to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 09.12.2022

Πολιτική

Στο «κάδρο» ΕΥΠ και άνθρωποι του Μητσοτάκη για διακίνηση του Predator - Πρωτοσέλιδο με ερωτηματικά από τους NYT

Πρωτοσέλιδο στους Times η διακίνηση του Predator μέσω Ελλάδας, με τους δημοσιογράφους να επισημαίνουν τα δεκάδες ερωτήματα που δημιουργούνται από τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η ελληνική κυβέρνηση. Επτά παρακολουθούμενοι επιβεβαίωσαν στους NYT, κανείς τους δεν θέλησε να μιλήσει επώνυμα. Για απαραίτητη «έγκριση της ΕΥΠ» στο σκέλος της διακίνησης του Predator προς άλλες χώρες μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει το εύλογο ερώτημα αν υπήρχε τέτοια έγκριση η κυβέρνηση πριν δώσει άδεια για εξαγωγή του Predator


Συνεχίζονται τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση της διακίνησης του Predator από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες και μάλιστα εκτός ΕΕ, σημείο που κατέδειξε στην ομιλία του χθες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε, όπως αποκαλύφθηκε χθες, πως έδωσε άδεια στην Intellexa για πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη.

Η αποκάλυψη ήρθε την ώρα που σε εξέλιξη βρισκόταν στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που προσπαθεί να συγκαλύψει τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, ενώ σήμερα διεξάγεται η δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σήμερα ο κλοιός φαίνεται να στενεύει για το περιβάλλον Μητσοτάκη με τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις να βάζουν στο κάδρο τόσο τον Γιάννη Σμυρλή, γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, ο οποίος σύμφωνα με την παραδοχή του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, στο σχετικό ερώτημα των Νew York Times, ήταν αυτός που έδωσε τις άδειες. Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης, υποστήριξε στους δημοσιογράφους του «Κόκκινου», πως για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του ελληνικού κράτους, ήταν απαραίτητη και η έγκριση της ΕΥΠ .

Ο Γ. Σμυρλής φαίνεται να εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στις 15 Νοεμβρίου 2021 με τελικό χρήστη την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης. Ο εκπρόσωπος ανέφερε μάλιστα ότι o υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης διεξάγει σχετική έρευνα για το θέμα.

Η Ματίνα Στεβή, που συνυπέγραψε το δημοσίευμα, διευκρίνισε στο Twitter ότι ο Αλ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε στην εφημερίδα την αδειοδότηση της Intellexa 48 ώρες προτού δημοσιευθεί το ρεπορτάζ, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε ξεκίνησε η σχετική εσωτερική έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρωτοσέλιδο στους Times η έρευνα για τις υποκλοπές

Πρωτοσέλιδο θέμα στους New York Times έγινε το θέμα για την παγκόσμια αγορά κακόβουλου λογισμικού που αποκαλύπτει τον ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με έγκριση εξαγωγής του Predator προς την εταιρεία Intellexa. Σχετική ανάρτηση στα social media έκανε η μία εκ των τριών δημοσιογράφων που συνεργάστηκαν στην έρευνα, Ματίνα Στεβή Γκρίντνεφ.

Δημοσιογράφος NYT: Επτά άνθρωποι επιβεβαίωσαν παραβίαση του κινητού τους - Κανείς τους δεν θέλησε να μιλήσει

Την απροθυμία επτά ανθρώπων με τους οποίους η εφημερίδα ήρθε σε επαφή να μιλήσουν για την υπόθεσή τους στους δημοσιογράφους, αλλά και για το γεγονός πως κανείς εξ αυτών δεν θέλησε να δώσει το κινητό του για επισταμένο έλεγχο, πιθανώς υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων, επισημείνει η Ματίνα Στέβη.

Το γεγονός σχολίασε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Σε άλλη ανάρτησή της η Μ. Στεβή υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να παραδεχθεί τελικά ότι το υπουργείο Εξωτερικών πράγματι αδειοδότησε την Intellexa για να εξάγει το Predator, παρότι αρχικά η επίσημη θέση της ήταν πως το Predator είναι «παράνομο» λογισμικό.

Διαβάστε ολόκληρο το «νήμα» (thread) των αναρτήσεων της δημοσιογράφου.

Ένας ακόμη από τους συντάκτες του θέματος της εφημερίδας, ο Ρόνεν Μπέργκμαν, με δική του ανάρτηση τονίζει τον ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά κακόβουλου λογισμικού.

