to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 09.12.2022

Πολιτική

«Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε και την κοπάνησε»: Οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Πυρά από τους βουλευτές και τις βουλεύτριες της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού, που θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που δραπέτευσε από τη Βουλή κατά τη συζητήση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, αποφασίζοντας μόνος του τη λήξη της συνεδρίασης και προσβάλλοντας το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό


Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ που συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 9/12, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Όλγα Γεροβασίλη: Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε και την κοπάνησε

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε σήμερα να δραπετεύσει χωρίς να δώσει καμία απάντηση. Εξακολουθεί να μην ξέρει, να μην άκουσε, να μην είδε ότι συνέβη κάτι, κάπου μακριά και δεν είναι αυτός Πρωθυπουργός ακριβώς, διότι έχει και δεν έχει την ευθύνη. Όλα καλά!», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Ολομέλεια, η Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Δικαιοσύνης.

 Από τον ρόλο του ανήξερου στον ρόλο του θύματος ο κ.  Μητσοτάκης με στόχο τη συγκάλυψη - Karvasaras - Ειδήσεις από την Δυτική  Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε συγκεκριμένα:

«Έχει ακουστεί πολύ συχνά και από πολλά στόματα όλους αυτούς τους μήνες ότι σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, η υπόνοια και μόνο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα είχε ήδη οδηγήσει την Κυβέρνηση σε παραίτηση.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης αφού επέλεξε να διαφύγει από το ελληνικό κοινοβούλιο κάποιους μήνες και να μη δώσει απαντήσεις αποφάσισε σήμερα να έρθει για να απαντήσει.

Τι επέλεξε να κάνει σήμερα; Να δραπετεύσει χωρίς να δώσει καμία απάντηση. Εξακολουθεί να μην ξέρει, να μην άκουσε, να μην είδε ότι συνέβη κάτι, κάπου μακριά και δεν είναι αυτός Πρωθυπουργός ακριβώς, διότι έχει και δεν έχει την ευθύνη. Όλα καλά! Όλο το βάρος της χώρας το έχει ο κ. Μητσοτάκης.

Και ήταν σήμερα μια μέρα που κάνουμε μια πολύ ωραία συζήτηση εδώ για το τί προβλήματα είχε η ΕΥΠ και πώς θα τη μεταρρυθμίσουμε. Όλο αυτό το καιρό η προσπάθεια συγκάλυψης, αυτό το δεύτερο σκάνδαλο μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξετυλίγεται με διάφορους τρόπους, με ό,τι εφηύραν.  Εξεταστικές που δεν ήταν εξεταστικές, συνεδριάσεις που είχαν απόρρητο, μάρτυρες που θα έρχονταν, αλλά δεν ήρθαν και τελικά φτάνουμε στο ότι, δήθεν, δεν αφορούν κανένα τα θέματα αυτά.

Χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία όλο το οπλοστάσιο για να πείσει ότι  δεν αφορά τους Έλληνες πολίτες το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και ότι περίπου πρόκειται για κανονικότητα, διότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει, παρακολουθήσεις γίνονται σε όλον το κόσμο, άρα έτσι γίνεται και εδώ. Αυτό είναι το αφήγημα.

Και δήθεν ότι εδώ δεν τίθεται θέμα ούτε Δημοκρατίας, ούτε εκτροπής, ούτε παραβιάσεων της υπάρχουσας νομοθεσίας, του νομικού οπλοστασίου της χώρας μας το οποίο υπάρχει και είναι ισχυρό και κάλυπτε και την ΕΥΠ. Και γι’ αυτό λέμε όλο αυτό το διάστημα για τα παράνομα λογισμικά. Γιατί τα λέμε παράνομα, αφού έρχεται τώρα η ΝΔ να τα νομιμοποιήσει; Όλοι παράνομα τα λένε όμως και οι της κυβέρνησης.

Κοιτάξτε, κ.κ. συνάδελφοι, Νόμιμες επισυνδέσεις και νόμιμες παρακολουθήσεις στη χώρα κάνει και η ΕΥΠ και η ΔΑΕΕΒ και η ΔΙΔΑΠ, υπηρεσίες της αστυνομίας προφανώς για να παρακολουθήσουν τους κακοποιούς, το έγκλημα και τις εθνικές απειλές. Την τρομοκρατία και κάθε εθνική απειλή. Και ορθώς. Η Κυβέρνηση, όμως, έφτιαξε μια νέα κατηγορία παρακολουθήσεων: «Μαξίμου – ΕΥΠ-Predator», ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται κάποιο κατασκοπευτικό λογισμικό.

Για να παρακολουθήσουν τελικά ποιους; Να παρακολουθήσουν καταρχάς πολιτικούς αντιπάλους, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Σπίρτζη, εμένα, δημοσιογράφους, στη συνέχεια εν ενεργεία Υπουργούς, τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, τις συζύγους υπουργών, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ανθρώπους κλειδιά στη Διοίκηση.

Το ερώτημα είναι γιατί; Αν κάποιος δει ποιους παρακολουθούσε, όλο αυτό το σύμπλεγμα ποιο είναι, από το ποιος χρειάζεται την πληροφορία μέχρι το πώς αξιοποιείται αυτή η πληροφορία, από εκεί προκύπτει και το ποιος παρακολουθεί. Η μέθοδος της ομηρείας των παρακολουθούμενων και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι το μοντέλο της καθεστωτικής διακυβέρνησης.

Κι αυτό το καθεστωτικό μοντέλο το έχτισε  από την πρώτη μέρα ο κος Μητσοτάκης, όταν ο ίδιος πήρε την ΕΥΠ στο Μαξίμου, όταν έβαλε τον αρεστό του Διοικητή, καταστρατηγώντας τη νομοθεσία και αλλάζοντάς τη στη συνέχεια για να ελέγχει ο ίδιος από το Μαξίμου με τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέοντα όλο αυτό το σύστημα. Και αυτά πια έχουν αποδειχθεί και έρχονται και από την πλευρά της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θυμάστε τί έλεγε ο κ. Σαμαράς το 2015; «Μη τολμήσετε κ. Τσίπρα να πάρετε την ΕΥΠ στο Μαξίμου. Η συγκέντρωση των εξουσιών στον Πρωθυπουργό θα κάνει τη χώρα Β. Κορέα». Δεν τον άκουσα να το θυμάται χθες ο κ. Σαμαράς αυτό, όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε την Ελλάδα Β. Κορέα. Δεν την έκανε ο Τσίπρας πάντως.

Δεν σχολιάζω καν την παρακολούθηση των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει. Και τί μας λένε υπουργοί όλες αυτές τις ημέρες; Τα εξής υπεραπλουστευτικά διλήμματα.

«Θέλουμε ΕΥΠ;», ρωτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Θέλουμε Δημοτική Αστυνομία;», ρωτά ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Θέλουμε Αστυνομία;», ρωτά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αυτές είναι ψυχολογικές παγίδες, επικοινωνιακή μέθοδος, κάνεις ένα ερώτημα για να πάρεις την απάντηση που θέλεις και που είναι βέβαιο ότι δε μπορεί να είναι άλλη από τη συγκεκριμένη, δηλαδή η απάντηση είναι «ναι».

Ψευτοδιλήμματα για να εκμαιεύσεις τις απαντήσεις και να μην απαντήσεις τελικά στα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία ποια είναι; Θέλουμε μια ΕΥΠ που παρακολουθεί αρχηγούς κομμάτων, Υπουργούς Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Θέλουμε μια αστυνομία που να δρα αυθαίρετα, να είναι ρουσφετολογική, να πυροβολεί εν ψυχρώ ανηλίκους; Θέλουμε μια Κυβέρνηση που διαφθείρει το πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό της χώρας, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν παράνομες παρακολουθήσεις κατά του Κράτους; Αυτά είναι τα ερωτήματα, για να συνεννοηθούμε.

Το παρόν νομοσχέδιο έχει ήδη αποδομηθεί στα εξής σημεία:

Διατήρηση Αρχείου Παρακολούθησης: Ενημερώνουν μετά από τρία χρόνια εφόσον κρίνει ο παρακολουθών κι ενώ τα αρχεία θα έχουν καταστραφεί στους 6 μήνες.

Ενημέρωση παρακολουθούμενου: αναδρομικά, ούτε να το φανταστούμε, δηλαδή για τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κουκάκη δεν θα μάθουμε ποτέ, αν παρακολουθούνταν.

Ποιος θα αποφασίσει για αυτή την ενημέρωση; Θα αποφασίσει αυτός που διέταξε τη παρακολούθηση. Δηλαδή ένα όργανο, που είναι δύο εισαγγελείς και τρίτο μέλος ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

Γίνεται τώρα η νομιμοποίηση του σκανδάλου και της συγκάλυψης. Αυτό κάνει αυτό το νομοσχέδιο. Έχουν αντιταχθεί οι πάντες σε αυτό το νομοσχέδιο. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ΑΔΑΕ, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλογών κλπ.

Η PEGA είπε ότι αν δεν είχε δράσει η ερευνητική δημοσιογραφία θα εξελισσόταν ακόμη το σκάνδαλο στη χώρα μας.

Και σήμερα έρχεται η κυβέρνηση και το νομιμοποιεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό λοιπόν, κ.κ συνάδελφοι, είναι ένα σκάνδαλο που αποτέλεσε τον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης μέσα από το Μαξίμου. Η ερευνητική δημοσιογραφία έκανε το χρέος της. Η Δικαιοσύνη καλείται να κάνει το δικό της χρέος. Και βεβαίως δεν είδαμε καμία μήνυση από τους παρακολουθούμενους, μια προσφυγή προς τη δικαιοσύνη, ούτε καν για λόγους ευθιξίας.Κομματ ική Πειθαρχία ή εκβιασμός; Ενδεχομένως να ξέρουν αυτοί ότι κάποιες ηχογραφήσεις θα έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...».

Γιάννης Αμανατίδης: «Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη στον ελληνικό λαό»

Σφοδρή επίθεση για την στάση του πρωθυπουργού, μέσα στο κοινοβούλιο και βαρύ κατηγορώ για τις ευθύνες του, στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και της χρήσης κακόβουλου λογισμικού, που διασύρουν διεθνώς τη χώρα μας, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Ο κ. Μητσοτάκης φυγομάχησε και γύρισε την πλάτη, όχι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αλλά στον ελληνικό λαό» είπε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.

«Η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου και επιβαρύνει την ήδη άσχημη εικόνα για τα ζητήματα δημοκρατίας, διαύγειας, ελευθερίας του Τύπου της χώρας μας μέσω αυτής της εικόνας του πρωθυπουργού μας» υποστήριξε.

«Θέλω να καταθέσω στην αίθουσα, την ανησυχία και τον προβληματισμό μου» επεσήμανε, στη συνέχεια, για τις επιπτώσεις «στην αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα που θα έχουμε ως χώρα, να υπερασπιζόμαστε τα θέματά μας στο εξωτερικό, εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, για το οποίο υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης» τονίζοντας πως «ασύμμετρη απειλή και επίθεση είναι οι αντιδημοκρατικές εκτροπές και οι προσπάθειες συσκότισης».

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα έτσι ώστε να κρυφτούν οι ευθύνες» υπενθύμισε, παραθέτοντας τις διαδοχικές κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου.

«Όταν πρωτοξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι λέγατε ότι αυτό γίνεται και παγκόσμια, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο στη χώρα μας» σημείωσε.

«Όταν οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν, έγινε συνειδητή προσπάθεια συσκότισης, τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή, όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακόμα, η προσπάθεια υποβάθμισης γίνεται και μέσα από την άποψη ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά».

Σία Αναγνωστοπούλου: «Δεν γίνεται να έχει γίνει τέτοια δημοκρατική εκτροπή και να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα»

«Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε επί τόσους μήνες και θα σερνόταν ένα σκάνδαλο σε βάρος της δημοκρατίας και θα καθόμασταν σήμερα να συζητάμε για το καινοτόμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης;», τόνισε εισαγωγικά η Σία Αναγνωστοπούλου κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

Η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε:

«Η εικόνα του Πρωθυπουργού, έτσι όπως έφευγε χθες, τράπηκε σε άτακτη φυγή, όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας του έθεσε σαφέστατη ερώτηση αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η άτακτη φυγή δεν είναι μόνο ομολογία ενοχής. Είναι και κάτι άλλο. Είναι αυτό που έκανε επί τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κι αυτό που έκαναν όλοι αυτοί κι όλες αυτές που είχαν την ευθύνη να κρατήσουν ξεκάθαρα τα θέματα της δημοκρατίας: καμία σημασία στην κοινοβουλευτική τάξη και στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να συζητήσουμε τι ακριβώς; Να συζητήσουμε ότι αυτό που δημιούργησε το σκάνδαλο θα έρθει η Βουλή τώρα να το νομιμοποιήσει και να το νομιμοποιήσει και για το μέλλον; Δηλαδή ποιο ακριβώς; Πρώτον, το απόλυτο δικαίωμα, όπως λέει το Σύνταγμα του ιδιωτικού απορρήτου, της προστασίας δηλαδή της ιδιωτικής επικοινωνίας, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της έννοιας του πολίτη και της δημοκρατίας. Το 1864 θεσπίστηκε αυτό το δικαίωμα και έγινε θεμελιώδης συνταγματική αρχή. Πολλές φορές βέβαια αυτό το δικαίωμα γνώρισε επιθέσεις από καθεστώτα, πάρα πολλές φορές. Κι έχουμε φτάσει εν έτει 2022 και συζητάμε γι’ αυτό;

Έχουμε λοιπόν το απόλυτο δικαίωμα, το οποίο απόλυτο δικαίωμα είδαμε πώς κουρελιάστηκε επί τόσους μήνες. Και κουρελιάστηκε επί διακυβέρνησης σας. Όλο το στήσιμο της ΕΥΠ -τα  έχουν πει οι συνάδελφοι, δεν θα τα επαναλάβω- από την Κυβέρνηση, η διάταξη του να μην έχει ΑΔΑΕ- μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα- τον ρόλο που της έχει δοθεί συνταγματικά να μπορεί να προσφεύγει ο πολίτης για να μαθαίνει τι γίνεται, δηλαδή για να μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά του. Καταργείται και η ΑΔΑΕ, αποδυναμώνεται εντελώς κι ερχόσαστε τώρα με αυτό το νομοσχέδιο να το νομιμοποιήσετε αυτό, να το κάνετε και για το μέλλον.

