to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 07.12.2022

Διεθνή

Κίνα: Εισαγωγές και εξαγωγές κατέρρευσαν τον Νοέμβριο

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν βουτιά τον Νοέμβριο σε επίπεδα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε να δει από τις αρχές του 2020, με φόντο τους περιορισμούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού που παρέλυσαν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.


Καθώς τον περασμένο μήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας —αν και οι αριθμοί που ανακοινώνει είναι μηδαμινοί κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της—, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας συνέχισε την αυστηρή υγειονομική πολιτική της.

Με άλλα λόγια την υποβολή των πολιτών σε τεστ σχεδόν καθημερινά, υποχρεωτικές καραντίνες για όσους επιβεβαιώνεται πως μολύνθηκαν, lockdowns όπου εμφανίζονται κρούσματα. Τα μέτρα αυτά μείωσαν δραστικά, όπως ήταν λογικό, την κατανάλωση των νοικοκυριών, τη ζήτηση των επιχειρήσεων, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αποτέλεσμα: οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της και η Κίνα ολόκληρη είχε κλείσει.

Η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, μείωσε εξάλλου τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από τον Μάιο του 2020.

Η τάση πάντως δεν αναμένεται πως θα έχει διάρκεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα χαλάρωση των μέτρων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)