to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 07.12.2022

Πολιτική

Στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους δικαστικούς υπαλλήλους - Με κινητοποιήσεις απαντούν οι ίδιοι

Στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση έχει φτάσει το νομοσχέδιο το οποίο εισάγει κατεύθυνση δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών που αφορά τον κλάδο των Γραμματέων όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) και που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις τους κύκλους των δικαστικών υπαλλήλων καθώς κρίνουν πως βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες τους. Μάλιστα οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις και αντιπροσωπεία τους βρέθηκε έξω από τη Βουλή.


Κατεβαίνουν “ρολά” στα Δικαστήρια την Τετάρτη. Ήδη, οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν προχωρήσει από την Δευτέρα σε δίωρες στάσεις και σήμερα προχωρούν σε πανελλαδική στάση εργασίας μετά τις 12 και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

«Έχουμε ήδη επισημάνει ότι το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου δεν «απαντά» σε κανένα απ’ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δεν ικανοποιεί κανένα απ’ τα δίκαια αιτήματά μας. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων» τονίζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει σε τρία πράγματα:

Α) Επιχειρείται η ταχύτερη στελέχωση των δικαστηρίων από δικαστικούς υπαλλήλους. Στην παρούσα φάση η αναλογία δικαστών/δικαστικών υπαλλήλων είναι 1/1, ενώ το επιθυμητό με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEPEJ) και τη διεθνή εμπειρία είναι 1/3.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αναλογία, θα πρέπει η διαδικασία πρόσληψης των δικαστικών υπαλλήλων να είναι ευέλικτη (απαλλαγμένη από τις διαδικαστικές αγκυλώσεις του ΑΣΕΠ) και να ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε προκηρυσσόμενης θέσης δικαστικού υπαλλήλου, κάτι το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από έναν εξειδικευμένο φορέα, όπως η ΕΣΔι,

Β) Καθιερώνεται η εισαγωγική εκπαίδευση και δια βίου επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων. Σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν καθήκοντα χωρίς καμία απολύτως εκπαίδευση, η δε επιμόρφωσή τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν αφορά τα ειδικά καθήκοντα τους και την διαχείριση των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων. Υπάρχει, συνεπώς, άμεση ανάγκη για ουσιαστική και εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά καθήκοντά τους. Ενόψει των ανωτέρω, η ΕΣΔι θα παρέχει την αρχική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση των μελλοντικών δικαστικών υπαλλήλων καθώς και τη διαρκή επιμόρφωση των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων.

Στα μεγάλα λόγια του Υπουργείου που δε λαμβάνουν υπόψη τους τη κραυγή αγωνίας των εργαζομένων απαντούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη κοινοβουλευτική μάχη. Εισηγήτρια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου ενώ μεταξύ των ομιλητών βρίσκεται ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος. 

Τ. Ελευθεριάδου: Μακριά από τις ανάγκες των λειτουργών της δικαιοσύνης το νομοσχέδιο Τσιάρα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχετικά με το ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης με θέμα "Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών", τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. Μεταξύ άλλων εγκάλεσε τον κ. Υπουργό για την αδιαφορία και την απαξιωτική στάση που τήρησε απέναντι στους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης.

Αναφέρθηκε στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια της χώρας:

  • Με πάνω από το 32% των οργανικών θέσεων παραμένουν σήμερα κενές με την κατάσταση να βαίνει επιδεινούμενη λόγω των αποχωρήσεων και των συνταξιοδοτήσεων,
  • Με περίπου τρεις χιλιάδες οργανικά κενά
  • Με την αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34 προς 1,

Απαιτείται τρία εώς τεσσεράμισι χρόνια για την έκδοση απόφασης στα πολιτικά δικαστήρια και 4 έως πέντε για τα ποινικά.

Όπως τόνισε, στις χώρες του ΟΟΣΑ ο χρόνος που χρειάζεται για την οριστική εκτέλεση απόφασης είναι ενάμιση έτος. Επίσης είμαστε στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις εκκρεμείς υποθέσεις και είμαστε η τελευταία χώρα στη δυνατότητα on line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.

Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει ούτε την υποστελέχωση των δικαστηρίων ούτε και να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη ως προς την ταχύτητα και την ποιότητά της, ενώ δεν θα λύσει σε καμία περίπτωση την επαμειβόμενη εργασία των δικαστικών υπαλλήλων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι προτείνουν την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού με ενεργοποίηση του άρθρου 11 του ν.4798/2021 τουλάχιστον για τις θέσεις που έχουν προβλεφθεί για το 2023.

Η κ. Ελευθεριάδου πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιό ούτε θα βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης ούτε θα οδηγήσει στην αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών είπαν ότι θα δυσκολέψει το έργο τους, ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν μπορούν να εξυπηρετούν και άλλο αντικείμενο.

«Και οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να ενταχθούν σε ένα άλλο πλαίσιο επιμόρφωσης μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή μέσω μιας αυτοτελούς σχολής δικαστικών υπαλλήλων», τόνισε καταλήγοντας.

Θ. Ξανθόπουλος: Εφιαλτική η κατάσταση στη δικαιοσύνη-Απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης Δικαστικοί Υπάλληλοι και Δικηγόροι

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι χώρος συναίνεσης και καταλλαγής. Όμως σήμερα που συζητάμε το ν/σ για την επιλογή και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστών, οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε στάσεις εργασίας και οι δικηγόροι τη Δευτέρα διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δύο βασικοί πυλώνες απονομής της Δικαιοσύνης είναι απέναντι στις επιλογές σας. Και αυτό κάτι σημαίνει για τον τρόπο που πολιτεύσετε στον ευαίσθητο αυτό τομέα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια εφιαλτική. «Μοιάζει με τον Τιτανικό που κατευθύνεται στο παγόβουνο και μοιραίοι δειλοί και άβουλοι αντάμα προσμένουμε να γίνει κάποιο θαύμα. Αυτοί οι στίχοι του ποιητή σκιαγραφούν την σημερινή πραγματικότητα. Τα οργανικά κενά των υπαλλήλων και οι επικείμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης επιτείνουν την κατάσταση», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε:  «Αντί να προχωρήσετε σε γενναία κίνηση και να προκηρύξετε  διαγωνισμό για πλήρωση κενών θέσεων, δημιουργείτε ένα ένθετο στη Σχολή δικαστών. Διαμαρτύρονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαφωνούν οι δικαστές, αλλά εσείς παρουσιάζεστε τα ελάχιστα ως μείζονα και συνεχίζετε απτόητοι την τακτική σας».   

«Εφόσον μια πρωτοβουλία δεν έχει την αποδοχή αυτών τους οποίους αφορά, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Και δυστυχώς η αποτυχία δεν θα βαρύνει μόνο εσάς ως κυβέρνηση αλλά την ίδια την δικαιοσύνη επιβραδύνοντας κι άλλο τους ήδη  βραδύτατους ρυθμούς λειτουργίας και απονομής της», σημείωσε.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Είναι προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει να πετύχετε συγκλίσεις ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με Δικαστικούς υπαλλήλους, ούτε με τους δικηγόρους. Οι μέρες σας είναι μετρημένες. Σε πολύ λίγο θα προκηρυχτούν εκλογές και ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την απάντηση του. Και θα εκκινήσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία ικανή να ανατάξει τα χρόνια προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει λύσεις στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι κλείνουν τα δικαστήρια για 2 ώρες καθημερινά

Την πλήρη αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την Εθνική σχολή δικαστικών υπαλλήλων που ψηφίζεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, εκφράζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, θεωρώντας πως δεν λύνει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματά τους.

Η Ομοσπονδία τους αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας να βάλει "λουκέτο” στα δικαστήρια αυτή τη βδομάδα:

- Δίωρες διακοπές εργασιών 09.00–11.00 καθημερινά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Σύλλογοι όλης της χώρας θα ενημερώνουν τους συναδέλφους για τις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου και τα αιτήματά μας και θα οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

- Πανελλαδική Στάση Εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή, κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, οικονομική αναβάθμιση και επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «.. Στις 30/11/2022 ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο "Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών - Τροποποιήσεις στον ν. 4871/2021 και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης".

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου δεν "απαντά" σε κανένα απ’ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δεν ικανοποιεί κανένα απ’ τα δίκαια αιτήματά μας. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, έστω και τώρα, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και την αντίληψη ότι το Σχέδιο Νόμου θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)