Μέσα στη ΕΥΠ, εκτός από όλα τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης έφτιαξε ένα παρακράτος και το οποίο προσπαθείτε να το νομιμοποιήσετε και για το μέλλον πάλι. Φτιάξατε ένα παρακράτος για το οποίο δεν δίνετε καμία απάντηση για το τι σχέση είχε με το PREDATOR. Υπήρχαν ερωτήσεις του Τσίπρα. Υπήρχε διασύνδεσή της ΕΥΠ με την PREDATOR; Πήγαν αστυνομικοί αποσπασμένοι; Ήταν στην Αγία Παρασκευή; Τι έχει γίνει με αυτά τα θέματα;

Λέτε -το άκουσα και από Βουλευτές και από τον κύριο Μητσοτάκη βέβαια τον ίδιο- διαρκώς ότι είναι κάποια κατασκευασμένα δημοσιεύματα. Προσέξτε τι λέτε. Και στοχοποιείτε ένα δημοσιογράφο. Ο Βαξεβάνης φταίει για όλα, ο Βαξεβάνης είναι πίσω κι από το ΒΗΜΑ, ο Βαξεβάνης είναι πίσω από τα ΝΕΑ, ο Βαξεβάνης είναι πίσω από τους NEW YORK TIMES. Αν είναι τόσο ισχυρός, σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Αντί να απαντήσει η ίδια η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης τουλάχιστον για κάποιες αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις, όπως Κουκάκης, Ανδρουλάκης, δεν χρειάζεται να το ψάξουμε, είναι αποδεδειγμένες, είναι παραδεκτές αυτές οι παρακολουθήσεις. Αντί η Κυβέρνηση, λοιπόν, να πάρει όλα τα μέτρα για να μη δημιουργηθούν γκρίζες ζώνες στη δημοκρατία, αντί γι’ αυτό μιλάει και στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Κι εγώ θέλω να ρωτήσω -δεν απάντησε χθες ο κ. Μητσοτάκης- στους NEW YORK TIMES τι απαντάτε, για κάτι που παραδέχτηκε και το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών; Τι ρόλο παίζει η INTELEXA; Πούλησε; Το λέει το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα; Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τίποτα;

Όμως, εδώ υπάρχει και ένα άλλο θέμα που με το νομοσχέδιο και αυτό θέλετε να νομιμοποιήσετε. Έγιναν όλα αυτά. Κανένας μα κανένας δεν είναι εκτός λογοδοσίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Που το βρήκατε εσείς ότι η ΕΥΠ όταν παραβιάζει το απόλυτο δικαίωμα του ιδιωτικού απορρήτου, δεν θα λογοδοτήσει στη Βουλή, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Θεσμών και διαφάνειας, το απόρρητο. Εξεταστική Επιτροπή, το απόρρητο. Να κληθούν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε αυτή τη σκοτεινή και δυσώδη ιστορία, το απόρρητο. Παντού το απόρρητο. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, λοιπόν, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί που είναι η εγγύηση της δημοκρατίας καταργούνται εντελώς, αδρανοποιούνται εντελώς.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα μείζον θέμα, μείζον θέμα δημοκρατίας. Ακούω συνέχεια τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λένε «ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας που μάχονται στο εξωτερικό». Είδατε τη θέση και την κατάταξη του κ. Μητσοτάκη στο POLITICO. Είδατε τον Τύπο να μιλάει συνέχεια για θέματα δημοκρατίας, για θέματα ελευθεροτυπίας στη χώρα μας;

Πώς νομίζετε ότι η οικονομία θα πάει μπροστά όταν η χώρα μας είναι σε αυτή τη θέση στη δημοκρατία ή νομίζετε ότι είναι άσχετα αυτά τα δύο θέματα; Δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα να συνεχίσουμε έτσι. Δεν γίνεται να ανεχόμαστε. Κυρίως όμως οι Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, δεν γίνεται να έχει γίνει τέτοια δημοκρατική εκτροπή -γιατί τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους- και εμείς να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα.

Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε; Και έχουμε ευθύνη ως αντιπρόσωποι του λαού εδώ πέρα, του έθνους εδώ, σε αυτήν τη Βουλή. Με διχαστικούς σκοπούς και εθνική ασφάλεια γενικά και αόριστα, δεν εμπιστευόμαστε το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας σε μία κυβέρνηση, η οποία την έχει κάνει λάστιχο και την χρησιμοποιεί εναντίον της δημοκρατίας και διχαστικά. Δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε όμως γι’ αυτήν τη δημοκρατική εκτροπή. Γιατί εμείς εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να διαπαιδαγωγούμε πολίτες να σέβονται το Σύνταγμα και να τους προστατεύει το Σύνταγμα. Αντιθέτως, με τέτοιες πρακτικές διαπαιδαγωγούμε αδιαφορία και αναισθησία απέναντι σε αυτό στο οποίο οφείλουμε την ευημερία αυτού του τόπου, δηλαδή στη δημοκρατία.»

Αλ. Αυλωνίτης: Να χυθεί άπλετο φως

Το επιτακτικό ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Βουλής για το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια. 

«Έφυγε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή, όταν έπρεπε να απαντήσει σε ένα μέγιστης εθνικής σημασίας θέμα που η καταφατική του απάντηση οδηγούσε σε παραίτησή του, η δε αρνητική του απάντηση μπορεί  να αποδειχθεί αργότερα ποινικό μπούμερανγκ για αυτόν, όταν με αποδεικτικά στοιχεία διαπιστωθεί ότι αυτός ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις» ανέφερε συγκεκριμένα.

Άφησε σοβαρές αιχμές για την απροθυμία του Πρωθυπουργού να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ισχυριζόμενος πως αν κινούνταν νομικά εναντίον όσων δημοσιογράφων και μέσων διαρρέουν ονόματα και λεπτομέρειες των παρακολουθήσεων, τότε θα δίδονταν η δυνατότητα σε κάποιον, από αυτούς  που απειλείται ότι θα  αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, προς υπεράσπιση του, να εμφανίσει τα αποδεικτικά στοιχεία εκείνα που θα διευκολύνουν παράλληλα, την ανάδειξη της όλης αλήθειας. «Δείξε τη μεγαλοψυχία σου κ. Πρωθυπουργέ, κάνε την μήνυση, να κατατεθούν έτσι τα αποδεικτικά στοιχεία και στη συνέχεια απόσυρε τη μήνυση. Έτσι κι αλλιώς, κατ’έγκληση διώκεται το αδίκημα. Γιατί δεν το κάνει;» είπε ειδικότερα.

Επιπλέον, υποστήριξε πως αν ισχύει η παρακολούθηση του κ. Φλώρου, Αρχηγού  ΓΕΕΘΑ, έχουμε ως νομική διαπίστωση  την εφαρμογή του άρθρου  292 Α του Π.Κ., διάταξη την οποία αποκρύπτει σκόπιμα  η Ν. Δ. και όχι την εφαρμογή   του άρθρου 370Α  του ΠΚ, για το  οποίο κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ - Π. Σ. ότι υποβίβασε το αδίκημα που προβλέπεται σε αυτήν από κακούργημα σε πλημμέλημα.  Το άρθρο  292Α του ΠΚ  εφαρμόζεται στη προκειμένη περίπτωση αφού   αναφέρεται σε αντίστοιχες  αξιόποινες  πράξεις που αφορούν στην ασφάλεια των τηλεφωνικών Επικοινωνιών, που πλήττουν  τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους μας,  για τις οποίες προβλέπεται  ποινή κάθειρξης, ενώ επεσήμανε ότι αν συντρέχουν και οι προϋποθέσεις  που  ορίζονται στο άρθρο  το 134 του Π.Κ. τότε μιλάμε  για το έγκλημα της έσχατης  προδοσίας για το οποίο  προβλέπεται  ισόβιος κάθειρξη.  Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη διάταξη που επικαλείται η ΝΔ  , δηλ του άρθρου  370Α του ΠΚ, πως υποβάθμισε τα προβλεπόμενα σε αυτήν εγκλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως το άρθρο αυτό  αφορά κατά κανόνα σε απλές ιδιωτικές παρακολουθήσεις που δεν σχετίζονται κυρίως  με το εθνικό συμφέρον.

Επικαλέστηκε το δημοσίευμα των New York Times αναφορικά με τις πληροφορίες για αδειοδότηση, το Νοέμβριο του 2021, της εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator από την εταιρεία Interllexa με σκοπό να καταδείξει τη γνώση της κυβέρνησης για αυτό αλλά και τη σχέση της με τους υπεύθυνους διακίνησης του λογισμικού και ρώτησε τους Βουλευτές της ΝΔ αν όλα είναι αλήθεια ή ψέματα.


Τέλος, αναφερόμενος στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, περί άστοχης επισύνδεσης σχετικά με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αναρωτήθηκε τι σημαίνει «άστοχη» επισύνδεση, αλλά και του κ. Γεραπετρίτη ο οποίος την χαρακτήρισε ως «συστημικό σφάλμα» και ρώτησε ευθέως εφόσον έλαβε χώρα η παρακολούθηση, αν  συνέτρεχαν εθνικοί λόγοι τότε γιατί διατυπώνεται ως «άστοχη». Παράλληλα, διερωτήθηκε αν και που στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η διάκριση των νόμιμων και των άστοχων επισυνδέσεων.

Δ. Βίτσας: Νομοσχέδιο υποκρισίας και φύλο συκής των παρανομιών Μαξίμου – Μητσοτάκη

Ομιλία  του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, στην  Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: στη δημοκρατία ουδείς και ουδεμία παρακολουθείται, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένος και σαφώς ορισμένος σπουδαίος λόγος.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν διεξήγαγε έρευνα για το χακάρισμα μέσω PEGASUS και PREDATOR των κινητών τηλεφώνων των μελών του.

Τότε, λοιπόν, δεν θα είχε ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία και δεν θα γνώριζαν καν ότι παρακολουθούνται, βεβαίως ο κ. Ανδρουλάκης και πλείστοι όσοι έχει αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούνταν, από τον κύριο Κουκάκη έως τον στρατηγό κ. Φλώρο.  Και από εκεί και πέρα δεν θα ξεκίναγε όλη αυτή η διαδικασία από τα τέλη Ιουλίου 2022 , η οποία βγάζει ορισμένα δημοσιεύματα στα οποία δεν έχει υπάρξει απάντηση και ότι πλείστοι όσοι παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής φαίνεται ότι παρακολουθούνταν. Και μάλλον έπεται συνέχεια σε αυτές τις αποκαλύψεις, ενώ και πάλι δεν έχουμε καμιά απάντηση. Πιθανά με μια άλλη κυβέρνηση να είχαμε απάντηση…

Θα συζητούσαμε τότε αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή αυτό που τεχνηέντως θέλει να λειτουργήσει ως φύλο συκής των παρανομιών της η ομάδα Μαξίμου με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη;

Άρα έχουμε ένα νομοσχέδιο υποκρισίας από μια κυβέρνηση επικίνδυνη για την ομαλή πολιτική ζωή, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος λέει συνεχώς ότι ΄΄οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα του΄΄, μη μπορώντας κανείς να προγραμματίσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι παράνομες παρακολουθήσεις αποκαλύφθηκαν και φέρνετε το νομοσχέδιο για να καλύψετε αναδρομικά, αλλά και με βάση την εμπειρία των 5 τελευταίων μηνών, και για να προλάβετε μελλοντικές παράνομες πράξεις σας.

Πάνω στον πανικό σας για τη διαφαινόμενη εκλογική σας ήττα δημιουργήσατε ένα νομοσχέδιο, για να καλύψετε τις πομπές σας και να δημιουργήσετε μια ζώνη ασφαλείας για τις πολιτικές ευθύνες και ενδεχομένως τις ποινικές διώξεις ενάντια στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Και γίνομαι συγκεκριμένος:

Όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις για τη δυσώδη και σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών το περασμένο καλοκαίρι, έγινε αμέσως κατανοητό ότι εδώ δεν είχαμε μια δήθεν μεμονωμένη αβλεψία ή παρασπονδία κάποιων συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά έναν παρακρατικό μηχανισμό παράνομων παρακολουθήσεων με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και πολύ σκοτεινούς σκοπούς. Με άλλα λόγια, μια ευθεία απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Δεν μπορούσε, όμως, κανείς να φανταστεί την κλίμακα και το εύρος των στόχων που είχε βάλει στο στόχαστρό του αυτός ο παρακρατικός μηχανισμός. Κάθε εβδομάδα προκύπτουν νέα στοιχεία, κάθε εβδομάδα ξεδιπλώνεται το πλέγμα σύνδεσης των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω λογισμικών τύπου Predator με τις δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις που πραγματοποιεί η ΕΥΠ, υποτίθεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι όμως ποτέ δεν έχουν εξηγηθεί και αιτιολογηθεί. Ούτε ο κος Ανδρουλάκης γνωρίζει ακόμα γιατί παρακολουθείται, ούτε ο κος Σπίρτζης.

Δεν θα επεκταθώ εδώ σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης και  δεν θα πούμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή να ανεβάσει στροφές. Είναι ζήτημα πολιτικής σταθερότητας. Έχουν περάσει 5 μήνες και ούτε εμείς ούτε ο Ελληνικός λαός έχει την παραμικρή πληροφόρηση.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο που έχετε φέρει.

Από την πρώτη στιγμή ένα ακόμα κούφιο επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ, αυτά θα τα δούμε μέσα από διάλογο, δήθεν, και θα τα διορθώσουμε. Ότι δηλαδή αυτό ήταν το πρόβλημα και όχι ότι το πρωθυπουργικό γραφείο είχε στήσει ολόκληρο μηχανισμό υποκλοπών, ο οποίος, εξ όσων γνωρίζουμε, εξακολουθεί να λειτουργεί. Και μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που δεν είναι τίποτε άλλο από την επισφράγιση της συσκότισης και του άρον-άρον κουκουλώματος αυτής της ιστορίας και των παρακρατικών πρακτικών που αποκάλυψε.

Άκουσα με προσοχή τον Πρωθυπουργό στην πρωινή του ομιλία. Μόνο ΄΄εξυπνάδες΄΄, πρόκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής και της λοιπής αντιπολίτευσης και ούτε μια κουβέντα .

Όμως αυτό το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τα πυρά της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Και σχεδόν του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας -και λέω σχεδόν, γιατί ασφαλώς δεν λείπουν και οι πρόθυμοι που βάζουν την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού αφηγήματος πάνω από τη νομική επιστήμη και την ακαδημαϊκή τους ακεραιότητα.

Τι σημαίνει, κύριοι της κυβέρνησης, η φράση «λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών»; Ποιος ορίζει αυθεντικά ποια είναι τα θεμελιώδη συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών; Ο διοικητής της ΕΥΠ; Ο πρωθυπουργός; Η εισαγγελέας της ΕΥΠ; Με ποια κριτήρια και με ποιον έλεγχο; Πρακτικά, με τη διατύπωση που έχετε δώσει στο άρθρο, λόγοι εθνικής ασφάλειας μπορεί να είναι, κυριολεκτικά, το οτιδήποτε. Και αυτό μπορεί να σας το πει ένας απλός τριτοετής φοιτητής της Νομικής. Αλλά πέραν αυτού, μπορεί να σας το πει το ίδιο το Σύνταγμα και  μάλιστα έρχεστε σε ευθεία αντίθεση με αυτό.

Αυτό είναι, εν ολίγοις, το νομοσχέδιο σας. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και τη διασφάλιση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Δεν κρατιέμαι και θα το πω: σας είχε ενημερώσει ο κος Κοντολέων για τη συγκέντρωση του Τουρκικού στόλου στο Ακσάζ το καλοκαίρι του 2020;

Μήπως ο κος Μητσοτάκης ΄΄έβγαζε΄΄ σέλφι όταν δήλωνε ότι ο επικεφαλής της ΕΥΠ δεν θα είναι manager ;

Με τέτοια νομοσχέδια αποδεικνύετε ότι είστε πολιτικά επικίνδυνοι και η βασική δουλειά της δημοκρατικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το πολιτικό σας τέλος , μια που όπως εμείς εκτιμούμε θα χάσετε τις εκλογές, θα πρέπει να διορθώσει την τεράστια ζημιά που συνεχίζετε να κάνετε στη χώρα και στους θεσμούς της

Ν. Γκαρά: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των σκανδάλων και των υποκλοπών, των ρουσφετιών και της μίζας»

Σημεία ομιλίας της Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ν/σ για σκάνδαλο υποκλοπών & ΕΥΠ:

-Μήνες τώρα η ελληνική κοινωνία βλέπει έναν ορυμαγδό αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, εισαγγελέων, Υπουργών, ακόμη και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχονται στη χώρα μας για να διερευνήσουν τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών, ενώ σύμφωνα με μελέτες οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά για παρακολουθήσεις

-Απέναντι σε όλον αυτόν τον κυκεώνα, ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα, κρυπτόμενος και φοβισμένος, αρνείται να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στα αλλεπάλληλα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα

-Ακόμη και σήμερα επέλεξε τη φυγή. Την ντροπιαστική φυγή από το κοινοβούλιο, αντί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας

-Όταν αναδύθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Κουκάκη, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία με την οποία απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνται

-Κάνατε τις συνεδριάσεις της εξεταστικής για τις υποκλοπές κεκλεισμένων των θυρών, προστατεύσατε πρόσωπα που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ οι παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέωντα ήταν προσχηματικές. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ενοχή.

