to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 13.12.2022

Πολιτική

Qatar Gate: Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της Καϊλή - Ο Σχοινάς διαψεύδει τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του

Αθώα δηλώνει η Εύα Καϊλή για τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει και συγκεκριμένα για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να απολογηθεί, θα βρεθεί η Εύα Καϊλή, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Qatargate που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 14/12 το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση της ομοσπονδιακης εισαγγελίας, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Έχει γίνει γνωστό πάντως, ότι τα άτομα που έχουν συλληφθεί είναι η Καϊλή, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ακόμη ένας λομπίστας, που δεν κατονομάζεται από τα βελγικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, οι έρευνες των βελγικών αρχών επεκτείνονται, όπως φάνηκε και από τις νέες εφόδους που πραγματοποιήθηκαν χθες.

Οι έρευνες στις Βρυξέλλες είναι σε πλήρη εξέλιξη και διενεργούνται με απόλυτη μυστικότητα, πρακτική σχεδόν άγνωστη στα καθ’ ημάς. Οπως δήλωναν πηγές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μπορεί οι βελγικές αρχές να ζητήσουν οποιαδήποτε συνδρομή για τις έρευνές τους, γεγονός που η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου είναι ήδη έτοιμη να δρομολογήσει.

Παράλληλα, στην περίπτωση που η κατηγορουμένη ευρωβουλευτής αιτηθεί να δικαστεί εδώ, αν προκύψουν και στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία που να την ενοχοποιούν, είναι κάτι που θεωρητικά μπορεί να ισχύσει, αλλά πρακτικά, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, δεν πιθανολογείται. Και τούτο διότι οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά τον ελληνικό νόμο οι ποινές είναι κατά πολύ αυστηρότερες: ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 15 χρόνων και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20, να φθάσουν ακόμη και τα ισόβια σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί κατά της Καϊλή και του συζύγου της έχει ισχύ πέντε ημερών, όπως ακριβώς ισχύει και με τον ελληνικό νόμο. Για να συνεχιστεί η κράτησή τους θα αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο, όπως γίνεται και εδώ. Όμως στο Βέλγιο μέχρι να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους για τις πρώτες ημέρες δεν λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των στοιχείων της δικογραφίας και βέβαια δεν υπάρχουν διαρροές όπως συμβαίνει κατά κόρον εδώ. Η μυστικότητα της όλης διαδικασίας από τις βελγικές αρχές τηρήθηκε ευλαβικά, κάτι που στην Ελλάδα ηχεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Η Εύα Καϊλή

Δηλώνει αθώα

Αθώα δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι βελγικές Αρχές. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

"Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της, είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κ. Μαγδαλένα Καϊλή" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο, διευκρίνισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι "είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα", αλλά "όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του".

Tο απόγευμα της Δευτέρας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αδελφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα Καϊλή, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της αναφέρει ότι «ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες».

Σε νέα εμφάνισή του σε τηλεοπτικό κανάλι, σήμερα το πρωί, ο κ. Δημητρακόπουλος μετέφερε εκ μέρους της εντολέα του ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της κ. Καϊλή τα είχε φέρει ο σύζυγός της, ο οποίος μάλιστα της είπε ότι ανήκαν σε κάποιον άλλο, με εκείνη να του... απαγορεύει να φέρνει ξένα χρήματα στην κοινή τους στέγη, και τον πατέρα της να παίρνει μέρος αυτών και να πηγαίνει σε ξενοδοχείο προκειμένου να τα δώσει σε αυτόν στον οποίον ανήκαν, ο οποίος, κατά τον κ. Δημητρακόπουλο πάντα, μάλλον είχε ήδη συλληφθεί, αλλά δεν είναι και σίγουρος... Μένει να δούμε πόσο πιστευτά θα γίνουν όλα αυτά σήμερα που θα κριθεί να δώσει εξηγήσεις η κ. Καϊλή. 

Πάνω από ενάμισι εκατ. ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρ

Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir».

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.

Διαψεύδουν Κομισιόν - Σχοινάς τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του

Στο μεταξύ, σε διάψευση του δημοσιεύματος της Politico, ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ελέγχεται για το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatar gate», προχώρησε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης με ανάρτησή του στο Τwitter κάνοντας λόγο για ανυπόστατους και παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

Συγκεκριμένα έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν “διερεύνηση” του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση»:

Επίσης, ο κ. Μαμέρ διευκρίνισε ότι ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Παράλληλα, ο Μ. Σχοινάς συμμετείχε –σε ανώτερο επίπεδο– στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον περασμένο Απρίλιο.

Ο σύντροφος της Καϊλή κατέθετε επί ώρες - Πού στρέφονται οι έρευνες

Φραντσέσκο Τζόρτζι

Ο σύντροφος της Έυας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, καταθέτει επί ώρες στους δικαστές για το σκάνδαλο του Κατάρ για το οποίο κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή επιτρέπει στους ερευνητές να επεκτείνουν ή να επιβεβαιώσουν και να ξεδιαλύνουν στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μετά από μήνες μυστικών ερευνών.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατέθετε για ώρες στους ερευνητές, όπως «ένα ποτάμι σε πλημμύρα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζιόρτζι ήταν κοινοβουλευτικός βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι και τώρα είναι βοηθός του ευρωβουλευτή του Andrea Cozzolino, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην έρευνα, ωστόσο το γραφείο του σφραγίστηκε χθες από τη βελγική αστυνομία.

Ο Αντόνιο Παντζέρι συνελήφθη από την βελγική αστυνομία και κατηγορείται ότι είναι ο χειριστής του συστήματος δωροδοκιών που χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ. Το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης λόγω των κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδίως κατά τη διάρκεια της κατασκευής των γηπέδων για το Παγκοσμίο Κύπελο.

Σύμφωνα με την βελγική αστυνομία ότι το σύνολο των χαρτονομισμάτων που κατασχέθηκαν από τους Καϊλή και Παντζέρι ανέρχεται σε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.

Πριν από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, είχε συλληφθεί ο πατέρας της Εύας Καϊλή, την ώρα που έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου διέμενε με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες, συνεχίζει η εφημερίδα. «Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων για την επιχείρηση της Αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή» γράφει η Corriere della Sera.

Η επ' αυτοφόρω σύλληψη επέτρεψε στην αστυνομία να ερευνήσει το σπίτι της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσουν άρση της ασυλία της.

Στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν ακριβά δώρα από το Κατάρ και 150 χιλιάδες ευρώ σε χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τζόρτζι μπορεί να έχει πολλά να πει, και πολλά πρέπει να είπε το Σάββατο, καθώς ο ανακριτής Michel Classe αναγκάστηκε να αναβάλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις.

Το θέμα των ερωτήσεων που θα έθεσε στον Τζόρτζι ,δεν μπορεί παρά να ήταν αυτό των χρημάτων που από την ΜΚΟ του Παντζέρι, Fight Impunity μπορεί να πέρασαν στον Καϊλή και σε άλλα πρόσωπα. Η ΜΚΟ ιδρύθηκε το 2019 ο Panzeri, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έρευνα φτάνει μέχρι την Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο και στο Μιλάνο, ενώ έγινε και έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του Τζόρτζι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)