Αυγή: Ο Σμυρλής, ανθρωπος του Μητσοτάκη, γ.γ. του ΥΠΕΞ και πρόεδρος της Enterprise Greece, ο υπεύθυνος για την άδεια

Η Αυγή αναφέρει σήμερα στην έντυπη έκδοσή της ότι υπεύθυνος για την άδεια είναι άνθρωπος του Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή. «Για χρόνια στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ., περιγράφεται ως «ακραιφνής μητσοτακικός». Πληροφορίες μάλιστα τον φέρουν ως στενά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να φέρεται να εμπιστεύθηκε στον Σμυρλή τη συγκεκριμένη θέση το 2019 προκειμένου να έχει αφενός ένα «μάτι του Μαξίμου» πάνω στον Νίκο Δένδια, αλλά και να ρυθμίζει κρίσιμη μερίδα των θεμάτων εξαγωγών. Ο Γ. Σμυρλής, άλλωστε, είναι και πρόεδρος του Enterprise Greece».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής, η  Intellexa όχι μόνο ήταν γνωστή στο περιβάλλον Μητσοτάκη, αλλά της δόθηκε και μια σημαντική άδεια εξαγωγών του κακόβουλου λογισμικού της. Η Intellexa πήρε άδεια τον Νοέμβριο του 2021για την εξαγωγή του Predator από την υπηρεσία του Γιάννη Σμυρλή, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται στο άρθρο.

Οι άδειες εξαγωγής προϊόντων διττής χρήσης (έτσι ονομάζονται τα λογισμικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πολεμικά όπλα) ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Πιο συγκεκριμένα, στη Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του υπουργείου και ακολούθως στο Τμήμα Μέτρων Εμπορικής Άμυνας και Ειδικών Καθεστώτων Εισαγωγών-Εξαγωγών και Αδειοδοτήσεων.

Στο κάδρο Γεωργιάδης και Παναγιωτόπουλος

Το νομικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση προϊόντων είναι σύνθετο, ιδίως όταν αφορά προϊόντα όπως ένα λογισμικό (και μάλιστα ένα κατασκοπευτικό λογισμικό). Στον ιστότοπο του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως έχει την ευθύνη για «τη χορήγηση αδειών διακίνησης ελεγχόμενων ειδών (διττής χρήσης και ειδών συνδεόμενων με την άμυνα, κυνηγετικών, εκρηκτικών εμπορικής χρήσης), σύμφωνα με τον Ν. 2168/1993 (Α΄ 147), καθώς και για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ενδιάμεσων ενεργειών με τα συναρμόδια υπουργεία».

Ποια είναι όμως τα αναφερόμενα «συναρμόδια υπουργεία»; Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του οποίου προΐσταται ο Άδωνις Γεωργιάδης, περιγράφεται στη σχετική νομοθεσία ως το βασικό υπουργείο που οφείλει να δίνει σχετικές άδειες και να παράσχει γνωμοδοτήσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την εμπορία ειδών.

Παράλληλα, στους σχετικούς νόμους μνημονεύεται ως αρμόδιος να παράσχει κοινές άδειες και ευαίσθητες γνωμοδοτήσεις το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του οποίου προΐσταται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Είχε την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον η άδεια της κυβέρνησης για εξαγωγή του Predator;»

«Περιμένουμε τουλάχιστον να μας απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει ποιοι έχουν το Predator, αλλά την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του στο υπ. Εξωτερικών να έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του από την Ελλάδα», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του:

«Η άτακτη φυγή του κ. Μητσοτάκη για να μην απαντήσει στο απλό ερώτημα εάν παρακολουθούνταν ή όχι ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος από την ΕΥΠ, απλά επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον περιμένουμε να μας απαντήσει πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει ποιοι έχουν το Predator, το οποίο ουδέποτε διαψεύσθηκε ότι λειτουργούσε στο ΚΕΤΥΑΚ με αποσπασμένους αστυνομικούς στην ΕΥΠ, αλλά την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του στο Υπουργείο Εξωτερικών να έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του από την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του 2021;

Για να τον διευκολύνουμε, του θυμίζουμε ότι ο κ. Δεμίρης είχε πει στην Εξεταστική Επιτροπή πως για να δώσει άδεια εξαγωγής το ΥΠΕΞ για τέτοια λογισμικά πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΥΠ. Είχε λοιπόν την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον ο κ. Σμυρλής όταν παρείχε άδεια εξαγωγής για το Predator;»

Η αποκάλυψη από τον Γ. Ραγκούση

Νωρίτερα, με μια πολύ σοβαρή καταγγελία ο Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ και τους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Βούλα Κεχαγιά, είχε εξηγήσει ότι για την εξαγωγή λογισμικών όπως το  Predator απαιτείται σύμφωνη γνώμη και της ΕΥΠ. 

Αυτό σημαίνει ότι το 2021 που δόθηκε η άδεια εξαγωγής σε τρίτες χώρες όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στους New York Times,  η ΕΥΠ της οποίας προΐσταται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την έγκριση στην Intellexa να εξάγει το κακόβουλο λογισμικό.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)