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 16.09.22 την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την προστασία της πολυφωνίας

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Η πλήρης απαγόρευση χρήσης λογισμικού κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων ή των οικογενειών τους

Η παρακολούθηση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνο σε περιπτώσεις όπου κανένα άλλο εργαλείο έρευνας από τις αρχές δεν επαρκεί

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρχές θα πρέπει να αιτιολογούν αναλυτικά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, βάση της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δικαστική προστασία

Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποδείξει μία ανεξάρτητη αρχή η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τις καταγγελίες δημοσιογράφων για χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον τους, η οποία αρχή, εντός 3 μηνών θα πρέπει να έχει αποφανθεί, βάσει των διατάξεων του Media Freedom Act συγκεκριμένο και «στενό» πλαίσιο εξαιρέσεων στον κανόνα της απαγόρευσης παρακολούθησης πχ μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, δολοφονίας ή παιδικής κακοποίησης κλπ.

-Σας ρωτάμε: είναι αυτό το νομοσχέδιο στο πνεύμα όσων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ή και πάλι θα είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο με ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης;

-Το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση το φέρνει διότι φοβάται νέες αποκαλύψεις. Επιχειρείτε νέα «σιωπητήρια», την ώρα που δήθεν αγωνιάτε να εκσυγχρονίσετε το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ - Συγκαλύπτετε το σκάνδαλο.

-Στο όνομα δήθεν της «εθνικής ασφάλειας» επιτρέπετε να παρακολουθούνται οι πάντες: πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα μας πείτε ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» για να παρακολουθούνται ο Ανδρουλάκης, ο Κουκάκης ή ο Φλώρος;

-Αφαιρείτε αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ – Ακόμη και αν κάποιος ζητήσει από την ΑΔΑΕ να μάθει αν παρακολουθείται, αυτό θα γίνει 3 χρόνια μετά. Ότι κάνετε το κάνετε για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές.

-Κύριε Μητσοτάκη είστε έκθετος και υπόλογος. Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και των σκανδάλων. Των ρουσφετιών και της μίζας.

-Δώσατε ασυλία στους «Πάτσηδες» να παίρνουν τα σπίτι του κοσμάκη, και στους «Στάσσηδες», και του καρτέλ στην ενέργεια, να λεηλατούν τα δημόσια ταμεία και το βιος των πολιτών. Σήμερα επιχειρείτε να κάνετε τις υποκλοπές «κανονικότητα».

-Εγκαταλείψατε στο έλεος της κρίσης τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγρότες. Ο λαός θα σας ρίξει κύριε Μητσοτάκη, και θα ψηφίσει μαζικά για μια νέα προοδευτική, φιλολαϊκή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να σωθεί και να καθαρίσει η χώρα, να αναπνεύσουν οι πολίτες και η δημοκρατία.

Θοδ. Δρίτσας: Επικίνδυνο κράμα δειλίας και θρασύτητας από τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Το σημερινό Βατερλό του Πρωθυπουργού ενώπιον όλων μας, σήμερα το μεσημέρι, θέλω να σας βεβαιώσω ότι για εμάς δεν γεννά αισθήματα ικανοποίησης, πολύ περισσότερο χαράς. Αντίθετα, γεννά αισθήματα ανησυχίας. Βέβαια είναι αυταπόδεικτα προϊόν αυτού που ο Αλέξης Τσίπρας εύστοχα του απηύθυνε, ότι έχει επιλέξει ένα επικίνδυνο κράμα δειλίας και θρασύτητας απέναντι σε όλη αυτή την ιστορία, αλλά και συνολικά στην πολιτική του και αυτό δεν γεννά αδιέξοδα. Αυτό αποτελεί απόδειξη», σημείωσε ο Θοδ. Δρίτσας στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για το ν/σ για την ΕΥΠ

Και ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε:

«Η άτακτη φυγή του σήμερα το μεσημέρι μπορεί πολλά νεολαιίστικα trolls να κάνουν πανηγύρι από εκείνη την ώρα και διαρκώς να εντείνεται, αλλά δεν είναι αυτή η εικόνα. Η εικόνα είναι η αυταπόδεικτη ερμηνεία ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει και κρύβεται. Αυτό γεννά το τραγικό ερώτημα.

Έχω αρκετές δεκαετίες εμπειρία στον ελληνικό πολιτικό βίο. Δεν κάνω αναλογίες αυθαίρετες. Το ποιο παρακράτος κυβερνάει αυτή τη χώρα ξαναγίνεται επίκαιρο και δεν υπάρχει γενναίος πρωθυπουργός, για να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό ζήτημα που έχει προκύψει και να σταθεί με ευθύτητα απέναντι στον ελληνικό λαό, στη Βουλή, στα πολιτικά κόμματα.

Διαρκώς επαναλαμβάνετε και ο Πρωθυπουργός και όλοι σας λέγοντας «Δεν υπάρχουν αποδείξεις», πέρα από το ότι αυτή η φυγή του Πρωθυπουργού συνιστά απόδειξη. Αλλά με συγχωρείτε, η αποκάλυψη όχι από την Κυβέρνηση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τους ίδιους, της διπλής παρακολούθησης από ΕΥΠ και του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη δεν είναι καραμπινάτη απόδειξη, καταρχήν γι’ αυτούς τους δύο, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας;

Το μεθοδεύσατε. Ωραία. Πώς; Αποπέμποντας τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέοντα. Ποιον Δημητριάδη; Αυτόν στον οποίο ο Πρωθυπουργός είχε αναθέσει, μεταξύ των άλλων, όχι με ΦΕΚ, όχι με διάταγμα, γιατί αν το έκανε αυτό θα ήταν καραμπινάτη η απιστία, γενικώς τα καθήκοντα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, που εν δυνάμει, ως αποδεικνύεται, περιλαμβάνει και τη σύνδεσή του με την ΕΥΠ. Μεταξύ του Κοντολέοντα και του Πρωθυπουργού, ενδιάμεσος ο κ. Δημητριάδης. Αυτό είναι απόδειξη απιστίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει όρκο. Ο Κοντολέων έχει δώσει όρκο εφ’ όρου ζωής και κάθε άλλος από όσους αναλαμβάνουν ευθύνες, ο κάθε Υπουργός κατ’ ανάθεση από τον Πρωθυπουργό. Ο Δημητριάδης από πού και ως πού έχει δικαίωμα να λαμβάνει πληροφορίες από τη ΕΥΠ, για να τις μεταφέρει στον Πρωθυπουργό; Από πού και ως πού δεν είναι αυτό πραξικόπημα; Από πού και ως πού δεν είναι αυτό η απόδειξη της ενοχής και η καραμπινάτη ποινική παρεκτροπή με το αδίκημα τουλάχιστον της απιστίας;

Και λέμε «δεν υπάρχουν αποδείξεις». Μα, με συγχωρείτε, οι πηγές που πληροφορούν του δημοσιογράφους; Γιατί από κάπου όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι τόσων πολλών εντύπων έχουν πληροφόρηση και βγάζουν την πληροφόρηση. Καλώς, κακώς την βγάζουν. Υποχρέωσή τους είναι στο κάτω-κάτω, με βάση τους κανόνες της δημοσιογραφίας.

Τις πηγές τις ξέρει η Κυβέρνηση; Εάν τις ξέρει, γιατί δεν πάει στη δικαιοσύνη; Ούτε για τους δημοσιογράφους πάει να τους μηνύσει, αλλά, πες, είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν μηνύει δημοσιογράφους. Τις πηγές κάποιοι θα τις δίνουν αυτές. Σωστά, λάθος, ξέρουν, δεν ξέρουν, κάποιοι τις δίνουν τις πηγές. Τις ξέρει ο Πρωθυπουργός; Γιατί δεν πάει στη δικαιοσύνη; Γιατί δεν κάνει κάτι απέναντι στον ελληνικό λαό, για να αναδείξει το ζήτημα και να εξυγιάνει; Αυτό δεν είναι απόδειξη;

Θέλετε άλλες αποδείξεις; Η ΑΔΑΕ, που είναι στα κεραμίδια, δεν είναι απόδειξη; Είναι πράκτορες του ΣΥΡΙΖΑ; Η επίκληση του απορρήτου, ώστε να μην λειτουργήσει καμία επιτροπή της Βουλής, δεν είναι απόδειξη;

Και θέλετε να είμαι πιο ήπιος; Πέραν από την υπόθεση Ανδρουλάκη, Κουκάκη, που είναι καραμπινάτη απόδειξη, αυταπόδεικτη και του Δημητριάδη, Κοντολέοντα, να τις δεχθώ όλες τις άλλες ως ισχυρές αποχρώσεις ενδείξεις σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο; Να τις δεχθώ. Ε, και; Αλλάζει κάτι σε σχέση με την ευθύνη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης; Σιωπή.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Είναι, λοιπόν, εκτός θεσμικού ελέγχου όλη αυτή η ιστορία. Ντρέπεται και η ντροπή όταν λέτε ότι η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Όταν σκόπιμα και δηλητηριωδώς και ύπουλα επικαλείστε εθνικούς κινδύνους, γίνεστε εθνικά επικίνδυνοι εσείς. Όταν επικαλείστε τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τολμάτε να κάνετε εξεταστική επιτροπή.

Πάρτε το χαμπάρι. Η μόνη ισχυρή εγγύηση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και για τον έλεγχο της ΕΥΠ είναι ο δημοκρατικός πολιτικός έλεγχος και η λογοδοσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Όλα τα άλλα, τα φίλτρα, σαν τον νόμο που φέρνετε σήμερα, αν ήταν μια γνήσια επιθυμία σας, θα είχαν κάποιο νόημα, αλλά και πάλι δεν θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά χωρίς την πολιτική βούληση του εκλεγμένου Πρωθυπουργού, η οποία δεν υπάρχει.

Και όμως, φέρνετε ένα νομοσχέδιο με το οποίο κουκουλώνετε τα πράγματα, ενισχύετε την αδιαφάνεια με όλους τους τρόπους. Αναζητείται ένας Σαρτζετάκης.

Αναζητείται ένας δικαστής εφάμιλλος του Σαρτζετάκη της υπόθεση Λαμπράκη. Τα πράγματα είναι κρίσιμα. Η Δημοκρατία, όντως, κινδυνεύει και εθνικό καθήκον είναι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το εθνικό καθήκον, εν προκειμένω».

Ν. Ηγουμενίδης: Η φυγή του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή επιβεβαιώνει την ενοχή του

Ομιλία-παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την άτακτη αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή

Την ενοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα των παρακολουθήσεων ανέδειξε με σκληρή κριτική ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την άτακτη αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τη Βουλή, ο Νίκος Ηγουμενίδης όταν έλαβε το λόγο στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη τονίζοντας «ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πήρε στην ευθύνη του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που, για να ορίσει τον εκλεκτό του διοικητή της ΕΥΠ ο οποίος δεν είχε τα προσόντα -τόσο το χειρότερο για τα προσόντα!- τα άλλαξε και τα προσάρμοσε στον εκλεκτό του».

«Ο κ. Μητσοτάκης το εισηγήθηκε. Ποιοι το ψήφισαν; Εσείς. Εσείς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίσατε και κατεβάσατε τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ στην προκρούστεια ή, αν το θέλετε, στην «Κοντολεόντιο» κλίνη του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη. Και θέλετε τώρα να με πείσετε ότι πράγματι σας ενδιαφέρουν τα προσόντα του διοικητή της υπηρεσίας;», ανέφερε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ευθέως το ζήτημα της παρακολούθησης του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων: «Μπορεί κάποιος από εσάς -κάποιος από εσάς, όποιος από αυτούς τους Βουλευτές που θα με ακολουθήσουν στο Βήμα- μπορεί κάποιος να βγει να πει «όχι, κύριοι, δεν παρακολουθούταν ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων!»; Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το τοξικό κλίμα και εμένα μου θυμίζετε την παροιμία «όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ανόητος κοίταζε το δάχτυλο».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έκανε παράλληλα ειδική αναφορά για την ατιμωρησία στην υπόθεση της Novartis: «Πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια πλήρωσε η Novartis στην Αμερική για την παράνομη δράση της στην Ελλάδα; Πλήρωσε πρόστιμο πάνω από 400 εκατομμύρια για τη δράση της στην Ελλάδα. Πόσα πλήρωσε η Novartis στην Ελλάδα, στο ελληνικό δημόσιο; Όχι τι πλήρωσε στην Αμερική, τι πλήρωσε στο ελληνικό δημόσιο; Μηδέν! Γιατί; Το τανγκό χρειάζεται δύο. Και όσον αφορά την παράνομη δράση της, για την οποία πλήρωσε 400 εκατομμύρια ευρώ στην Αμερική πρόστιμο, στην Ελλάδα, εδώ θα έπρεπε να αποδείξει τον παρτενέρ. Θα έπρεπε να δείξει τον παρτενέρ», όπως ανέφερε ο βουλευτής.

Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «πριν από μερικές ημέρες ο κ. Μητσοτάκης «μύρισε» εκλογές. Σε λίγο δεν θα «μυρίζει» εκλογές, θα φυσάει δυνατός ο άνεμος της πολιτικής αλλαγής. Με αυτά και με αυτά, ο προοδευτικός κόσμος στο σύνολό του θα ορθώσει ένα μέτωπο ενάντια στη Δεξιά και τις πολιτικές που βλάπτουν τους θεσμούς και την κοινωνία μας και με τον αγώνα του ο προοδευτικός κόσμος θα επιβάλει μια κυβέρνηση με προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο».

Διον. Καλαματιανός: «Ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών»

«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, βρίσκονται σε ηθική και πολιτική αποδρομή» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός, επισημαίνοντας πως ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός έδειξε τον πανικό του, καθώς έφυγε φοβισμένος και ηττημένος για να μην απαντήσει στο ξεκάθαρο ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα, αν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Υπάρχει περίπτωση ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων να θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια; Υπάρχουν τέτοιες αμφιβολίες για τον άνθρωπο που έχει την ευθύνη της άμυνας της χώρας;»

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Βουλευτής, το σκάνδαλο των υποκλοπών προσβάλλει το Σύνταγμα, τα συνταγματικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια.

«Τα δημοσιεύματα μαρτυρούν τη λειτουργία ενός εξωθεσμικού παράκεντρου υποκλοπών. Περιγράφουν την απόσπαση και την τοποθέτηση αστυνομικών σε χώρο της ΕΥΠ για να λειτουργούν το Predator.

Από την πρώτη στιγμή αυτής της βρώμικης υπόθεσης, μιλούσαμε για διπλό σκάνδαλο. Αυτό των υποκλοπών και της τεράστιας προσπάθειας συγκάλυψης. Το ισχυρότερο στοιχείο ενοχής είναι αυτή η προσπάθεια που κάνετε. Της συγκάλυψης, της συσκότισης και του κουκουλώματος. Ο αθώος δεν κρύβεται, δε φεύγει, απαντάει σε όλα. Αποχαρακτηρίζει τους φακέλους και επιτρέπει να έρθουν τα στοιχεία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας, "όλα στο φως". Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης τι λέει; "Κρύψτε τα όλα"»

Ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο, με την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, η κυβέρνηση έσπευσε να ψηφίσει τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες.

«Τι δείχνει αυτό, αθωότητα; Το αντίθετο, ενοχή. Σας ενοχλεί ο έλεγχος της νομιμότητας. Δεν μπορούν να μένουν όλα αυτά σε σκιές και στο σκοτάδι, είναι αδιανόητο.

Και τώρα φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο. Ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια συγκάλυψης που κάνετε. Καταργείτε τις απαγορεύσεις και το απόρρητο με αυτό το νομοσχέδιο; Το αντίθετο, τα ενισχύετε.

Νομοθετείτε την τριετία στην ενημέρωση των πολιτών. Δε βάζετε αναδρομικότητα για να μάθουμε τι έγινε με τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη και όποιων άλλων παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ. "Τραβήξτε κόκκινη γραμμή" είπε ο Πρωθυπουργός. Και ενώ το Σύνταγμα ορίζει την ΑΔΑΕ υπεύθυνη για αυτά τα ζητήματα, ποιος θα αποφασίζει και θα ενημερώνει τον πολίτη; Ο διοικητής της ΕΥΠ, οι δύο εισαγγελείς της ΕΥΠ και ένα μέλος της ΑΔΑΕ.

