to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 12.12.2022

Πολιτική

Επίκαιρη Σκουρλέτη για το δάσος Συγγρού: Χάνεται ο δασικός χαρακτήρας, χάριν... «καθαρισμού»

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη - «Με την προσφιλή κυβερνητική πρακτική της απευθείας ανάθεσης, το Δάσος Συγγρού χάνει τον δασικό χαρακτήρα του στο όνομα του καθαρισμού του»


Κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα των νεκρών ζώων που προέρχονται από τον «καθαρισμό» του Δάσους Συγγρού, προσπερνώντας το γεγονός ότι οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς εγκεκριμένη μελέτη από το Δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο έσπευσε να την εγκρίνει εκ των υστέρων με άνωθεν παρέμβαση, αγνοώντας επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, όπως και την έλλειψη επίβλεψης από δασολόγο, αλλά ζητώντας και τα ρέστα για το αν έγινε καθαρισμός του δάσους όταν η χώρα πάλευε να απαλλαγεί από τα μνημόνια που αποθέωσε η ΝΔ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ισχυρίστηκε ότι όλα βαίνουν καλώς με τις συνεχιζόμενες δασοτεχνικές εργασίες και έδειξε φωτογραφίες με κάποιες συστάδες βλάστησης που έχουν γλυτώσει και υποτίθεται ότι αρκούν για την προστασία των ζώων του δάσους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα: «Συνεχίζεται η ανησυχία και οι αντιδράσεις για τις δασοτεχνικές εργασίες στο Κτήμα Συγγρού». Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι αν πρέπει να γίνει καθαρισμός, αλλά αν αυτός γίνεται μελετημένα, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, με σεβασμό στον χαρακτήρα του δάσους κι όχι με σκοπό γρήγορες απορροφήσεις πόρων με απευθείας αναθέσεις υπέρ ημετέρων, στις οποίες επιδίδεται συστηματικά η κυβέρνηση. 

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:

Κύριε υπουργέ, τι γίνεται στο Κτήμα Συγγρού; Στο Δάσος Συγγρού στην κυριολεξία, γιατί καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρόκειται για ένα αστικό δάσος. Δεν είναι η πρώτη φορά, με αυτή την Επίκαιρη Ερώτηση, που απασχολώ εσάς, ως αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το τι ακριβώς γίνεται από τον προηγούμενο Αύγουστο στο μέρος αυτό. Είχα καταθέσει μία Αναφορά και μία Ερώτηση, κατόπιν. Αποδεικνύεται, τελικά, ότι ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου εργασίες, οι οποίες δεν είχαν την ανάλογη έγκριση της προβλεπόμενης μελέτης. Γι’ αυτό διεκόπησαν. Αυτό προκύπτει μέσα από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στις ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: έχουμε την ευαισθησία, υπάρχει προτεραιότητα στο υπουργείο να κάνει αυτά που πρέπει, τις αναγκαίες δασοτεχνικές εργασίες για τον καθαρισμό, προστατεύοντας, όμως, και μη αλλοιώνοντας, τον δασικό χαρακτήρα του Δάσους;

Γνωρίζω ότι πήγατε κι εσείς πρόσφατα στο Δάσος Συγγρού. Το έχω επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις φορές τους τελευταίους μήνες. Εκεί ακολουθείται η μέθοδος της αποψίλωσης. Καταστρέφεται μια ολόκληρη έκταση, μένουν μόνο τα πεύκα, στο όνομα του καθαρισμού, ενώ οι κάτοικοι, που έχουν κινητοποιηθεί τουλάχιστον τρεις φορές -δεν ξέρω αν ήταν παρόντες όταν το επισκεφθήκατε- συνεχώς ανακαλύπτουν νεκρές χελώνες, που γνωρίζετε καλά ότι είναι προστατευόμενο είδος. Το δάσος, από τα λίγα που υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό, φιλοξενεί αλεπούδες. Αυτά τα αγνοούμε; Τι γίνεται εκεί πέρα; Ή προτεραιότητά μας είναι, τελικά, να υπάρξει απορροφητικότητα από το Ταμείο Ανάπτυξης, όπου βλέπουμε ότι τα χρήματά του αξιοποιούνται για τέτοιου είδους απευθείας αναθέσεις και όχι για άλλους, πιο σοβαρούς οικολογικούς σκοπούς;

