to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:21 | 07.12.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Αν ο Μητσοτάκης ήταν σίγουρος ότι θα πάει καλά στις εκλογές θα τις είχε ήδη προκηρύξει

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει δώσει δείγματα ευαισθησίας ως προς τις τήρηση των θεσμικών δεδομένων. Οπότε θεωρούμε ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν με βάση την ολοκλήρωση της τετραετίας -όπως ισχυρίζεται-, αλλά ζυγίζοντας το κομματικό του συμφέρον»


Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel (στο δημοσιογράφο Γ. Μελιγγώνη):

Για τις επόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις

Βρισκόμαστε πια σε μία εν δυνάμει προεκλογική περίοδο, χωρίς προφανώς να γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Βέβαια, θεωρώ ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σίγουρος ότι θα πάει καλά στις εκλογές θα τις είχε ήδη προκηρύξει.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας έχει δώσει δείγματα ευαισθησίας ως προς τις τήρηση των θεσμικών δεδομένων. Οπότε θεωρούμε ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν με βάση την ολοκλήρωση της τετραετίας -όπως ισχυρίζεται-, αλλά ζυγίζοντας το κομματικό του συμφέρον.

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε, αυτό που θέλω αρχικά να σημειώσω είναι ότι οι δημοσκοπήσεις, σε κάποιο βαθμό, είναι για να διαψεύδονται. Προφανώς, τις παρακολουθούμε και τις αναλύουμε. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να πειστούμε ότι όταν η πλειοψηφία των πολιτών είναι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ή όταν το 80% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, δεν είναι λογικό να καταγράφονται αυτά τα ποσοστά επιδοκιμασίας του Κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει μια αντίφαση στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και γι’ αυτό λέμε ότι όλα θα κριθούν στην κάλπη.

Αυτό που επίσης παρατηρούμε στις δημοσκοπήσεις είναι το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Νομίζω, εκφράζοντας μία προσωπική άποψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί στη συνείδηση ενός τμήματος ψηφοφόρων μας ότι αποτελεί πλέον την κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό ενάντια στη συντηρητική παράταξη.

Για την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προς τους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ

Νομίζω ότι όλοι μας θεωρούμε ότι στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, της λεγόμενης δεξιάς, υπάρχει κόσμος που στηρίζει την παράταξη της ΝΔ είτε για λόγους παραδοσιακούς είτε για άλλους προσωπικούς λόγους που, όμως, είναι κόσμος δημοκρατικός, που δεν θέλει να υπάρχουν, για παράδειγμα, ακραίες ανισότητες. Ακόμα και βουλευτές της ΝΔ, που έχουν απαλλαγεί από δογματικές θεωρήσεις του παρελθόντος, έχουν εκφράσει απόψεις που δεν είναι αμιγώς νεοφιλελεύθερες. Αναφέρομαι σε ζητήματα ελευθερίας -χωρίς αστερίσκους-, δημοκρατίας, ισότητας, οικολογικής εγρήγορσης κ.λπ. 

Εξάλλου, όλοι οι δημοκράτες πολίτες – και όχι μόνο της αριστεράς-  πιστεύαμε ότι με το τέλος της δικτατορίας του 1967 – 1974, υπήρξε μία θετική τομή στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, με τη συνεισφορά όλου του πολιτικού φάσματος και έτσι εμπεδώθηκε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Το τελευταίο διάστημα τίθενται υπό αμφισβήτηση αυτές οι κατακτήσεις, που δεν είναι μόνο δικές μας, αλλά όλων των δημοκρατικών πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Το τρίπτυχο που επικρατεί σήμερα είναι: η ακρίβεια, η διαφθορά και οι υποκλοπές. Είναι ένα τρίπτυχο που προφανώς δεν μπορεί να ανεχθεί ένα δημοκράτης δεξιός. Όπως δεν μπορεί να ανεχτεί ότι εντός της παράταξης γεννήθηκαν και λειτούργησαν «Πάτσηδες».

Πρέπει, εδώ, να συμπληρώσω ότι ουδέποτε στη διακυβέρνησή μας αμφισβητήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, όσο και να προσπαθούν τα στελέχη της ΝΔ να παρουσιάσουν το αντίθετο. Και για αυτό είμαστε απόλυτοι.

Για το σοβαρό τραυματισμό του δεκαεξάχρονου και τη στάση της αστυνομίας

Καταρχήν δεν κάνουμε γενικεύσεις. Δεν είμαστε ενάντια στην αστυνομία και στο ρόλο της. Κρίνουμε το συγκεκριμένο περιστατικό με τον δεκαεξάχρονο, γιατί δεν είναι το μόνο. Σαν σήμερα κλείνουμε 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ πέρυσι είχαμε ένα αντίστοιχο περιστατικό με τον Νίκο Σαμπάνη.

Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα που πρέπει να δούμε. Το ένα είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών και το κατά πόσο ακολουθείται ο κανονισμός για τον τρόπο χρήσης του εξοπλισμού που έχουν οι αστυνομικοί στη διάθεσή τους. Το δεύτερο είναι η νοοτροπία που καλλιεργείται.

Θα ήθελα να σας θυμίσω την φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -του πατρός Μητσοτάκη-  ότι «είσαστε το κράτος». Η αστυνομία, προφανώς, δεν είναι το κράτος. Το σύστημα, όμως, ή οι "από πάνω" θέλουν η σχέση αστυνομικού-πολίτη να είναι μόνιμα αντιπαραθετική -«μπάτσος» ο αστυνομικός, ύποπτος εξ ορισμού ο πολίτης. Η αστυνομία, φυσικά, είναι για να προστατεύει τους πολίτες και οι πολίτες θέλουν την αστυνομία να τους προστατεύει. Γεγονός που δεν εξυπηρετεί τους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι θέλουν να επικρατεί ένα άλλο κλίμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)