Η Υπηρεσία, λοιπόν, που διέταξε και διεξήγαγε τις παρακολουθήσεις είναι αυτή που θα αποφασίζει αν πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης, μετά από τρία χρόνια, ενώ στο εξάμηνο θα καταστρέφεται το αρχείο της παρακολούθησης. Η ίδια η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν αυτός που αποφασίζει και διεξάγει την παρακολούθηση, να αποφασίζει συγχρόνως και για το αν θα ενημερώσει, επισημαίνοντας πως βάση Συντάγματος, αυτό είναι αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ. Επιπλέον, μας λέτε και για το ποινικό πλαίσιο. Μα η νομοθεσία υπάρχει. Το ζήτημα είναι, θέλετε να την εφαρμόσετε; Τι σας εμποδίζει; Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι το πλαίσιο, αλλά εσείς που θέλετε συσκότιση.»

Σχετικά με τη χορήγηση 600 ευρώ στους ένστολους, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως τόσες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα, δε θα τα πάρουν. «Εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση να δοθούν 600 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έδιναν τη μάχη κατά της πανδημίας, σε όλους αυτούς που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής τόνισε πως σύντομα θα έρθει η ώρα που θα αποδοθούν ευθύνες και δικαιοσύνη: «Μια προοδευτική πλειοψηφία που θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα φέρει τα πάντα στο φως».

Μ. Κάτσης: Γίναμε μάρτυρες μαζί με τον ελληνικό λαό της θλιβερής ταπείνωσης ενός ενόχου που δεν απαντά σε τίποτα

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης ξεκινώντας την ομιλία του σχολιάζοντας την άτακτη φυγή του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση που είχε προηγηθεί λέγοντας ότι, «και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης τούτης εδώ της χώρας που πίστευε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αθώος για τις υποκλοπές ή είχε τις αμφιβολίες του, μετά την θλιβερή εικόνα  του πρωθυπουργού να το βάζει στα πόδια ως λαγός και να ψεύδεται τρεκλίζοντας όπως και η κυβέρνησή του, πλέον δεν έχει καμία αμφιβολία. Γίναμε μάρτυρες  μαζί με τον ελληνικό λαό μιας θλιβερής ταπείνωσης ενός ενόχου που δεν απαντά σε τίποτα. Είναι κρίμα για τη χώρα να έχει έναν τόσο αδύναμο Πρωθυπουργό. Ευτυχώς όχι για πολύ ακόμα».

Στη συνέχεια ανέδειξε μια σειρά από κρίσιμα σημεία που αποδεικνύουν ότι ΕΥΠ και Pretador λειτουργούσαν με κοινό κέντρο και καθοδηγητή τον κ. Μητσοτάκη. Όπως τόνισε, «το Predator και τέτοιου είδους λογισμικά θεωρούνται οπλικά συστήματα  και υπόκεινται στις διεθνείς ρυθμίσεις περί πώλησης όπλων. Πωλείται ως εκ τούτου μόνο σε κράτη και κυβερνητικούς φορείς και όχι σε ιδιώτες», για να ενισχύσει μάλιστα αυτό του επιχείρημα ανέφερε πως «το ίδιο έχει δηλώσει και ο ιδρυτής του, ΤΑΛ ΝΤΙΛΙΑΝ, που κρύψατε από την επιτροπή, σε συνέντευξή του στο διεθνούς φήμης περιοδικό FORBES τον Αύγουστο του 2019. Αναφέρει ως πελάτες του κυβερνήσεις και όχι ιδιώτες».

Σχετικά  με τα όσα λέει η κυβέρνηση για το λογισμικό Pegasus σχολίασε πως, «δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη επισύνδεση από ΕΥΠ και Pegasus επί ΣΥΡΙΖΑ. Το Pegasus δεν άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα όπως το Predator, ούτε αστυνομικοί δούλευαν γι' αυτό, ούτε συμπλέγματα κουμπάρων με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν. Δεν υπάρχει τίποτα για το Pegasus, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσο και να θέλετε».

Ως προς το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ξεκαθάρισε πως, «άλλο ζήτημα η  κυβερνοασφάλεια  και άλλο ζήτημα οι υποκλοπές νόμιμες ή παράνομες , από ΕΥΠ ή από Predator.  Η κυβέρνηση τα συγχέει σκοπίμως και κουτοπόνηρα θέλοντας να δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς στην κοινή γνώμη. Πίσω από αυτό το τέχνασμα ο κ. Πιερρακάκης, επιχειρεί αγωνιωδώς να βγει από το κάδρο των ευθυνών που του αποδίδονται για τις υποκλοπές. Σας λέμε 3,5 χρόνια τώρα να ενισχύσετε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ , να εφαρμόσετε την Εθνική Στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια και την οδηγία NIS με τον ν.4577 που πρώτη φορά πρωτοπόρα χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη και δυστυχώς είχαμε μείζονα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων στα ΕΛΤΑ, στον e-EFKA, σε Υπουργεία και στις Τηλεπικοινωνίες. Τι κάνατε τόσο καιρό;» αναρωτήθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενες στα κυβερνητικά έδρανα.

Στη συνέχεια ο βουλευτής απηύθυνε ευθεία ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη λέγοντας «Υπάρχει πρόβλεψη στο ΠΔ συστάσεως του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο άρ.44 του ΠΔ 40/2020, όπου αναφέρεται ως αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας η παρακολούθηση και ο έλεγχος εξαγωγών αντικειμένων PRS (Public Regulated Service). Πρόσβαση στην PRS έχουν μόνο εγκεκριμένοι χρήστες, κυρίως δημόσιες αρχές, όπως η αστυνομία, αρχές αρμόδιες για τους συνοριακούς ελέγχους ή για την πολιτική προστασία. Η ερώτησή μου είναι η εξής προσέξτε: Έχετε χαρακτηρίσει το PREDATOR ως αντικείμενο PRS για να μπορέσετε να δώσετε άδεια εξαγωγής του λογισμικού; Εκτός από το ΥΠΕΞ και τον κ. Δένδια, έχετε δώσει τέτοια πιστοποίηση στο Predator από τη Γεν. Δνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής κ. Πιερρακάκη; Ναι ή όχι;

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «ο δημοκρατικός κόσμος της Ελλάδας δεν λύγισε σε δυσκολότερες στιγμές δεν θα λυγίσει και τώρα. Σύντομα θα είστε παρελθόν και η δημοκρατία και ελευθερία θα ανασάνουν».

Π. Κουρουμπλής: «Τη χώρα κυβερνά μια ελίτ ακόρεστη για εξουσία αλλά οι εκλογές θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο»

«Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επιχειρεί έναν πολιτικό αντιπερισπασμό προκει​μένου να επισκιάσει το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο μαζί με αυτά της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, στους τομείς της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων, έχουν περιορίσει την αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού που ζει ένα πραγματικό μαρτύριο», σημείωσε εισαγωγικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Κουρουμπλής.

Και επισήμανε:

Το ζήτημα των υποκλοπών δε θίγει μόνο τη χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά πληγώνει βαθιά την ελληνική δημοκρατία. Έχοντας ζήσει δύσκολες στιγμές στο παρελθόν, θεωρούσαμε αδύνατον να ενδημήσουν στη δημοκρατία μας τέτοια φαινόμενα αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλοντας να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς στην ελληνική κοινωνία προσπάθησε, μέσα από την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, να ελέγξει όλους τους αρμούς της εξουσίας για να την χειραγωγήσει.

Πόσο αντέχει στη λογική η διάταξη για τον προβλεπόμενο χρόνο ενημέρωσης του παρακολουθούμενου στα 3 χρόνια αλλά για την καταστροφή των στοιχείων στους 6 μήνες; Κανένας φορέας σχεδόν από όσους συμμετείχαν στη διαδικασία συζήτησης του σ/ν δεν τοποθετήθηκε θετικά, απεναντίας τονίστηκε ότι το νομοσχέδιο ακρωτηριάζει πολύ περισσότερα δικαιώματα από αυτά που περιορίζουν οι σχετικές ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Ασάφεια και πιθανές παρερμηνείες υπάρχουν στο ζήτημα του ορισμού της εθνικής σημασίας, το πότε μπορεί να παρακολουθείται κάποιος για εθνικούς λόγους. Τα ατομικά δικαιώματα επίσης μπορούν να παραβιαστούν, αν δεν υπάρχει εποπτεύουσα ανεξάρτητη αρχή που να περιορίζει την  τυχόν παρέμβαση της εξουσίας. Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν για τον κακουργηματικό χαρακτήρα της πράξης που δεν αφορά όλους, αλλά για τα κρατικά στελέχη, το πιθανό αδίκημα περιορίζεται σε πλημμέλημα.

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε απολογούμενος και πιεζόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα, διέφυγε από το κοινοβούλιο, με εντυπωσιακό τρόπο, αφού έχει δηλώσει ότι δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές και παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, την οποία βιάστηκε να έχει υπό την καθοδήγησή του, από τις πρώτες μέρες κιόλας που ανέλαβε την εξουσία. Ως ένας απλός βουλευτής που παρακολουθώ αρκετά χρόνια, τα πολιτικά δρώμενα, ρωτώ: μήπως είναι πιο επικίνδυνος ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού ότι δεν ξέρει από το να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες;

Αυτό το νομοσχέδιο, ύστερα από όσα έχει ζήσει η χώρα, θα έπρεπε να ήταν το αποτέλεσμα ενός βαθύτατου δημοκρατικού διαλόγου, ανάμεσα στα κόμματα, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, ενόψει της χρήσης και της κατάχρησης των νέων τεχνολογιών, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και το μέλλον του τόπου. Γιατί όταν η δημοκρατία λειτουργεί και έχει αντανακλαστικά, τότε μόνο μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία πολιτών κι όχι μια κοινωνία παθητικών αποδεκτών ρύθμισης της τύχης τους από άλλους.

Φοβούμαι ότι είστε δέσμιοι του παρακράτους που έχετε δημιουργήσει με τις επιλογές σας και τις πολιτικές σας δράσεις, είστε δέσμιοι των ενοχών σας και των πολιτικών ευθυνών που έχετε. Την χώρα κυβερνά μια ελίτ ακόρεστη για εξουσία η οποία θεωρεί αυτονόητο να κυβερνά αυτό τον τόπο αλλά οι εκλογές θα δώσουν τη λύση σε αυτό το αδιέξοδο.

Κ. Μάλαμα: Υπήρξε ή δεν υπήρξε μαζική, συστηματική, σχεδιασμένη και προμελετημένη παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων;

Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.” Ολομέλεια Βουλής

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα καλείται η Βουλή να συζητήσει ένα νομοσχέδιο “πλυντήριο”. Ένα νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τις τεράστιες ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι διαστάσεις του οποίου φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτες. Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε είναι ένα. Υπήρξε ή δεν υπήρξε μαζική, συστηματική, σχεδιασμένη και προμελετημένη παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, ενοχλητικών εντός εισαγωγικών δημοσιογράφων, αλλά και αξιωματούχων του Κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών; Προφανώς και υπήρξε. Η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Ερώτημα δεύτερο, επρόκειτο για “νόμιμες επισυνδέσεις” και “συνακροάσεις” όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή για πειρατικές υποκλοπές μέσα από παράνομο λογισμικό; Η απουσία ειλικρινούς βούλησης λογοδοσίας από την κυβέρνηση οδηγεί στο δεύτερο συμπέρασμα. Ερώτημα τρίτο, ήταν αυτές οι υποκλοπές κεντρικά σχεδιασμένες, σε γνώση του στενού πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος; Η απάντηση είναι προφανώς και ήταν, με δεδομένο ότι απομακρύνθηκαν μετά από τον σάλο, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού κύριος Δημητριάδης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ.

Ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, από την ώρα που έπεσε η κουρτίνα κι αποκαλύφθηκε το τεράστια αυτό σκάνδαλο, η κυβέρνηση κι η κυβερνητική πλειοψηφία έκαναν τα πάντα για να το κουκουλώσουν. Εμπόδισαν, επί της ουσίας, την εξεταστική επιτροπή να διερευνήσει το θέμα, οχυρώθηκαν πίσω από την αόριστη επίκληση του απορρήτου και της εθνικής ασφάλειας, άλλαξαν βουλευτές της πλειοψηφίας, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι οποίοι δεν τους ήταν βολικοί κι εμπόδισαν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία που είχε ως στόχο να ρίξει φως στη δυσώδη αυτή υπόθεση.

Σήμερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κυβερνητική αυτή στόχευση της απόκρυψης πάει ένα βήμα παρακάτω. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι παρακολουθήσεις των πολιτών μπορούν πλέον να πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας. Η επίκληση της εθνικής ασφαλείας και η εκ των υστέρων ενημέρωση των παρακολουθούμενων, όταν όμως θα έχουν καταστραφεί τα στοιχεία, λειτουργούν ως φύλλο συκής για να περάσουμε σε καταστάσεις μαζικής παρακολούθησης και σε λογικές αρρωστημένου πανοπτισμού.

Η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να μας πείσει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγει ένα πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας στην λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, όταν αυτές παρακολουθούν πολίτες ή πολιτικά πρόσωπα. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Όχι βέβαια. Με το παρόν νομοσχέδιο, στην ουσία, ανοίγεται ορθάνοιχτα η πόρτα της κατάλυσης κάθε προστασίας προσωπικών δεδομένων, με την αόριστη επίκληση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας.

Τι ορίζει, όμως ως εθνική ασφάλεια το νομοσχέδιο; Στην ουσία τα πάντα. Οι διατάξεις του είναι τόσο ασαφείς που οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί από την ΕΥΠ ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Και το ερώτημα είναι ένα. Το έθεσε κι ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Θέλουμε ΕΥΠ, μια σύγχρονη δηλαδή υπηρεσία ασφαλείας που λειτουργεί με κανόνες κι αποτελεί θεματοφύλακα της Δημοκρατίας ή θέλουμε να επιστρέψουμε στην σκοτεινή κι απεχθή εποχή της ΚΥΠ, των παρακολουθήσεων και των διώξεων;

Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητες οι ουσιαστικές δημοκρατικές δικλείδες διαφάνειας και λογοδοσίας, ώστε τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα να αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας του Κράτους και των Θεσμών. Δεν είναι, όμως, μόνο ζήτημα προστασίας ή “δικαιωματισμού”, όπως σπεύδουν να χαρακτηρίσουν αυτή την προσέγγιση οι συντηρητικοί κύκλοι. Είναι και ζήτημα προστασίας της ίδιας της Πολιτείας και τελικά της εθνικής ασφάλειας.

Διαβάζουμε ότι, μέσα από τα παράνομα λογισμικά έφτασαν να παρακολουθούνται, από παραθεσμικά μέτρα κορυφαίοι παράγοντες του Κράτους κι υψηλοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την ίδια την προστασία του Κράτους. Άρα, λοιπόν, το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε θεσμικά να απαντήσουμε είναι το ίδιο που είχε θέσει κι ο Πλάτων στην Πολιτεία του. Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Κι η απάντηση, σε σύγχρονους όρους, στο κρίσιμο αυτό ερώτημα είναι μία. Οι ισχυροί θεσμοί της Δημοκρατίας. Αν, λοιπόν, θέλουμε μια Πολιτεία ισχυρή, αν θέλουμε θεσμούς που να προστατεύουν την κοινωνία, το Κράτος και την εθνική μας ασφάλεια, τότε πρέπει να θεσπίσουμε κανόνες διαφανούς λειτουργίας των υπηρεσιών που είναι χρεωμένες με την προστασία της ασφάλειας του Κράτους, αλλά κι εκείνων που διώκουν το οργανωμένο έγκλημα.

Και, τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το εξής. Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και συνολικά με την δράση της δεν προστατεύει την κοινωνία και του θεσμούς από τις νέες προκλήσεις κυβερνοασφάλειας. Αντίθετα, συνεχίζει να ολιγωρεί. Μην ξεχνάμε ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε από το λογισμικό ασπίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένα λογισμικό που ακόμα η Βουλή των Ελλήνων αρνείται να εγκαταστήσει, για να δούμε και να μάθουμε τελικά πόσοι από εμάς παρακολουθούνταν κι από που. Ευχαριστώ.

Κώστας Μάρκου: Αυτός ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, αλλά κόβεται. η λύση μπορεί να δοθεί από τον λαό εκεί που πρέπει. Στις κάλπες.

