to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 09.12.2022

Κοινωνία

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χονο - «Αν ήθελα να τον σκοτώσω, θα άδειαζα τον γεμιστήρα»

Προκλητική δήλωση του 34χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη: «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο τον γεμιστήρα» - Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, υπήρξε διαφωνία σύμφωνα με πληροφορίες για την προφυλάκισή του ή όχι μεταξύ του εισαγγελέα και του ανακριτή. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα συνεδριάσει εντός πέντε ημερών.


φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στο κεφάλι όχι μόνο δήλωσε «αθώος», λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει τους συναδέλφους του, αλλά επέρριψε ευθύνες στο Κώστα Φραγκούλη.

Ο 34χρονος αστυνομικός με βαθμό αστυφύλακα ο οποίος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό, απολογήθηκε διά υπομνήματος, ενώ απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έθεσε ο ανακριτής.

«Έπρεπε να σώσω τους συναδέλφους μου» ισχυρίστηκε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε προανακριτικά, ότι οι δύο πυροβολισμοί έγιναν με πρόθεση να πλήξει τα ελαστικά του αγροτικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 16χρονος. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλο τον γεμιστήρα», φέρεται να είπε.

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ο 16χρονος πραγματοποιούσε ελιγμούς, δεξιά κι αριστερά, και παρότι του δόθηκαν «επαναλαμβανόμενες εντολές να κάνει στην άκρη», εκείνος τις «αγνόησε συνεχίζοντας την πορεία του, παραβιάζοντας συνεχώς σηματοδότες, πραγματοποιώντας απότομες αναστροφές και τρεις απόπειρες να εμβολίσει» την προπορευόμενη μηχανή των δύο συναδέλφων του.

Παράλληλα ανέφερε ότι στη «τελευταία απόπειρα εμβολισμού» μόλις αντιλήφθηκε ότι το αγροτικό όχημα «επιτάχυνε με κατεύθυνση προς τη μηχανή» των συναδέλφων του, «χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δεν μπορούσαμε να τη διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο και πυροβόλησα δύο φορές, ενώ το κρατούσα μόνο με το δεξί μου χέρι, επειδή η μηχανή μας ήταν εν κινήσει».

«Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές, προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, αλλά από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι στο σημείο αυτό υπήρχαν σιδηροδρομικές γραμμές και η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσυκλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα» φέρεται να ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι δεν κινούμασταν με μεγάλη ταχύτητα, δε μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι και είχα απόσταση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων από το αγροτικό όχημα».

Κατά πληροφορίες, εξέφρασε τη λύπη του για τον βαρύτατο τραυματισμό που υπέστη ο ανήλικος, εκφράζοντας την ευχή να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επανέλθει.

Χαρακτηριστική ωστόσο και ενδεικτική είναι η δήλωση του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια λίγο πριν την απολογία του κατηγορούμενου, ο οποίος είπε ότι ο αστυνομικός δεν έχει να μετανιώσει για τίποτα καθώς δεν έχει κάνει κάτι, δίνοντας σαφέστατα τον τόνο της υπερασπιστικής γραμμής η οποία θα είναι επί της ουσίας η ενοχοποίηση του θύματος.

Σκηνικό έντασης έξω από το γραφείο του ανακριτή

Νωρίτερα από την πίσω πόρτα μπήκε στο γραφείο του ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός που σε «ευθεία βολή» πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο γιατί δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ.

Το Δικαστικό Μέγαρο ήταν αστυνομοκρατούμενη περιοχή και ήδη από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκαν ρυθμίσεις κυκλοφορίας στους γύρω από τα δικαστήρια δρόμους, οι οποίες θα ισχύουν έως τις 4 το απόγευμα. Η ατμόσφαιρα πάντως στους οικισμούς των Ρομά είναι ηλεκτρισμένη και δυστυχώς πολλά νεαρά άτομα απειλούν ότι αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, «θα αναγκαστούμε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας». Αυτό δήλωσε χθες και ένα συγγενικό πρόσωπο του άτυχου Κώστα, που συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι «διακριτική» και ήδη στη ΓΑΔΘ εκτιμούν πως θα υπάρχουν επεισόδια, αν και οι διοργανωτές της συγκέντρωσης μιλάνε για «ειρηνική διαμαρτυρία».

