to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 13.12.2022

Κοινωνία

Φόνος Κώστα Φραγκούλη: Αλλάζει το κατηγορητήριο για τον αστυνομικό - Σε «συναγερμό» η ΕΛ.ΑΣ

Σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο τροποποιείται η κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη, μετά τον θάνατό του - Με εντολή του υπουργού ΠροΠο αναστέλλονται όλες οι άδειες αστυνομικών και «τίθενται σε επιφυλακή» οι αστυνομικές δυνάμεις


(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αλλάζει το κατηγορητήριο για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον Κώστα Φραγκούλη κατά τη διάρκεια καταδίωξης μετά τον θάνατο του 16χρονου, ο οποίος κατέληξε το πρωί της Τρίτης (13/12) στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη.

Η κακουργηματική δίωξη που αντιμετωπίζει ο 34χρονος αστυνομικός, ο οποίος μέχρι σήμερα κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομο πυροβολισμό εξουδετέρωσης και ακινητοποίησης πρόκειται να τροποποιηθεί σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο μετά τον θάνατο του ανήλικου Ρομά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μετά την απολογία του στον α' τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα.

Την προφυλάκιση του αστυνομικού εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Την προφυλάκιση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εισηγήθηκε την Δευτέρα (12/12) ο εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Την διαφωνία για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου καλείται να λύσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Κατά πληροφορίες, στην πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι, λόγω της εμπειρίας του, ο αστυνομικός δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση. Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή τα επόμενα 24ωρα, με την έκδοση βουλεύματος.

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ

Σε ανάκληση των αδειών των αστυνομικών προχώρησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ μετά από εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη.

Στη διαταγή, που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, αναφέρεται ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεοτέρας.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ζήτησε να τεθούν σε επιφυλακή όλες οι αστυνομικές δυνάμεις και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αττική καθώς και σε όλες τις περιοχές της χώρας που τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί διαδηλώσεις από Ρομά.

Στην Αθήνα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ  και των ΜΑΤ με αιχμή κυρίως περιοχές της Δυτικής Αττικής ενώ ισχυρές δυνάμεις αναμένεται να μεταφερθούν στο κέντρο της πόλης όπου στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου στα Προπύλαια.

Ερωτηματικά για την ιατρική ενημέρωση

Ερωτηματικά είχε προκαλέσει η απουσία ενημέρωσης από πλευράς της διοίκησης του νοσοκομείου σχετικά με την πορεία της υγείας του 16χρονου. Το σημερινό ήταν το πρώτο σχετικό ανακοινωθέν και μετέφερε την είδηση του θανάτου του άτυχου παιδιού.

Την απουσία ενημέρωσης είχε ήδη από τις 7/12 επισημάνει η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης, και κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, «η έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του εκάστοτε διοικητή του νοσοκομείου. Ευθύνη των γιατρών είναι η ενημέρωση των συγγενών του ασθενούς».

Οι γιατροί του ΕΣΥ χαρακτήριζαν «απαράδεκτη τη στάση του διοικητή του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την κατάσταση του 16χρονου θύματος δολοφονικής αστυνομικής βίας, εφόσον έχει τη σχετική άδεια από τους συγγενείς του ασθενούς».

«Το 'χουμε χάσει το παιδί και δεν μας το λένε», ανέφεραν κάτοικοι του καταυλισμού Ρομά Αγία Σοφία, όπου κατοικούσε ο 16χρονος πατέρας ενός παιδιού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)