to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη για την υπόθεση Καϊλή και το σκάνδαλο διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων, στην ενημερωτική ιστοσελίδα ieidiseis.gr


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς η 9η Δεκεμβρίου και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την προσαγωγή και τελικά την σύλληψη της Εύας Καϊλή για την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς. Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για δωροδοκία, η διαγραφείσα πλέον από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ευρωβουλεύτρια δεν μπορεί να  ασκεί καμία από τις αρμοδιότητες που είχε ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από απόφαση της Προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα, που έχει άμεση εφαρμογή. Ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο ευρωπαϊκό όργανο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα αποδείξει πως τάσσεται υπέρ της διαρκούς ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

Το ίδιο θα πράξει και τώρα, συμβάλλοντας και στηρίζοντας το έργο των αρμόδιων αρχών για να έρθουν όλα στο φως. Με πράξεις και όχι λόγια, μπροστά σε ένα σκάνδαλο που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο εξελίσσεται η έρευνα και αφορά τον χρηματισμό ευρωπαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ευρωβουλευτών, από το Κατάρ με αφορμή την ευρύτερη στήριξη του εμιράτου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είχαμε καταγγείλει τα όσα πρωτοφανή και εξωφρενικά είχε αναφέρει λίγες εβδομάδες πριν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή. Με μια ‘ομιλία-ύμνο’ υπέρ του Κατάρ είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στο σύνολο των ευρωβουλευτών που υιοθέτησαν με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα καταδίκης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κραυγαλέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον θάνατο 6μιση χιλιάδων εργατών στο Κατάρ.

Εξίσου αρνητική εντύπωση, όσο και βαθιά απογοήτευση και θλίψη, προκαλεί η οποιαδήποτε αντιπαραβολή με τον ρυθμό και τον τρόπο λειτουργίας των αρμόδιων αρχών, δικαστικών και αστυνομικών, σε Βέλγιο και Ελλάδα σε ό,τι αφορά την διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς. Η τρομακτική αργοπορία και παρέλκυση από τις θεσμικές διαδικασίες δικαστικής διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών είναι μόνο το τελευταίο και ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μόλις πρόσφατα, είχαν προηγηθεί η Siemens και η Novartis.

Η ιστορία δείχνει πως φαινόμενα διαφθοράς και παράνομες πρακτικές συμβαίνουν και αποκαλύπτονται ανά διαστήματα. Μέσα από αυτό το σκάνδαλο χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων που ξεδιπλώνεται, ας λάβουμε τα μηνύματα που πρέπει και ας αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα για την χώρα μας. Για να σταματήσουμε να είμαστε Ευρωπαίοι alacarte, όπου και όταν μας συμφέρει. Και να γίνει κάποια στιγμή η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα στον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης, καθώς και στον τρόπο διακυβέρνησης με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα και κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως έχουν 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Ενόψει των εθνικών εκλογών, το βασικό αφήγημα της ΝΔ περί αυτοδυναμίας φαντάζει ολοένα και πιο μακρινό σενάριο. Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ομηρία από την ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή, ένα από τα βασικά στελέχη του υπό κατάρρευση αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου κρατείται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, από τις βελγικές αρχές  επιτείνοντας την πολιτική απομόνωση του ίδιου, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)