to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:54 | 07.12.2022

Πολιτική

Παρέμβαση Χάρη Μαμουλάκη για αρδευτικά έργα στο Νομό Ηρακλείου

Για μια ακόμη φορά ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου έφερε στο Κοινοβούλιο την ανάγκη υλοποίησης αρδευτικών έργων στο νομό Ηρακλείο​υ, με την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να πραγματοποιείται το πρωί της Τετάρτης 7/12. Τα φράγματα Πλακιώτισσας και Φανερωμένης, η εκτροπή του Πλατύ ποταμού και άλλα αρδευτικά έργα, στο επίκεντρο Κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη


Όπως ανάφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, ο αγροτικός τομέας της οικονομίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πολλαπλή κρίση, με το αρδευτικό ζήτημα να συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και τα αντίστοιχα έργα (φράγματα και δίκτυα) αντί να διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους να αποδίδονται από την Κυβέρνηση σε ιδιώτες, με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα - Σ.Δ.Ι.Τ. μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης.

Ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι ενάμιση περίπου χρόνο μετά την δημοσιοποίηση ένταξης του προγράμματος αρδευτικών έργων στο Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάπτυξης (Ιούλιο 2021), το τοπίο παραμένει θολό, τόνισε: «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το 4ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση Σ.Δ.Ι.Τ. για την κατασκευή και λειτουργία 18 αρδευτικών έργων και το 4ο τρίμηνο του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η λειτουργία τους. Ο δε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον Νοέμβριο του 2021, είχε κάνει αναφορά σε 21 έργα ανά την Ελλάδα ενώ παρουσίασε μόλις τα 8. Που θα γίνουν αυτά τα έργα; Ποια είναι η πρόοδος ωρίμανσης του προγράμματος των 18 αρδευτικών έργων; Για τα επιπλέον 3, πέραν των 18, με δεδομένο ότι δε περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0, ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο έχει επιλεγεί; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους; Εκτός από τα 8 που παρουσιάστηκαν, τα υπόλοιπα τι συγκεκριμένα αφορούν και σε ποιες περιοχές θα κατασκευαστούν;»

Ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε επίσης την έλλειψη κάθε διαθέσιμης επιστημονικής πληροφορίας για τους αναπτυξιακούς ή περιβαλλοντικούς δείκτες που καθιστούν αυτά τα έργα σημαντικότερα από υπόλοιπα λέγοντας: «Είναι απολύτως ασαφές και, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ολίγον τι «μαυρογιαλούρικο», το γιατί κάνετε λόγο για 21 έργα χωρίς να τα κατονομάζεται» ενώ υπενθύμισε ότι «Ως βουλευτής του νομού Ηρακλείου, έχω επανειλημμένα θέση το ζήτημα των φραγμάτων Φανερωμένης και Πλακιώτισσας και της εκτροπής του Πλατύ ποταμού. Τι θα γίνει με αυτά; Με ποια κριτήρια επιλέγεται τα έργα; Πως εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που καθιστά την χρήση και ιδιωτικών χρηματοδοτικών εργαλείων ως απαραίτητων;»

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε αναφορά και στο δυνητικό κόστος από την αύξηση της τιμής του νερού από την μορφή χρηματοδότησης που η Κυβέρνηση ΝΔ έχει επιλέξει, ασκώντας κριτική για το ότι δεν έχει δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία για τα ίδια τα φράγματα, το συνολικό τους κόστους, την συμμετοχή των ιδιωτών και τον τρόπο αποπληρωμής τους, με αποτέλεσμα να παραμένει κρυφό το εάν και κατά πόσο από τα έργα αυτά θα προκύψει επιβάρυνση της αγροτικής παραγωγής. «Εμείς κύριε Υπουργέ δεν έχουμε προβληματισμό για το μοντέλο των Σ.Δ.Ι.Τ. που έχετε επιλέξει επειδή είμαστε γενικώς ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά επειδή φοβόμαστε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού χρηματοδοτικού τομέα θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους των καλλιεργειών» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης και κατέληξε: «Αναλόγως, δεν ήμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα έργα που έχετε προκηρύξει επειδή δεν θεωρούμε απαραίτητα τα έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, κάθε άλλο. Είμαστε όμως επιφυλακτικοί επειδή φοβόμαστε ότι και το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, όπως και κάθε άλλη λέξη στο ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, έχει γραφτεί από το χέρι των ενδιαφερόμενων επενδυτών που υπέδειξαν στην Κυβέρνηση τις προτεραιότητες τους κι αυτή στην συνέχεια τις παρουσίασε, άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης όπως και στην περίπτωση των δικών σας πεπραγμένων, ως εθνική προτεραιότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)