχεια, υπόσχονται οι εργαζόμενοι


Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έγινε χτες στις 11:00 π.μ. στο προαύλιο της κεντρικής εισόδου του κτηρίου του υπουργείου.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κ.Υ. Υπουργείου Παιδείας μετά από επίμονες προσπάθειες να συναντήσει την υπουργό επί πέντε μήνες τουλάχιστον αφότου εκλέχτηκε το νέο του Διοικητικό Συμβούλιο, και μετά από μια μάλλον απογοητευτική συνάντηση με την κ. Κεραμέως στις 14 του περασμένου Νοεμβρίου στην οποία, όπως περιγράφει στην ανακοίνωσή του, «ο τόνος της Υπουργού ήταν επιθετικός και απαξιωτικός και τελικά δεν πήραμε απαντήσεις!!! Το συμπέρασμα κατά την άποψή της ήταν ότι ο Σύλλογος δεν ξέρει από διαδικασίες και μας έκανε μαθήματα διοίκησης και συνδικαλισμού!» αποφάσισε να κλιμακώσει τη δράση του. 

Πριν φτάσουμε όμως στη χτεσινή κινητοποίηση, αξίζει να δούμε λίγο πόσο... γλαφυρά περιγράφει ο σύλλογος, στον οποίο μάλιστα υπερισχύουν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και του οποίου η πρόεδρος φέρει το επώνυμο... Μητσοτάκη, τη συνάντησή του με την υπουργό:

 Ενώ λοιπόν όπως υποστηρίζουν είχαν θέσει τα θέματα της συνάντησης με δύο σχετικά έγγραφά τους, «η Υπουργός τα αγνοούσε και μας τόνιζε πως καταθέσαμε το υπόμνημα την τελευταία στιγμή. Το μήνυμα ήταν σαφές ότι δεν πρόκειται να μας ξαναδεί, αλλά μας παρέπεμπε στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στον νέο Διοικητικό Γραμματέα. Φάνηκε πως η συνάντηση ήταν προσχηματική και μας έκανε χάρη που μας συνάντησε!!!»

Και παρακάτω: «Για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ήταν το τελευταίο θέμα που θέλησε να συζητήσει και ανέφερε ότι οι κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης Δ/ντών και Προϊσταμένων θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθούν οι κρίσεις των Γενικών Δ/ντών από το ΑΣΕΠ. Για τις τοποθετήσεις στις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ είπε ότι έτσι γίνεται σε όλο το Δημόσιο Τομέα. Όσον αφορά το θέμα των πειθαρχικών δεν το άγγιξε!

Για το ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ μας είπε ότι όλοι έχουν πρόβλημα ακόμα και η ίδια τόνισε ότι δεν έχει γραφείο για τους συνεργάτες της, αφού κάποιοι αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι! Σχετικά με τη ΓΓ Αθλητισμού, μας είπε ότι η κατάσταση είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Από συνεργάτη της αναφέρθηκε ότι αντιδρούν οι συνάδελφοί μας στην χωροταξική αναδιάρθρωση των υπαλλήλων στα γραφεία. Στο οποίο απαντήσαμε ότι ορθώς αντιδρούν, καθώς δεν υπάρχει σωστή και δίκαιη κατανομή. [...] Επίσης, όταν ζητήθηκε ραντεβού για την Ομοσπονδία μας, απόρησε και ρώτησε ποια είναι η Ομοσπονδία, δείχνοντας πόσο ενημερωμένη είναι!»

Μετά από αυτά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κ.Υ. Υπουργείου Παιδείας, κι αφού η συμπεριφορά της υπουργού χαρακτηρίστηκε πλήρως αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική από μέλη του στην γενική συνέλευση που ακολούθησε, ήρθε η χτεσινή κινητοποίηση. Οι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του κτιρίου του υπουργείου και στη συνέχεια πήγαν στο γραφείο της υπουργού, η οποία είχε φροντίσει να απουσιάζει.