Στη δεύτερη τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: 

Κύριε υπουργέ, η ανάγκη να καθαρίζονται, να προστατεύονται τα δάση όλο το έτος και να μη τα θυμόμαστε μόνο στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι απολύτως σωστή προσέγγιση. Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά γίνονται με τον σωστό επιστημονικό τρόπο. Εδώ αποδεικνύεται, από τα ίδια τα γεγονότα, ότι δεν γίνεται και ότι έχετε υπερβεί τα όρια. Αλήθεια, γνωρίζετε εάν το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών, το οποίο έχει την ευθύνη του Δάσους, έχει δασολόγο; Δεν έχει δασολόγο. Εγώ πήγα τρεις φορές στο Δάσος, μίλησα με τον εργολάβο, δασολόγος δεν υπήρχε. Και επειδή μιλάτε για φωτογραφίες, σας παραπέμπω λοιπόν, στις δημόσια αναρτημένες φωτογραφίες των Συλλόγων της περιοχής που δείχνουν τα νεκρά ζώα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει γίνει. Κι αν ήταν έτσι τα πράγματα, όπως τα λέτε, γιατί στις 23/8 το ίδιο το Δασαρχείο Πεντέλης λέει στον εργολάβο που έχει αναλάβει, διακόψτε διότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη αυτή τη στιγμή μελέτη; Και μετά εσείς διατάζετε, μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Δασών, να εγκρίνει άρον άρον τη μελέτη το Δασαρχείο Πεντέλης.  Αυτό δεν είναι αναγκαίες δασοτεχνικές εργασίες, είναι ο βιασμός του δάσους. Αν θέλετε, τελικά, να αποφύγετε οποιοδήποτε ατύχημα ρίξτε κι ένα ελαφρύ μπετόν εκεί, καθαρίστε τα όλα, μετατρέψτε το σε άλσος για να ησυχάσουμε! Αυτό θέλουμε; Γιατί εγώ εδώ βλέπω ότι οι ευαισθησίες οι οικολογικές και οι προσωπικές σας και της κυβέρνησης, έχουν πάει περίπατο, τις πήρε ο Λούρος, που λέγατε πριν, που έχει φουσκώσει.

Ορισμένες δουλειές πρέπει να γίνονται μελετημένα, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, με σεβασμό στον χαρακτήρα του δάσους. Γι’ αυτό σας εγκαλούμε. Αλλά προτεραιότητά σας είναι κάτι άλλο, όπως σε όλους τους τομείς που ασκεί πολιτική αυτή η κυβέρνηση: πως, με απευθείας διαπραγμάτευση και όχι μέσα από διαγωνισμούς, όπως προβλέπεται από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, θα κάνετε μια γρήγορη άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του προγράμματος Antinero, με απευθείας αναθέσεις. Περί αυτού πρόκειται και όλα τα άλλα αφήστε τα στην άκρη. Πενήντα πέντε εκατομμύρια συν είκοσι δυο εκατομμύρια, με απευθείας αναθέσεις. Αυτή η πρακτική σας βαραίνει παντού, όχι μόνο στο περιβάλλον. Σας βαραίνει στην υγεία, σε κάθε είδους προμήθειες. Είστε η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων στους «κολλητούς», στους ημετέρους. Αυτό δεν λέγεται πολιτική οικολογικής ευαισθησίας, άλλο πράγμα δείχνει. Και σας καλώ να πάτε την άλλη εβδομάδα να συζητήσετε με τους κατοίκους, να σας δείξουν τι ακριβώς γίνεται, διότι αν πραγματικά τα πιστεύετε αυτά που είπατε πριν, τότε κάνετε μεγάλο λάθος ή έχετε παραπλανηθεί. Ας προστατέψουμε αυτό τον χώρο και δεν είναι μόνο αυτός, είναι και το δάσος Φασίδερι, που το έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία, παραδόξως, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα έχω επισκεφθεί όλα αυτά ο ίδιος, έχω προσωπική αντίληψη. Άρα, ας κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και ας μη μιλάμε στο όνομα του περιβάλλοντος και την ίδια ώρα να το υπονομεύουμε.   

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)