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καθηγητής Κώστας Β. Μάρκου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ με θέμα «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» είπε ότι το όλο ζήτημα των υποκλοπών από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έχει τις εξής παραμέτρους: 1) Τα πραγματικά γεγονότα, όπου παρουσίασε το χρονικό των αποκαλύψεων από το δημοσιογράφο Κουκάκη έως πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς κλπ 2) Τις πολιτικές συνέπειες που είναι η υποβάθμιση του πολιτεύματος, η δηλητηρίαση του πολιτικού κλίματος και η γενίκευση της καχυποψίας των πολιτών για τα κόμματα αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς, η επιδείνωση της διεθνούς θέσης της χώρας και η δημιουργία κλίματος επενδυτικής ανασφάλειας 3) Τις νομικές συνέπειες, όπου είναι προφανές ότι είτε ο κ. Μητσοτάκης έχει διαπράξει κακουργήματα, είτε οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν είναι συκοφάντες και αυτό πρέπει να το λύσει η δικαιοσύνη 4) Το γεγονός ότι όλες τις αντιδημοκρατικές και παράνομες πράξεις του καθεστώτος Μητσοτάκη με τις υποκλοπές, ακόμα και αν ίσχυε το υπό συζήτηση ν/σ δεν θα τις εμπόδιζε.

Ο κ. Μάρκου κατέληξε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, αλλά κόβεται. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον δρόμο της μακριά από τις νοσογόνες εστίες των παράκεντρων της εξουσίας. Κι επειδή οι όποιες δικαστικές εξελίξεις προκύψουν έπειτα απ’ όλα αυτά θα είναι αρκετά βραδείες, η λύση μπορεί να δοθεί από τον λαό εκεί που πρέπει. Στις κάλπες.

Γιάννης Μουζάλας: «Χειροκροτάτε τη νομιμοποίηση των ποινικών, πιθανότατα, εγκλημάτων τα οποία κάνατε στη λειτουργία της ΕΥΠ και νομιμοποιείτε ώστε να γίνονται και στο μέλλον»

Με μια ομιλία με έντονο το στοιχείο της ειρωνείας παρενέβη ο Γιάννης Μουζάλας στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. «Θέλω να σας θυμίσω με τι φανατισμό χειροκροτούσατε όταν προτάθηκε ο κ. Κοντολέων για την ΕΥΠ, με τι φανατισμό χειροκροτούσατε όταν αλλάξατε τον νόμο ώστε ο κ. Κοντολέων να γίνει Πρόεδρος στην ΕΥΠ. Και δεν θέλω να πάω στο παρελθόν, όπου, με τον ίδιο φανατισμό και χωρίς τον φόβο της Νέμεσις της ιστορίας, δεν υπήρξε αντιδραστικός νόμος που να μην τον χειροκροτήσατε και που να μην έρθει η ιστορία να τον καταργήσει» σχολίασε ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών.

Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή την πρωτομιλία του κ. Μητσοτάκη πριν φύγει έντρομος, αφού υποκατέστησε τον Πρόεδρο της Βουλής στις λειτουργίες του Κανονισμού που έχει, και πραγματικά ήμουν έτοιμος να πειστώ. Διότι τι είπε ο Πρωθυπουργός και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Ότι η χώρα κινδυνεύει από τους γείτονες, από ρεύματα μεταναστευτικού σαν αυτό στον Έβρο, από τον λαϊκισμό του Τραμπ -που πρακτικά εσείς εδώ εκφράζετε, αλλά εν πάση περιπτώσει- και ότι τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΥΠ ενάντια στους εθνικούς κινδύνους. Και ότι εμείς οι Συριζαίοι, οι «μανδούροι», οι λαϊκιστές θέλουμε να καταργήσουμε την ΕΥΠ, θέλουμε να καταργήσουμε οτιδήποτε βοηθάει στην εθνική ασφάλεια.

Βέβαια, εδώ στηρίζεται για μια ακόμη φορά όλη η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας. Λέει ψέματα. Μεταφέρει εικόνες οι οποίες δεν υπάρχουν και μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι δεν ήταν μια μέρα του Αυγούστου που γύρισε από τα μπάνια ο κ. Μητσοτάκης και σκεφτόταν ότι έπρεπε να βελτιώσει τη λειτουργία της, αλλά ήταν έναν μήνα μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη -δεν είναι κατάσκοπος μάλλον-, με την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη -δεν είναι λαθρομετανάστης μάλλον- και το παρέπεμψε στη δικαιοσύνη, όπως λέει.

Και πάλι λέτε ψέματα, διότι στην αρχή είπατε ότι το ζήτησε η Ουκρανία, μέχρι που βγήκε ο Πρέσβης και σας διέψευσε. Μετά είπατε ότι το ζήτησε η Αρμενία και βγήκε ο Πρέσβης και σας διέψευσε. Αλλά, εδώ μέσα στη Βουλή μεταφέρετε μια ψεύτικη εικόνα συνέχεια. Χρησιμοποιείτε fake επιχειρήματα, παραποιείτε την αλήθεια που σήμερα συζητάμε. Διότι κανείς στη Βουλή δεν έχει αντίρρηση για μία Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία θα αποτελέσει εμπόδιο στην επιβουλή, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα και στην κυριαρχία του κράτους μας, ενάντια στο έγκλημα.

Δεν συζητάμε αυτό, όμως. Συζητάμε για μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία παρακολουθούσε τον Αρχηγό του τρίτου κόμματος, τον κ. Σπίρτζη, τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τους υπεύθυνους εξοπλισμών του ΓΕΕΘΑ. Αυτό συζητάμε και όχι αυτό το οποίο πολύ βολικά θέλετε να πείσετε αυτούς που σας ακούν ότι συζητάμε σήμερα.

Τι ψηφίζετε σήμερα και τι χειροκροτάτε με τέτοιο φανατισμό; Χειροκροτάτε τη νομιμοποίηση των ποινικών, πιθανότατα, εγκλημάτων τα οποία κάνατε στη λειτουργία της ΕΥΠ και νομιμοποιείτε ώστε να γίνονται και στο μέλλον. Διότι με βάση αυτό το νομοσχέδιο που φέρνετε, θα μπορεί και στο μέλλον να συμβούν τα ίδια ακριβώς πράγματα και να είναι και νόμιμα και να είναι και «ηθικά» –μέσα σε εισαγωγικά-, με βάση μια ηθική την οποία έχετε και κουβαλάτε χρόνια.

Δημιουργείτε νόμιμα, αλλά κυρίως σιωπηλά, χωρίς κανείς να πάρει είδηση, χωρίς δυνατότητα ένδικης προσφυγής και προστασίας, το να παρακολουθείτε όποιον θέλετε, όποτε θέλετε, όπως θέλετε, για όσο θέλετε και κανείς να μην μπορεί να μάθει τίποτα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον κ. Καιρίδη, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον ΓΕΕΘΑ, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον κ. Τζανακόπουλο. Και αν δεν μπορείτε τον ίδιο, γιατί πιθανόν ο Πρόεδρος της Βουλής να πει ότι «άσε το, δεν το υπογράφω», μπορείτε να παρακολουθήσετε τη θεία του, τον δικηγόρο του, τον φίλο του, και να μαθαίνετε από εκεί πέρα. Αυτό καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα και αυτό το πολιτικό έγκλημα που κάνατε στις παρακολουθήσεις προσπαθείτε χειροκροτώντας να καλύψετε.

Θέλω να σας θυμίσω με τι φανατισμό χειροκροτούσατε όταν προτάθηκε ο κ. Κοντολέων για την ΕΥΠ, με τι φανατισμό χειροκροτούσατε όταν αλλάξατε τον νόμο ώστε ο κ. Κοντολέων να γίνει Πρόεδρος στην ΕΥΠ. Και δεν θέλω να πάω στο παρελθόν, όπου με τον ίδιο φανατισμό και χωρίς τον φόβο της Νέμεσις της ιστορίας δεν υπήρξε αντιδραστικός νόμος που να μην τον χειροκροτήσατε και που να μην έρθει η ιστορία να τον καταργήσει.

Και αναφέρομαι σε πράγματα όπως η μετεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Παπανούτσου. Αναφέρομαι σε πράγματα όπως η μοιχεία. Αναφέρομαι σε πράγματα όπως η δημοτική. Αναφέρομαι στον εορτασμό της Μακρονήσου ως Παρθενώνας της Ελλάδας. Αναφέρομαι σε ένα παρελθόν το οποίο βρίθει χειροκροτημάτων, που ήρθε η ιστορία και τα ανέτρεψε. Αυτόν τον ζόφο χειροκροτάτε.

Επίσης, υπάρχουν Υπουργοί σας, μεγάλα στελέχη σας, με βαρύτητα στον λόγο τους, οι οποίοι χειροκρότησαν τη χούντα. Σήμερα δεν τη χειροκροτούν. Αλλά, δεν αρνούνται και ότι τη χειροκρότησαν με πολύ φανατισμό.

Θα ήθελα εδώ να πω ότι σήμερα άκουσα από το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «αιδώς Αργείοι». Άκουσα από το ΚΚΕ για τους «χρήσιμους ηλίθιους». Είναι σωστές οι εκφράσεις σας, αλλά θα πρέπει να τις τοποθετήσετε αλλιώς σε σχέση με το σε ποιον απευθύνονται και πιθανώς να απευθύνονται στον εαυτό σας.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί καταργείτε το κράτος δικαίου; Γιατί αυξάνεται η καταστολή; Γιατί έχουμε τους θανάτους από πυροβολισμούς αστυνομικών και τους ξυλοδαρμούς των πολιτών όλο και περισσότερο; Γιατί ξέρετε ότι την πολιτική που κάνετε, την πολιτική που καταστρέφει το εισόδημα των ανθρώπων, την πολιτική αυτή δεν μπορείτε να την περάσετε χωρίς να χτυπήσετε τη δημοκρατία στις ρίζες της. Και αυτό επιχειρείτε.

Και για να μην είναι άδικος, θα ήθελα να πω –κλείνω, κυρία Πρόεδρε- και μια καλή κουβέντα για τη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ έχω εντυπωσιαστεί. Πώς γίνεται την ώρα που ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο που επιφέρει καυστικό τρόμο στις ζωές των ανθρώπων να καλλιεργείτε συγχρόνως ανθρώπινες ζεστές σχέσεις μεταξύ σας; Ψάχνοντας τι βρίσκουμε; Ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον κ. Πλεύρη. Ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον κ. Πιερρακάκη. Ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον Τσουβάλα.  Ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος με τον πρωθυπουργικό ανιψιό, τον κ. Δημητριάδη.

Παντρεύτηκα αργά, έκανα παιδιά αργά. Αυτή η ζεστασιά που έχετε μεταξύ σας θα μου λείψει.

Γ. Μπουρνούς: Παρακράτησε το παρακράτος Μητσοτάκη και ήρθε η ώρα να γκρεμιστεί

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ ο βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, χαρακτήρισε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στο οποίο εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης, σαν ένα από τα μεγαλύτερα της ελληνικής δημοκρατίας, όπου μια κανονική εγκληματική οργάνωση στήθηκε στην κορυφή του κράτους.

Το νομοσχέδιο, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, είναι επικοινωνιακός ελιγμός και δεν επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, όπως με τη νομοθέτηση του απόρρητου των παρακολουθήσεων, που μοναδικό σκοπό είχε να κουκουλώσει την υπόθεση του Θανάση Κουκάκη, που έγινε στόχος της ΕΥΠ επειδή ερευνούσε σκάνδαλα μεγαλοτραπεζιτών και τις περίεργες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μαξίμου για το τραπεζικό ξέπλυμα. Το ίδιο μάλιστα απόρρητο, συνέχισε ο Γ. Μπουρνούς, το επικαλέστηκαν στην κυβέρνηση, κόντρα στην άποψη όλων των συνταγματολόγων, για να μην ομολογήσουν τους λόγους παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Η νέα ρύθμιση που εισάγει η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει την ΕΥΠ μακριά από οποιοδήποτε έλεγχο από Ανεξάρτητες Αρχές ή το Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, είναι έκθετος και άμεσα εμπλεκόμενος, γιατί έστησε ένα σύστημα ασφυκτικού ελέγχου της δημόσιας ζωής, των μέσων ενημέρωσης και των επενδύσεων, με έναν άνθρωπο για όλες τις δουλειές, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, κι έναν «αυτοφωράκια» που διόρισε Διοικητή στην ΕΥΠ, όταν την πήρε υπό την άμεση εποπτεία του.

Ο Γ. Μπουρνούς χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη μοιραίο πρόσωπο για τη χώρα, που ευθύνεται για δημοκρατική εκτροπή. Σε οποιαδήποτε άλλη σχετικά ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή δημοκρατία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα είχε πέσει και η Νέα Δημοκρατία θα πήγαινε στις εκλογές με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου υπενθύμισε τα προηγούμενα των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων, όπως οι Συντηρητικοί της Βρετανίας και οι Χριστιανοδημοκράτες της Αυστρίας, που άλλαξαν τις ηγεσίες τους (Μπόρις Τζόνσον και Σεμπάστιαν Κουρτς αντίστοιχα) ακόμα και μετά από ελάσσονα παραπτώματά τους. Μόνο στη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούνται άγνοια ή υποβαθμίζουν το γεγονός της παρακολούθησης ακόμα και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και κάνουν ότι δεν ακούν τους δυο πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Καραμανλή και Σαμαρά, που αφήνουν υπονοούμενα για ξεκάθαρη εκτροπή.

Κλείνοντας, ο Γ. Μπουρνούς μίλησε για την κατάσταση θεσμικής κατάρρευσης και ανυποληψίας στην οποία περιέρχεται η χώρα εξαιτίας του κ. Μητσοτάκη. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στη θεσμοποίηση του παρακράτους και την ανασυγκρότηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδρασε χθες πανικόβλητος από τη Βουλή, για να μην παραδεχτεί πόσο επικίνδυνος είναι για την εθνική ασφάλεια. Ζυγώνει η ώρα που θα μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστος στα κτήματά του, για τα οποία έπαιρνε και επιδοτήσεις για 7 χρόνια, άλλωστε. Παρακράτησε το Παρακράτος Μητσοτάκη κι ήρθε η ώρα να γκρεμιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θ. Ξανθόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης από Λουδοβίκος έγινε Λούης - Έφυγε τρέχοντας  όταν τέθηκαν τα αδήριτα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

«Είδαμε τον πρωθυπουργό της χώρας όταν τέθηκαν τα αδήριτα ερωτήματα αν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, να επιλέγει την οδό της αποχώρησης. Έ​φυγε τρέχοντας ο πρωθυπουργός της χώρας για να λήξει η συζήτηση και από Λουδοβίκος έγινε Λούης, όπως λέει ο λαός», τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ για την ΕΥΠ και την άρση απορρήτου.  Όπως είπε, αυτό αποτέλεσε το επιστέγασμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει αποκαλυφθεί τους τελευταίες 4 μήνες.

«Το κρίσιμο ερώτημα τι κράτος θέλουμε και πως διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η προστασία του απορρήτου είναι απόλυτο δικαίωμα με εγγυητή την ΑΔΑΕ. Με το ν/σ όμως της κυβέρνησης αποδυναμώνεται η ΑΔΑΕ. Έχουμε σε εξέλιξη εκτός από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και αυτό της συγκάλυψης. Παραμένει αναιτιολόγητη η απόφαση της άρσης του απορρήτου ενώ διευρύνεται το εύρος των αδικημάτων που την δικαιολογούν», συμπλήρωσε.

«Θέλετε να στεγανοποιήσετε την ΕΥΠ και να την καταστήσετε από κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θέλετε να σβήσετε τα ίχνη της δυσώδους ιστορίας παρακολούθησης προσώπων στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας τον θεσμικό του ρόλο θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του δίνει το Σύνταγμα και η πολιτική ευθύνη ως αντιπολίτευση, ώστε αυτοί που διέπραξαν τα αδικήματα να αντιμετωπίσουν και την κρίση της δικαιοσύνης και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Σήμερα, το κοινωνικό αίτημα είναι δημοκρατία και δικαιοσύνη μαζί και παντού.

Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»:

- Τους τελευταίους 4 μήνες ζούμε την εξέλιξη μιας σοβαρότατης, αντιδημοκρατικής εκτροπής. Ενός διπλού σκανδάλου παράνομων παρακολουθήσεων, παράνομου λογισμικού, του predator και παρακρατικών μηχανισμών, παραθεσμικών σχέσεων της ΕΥΠ και διασυνδέσεων με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και, ταυτόχρονα, την αγωνιώδη και προκλητική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να συγκαλύψουν αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα συνιστούσε σοβαρότατο λόγο παραίτησης πρωθυπουργού και κυβέρνησης. Και φυσικά, μίας πολύ σοβαρής διαδικασίας ελέγχου από τα αντίστοιχα κοινοβούλια.

- Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε ήταν “αστοχίες” ή “λάθη” κατά τον κ. Μητσοτάκη. Ο δρόμος αυτός είχε στρωθεί από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές, με το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή. Μάλιστα, ο Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος προηγουμένως προσπαθούσε να μας πείσει για τον εκσυγχρονισμό που φέρνει το παρόν σ/ν, εισηγήθηκε το περίφημο “επιτελικό κράτος” με βασική διάταξη την αρμοδιότητα του πρωθυπουργού για την ΕΥΠ. Ο Υπουργός Επικρατείας επίσης από το βήμα της Βουλής, το καλοκαίρι του 2019, προσπαθούσε, με κάθε τρόπο, να υποστηρίξει την αναγκαιότητα να αλλάξει τις διατάξεις για τα προσόντα του Διοικητή της ΕΥΠ, του κ. Κοντολέοντα, του εκλεκτού και απόλυτα ελεγχόμενου από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος διορίστηκε αλλά δεν είχε τα τυπικά προσόντα και στη συνέχεια έφεραν τροπολογία να μην χρειάζεται πτυχίο έτσι ώστε να μπορέσουν να τον επιβάλλουν. Σήμερα, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, με προκλητικό τρόπο, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέγοντας “όχι να διορίζεται οποιοσδήποτε στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ”. Για αυτό μίλησε Αλέξης Τσίπρας για θράσος.

- Στη συνέχεια, ήρθε η περίφημη τροπολογία με την οποία θεσπίστηκε η απόλυτη αδιαφάνεια, το απόρρητο, ενώ έως τότε δίνονταν η δυνατότητα από τη νομοθεσία σε όσους είχαν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ.

- Η κυβέρνηση αυτούς τους 4 μήνες έκανε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη συγκάλυψη. Σε σημείο που προσπάθησε να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει τις βασικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εμπόδισε να προσέλθουν να καταθέσουν τα πρόσωπα που είναι κρίσιμα για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Μιλάμε για τους ιδιώτες επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα πλέον εμπορεύονταν και είχαν σχέσεις με τις κρατικές υπηρεσίες για τη χρήση του predator. Προβάλλουν συνεχώς για το θέμα του απορρήτου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και κοινοβουλευτικής λειτουργίας είτε αυτό αφορούσε την εξεταστική επιτροπή, την οποία πλήρως υπονόμευσε η πλειοψηφία, είτε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τη συνταγματική τάξη έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει την ΕΥΠ.

- Τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός αναρωτιούνται γιατί συνεχώς τους εγκαλούμε, γιατί κάνουμε ερωτήσεις εφόσον δεν προσκομίζουμε στοιχεία. Υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία οχυρώνονται συστηματικά πίσω από το απόρρητο, δεν επιτρέπουν να υπάρξει καμία δυνατότητα να στοιχειοθετηθούν τα δημοσιεύματα που συνεχώς βλέπουν με σοβαρότατα στοιχεία το φως της δημοσιότητας; Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπήρξε παράνομη προμήθεια κρυμμένη πίσω από μία άλλη προμήθεια της ΕΥΠ με κόστος 7.000.000€ για τη χρήση του predator από την ΕΥΠ. Την ίδια στιγμή προβάλλεται η απειλή από στελέχη και Υπουργούς της κυβέρνησης ότι όποιος δημοσιεύσει στοιχεία θα κατηγορηθεί και θα τιμωρηθεί με 10 έτη κάθειρξη, επειδή παραβίασε το απόρρητο.

- Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει εύλογες αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα της ΝΔ. Ακούσαμε ενστάσεις από βουλευτές της ΝΔ, από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και αρχηγούς της ΝΔ τον κ.Σαμαρά και τον κ.Καραμανλή, που λένε το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να είναι πρόφαση το απόρρητο στη διελεύκανση του σκανδάλου. Ο κ. Μητσοτάκης απήντησε σήμερα ότι αν μας εγκαλείτε για αυτόν το λόγο να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας. Αυτή είναι η απάντηση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού την ώρα που ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα υπάρχει αμφισβήτηση όσον αφορά την τακτική της συγκάλυψης και την ανάγκη διαλεύκανσης για να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη.

- Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, με κάθε τρόπο, προσπαθούν να πείσουν ότι η αντιπολίτευση ευθύνεται για το ζοφερό κλίμα, για το διχαστικό λόγο, όταν οι ίδιοι το δημιουργούν, με τις επιλογές τους, όπως το συγκεκριμένο σ/ν που συζητούμε σήμερα, που συγκαλύπτει όλες τις ανομίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και τις θεσμοθετεί και για το μέλλον.

- Τέθηκαν με σαφήνεια τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ο εμπαιγμός του σ/ν, το οποίο προβλέπει να δίνεται η δυνατότητα άρσης του απορρήτου μετά από 3 χρόνια, υπό την αίρεση έγκρισης μίας τριμελούς επιτροπής, χωρίς όμως αναφορά στον λόγο της παρακολούθησηςς. Το ίδιο και για την επίκληση του λόγου εθνικής ασφάλειας που αποδείχθηκε ότι το σ/ν όχι μόνο δεν τον περιορίζει, αλλά θεσμοθετεί μία ερμηνεία “λάστιχο” χωρίς αιτιολόγηση.

- Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το θέμα των υποκλοπών αποτελεί παραβίαση της δημοκρατίας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή η δημοκρατική εκτροπή έχει άμεση σχέση με τα χαρακτηριστικά της δικυβέρνησης και της ασκούμενης πολιτικής που ανατροφοδοτεί την κοινωνική και οικονομική κρίση.

- Σήμερα, το κοινωνικό αίτημα είναι δημοκρατία και δικαιοσύνη μαζί και παντού. Και αυτό το δημοκρατικό αίτημα από κοινού με την ανάγκη οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνη θα εκφραστεί πλειοψηφικά ως αίτημα πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής στις επερχόμενες εκλογές.

Γ. Παπαηλιού: Το «σύστημα Μητσοτάκη» δράστης, πρωταγωνιστής και ενορχηστρωτής ενός δικτύου παράνομων υποκλοπών-παρακολουθήσεων

Ομιλία Γ. Παπαηλιού κατά τη συζήτηση σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών»

Μετά τις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εισάγεται προς συζήτηση  ένα νομοσχέδιο, για το οποίο, η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι αποσκοπεί στην προστασία του  απορρήτου των επικοινωνιών και των δικαιωμάτων των πολιτών και παράλληλα στην αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Όμως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εισάγεται προσχηματικά και επιπλέον αναγκαστικά.

Με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά από έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, και όσα ακολούθησαν, η κυβέρνηση αποφάσισε-αναγκάστηκε να προσεγγίσει το θέμα επικοινωνιακά και  να εμφανιστεί ότι κάτι κάνει, και μάλιστα «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα».

Και αυτό, διότι μη μας πείτε, ότι μετά τα παραπάνω γεγονότα διαπίστωσε η κυβέρνηση θεσμικές αρρυθμίες, κενά και παραλείψεις και σπεύδει (υποτίθεται) να τα διορθώσει.  

Περισσότερο αποτελεί μία προσπάθεια νομιμοποίησης των πεπραγμένων της κυβέρνησης όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στο Σύνταγμα ορίζεται ότι «το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο», πλην εξαιρετικών περιπτώσεων που συνδέονται με την «εθνική ασφάλεια» και με τη «διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων», δηλαδή κάμπτεται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Παράλληλα και επί της ουσίας, (με το  νομοσχέδιο),δημιουργείται ένα πλαίσιο, μέσω του οποίου ευνοείται η ανεξέλεγκτη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται (και) η διάταξη με την οποία ο πολίτης θα πληροφορείται το γεγονός, και όχι τους λόγους, ότι παραβιάστηκαν τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματά του (με την παρακολούθησή του),  τρία χρόνια μετά το τέλος της παρακολούθησης, αφού μάλιστα εντός εξαμήνου θα έχουν καταστραφεί τα σχετικά αρχεία και υπό την προϋπόθεση να υπάρξει σχετική απόφαση μετά από αίτημά του.

Αφαιρούνται αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ σχετικά με την εποπτεία (την αρμοδιότητα) για την άρση του απορρήτου και την εκ των υστέρων ενημέρωση του θιγόμενου πολίτη και ανατίθενται σε τριμελή επιτροπή. Αυτή η διάταξη είναι αντισυνταγματική, αφού η ΑΔΑΕ είναι αυτή που πρέπει να εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας, ως προς τη διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Έτσι η ΑΑΔΕ καθίσταται μία ανεξάρτητη αρχή χωρίς αντικείμενο, χωρίς δικό της αρχείο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Είναι προφανές, ότι όλα αυτά αντιτίθενται στο Σύνταγμα, αφού ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται αυτεπαγγέλτως και υποχρεωτικά, αμέσως μετά τη λήξη της παρακολούθησης και ουσιαστικά.

Σε σχέση με τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφαλείας» : Όπως ανέφεραν και οι αρμόδιοι φορείς, το σύστημα για την άρση του απορρήτου δεν έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις διαφάνειας και αποτελεσματικής προάσπισης του δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών. Η λήψη των αποφάσεων για την άρση του απορρήτου πρέπει να ανατίθεται σε δικαστική αρχή-στο τριμελές δικαστικό συμβούλιο  (και όχι  σε εισαγγελικό λειτουργό) για λόγους μειζόνων εγγυήσεων, ενώ, με το νομοσχέδιο, η αρμοδιότητα  λήψης απόφασης για την άρση του απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ανατίθεται σε εισαγγελικό λειτουργό που βρίσκεται αποσπασμένος από τον φυσικό χώρο του  και λειτουργεί στην ΕΥΠ, στην οποία είναι ενσωματωμένος Εξάλλου διαφοροποιούνται οι προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και για τη «διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων».

Οι δύο λόγοι λειτουργούν με δύο ταχύτητες δικαιοκρατικών εγγυήσεων.

Ελλείπουν από τις διατάξεις για την άρση του απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφαλείας» η υποχρέωση αναγραφής των ονομάτων και των διευθύνσεων των παρακολουθουμένων καθώς και ο λόγος-η αιτιολογία της παρακολούθησης. Το ζήτημα της μη υποχρέωσης αιτιολόγησης είναι  σοβαρό, αφού η αιτιολόγηση όλων των αποφάσεων των κρατικών οργάνων, ειδικότερα δε όσων περιέχουν δυσμενείς αναφορές για τους διοικούμενους, αποτελεί́ βασικό στοιχείο των αρχών του κράτους δικαίου και του πολιτεύματος της κοινοβουλευτικής  δημοκρατίας.

Έτσι, παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των πολιτών, διότι «χωρίς γνώση της αιτιολογίας δεν μπορεί ο θιγείς να ασκήσει αποτελεσματικά το δικαίωμά του για δικαστική προστασία, του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος».

Διευρύνεται ο κατάλογος των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να δικαιολογηθεί η άρση του απορρήτου και με πλημμελήματα, με αποτέλεσμα, για περίπου τα μισά, αν όχι για τα περισσότερα, αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, να προβλέπεται πλέον η δυνατότητα άρσης του απορρήτου. Έτσι όμως μετατρέπεται ο κανόνας σε εξαίρεση και η εξαίρεση σε κανόνα.

Συμπερασματικά, το παρόν νομοσχέδιο εντάσσεται σε μία σειρά κινήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη», που, αφού υπήρξε ο δράστης, ο πρωταγωνιστής, ο ενορχηστρωτής ενός δικτύου παράνομων υποκλοπών-παρακολουθήσεων, δηλαδή ενός μείζονος σκανδάλου, επεδίωξε, επιδιώκει και, με τα παρόν νομοσχέδιο, ολοκληρώνει το σκάνδαλο με το σκάνδαλο της συγκάλυψης-της συσκότισης,  το «σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο». Το «όλα στο φως» του πρωθυπουργού σημαίνει «όλα» να παραμείνουν «στο σκοτάδι».

Γι΄ αυτό και ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αποσείσει τις αυταπόδεικτες ευθύνες του, έχει επιλέξει ως οδούς διαφυγής, την επίκληση του απορρήτου, την άρνηση απαντήσεων, τη σιωπή, το κρυφτό και  τη φυγή, όπως έπραξε σήμερα, που αποχώρησε από τη Βουλή κακήν-κακώς, «την κοπάνησε».

Όλα αυτά συνιστούν ομολογία ενοχής».

Γ. Πούλου: Το νομοσχέδιο αυτό ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής της ΝΔ

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων και με πρόσχημα την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου άρση του απορρήτου, χειραγωγεί την έννοια της «εθνικής ασφάλειας» και ουσιαστικά συγκαλύπτει όλες τις παράτυπες και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η Γιώτα Πούλου τόνισε, τέλος, ότι ο κ. Μητοτάκης μπορεί να δραπετεύει από τη Βουλή, όμως δεν μπορεί να δραπετεύσει από τη λαϊκή ετυμηγορία!

Γ. Ραγκούσης: «Για να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών πέρυσι τις άδειες στην Intellexa, είχε πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, ναι ή όχι;»

«Κύριε Πιερρακάκη η Δημοκρατία όλα μπορεί να τα μεταβολίσει, αλλά δεν μπορεί να μεταβολίσει τους επίορκους ,δεν μπορεί να μεταβολίσει αυτούς οι οποίοι καταχρώνται την εξουσία που ο ελληνικός λαός έδωσε σε μία κυβέρνηση, για να διαπράττουν παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, σε βάρος δημοσιογράφων, σε βάρος  ακόμη και εσωκομματικών αντιπάλων και Υπουργών μιας κυβέρνησης. Και όλα αυτά με κέντρο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι μεγάλη η καρδιά της Δημοκρατίας αλλά έχει και όρια», σημείωσε εισαγωγικά ο Γ. Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωποςτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις υποκλοπές.

Και πρόσθεσε:

«Δεύτερον, και αυτό αφορά κι εσάς κύριε Τσιάρα. Αυτό το Νομοσχέδιο δεν είναι ένα Νομοσχέδιο που μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Το πρόβλημα που γεννήσατε εσείς με τις παράνομες παρακολουθήσεις μέσω predator και μέσω ΕΥΠ.

Γιατί; Γιατί οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια , αλήθεια τί κάνατε ως κυβέρνηση κύριε Πιερρακάκη και εσείς και όλοι οι συναρμόδιοι περιλαμβανομένης και της ΕΥΠ για την αντιμετώπιση του predator στη χώρα την ώρα που γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και όλοι μας ότι υπάρχει στη χώρα εδώ και τρία χρόνια;

Η Intellexa ήρθε εδώ και το εμπορευόταν μας είπε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών. Και στο εξωτερικό το εμπορευόταν. Τι κάνατε στο πλαίσιο της κυβερνοασφάλειας που πρέπει να αισθανθούμε για να εμποδίσετε τη χρήση του predator σε βάρος όχι μόνο των πολιτικών αντιπάλων αλλά και σε βάρος της ίδιας της κυβέρνησης, της εθνικής μας ασφάλειας, των Ενόπλων Δυνάμεων;

Αλήθεια τι κάνατε; Αλλά πέραν αυτού, ξεκίνησα να λέω και προς εσάς κύριε Τσιάρα, το πρόβλημα με αυτό το Νομοσχέδιο είναι ότι δεν αφορά αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Και η χώρα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασφάλειας από τρίτους. Το πρόβλημα έχει έρθει εκ των έσω. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα δεν είναι πρόβλημα κυβερνοασφάλειας, αλλά είναι πώς θα εξασφαλιστούμε από την κυβέρνηση που διαπράττει αυτές τις παράνομες υποκλοπές. Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα. Και άρα η λέξη κυβερνοασφάλεια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς θα εξασφαλιστούμε από την κυβέρνηση που διαπράττει αυτά τα αδικήματα.