Τα αιτήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας είναι τα εξής όπως αναφέρονται στην πρόσκληση για τη χτεσινή κινητοποίηση, τα οποία μάλιστα χρονίζουν και δημιουργούν διαρκή και ανυπέρβλητα στην καθημερινότητα των εργαζομένων είτε αυτά αφορούν τον παιδικό σταθμό, που για πρώτη χρονιά δεν λειτούργησε, είτε την τεράστια έλλειψη σε αναλώσιμα, είτε τα προβλήματα του χωροταξικού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους:

«Συμμετέχουμε μαζικά και δίνουμε και εμείς το δικό μας μήνυμα διοίκησης και συνδικαλισμού στην Υπουργό!

Απαιτούμε και διεκδικούμε τη βελτίωση των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών μας.

Απαιτούμε:

1. Αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του επιδόματος εξετάσεων.

2. Νέο Οργανισμό για την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ με συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του και να προχωρήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες κρίσεις Δ/ντών και Προϊσταμένων Τμημάτων. Πρόβλεψη υπηρεσιών για τον έλεγχο και την επίβλεψη ζητημάτων του Υπουργείου όπως υπεύθυνος ασφαλείας, κυλικεία, ιατρείο, κατασκηνώσεις κλπ.

3. Διασφάλιση των υφιστάμενων οργανικών θέσεων, πρόβλεψη νεών για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και κάλυψή τους με νέους διορισμούς.

4. Εφαρμογή ενός διάφανου, δίκαιου, αξιοκρατικού τρόπου διενέργειας των μετακινήσεων του προσωπικού στο Υ.ΠΑΙ.Θ. καθώς και την αντιμετώπιση των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους με σεβασμό. Θα πρέπει να εξετάζονται τα προσόντα, οι επιθυμίες και η υπηρεσιακή ανάγκη. Επίσης, ζητάμε να επανεξεταστεί οριζόντια για τη Δημόσια Διοίκηση η πρακτική της τοποθέτησης των Γενικών Διευθυντών από άλλους χώρους εργασίας.

5. Εξορθολογισμό του χωροταξικού.

6. Ζητάμε να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού και να στελεχωθεί άμεσα με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό και να λειτουργήσει με τον δέοντα τρόπο το συντομότερο δυνατόν.

7. Ζητάμε να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών των γονέων-συναδέλφων μας ως προς τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση σε δημόσιες δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ. (Νηαρ Ηστ, Φωκιανός κλπ,) ή άλλων δημόσιων φορέων των παιδιών τους (ηλικίας 5 έως 12 ετών) κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, καθώς και να προβλεφθεί πίστωση τουλάχιστον 2000 € στον προϋπολογισμό του Υ.ΠΑΙ.Θ. για το 2023. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουμε λάβει απάντηση στα σχετικά μας έγγραφα.

8. Ζητάμε άμεσα τον φάκελο για το καθεστώς λειτουργίας αλλά και τις συμβατικές υποχρεώσεις των δύο (2) κυλικείων που στεγάζονται στο χώρο του Υπουργείου, με σκοπό αντισταθμιστικά οφέλη για τους συναδέλφους όπως π.χ. μείωση τιμών.

9. Άμεση και χωρίς καθυστέρηση προμήθεια υλικών (αφού σύμφωνα με την αρμόδια Γεν. Διεύθυνση έχει ολοκληρωθεί η μελέτη) για την αποκατάσταση των προβλημάτων κτιρίου, με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

10. Να τερματιστούν οι αναίτιες πειθαρχικές διώξεις και μετακινήσεις συναδέλφων».

Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση, είναι φανερό ότι δεν υπήρξε ούτε καταλλαγή, ούτε συνεννόηση με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, οπότε από την πλευρά των εργαζομένων έπεται συνέχεια και περαιτέρω κλιμάκωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)