ΑΣΤΥΝΝΟΜΙΚΟΣ - ΡΟΜΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΣΤΥΝΝΟΜΙΚΟΣ - ΡΟΜΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΣΤΥΝΝΟΜΙΚΟΣ - ΡΟΜΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ενόψει της απολογίας του αστυνομικού Ρομά πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσμα για συγκέντρωση απηύθυναν επίσης μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Προκαλεί και στιγματίζει ο Αλ. Κούγιας

Σε δηλώσεις που ταυτόχρονα συνέθεσαν μία «αγιογραφία» για τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη και στιγμάτισαν όλους τους Ρομά ως παραβατικούς, επιτιθέμενος προσωπικά στον πατέρα του θύματος, προχώρησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του δράστη Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «ο άνθρωπος δεν έχει μετανοιώσει για κάτι, δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως. Ήδη η κατηγορία, όπως γνωρίζετε, είναι "απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο". Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα, γιατί έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του για "απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή με άμεσο δόλο", πρώτου βαθμού, εις βάρος των δύο μοτοσυκλετιστών».

Σε άλλο σημείο, περιέγραψε τον πελάτη του ως «φτωχόπαιδο που έχει δουλέψει από πολύ μικρό, σε οικοδομές, υδραυλικός, σε διάφορες δουλειές», που στηρίζει τους άρρωστους γονείς του, που «έχει τελειώσει ανωτάτη σχολή» και «έχει μπει από τους πρώτους στον διαγωνισμό της Αστυνομίας», με διαδρομή 11 ετών στην ΔΙΑΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με περισσότερες από 10 ηθικές ανταμοιβές, «ένα υπόδειγμα αστυνομικού και οικογενειάρχη».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος προφυλάκισης του αστυνομικού, λέγοντας ότι η κατηγορία είναι «είναι "με ενδεχόμενο δόλο", που είναι στα όρια της "εν συνειδήσει αμελείας" ... εκ προοιμίου, η κατηγορία έχει μια αγωνία, αν αυτό προέρχεται από μια έστω στιγμιαία αδράνεια, μία κακή απόφαση. Έχει τεράστια διαφορά από το δόλο ... περιμένουμε να μείνει ελεύθερος. Δεν μπορώ να φανταστώ σε καμία περίπτωση ότι μπορεί η Δικαιοσύνη, μελετώντας αυτή την δικογραφία, να μην αφήσει ελεύθερο τον άνθρωπο αυτό. Να υποκύψει στους εκβιασμούς κάποιων, που εγώ γνωρίζω χρόνια από τα δικαστήρια».

Επιτέθηκε προσωπικά στον πατέρα του θύματος με γενικεύσεις και συνολική σύνδεση των Ρομά με παραβατικές συμπεριφορές. «Αυτούς τους τύπους που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε "θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας", "θα κάνω ότι έκανε στο παιδί μου", τους γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή δεν είναι η ώρα να κάνουμε αξιολόγηση προσωπικοτήτων αυτών που απειλούν. Αυτό που κρίνεται είναι αν υπάρχει οργανωμένο κράτος, αν μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει η ποιοτική εξέλιξη κάποιων παιδιών, εφήβων, μετεφήβων, που από τα 12 χρόνια τους ξεκινούν να κάνουν παράνομες πράξεις, ακόμη και οικογένειες. Υπάρχει μια κοινωνική εκτροπή, μία κοινωνική ανισορροπία, που πρέπει η οργανωμένη κοινωνία να διορθώσει. Δεν μπορεί ορισμένοι που τους βλέπουμε κάθε μέρα στα δικαστήρια κατηγορούμενους, άλλοτε για ληστείες, άλλοτε για εμπόριο ναρκωτικών, άλλοτε για κλοπές, άλλοτε για βιασμούς, να έρχονται τώρα και να απειλούν, να λένε "θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας" και να υποκύψει η Δικαιοσύνη, να φυλακίσει έναν έντιμο άνθρωπο που δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσπαθεί αγωνιωδώς να δουλέψει από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρωί για να ζήσει την οικογένειά του -και συγχρόνως να προστατέψει και εμάς», υποστήριξε ο κ. Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας εξάλλου επιτέθηκε σε όσους συνέδεσαν τον αστυνομικό με την Χρυσή Αυγή: «σε έναν τύπο που εκπροσωπεί ένα "διευθυντήριο του Ελσίνκι" που διέδωσε ότι δήθεν ο εντολέας μου είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, όσο και σε όσους το διαδίδουν αυτό, θα στείλω ένα μήνυμα: Θα βρει τον μπελά του. Ο εντολέας μου όχι μόνο δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά και η οικογένειά του και ο ίδιος και το περιβάλλον του, μάλλον ανήκει σε άλλο πολιτικό κύκλο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)