Που είναι βαριά ποινικά αδικήματα , βαριά πολιτειακά αδικήματα. Και επειδή είπα προηγουμένως για το Υπουργείο Εξωτερικών και επειδή μίλησε χθες ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και καλό είναι για να μη στερώ τον χρόνο από τους συναδέλφους να μιλήσω στο εξάλεπτο.

Από χθες γεννήθηκε ένα σοβαρό θέμα, πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Μετά την επιστολή που έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικανική εφημερίδα , στους New York Times, αναγνωρίζοντας και επιβεβαιώνοντας ότι έχει δώσει δύο φορές το 2021 άδεια στην Intellexa να εξάγει το λογισμικό της στη Μαδαγασκάρη . Ως γνωστόν, για να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών στην αδειοδότηση εξαγωγής αυτών των λεγόμενων dual use λογισμικών, οφείλει να έχει ζητήσει και να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ.

Υπάρχει λοιπόν πολύ σοβαρό ερώτημα που απευθύνουμε προς τον Υπουργό Εξωτερικών προσωπικά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και ευρύτερα της Κυβέρνησης: Για να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών πέρυσι αυτές τις άδειες στην Intellexa είχε πάρει τη σύμφωνη γνώμη  της ΕΥΠ , ναι ή όχι;

Οφείλει σήμερα κιόλας ο κ. Δένδιας να δώσεις τη δημοσιότητα την απάντηση σ΄αυτό το ερώτημα. Και αυτό το ερώτημα είναι πραγματικά πάρα πολύ σοβαρό , γιατί δεν προκύπτει μόνο από αυτά που εμείς εδώ σήμερα διατυπώνουμε, αλλά σχετίζεται -και αυτό το υπογραμμίζω, για να του δώσω ιδιαίτερη σημασία- με την κατάθεση που έχει δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο νυν διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Δεμίρης, ο οποίος έχει καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ότι, για να δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών άδεια για την εξαγωγή τέτοιων λογισμικών σαν αυτά που εμπορεύεται η Intellexa, το Predator πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είναι ένορκη κατάθεση Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή.

Και, επίσης, έχει καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή ο νυν διοικητής της ΕΥΠ ότι τα δύο τελευταία χρόνια-η κατάθεσή του δόθηκε το 2022, άρα περιλαμβάνει την περίοδο του ΄21 που ανακοινώθηκε χθες ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει αυτές τις άδειες στην Intellexa ,κατέθεσε λοιπόν ο κ. Δεμίρης στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δύο τελευταία χρόνια η ΕΥΠ απ΄όσο έψαξε και βρήκε δεν έχει δώσει τέτοια αδειοδότηση και τέτοια σύμφωνη γνώμη στο Υπουργείο Εξωτερικών .

Άρα ή το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε αυτές τις άδειες  στην Intellelxa, χωρίς να πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ, που ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και νυν Διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Δεμίρης- το υπογραμμίζω- πριν πάει στην ΕΥΠ ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών , ο οποίος λοιπόν δήλωσε ότι είναι απαραίτητη αυτή η σύμφωνη γνώμη, δε ζήτησε λοιπόν το Υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη σύμφωνη γνώμη , ή τη ζήτησε και την πήρε και άρα πρέπει να το δηλώσει ο κ. Δένδιας αυτό ή ενώ τη ζήτησέ την πήρε, ο κ. Δεμίρης είπε ψέματα στην Εξεταστική , ότι δεν υπάρχει τέτοια έγκριση στην ΕΥΠ ή ακόμη κι αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση  για το αν εμπίπτει στα άλλου αντικειμένου κακουργήματα που είναι φανερό ότι έχουν διαπραχθεί σ΄όλη αυτήν εδώ την υπόθεση, δηλαδή της καταστροφής υλικού, μήπως έχουμε να κάνουμε με καταστροφή εγγράφων μέσα στην ΕΥΠ.

Λοιπόν, ανακεφαλαιώνω και κλείνω μ΄αυτό κ. Πρόεδρε, ζητούμε σήμερα κιόλας το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει  στη δημοσιότητα την απάντηση στο ερώτημα εάν έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΠ , για να δώσει τις δύο άδειες που το ίδιο είπε επισήμως και δημοσίως ότι έδωσε το 2021 ,ώστε να μπορέσει η Intellexa, ιδιοκτήτρια του Predator στην Ελλάδα να εξάγει λογισμικό  στη Μαδαγασκάρη».

Ν. Συρμαλένιος: Το πρωθυπουργικό παρακράτος υπεύθυνο για την αντιδημοκρατική εκτροπή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνη ευθέως για αντιδημοκρατική εκτροπή που έχει προκαλέσει με το απολυταρχικό, αυταρχικό και προσωποκεντρικό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας που έχει εγκαταστήσει στη χώρα, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Και πρόσθεσε ότι αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, διότι από τις πρώτες πράξεις που θεσμοθέτησε ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ προσωπικά στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο βουλευτής ανέφερε στη συνέχεα ότι τα στοιχεία που έχουν έλθει στη δημοσιότητα όλο αυτό το διάστημα κανείς από την κυβέρνηση δεν τολμά να διαψεύσει, αλλά ούτε και να προσφύγει δικαστικά εναντίον αυτών που τα δημοσιεύουν. Τα στοιχεία αυτά, αναδεικνύουν ότι στα πλαίσια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής πολιτείας έχει εγκατασταθεί ένα κανονικό πρωθυπουργικό παρακράτος, που όμοιό του δεν υπήρξε ούτε στις πιο σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας. Το παρακράτος αυτό δεν παρακολουθεί μόνο τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό της Αστυνομίας, Υπουργούς και πολιτικούς αντιπάλους, όπως τον Πρόεδρο του τρίτου Κόμματος της Βουλής, αλλά παρακολουθεί και δημοσιογράφους και δικαστές. Το παρακράτος αυτό συσκοτίζει και έχει συσκοτίσει σκάνδαλα, όπως η Novartis και η Siemens, ανακαλύπτει σκευωρίες, στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους, στήνει ειδικά δικαστήρια με κατηγορίες πλημμελήματα, όπως στην περίπτωση του Νίκου Παππά και διώκει δημοσιογράφους και δικαστές με ανυπόστατες κατηγορίες που καταπίπτουν.

Ταυτόχρονα, ο μηχανισμός αυτός εκμεταλλευόμενος την απόλυτη μονοκρατορία των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει εγκαταστήσει ένα ανελέητο σύστημα παραπλάνησης, συγκάλυψης και συσκότισης, για να μη μάθει τίποτε ο ελληνικός λαός από όλα όσα συμβαίνουν εναντίον της δημοκρατίας».

Γ. Τσίπρας: Υπάρχει καθολική ευθύνη στην κυβέρνηση για τη μη αποκάλυψη του εγκλήματος

«Με το παρόν νομοσχέδιο αυτό το οποίο επιχειρείται είναι δύο πράγματα, το ξέπλυμα του παρελθόντος, η συγκάλυψη του παρελθόντος και το να γίνει η ΕΥΠ, δυνητικά, ένα παρακράτος μέσα στο κράτος, αναλόγως την κυβέρνηση που θα είναι πάνω. Δηλαδή, αυτό το οποίο έχει συμβεί σήμερα να θεσμοποιηθεί», σημείωσε ο Γ. Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια επί του ν/σ για τις παρακολουθήσεις.

Αναλυτικότερα, ο Γ. Τσίπρας επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας υποθέσουμε ότι δεν μιλάμε για την Ελλάδα, μιλάμε για μία υποθετική χώρα, μια υποθετική κυβέρνηση σε μια χώρα της δημοκρατικής Δύσης, όπου ένας αδίστακτος Πρωθυπουργός αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία των υπηρεσιών πληροφοριών για να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, να παρακολουθεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, να παρακολουθεί επιχειρηματίες, να παρακολουθεί δημοσιογράφους, να παρακολουθεί κομβικές θέσεις στο στράτευμα.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Σε αυτή την περίπτωση σε όλη τη Δύση υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι αποδεικνύονται τα θεσμικά αντίβαρα που υπάρχουν στη χώρα ανεπαρκή, είτε διότι κάποια από αυτά, όπως η δικαιοσύνη, δεν κάνει τη δουλειά της όπως θα έπρεπε να την κάνει, είτε διότι η Κυβέρνηση,  ο ίδιος αυτός ο αδίστακτος Πρωθυπουργός, αποφασίζει να εξαντλήσει όλα τα «παραθυράκια» του νόμου για να μην υπάρχει αποκάλυψη, «φως» και λογοδοσία, αλλά και πρακτικές που δεν ανήκουν στα «παραθυράκια» του νόμου, είναι παράνομες. Και το ερώτημα είναι τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας δεν θα είχε συμβεί σε καμία άλλη χώρα της Δύσης, χωρίς να έχει πέσει η κυβέρνηση. Και το πιο δυστυχές είναι ότι δεν θα είχε συμβεί ούτε στην Ελλάδα σε περασμένες δεκαετίες.

Συνεπώς, η κρίση και τα μνημόνια της περασμένης δεκαετίας δεν αφαίρεσαν μόνο το 25% του εθνικού εισοδήματος, έχουν αφήσει τραυματισμένη και τη δημοκρατία και αυτό το οποίο έχουμε.

Πρώτο ζήτημα. Υπάρχει μια τερατώδης άρνηση να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στο εάν παρακολουθούνταν ένα πλήθος ανθρώπων, Υπουργών, στελεχών της αντιπολίτευσης και ανώτατων στρατιωτικών. Και δεν πρόκειται για μία ή δύο περιπτώσεις. Υπάρχει άρνηση και κρύψιμο πίσω από το «δάχτυλο» στο ότι «δεν μας έχει φτάσει τίποτα» . Το έχει πει ο κ. Οικονόμου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός.

Τι πιο απλό, εάν δεν είναι αυτός ο «εγκέφαλος», να ερωτηθεί η ΕΥΠ για το αν παρακολουθούσε συγκεκριμένα πρόσωπα; Δεν αφορά μία - δυο περιπτώσεις, που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει να μιλήσει, αφορά σχεδόν το μισό πολιτικό μας σύστημα.

Υπάρχει πολύς λόγος για αποδείξεις. Αυτό το «ανέκδοτο» πρέπει να σταματήσει.

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο είναι ότι είναι αναμεμειγμένη μία κυβερνητική υπηρεσία σε παρακολουθήσεις, παράνομες ή νόμιμες. Και το άλλο σενάριο είναι ότι δεν είναι αναμεμειγμένη μία κυβερνητική υπηρεσία σε παρακολουθήσεις παράνομες ή νόμιμες -προφανώς παράνομες εξ ολοκλήρου- και θα έχει υπάρξει κινητοποίηση πριν ακόμα τα δημοσιεύματα, πολύ περισσότερο όταν έχει βουίξει ο τόπος και από τον εγχώριο Τύπο και από διεθνή μέσα ενημέρωσης όχι απλά να πέσει φως, να σταματήσει εδώ και τώρα το έγκλημα, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, να αναζητηθεί τι έχει γίνει ακριβώς και να υπάρξουν διώξεις.

Εδώ και τέσσερις μήνες τουλάχιστον παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου, να συμβαίνει κάτι το οποίο αντικειμενικά είναι εκατό και χίλιες φορές σοβαρότερο από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, όπως πρόσφατα το θέμα της «Κιβωτού», για την οποία βλέπουμε καθημερινά ρεπορτάζ, κινητοποίηση της Αστυνομίας, ελέγχους σε σπίτια κτλ. και δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

Δεν είναι μόνο η δικαιοσύνη που έχει έργο σε αυτό να κάνει. Είναι σχεδόν το σύνολο των κρατικών αρχών, είναι η ίδια η ΕΥΠ αφού αφορά και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, είναι η Αστυνομία και δεν βλέπουμε να συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Πού καταλήγουμε; Καταλήγουμε στο ότι προφανώς πρόκειται για κάποια κυβερνητική υπηρεσία που βρίσκεται, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος, πίσω από αυτά.

Στη μελέτη που έκανε το Τμήμα Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις, το συμπέρασμα το οποίο αναφέρεται είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες είναι ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν πολίτες τους και ότι την ίδια ώρα η Κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό. Αλλά "Ακόμη κι αν είναι έτσι", λέει, "αυτό δεν σημαίνει δεν το χρησιμοποίησε". Το λογισμικό φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ.

Ακούμε από όλους τους συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς υποστήριξη του νομοσχεδίου ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία. Λάθος. Η δημοκρατία είναι πάνω από την εθνική ασφάλεια και υπάρχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο το πιο κομβικό ίσως, πυρηνικό, στοιχείο -αν μιλάμε για δημοκρατία, αλλιώς μιλάμε για άλλου είδους χώρες όπου μάλιστα αυτή την περίοδο υπάρχει και μεγάλη αντιπαράθεση, αυτό είναι το αφήγημα, των δημοκρατικών χωρών με αυταρχικά καθεστώτα κτλ.- και αυτό είναι το στοιχείο της λογοδοσίας. Δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη λογοδοσία και την εθνική ασφάλεια. Η λογοδοσία είναι πάνω απ’ όλα. Κι αυτό είναι το θεσμικό αντίβαρο, η λογοδοσία, την οποία έχετε αποκλείσει από παντού.

Υπάρχει καθολική ευθύνη. Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη για το έγκλημα. Υπάρχει καθολική ευθύνη για τη μη αποκάλυψη του εγκλήματος. Υπάρχει καθολική ευθύνη σε όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, υπάρχει καθολική ευθύνη και σε όλους τους Βουλευτές της συμπολίτευσης.

Παρακολουθούμε εδώ και τέσσερις μήνες το θέατρο του παραλόγου. Ενδεχόμενα θύματα της παρακολούθησης να δημοσιεύονται τα ονόματά τους στις εφημερίδες, σε sites κλπ. και να μην κάνουν απολύτως τίποτα, να μην ζητούν έλεγχο για το αν όντως είναι θύματα παρακολούθησης, να μην καταθέτουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου ή οτιδήποτε άλλο, να μην προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Γιατί; Γιατί υπάρχει μία κυβερνητική υπηρεσία από πίσω που τα έκανε όλα αυτά και το γνωρίζουν και οι ίδιοι;

Με το παρόν νομοσχέδιο αυτό το οποίο επιχειρείται είναι δύο πράγματα, το ξέπλυμα του παρελθόντος, η συγκάλυψη του παρελθόντος και το να γίνει η ΕΥΠ, δυνητικά, ένα παρακράτος μέσα στο κράτος, αναλόγως την κυβέρνηση που θα είναι πάνω. Δηλαδή, αυτό το οποίο έχει συμβεί σήμερα να θεσμοποιηθεί.

Κι έρχομαι σε ένα τελευταίο σημείο και κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Υπάρχουν ειδικά ορισμένα πρόσωπα τα οποία ενδεχόμενα έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο ΑΓΕΕΘΑ, που αν όντως έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης υπάρχει τεράστιο ζήτημα αν πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους. Δεν μπορεί η στάση της κυβέρνησης να είναι «φέρτε αποδείξεις».

Η κυβέρνηση πρέπει να ερευνήσει άμεσα και να τους παύσει αν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ενδεχόμενα ένα μεγάλο μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλα κρίσιμα πόστα βρίσκονται σε ομηρία. Από πληροφορίες μπορεί να βρίσκονται εντός της Ελλάδας, εκτός Ελλάδας από τις χώρες εξαγωγής των παράνομων λογισμικών και πιθανόν και σε άλλες χώρες που είναι ανταγωνιστές της χώρας».

