to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 13.12.2022

Οικονομία

Φυσικό αέριο: «Μαραθώνιες» οι διαπραγματεύσεις για το πλαφόν

Εντατική, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο


(φωτ.: Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ /EUROKINISSI)

Ξεκίνησε από χτες το βράδυ, αναφορικά με πηγές του υπουργείου Ενέργειας ο νέος γύρος θραπραγματεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.

Στόχος είναι η εύρεση μίας «τομής», μιας συμφωνίας που θα επιβάλλει ρεαλιστικό πλαφόν στις προμήθειες του φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με πρωτοβουλία και τριών ακόμα χωρών που απαιτούν με επιμονή την επιβολή πλαφόν.

Διαβάστε: Φυσικό αέριο: Συνέχεια στο θρίλερ για το πλαφόν – Τα νέα δεδομένα

Την Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με πηγές  του ΥΠΕΝ, «ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης την Συμφωνία για το ρεαλιστικό πλαφόν.

Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση. Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη» αναφέουν σχετικά οι πηγές.

Κώστας Σκρέκας: «Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»

Στο μεταξύ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)