to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:39 | 12.12.2022

Πολιτική

Συμβούλιο της Ευρώπης: Στα σχοινιά η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις για το Predator

Καταπέλτης για Μαξίμου ο εισηγητής της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης - Ο Κουκάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε για μήνες το Predator


Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μέσω του Predator, στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία συστάθηκε για να εξετάσει τις παράνομες κρατικές παρακολουθήσεις μέσω spyware στην ΕΕ.

Στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης για τη διπλή παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και το Predator μεταξύ 2020 και 2021 και για τα όσα έχουν συμβεί από τον Απρίλιο του 2022 και μετά, οπότε αποκαλύφθηκε η εκτεταμένη χρήση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα.

Οι παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη κατέδειξαν πως άτομα που είχαν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ ήταν παράλληλα και στόχοι του Predator επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μετέχει στην εν λόγω επιτροπή.

Ο Θ. Κουκάκης από την πλευρά του τόνισε ότι σύμφωνα με όσα έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε για μήνες το Predator, το οποίο λειτουργούσε από επίλεκτη ομάδα αστυνομικών που είχαν πάρει μετάταξη στην ΕΥΠ.

Ακόμη, ο ίδιος στάθηκε και στις αποκαλύψεις των New York Times και του Inside Story, από τις οποίες προκύπτει ότι η κυβέρνησή της ΝΔ έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαγαδασκάρη και στο Σουδάν. «Η Ελλάδα, μια χώρα της ΕΕ, έγινε η χώρα εξάπλωσης του spyware», επεσήμανε ο Θ. Κουκάκης.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ  Νίνα Κασιμάτη, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη αναφέρθηκε στην νέα αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε το Μέγαρο Μαξίμου για τις άδειες εξαγωγών dual use προϊόντων όπως το Predator.

«Πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα προσωποποιήσει τις ποινικές ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις», απάντησε ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο δημοσιογράφος απαντώντας και πάλι σε ερώτηση του Ευ. Στυλιανίδη για το νέο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ για το απόρρητο των επικοινωνιών, εξέφρασε την απογοήτευσή του. Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνών κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, εν μέσω αντιδράσεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

«Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι εισαγγελείς που διατάσσουν παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν υποχρεούνται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Έτσι, κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει σε τι βασίστηκε η απόφασή του εισαγγελικού λειτουργού. Αλλά ο ίδιος νόμος είναι εξαιρετικά άδικος για όσους παρακολουθήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ορίζει ότι αυτοί οι στόχοι θα μπορούν να μάθουν για την παρακολούθησή τους μόνο τρία χρόνια μετά τη λήξη της και μόνο εάν οι εισαγγελείς που διέταξαν την παρακολούθηση δώσουν τελικά την έγκρισή τους», είπε ο Θ. Κουκάκης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ενημέρωση των στόχων παρακολούθησης γίνεται μετά την παρέλευση πενταετίας. Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να συνδέσει το Predator με ιδιώτες, για να λάβει την ηχηρή απάντηση του Ολλανδού Pieter Omtzigt (εισηγητής της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης), ότι κατά τη δική του άποψη πίσω από το Predator δεν βρίσκονται μη κυβερνητικοί φορείς, αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)