Σ. Φάμελλος: Σκοπός του σχεδίου υποκλοπών και παρακολουθήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να συντηρηθεί η πολιτική και οικονομική εξουσία

«Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί ένα ξεκάθαρο κουκούλωμα του σκανδάλου των υποκλοπών. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Δημοκρατία τραντάζεται και αμφισβητείται από ένα μείζον σκάνδαλο, το Μητσοτάκηςgate. Ένα σκάνδαλο που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ θα είχε οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση. Εδώ όμως πέρα βρέχει», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Με το παρόν νομοσχέδιο», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα αντιδημοκρατικής εκτροπής, νομοθετεί την κάλυψη εγκληματικών αυθαιρεσιών και παραβιάσεων του Συντάγματος, των νόμων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλαδή του κράτους δικαίου».

Ξεκαθάρισε πως η κοινωνία χρειάζεται εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση μπορεί να προστατεύσει το πολίτευμα, το Σύνταγμα, τα δικαιώματα και τις δημοκρατικές λειτουργίες. «Ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης είναι παράγοντας ανασφάλειας που δεν εγγυάται τη λειτουργία και την εφαρμογή του Συντάγματος αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Ανέφερε δε τρανταχτές αποδείξεις ενοχής της κυβέρνησης: «Η τροπολογία Πικραμένου- Τσιάρα με την οποία η ΕΥΠ μπορεί να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας για να μη ενημερώσει τους παρακολουθούμενους. Για ποιο λόγο η παρακολούθηση Κουκάκη ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ένα τραπεζικό σκάνδαλο; Μήπως εμπλέκεται και η ίδια κυβέρνηση; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση κατέστρεψε τα αρχεία της παρακολούθησης Ανδρουλάκη αμέσως μετά την αποκάλυψη και καταγγελία από το Ευρωκοινοβούλιο. Ποιος αθώος καταστρέφει αποδείξεις; Γιατί επικαλείστε ακόμη το απόρρητο για να αποκρύψετε καταθέσεις και να αποκλείσετε μάρτυρες, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι κκ. Καραμανλής, Σαμαράς, Παυλόπουλος, συνταγματολόγοι και η Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ); Και τέλος, γιατί υπήρξε παράλληλη παρακολούθηση τουλάχιστον των κ.κ. Κουκάκη και Ανδρουλάκη τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό Predator;».

Στάθηκε επίσης στη σημερινή αναφορά της εφημερίδας «New York Times» που αναγορεύει την κυβέρνηση ως κρίσιμο κρίκο στη διακίνηση παράνομου κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως, με το ΥΠΕΞ να φέρεται να έχει δώσει άδειες εξαγωγής του Predator. «Όχι μόνο το ξέρατε δηλαδή αλλά του κάνατε και marketing».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε πως σκοπός του εκτεταμένου κέντρου υποκλοπών και παρακολουθήσεων είναι να συντηρηθεί η πολιτική και οικονομική εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών της. «Εξυπηρετείται μόνο το ακραίο πλιάτσικο, το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, η διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα που εξελίσσεται υπό την αιγίδα της Μητσοτάκης ΑΕ».

«Η κυβέρνηση επικαλείται την εθνική ασφάλεια για να παραβιάσει το σύνταγμα και επικαλείται την προστασία της δημοκρατίας για να την περιορίσει και αυτό συμβαίνει μόνο σε σκοτεινές εποχές. Αποτέλεσμα είναι η αστάθεια της χώρας και ένα μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, που φτάνει στη διπλωματία και στην άμυνα της χώρας, στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Είτε ανεύθυνος και ανεπαρκής, είτε πίσω από όλα αυτά που αποκαλύπτονται, ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας!», τόνισε στη συνέχεια.

Έκανε λόγο ακόμη για εκτροπή, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει την έκταση της διαπλοκής αλλά και την αυθάδεια, την ύβρη του καθεστωτισμού της ΝΔ που αποτελεί ύβρη προς τη δημοκρατία. «Έχουμε ένα αδύναμο και φοβικό πρωθυπουργό που παρακολουθεί τους πάντες, από τους υπουργούς του μέχρι τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο κ. Μητσοτάκης και η ομάδα εξουσίας του Μαξίμου δεν έχουν ιερό και όσιο και δεν σέβονται τη Δημοκρατία και τους κανόνες της, με μόνη αξία και αρχή την καρέκλα. Για το λόγο αυτό από εσάς περιμένουμε τα πάντα, εφόσον δεν διστάζετε μπροστά ακόμα και σε διλήμματα συνταγματικής εκτροπής».

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε κλείνοντας πως το μήνυμα της κυβέρνησης προς την κοινωνία, τους πολίτες, αλλά και προς την οικονομία, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, είναι ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και οι νόμοι δεν είναι για να τηρούνται αλλά για να καταπατούνται από όσους έχουν οικονομική δύναμη και μπάρμπα στην Κορώνη. «Δεν υπάρχει νόμος. Μόνο φόβος και άρα βόλεμα. Αυτό είναι η Δεξιά. Αυτή είναι η δεξιά αντίληψη. Γιατί το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει ότι ο πολίτης δεν έχει δικαιώματα, δεν υπάρχει εξασφάλιση του θιγόμενου. Αυτό είναι και ο λόγος που η Ελλάδα είναι πλέον αρνητικό παράδειγμα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτική Μητσοτάκη αποτελεί ένα λεκέ που απαξιώνει και την πολιτική και το κράτος δικαίου. Η κοινωνία όμως θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της δημοκρατίας απέναντι στη δυσοσμία που εκπέμπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και οι εκλογές θα είναι η δημοκρατική κάθαρση. Δεν θα ξεχαστεί όμως αυτό το σκάνδαλο».

Θεανώ Φωτίου:: Για το σκάνδαλο  των υποκλοπών ετράπη σε φυγή ο Μητσοτάκης πιεζόμενος από τον Αλέξη Τσίπρα

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε εισαγωγικά πως πρόκειται για «άλλο ένα ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο: «Διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, προστασία προσωπικών δεδομένων». Τι ευφάνταστος τίτλος. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο για ένα τεράστιο σκάνδαλο που δηλητηριάζει τη ζωή της χώρας τέσσερις μήνες τώρα, σε συνθήκες ομερτά, σιωπής, ένοχης σιωπής κυρίως του πρωθυπουργού!»

Και επισήμανε: «Η κορυφή του σκανδάλου αναδύεται με τις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη και Κουκάκη από την ΕΥΠ και από το παράνομο λογισμικό PREDATOR. Παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και το PREDATOR εναλλάξ πολιτικοί, φίλοι και αντίπαλοι, Υπουργοί νυν και τέως, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων, διαχειριστές των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν έρχεται να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα εδώ και ενάμιση μήνα στη Βουλή. Εμφανίστηκε, επιτέλους χθες και δεν μας διαφώτισε σε τίποτα, δεν διέψευσε τίποτα. Ένας Πρωθυπουργός υπεύθυνος για το σκάνδαλο, όχι απλώς το γνώριζε, αλλά το καθοδηγούσε, σήμερα συνόψισε τα πάντα και συσκότισε τα πάντα με έναν λόγο τοξικό, βαθύτατα διχαστικό και ετράπη εις φυγήν κάτω από την πίεση του Αλέξη Τσίπρα.

Το νομοθετικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές και έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένα κακουργήματα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός πιεζόμενος αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή μπροστά στον φόβο των αποκαλύψεων, οι οποίες  μη φανταστείτε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν.

Αν υπάρχει ένα θεσμικό κενό ή ανεπάρκεια, τη δημιούργησε ο ίδιος ο Μητσοτάκης τον Μάρτη του 2021, όταν απαγόρευσε να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος για εθνικούς λόγους, αφού λήξει η παρακολούθησή του. Ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας γίνεται λάστιχο ώστε να καλύπτει τα πάντα, ο θιγόμενος από την παρακολούθηση ενημερώνεται για την παρακολούθησή του και για τον φάκελό του τρία χρόνια μετά και μόνο αν είναι τυχερός και δεν διαφωνήσουν σε αυτό ο Αρχηγός της ΕΥΠ και ο Εισαγγελέας, ενώ στους έξι μήνες εν τω μεταξύ έχει καταστραφεί το υλικό του φακέλου του. Και βέβαια, η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ ώστε ούτε τώρα να μην μπορούν να μάθουν ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης ότι παρακολουθήθηκαν.

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί εκ των υστέρων τα εγκλήματα κατά της δημοκρατίας και τα θάβει. Θάβει την άθλια μεθόδευση συγκάλυψης, τη νομιμοποίηση του παρακράτους μέσα στο επιτελικό κράτος και με κάθε νομικό τερτίπι εμποδίζει τον έλεγχο των αυθαιρεσιών της ΕΥΠ, όπως και τον έλεγχο αγοράς και διακίνησης κακόβουλων λογισμικών.

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, όσους νόμους και αν ψηφίσετε, τίποτα δεν θα νομιμοποιηθεί στον ελληνικό λαό, που με την ψήφο του στην πρώτη ευκαιρία θα σας διώξει».

Δημ. Χαρίτου: Επιδιώκετε να νομιμοποιήσετε εκ των υστέρων τις εκτροπές σε βάρος της Δημοκρατίας

«​Ο κόσμος αναστενάζει από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάρει ανάσα από τη δυσοσμία του σκανδάλου των υποκλοπών, που έχει την υπογραφή Μητσοτάκη» τόνισε ο ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Χαρίτου, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ανέφερε αρχικά ότι «η πλειοψηφία της κοινωνίας αγκομαχά στην ανηφόρα με τις ασκούμενες πολιτικές σας και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που ροκανίζει μισθούς και συντάξεις. Εσείς κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μη μπορεί να πάρει ανάσα από τη μπόχα και τη δυσοσμία των σκανδάλων των υποκλοπών»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας επισήμανε «αν νομίζετε ότι υπάρχουν ανυποψίαστοι ή αφελείς στην χώρα αυτή που να μην έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί, αφού πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη, είστε βαθιά νυχτωμένοι.  Άλλωστε την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού την ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός εδώ στη Βουλή χωρίς να πει ποτέ το λόγο εθνικής ασφάλειας που την υπαγόρευσε».

Ο βουλευτής συνέχισε λέγοντας «μετά μάλιστα τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές των τηλεφώνων του υπουργού Εξωτερικών και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που δείχνουν τα επικίνδυνα παιχνίδια σας ακόμη και με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν έχετε ούτε τη δύναμη να βγείτε και να τα διαψεύσετε. Ενώ η εκκωφαντική  σιωπή του πρωθυπουργού σήμερα στη βουλή   αποτελεί παραδοχή ενοχής. Σε ένα θέμα δημοκρατίας που θα έπρεπε να υπάρχει κοινός τόπος εσείς επιλέγετε την πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας. Ενόψει μάλιστα της εκλογικής αναμέτρησης τορπιλίζετε την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα».

Ο βουλευτής αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τόνισε «όχι μόνο δεν θωρακίζετε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, αλλά το κάνετε ακόμη πιο διάτρητο. Επιδιώκετε να νομιμοποιήσετε εκ των υστέρων τις εκτροπές σε βάρος της Δημοκρατίας. Δεν λάβατε υπόψη όσα κατέθεσε ο νομικός κόσμος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, οι πρόεδροι των ανεξάρτητων αρχών που έχουν από το Σύνταγμα ελεγκτικό ρόλο».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «για να υλοποιήσετε αντιλαϊκές πολιτικές τέτοιες μεθόδους διακυβέρνησης χρειάζεστε, της παρακολούθησης και του ελέγχου της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Η δυσοσμία των υποκλοπών είναι η μία όψη του ίδιου νομίσματος των πολιτικών Μητσοτάκη που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία».

Ραλλία Χρηστίδου: «Ο κύριος Μητσοτάκης το έβαλε σήμερα στα πόδια προσβάλλοντας τη Βουλή, μετατρέποντας σε κωμικο-τραγωδία τον πρωθυπουργικό ρόλο».

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ραλ. Χρηστίδου  στην ολομέλεια της  Βουλής, ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι υπάρχει το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά, πρόσθεσε, είναι ακόμα μεγαλύτερο το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ενόχων για τις υποκλοπές, ένα σκάνδαλο με το ονοματεπώνυμο του Πρωθυπουργού.

Η Ραλ. Χρηστίδου υπογράμμισε ότι οι Βουλευτές της Ν.Δ. δεν τόλμησαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου στη συζήτηση στις Επιτροπές  και αναγκάστηκαν να μιλήσουν στην ολομέλεια, όπου και πάλι βρέθηκαν σε τόσο δύσκολη θέση, χωρίς επιχειρήματα, ώστε έφθασαν στο σημείο να πλησιάσουν και σχεδόν να επιτεθούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.  Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια: «Καταλαβαίνω τη δυσκολία της θέσης σας. Γιατί πραγματικά πως να υπερασπιστεί κάποιος μια διάταξη που αντί να ορίζει με σαφήνεια την έννοια της εθνικής ασφάλειας εμπεριέχει  έναν ορισμό λάστιχο που επιδέχεται  κάθε ερμηνεία ούτως ώστε όλοι να μπορούν να θεωρηθούν εν δυνάμει ύποπτοι. Γιατί αυτό είναι το όραμα της σκληρής ακροδεξιάς που έχει πάρει κεφάλι στη Ν.Δ.: το όραμα των μαζικών ανεξέλεγκτων παρακολουθήσεων,  ώστε να ελέγχονται ή και να εκβιάζονται όποιοι και όποιες μπαίνουν στο στόχαστρο όχι του μεγάλου Αδελφού αλλά του μεγάλου Θείου.»

Αναφερόμενη, στη συνέχεια στα άρθρα του νομοσχεδίου τόνισε: «Τι μας παρουσιάζετε σήμερα απέναντι στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που έχουν κουρελιάσει το δήθεν φιλελεύθερο προσωπείο σας; Ότι όποιος θέλει μπορεί να μάθει μετά από 3 χρόνια αν παρακολουθείται!!! Σοβαρά; Δηλαδή τι μας λέτε;  Υποκλέπταμε τις συνομιλίες της Όλγας Γεροβασίλη, του Χρήστου Σπίρτζη, του Νίκου Ανδρουλάκη, τον κύριο Κουκάκη, επί της ουσίας μας λέτε παρακολουθούσαμε όποιον μας αρέσει, και θα σας πούμε σχετικά σε 3 χρόνια, αφού έχουν γίνει οι εκλογές, αφού έχουμε καταστρέψει τα σχετικά αρχεία, αφού έχουμε επιβάλλει την ομερτά».

Η Ραλ. Χρηστίδου ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε με έμφαση στο ζήτημα της Δημοκρατίας: «Έχετε την πεποίθηση ότι επειδή εσείς περιφρονείτε τη δημοκρατία και τους θεσμούς το ίδιο κάνουν και οι πολίτες. Επικαλείστε μάλιστα τις δημοσκοπήσεις. Αν πραγματικά τις πιστεύατε θα έπρεπε να πάτε σε εκλογές ή θα έπρεπε να ανησυχείτε, να προβληματίζεστε, από το ότι μερίδα  της κοινωνίας είναι τόσο εξαντλημένη από την οικονομική επίθεση που δέχεται εξαιτίας της πολιτικής σας, μια πολιτική υπέρ των κερδών των ολιγοπωλίων, είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα για όσους έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που ναι, πρώτα πρώτα τους απασχολεί η ακρίβεια. Μην αυταπατάστε όμως, μη χαμογελάτε χαιρέκακα. Η δημοκρατική ευαισθησία είναι βαθιά χαραγμένη στο λαό δεν είναι αλά  καρτ όπως είναι για σας που μιλάτε υποκριτικά  για Δημοκρατία Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή  και την εξευτελίζετε Τρίτη Πέμπτη Σαββατοκύριακο ανάλογα πως σας βολεύει κάθε φορά. Θα το διαπιστώσετε με την μόνη αληθινή δημοσκόπηση, τη δημοσκόπηση πίσω από το εκλογικό παραβάν. Μπροστά στη κάλπη δεν θα μπορέσει ο κύριος Μητσοτάκης να το βάλει στα πόδια όπως έκανε σήμερα προσβάλλοντας τη Βουλή, μετατρέποντας σε κωμικο-τραγωδία τον πρωθυπουργικό ρόλο. Δεν του αξίζει, δε μας αξίζει. Έρχεται η ώρα της λύτρωσης και για εκείνον και για τον ελληνικό λαό»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)