to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 09.12.2022

Πολιτική

Έξω πάμε καλά: Στα «μανταλάκια» βγάζει η El Pais τον Μητσοτάκη με άρθρο για τις παρακολουθήσεις

Για ακόμα μία φορά αντικείμενο κριτικής από τον διεθνή Τύπο γίνεται η Ελλάδα στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα η ισπανική εφημερίδα El Pais «κρεμάει στα μανταλάκια» τον Έλληνα πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για το καθεστώς ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα - «Ο Μητσοτάκης φεύγει από συζήτηση στη Βουλή όταν ο αριστερός Τσίπρας τον ρωτά αν οι μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τον αρχηγό του Στρατού», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας που σχολιάζει το χτεσινό παρατράγουδο στη Βουλή


Νέο «ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνιστά ένα ακόμα δημοσίευμα – φωτιά από διεθνές ΜΜΕ για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποχώρησε άρον – άρον από τη Βουλή, σε μία προσπάθεια να διαφύγει των ευθυνών του, αλλά μόνο απαρατήρητο και ασχολίαστο δεν περνά από τα διεθνή ΜΜΕ που θέτουν τον έλληνα πρωθυπουργό στο κάδρο των ευθυνών.

Η εφημερίδα El Pais σε άρθρο με τίτλο «Η κατασκοπεία δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών πολιορκεί την κυβέρνηση της Ελλάδας» που φιλοξενείται στη σελίδα 9 της έντυπης έκδοσης όσο και στην ιστοσελίδα εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης και βάζει στο κάδρο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και επισημαίνει ευθύς εξαρχής η ισπανική εφημερίδα: «Το σκάνδαλο υποκλοπών βάζει στα σκοινιά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή» και συνεχίζει με αφορμή το γεγονός πως… τράπηκε σε φυγή από τη χθεσινή συζήτηση: «Ο Μητσοτάκης φεύγει από συζήτηση στη Βουλή όταν ο αριστερός Τσίπρας τον ρωτά αν οι μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τον αρχηγό του Στρατού».

Και συνεχίζει αναφέροντας πως υπήρξε ένα «σημαντικό» επεισόδιο την Πέμπτη στη Βουλή για το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχώρησε από την αίθουσα αφού ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, πρώτου κόμματος της αντιπολίτευσης, τον ρώτησε εάν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, γνωστές με το ακρωνύμιο ΕΥΠ στα ελληνικά, είχε κατασκοπεύσει τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο».

Αναφορά στις αποκαλύψεις του Documento

Η έγκυρη El Pais, αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποκαλύψεις του Documento, που ήταν καταλυτικές για την αποκάλυψη του σκανδάλου. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Φρανθίσκο Περεχίλ: «Ο Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήρθε αντιμέτωπος με τις πρώτες επιθέσεις για την υπόθεση τον περασμένο Αύγουστο με την παραίτηση δύο εκ των πιο έμπιστων συνεργατών του». Και συνεχίζει: «Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Κάθε βδομάδα εμφανίζονται στον Τύπο άρθρα σχετικά με καινούριες παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Πρώτα κυκλοφόρησαν τα ονόματα των δημοσιογράφων, ύστερα εμφανίστηκαν διάφοροι επιχειρηματίες και πολιτικοί. Και την εβδομάδα που πέρασε η αριστερή εφημερίδα Documentο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα αξιωματικών, που φέρονται να παρακολουθήθηκαν».

Επίσης, αναφέρεται στην επιλογή Μητσοτάκη να θέσει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του και εν συνεχεία στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Μετά από αρκετούς μήνες στους οποίους το σκάνδαλο δεν εξαφανίστηκε, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο να απαγορεύσει την πώληση του Predator στη χώρα», επισημαίνει.

Ξεχωριστή αναφορά στον Κουκάκη

Και επισημαίνει: «Ο υπεύθυνος στην Ελλάδα των οικονομικών ειδήσεων του αμερικανικού καναλιού CNN, Θανάσης Κουκάκης, ήταν ο πρώτος που έμαθε τον περασμένο Απρίλιο ότι το τηλέφωνό του ‘μολύνθηκε’ με το Predator. Ο Κουκάκης ειδοποιήθηκε από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το ίδιο που έχει ερευνήσει τις μολύνσεις σε χιλιάδες τηλέφωνα του προγράμματος Pegasus, επίσης ισραηλινής προέλευσης».

Προσθέτει ακόμα ότι: «Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί. Ο Κουκάκης εξηγεί από την Αθήνα, μέσω ψηφιακής συνομιλίας, ότι ο Μητσοτάκης έχει καταφέρει να έχει τη στήριξη των βουλευτών του κόμματός του. ‘Αλλά’, προβλέπει, ‘η Ελλάδα θα πάει στις εκλογές (προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023) με αυτό το θέμα να κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει αρχίσει να συμμετέχει ενεργά στις έρευνες της υπόθεσης μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022’».

Η περίπτωση Μαλιχούδη

Η El Pais συνεχίζει με την υπόθεση του Σταύρου Μαλιχούδη λέγοντας πως: «Ο δημοσιογράφος , Σταύρος Μαλιχούδης, που ασχολήθηκε με θέματα μετανάστευσης και έπεσε θύμα κατασκοπείας, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τόνισε τηλεφωνικά από την Ελλάδα: ‘Το πιο απογοητευτικό είναι ότι, παρά τις πολλές αποκαλύψεις που έχουν δημοσιευτεί για αυτή την υπόθεση, οι αρχές και η Δικαιοσύνη δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους σε σχέση με τους πολίτες’».

Επίσης, εξηγεί πως η Κυβέρνηση, χάρη στην απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει, έχει ελέγξει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. «Επέλεξαν τους μάρτυρες που κάλεσαν. Και ούτε ο Κουκάκης, ο άλλος δημοσιογράφος που κατασκοπεύτηκε, ούτε εγώ κληθήκαμε. Δεν δέχτηκαν επίσης την κλήση βασικών προσώπων πίσω από αυτό το σκάνδαλο, όπως ο ανιψιός του πρωθυπουργού και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών».

«Το ελληνικό Watergate»

Εν συνεχεία, με αναφορά σε έκφραση του Αλέξη Τσίπρα πως η υπόθεση αποτελεί «το ελληνικό Watergate» αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times και αμέσως μετά στην επιτροπή PEGA και τη Σόφι Ιν’τ Βελτ, που δήλωσε ότι η επιτροπή έφυγε από την Ελλάδα με περισσότερες αμφιβολίες από ό,τι είχε όταν έφτασε.

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και 108η θέση

Η ισπανική εφημερίδα καταλήγει με αναφορά στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, και τον Παβολ Σζλάι που υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια κατάταξη της Ελευθερίας του Τύπου των ΡΧΣ καθώς βρέθηκε στην 108η θέση, συνολικά.

Πηγή: Documentonews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)