to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 07.12.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Προκλητικά προνομιακός για την κοινωνία και την υγιή επιχειρηματικότητα ο δανεισμός της ΝΔ

Συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό 208/23-11-2022 προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Τα υψηλά χρέη της ΝΔ συνιστούν πρόκληση σε μια περίοδο ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναρωτήθηκε: «Σε ποιες τράπεζες χρωστάει αυτήν τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, βεβαίως και τα άλλα κόμματα, πόσα πληρώνει κάθε μήνα, αν κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν πουληθεί σε funds ή σε κάποιες άλλες εταιρείες»


«Σε ποιες τράπεζες χρωστάει αυτήν τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, βεβαίως και τα άλλα κόμματα, πόσα πληρώνει κάθε μήνα, αν κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν πουληθεί σε funds ή σε κάποιες άλλες εταιρείες, όπως αυτή μέχρι του προ μηνός συναδέλφου σας, που τώρα είναι ανεξάρτητος Βουλευτής, του κ. Πάτση, αν πληρώνεται κάποιο μέρος από το κεφάλαιο» αναρωτήθηκε.

Και συνέχισε: «Υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης, μια ελληνική επιχείρηση, η οποία να μπορεί να δανείζεται και να μην αποπληρώνει όπως η Νέα Δημοκρατία; Και σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο δεν θεωρείτε ότι αυτό συνιστά μείζονα πρόκληση για την επιχειρηματικότητα, για τους πολίτες, για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν βάλει ξανά τα ρουθούνια κάτω από το νερό;»

Ρώτησε επίσης: «Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών της Νέας Δημοκρατίας ή η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του τραπεζικού συστήματος της χώρας;»

«Πόσα χρωστάει το κόμμα το δικό μου; Μηδέν. Και έχω ταυτίσει το κόμμα με το κράτος. Ενώ εσείς που είστε φιλελεύθερος και χρωστάει το κόμμα σας 400 εκατομμύρια, δεν έχετε σχέση και είστε αναρμόδιος να απαντήσετε. Δηλαδή, τρώτε μεν και πίνετε στην υγειά των κορόιδων» είπε για τα χρέη των κομμάτων.

«Αν συνεχίσει να έχει αυτή τη δυναμική το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται 500 εκατομμύρια σε τρία χρόνια, μισό δισεκατομμύριο. Δηλαδή, πόσα νομίζετε ότι μπορείτε να χρωστάτε; Ποιος θα πληρώνει τα «σπασμένα» σας;» κατέληξε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ άλλη μια φορά. Δυόμιση χρόνια τώρα που βρισκόμαστε σε αυτή την αντιπαράθεση δεν έχετε αρνηθεί ποτέ, δεν έχετε καθυστερήσει ποτέ να απαντήσετε ερώτηση σε αντιδιαστολή βεβαίως, με άλλους συναδέλφους σας και κυρίως με τον Πρωθυπουργό, ο όποιος είναι άφαντος από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Αυτό είναι κάτι το οποίο σας τιμά προσωπικά. Πολιτικά ο χώρος σας είναι σε φοβία στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και αυτό το βλέπουν οι Έλληνες πολίτες.

Θέλω να σας ρωτήσω τι γίνεται με τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Σας ρώτησα και το καλοκαίρι, όμως εκείνη την περίοδο δεν είχαν ξεσπάσει με τόσο επιτακτικό τρόπο και με τέτοια μεγάλη ένταση στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών, κλεισίματος επιχειρήσεων, μεγάλης πίεσης των δανειοληπτών είτε αυτά είναι φυσικά πρόσωπα είτε αυτές είναι επιχειρήσεις.

Θέλω να σας ρωτήσω σε ποιες τράπεζες χρωστάει αυτήν τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, βεβαίως και τα άλλα κόμματα, πόσα πληρώνει κάθε μήνα, αν κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν πουληθεί σε funds ή σε κάποιες άλλες εταιρείες, όπως αυτή μέχρι του προ μηνός συναδέλφου σας, που τώρα είναι ανεξάρτητος Βουλευτής, του κ. Πάτση, αν πληρώνεται κάποιο μέρος από το κεφάλαιο. Διότι το 2016 όταν έγινε Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε ότι θα πίνετε ένα εσπρεσάκι την ημέρα και το χρέος της Νέας Δημοκρατίας θα αρχίσει να μικραίνει. Δεν ξέρω πώς τα πήγατε από κατανάλωση καφέ αυτά τα χρόνια, όμως το 2017 η Νέα Δημοκρατία χρωστούσε 262 εκατομμύρια, το 2018 χρωστούσε 288 εκατομμύρια, το 2019 χρωστούσε 308 εκατομμύρια, το 2020 χρωστούσε 320 εκατομμύρια, το 2021 χρωστούσε 340 εκατομμύρια, το 2022 χρωστούσε 391 εκατομμύρια και πάμε για 400 εκατομμύρια. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Αυτό είναι μέγεθος για την ελληνική οικονομία, κύριε Βορίδη και θέλω να σας ρωτήσω με το χέρι στην καρδιά, χωρίς να κάνω κατάχρηση του χρόνου: Υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης, μια ελληνική επιχείρηση, η οποία να μπορεί να δανείζεται και να μην αποπληρώνει όπως η Νέα Δημοκρατία; Και σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο δεν θεωρείτε ότι αυτό συνιστά μείζονα πρόκληση για την επιχειρηματικότητα, για τους πολίτες, για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν βάλει ξανά τα ρουθούνια κάτω από το νερό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών της Νέας Δημοκρατίας ή η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του τραπεζικού συστήματος της χώρας;

Ευχαριστώ.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, για τα εισαγωγικά καλά σας λόγια. Βεβαίως, ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος πάντα θα πρέπει να ασκείται μέσα στους κοινοβουλευτικούς κανόνες.

Εδώ είμαστε στο Κοινοβούλιο. Δεν είμαστε σε παράθυρα. Δεν είμαστε σε μία πολιτική συζήτηση. Εδώ εγώ είμαι ο Υπουργός Εσωτερικών και δεν είμαι ο ταμίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν είμαι ο υπεύθυνος οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, δεν ασχολούμαι με τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Ρωτάτε κάτι τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ρωτάτε δύο πράγματα στην ερώτηση σας, κύριε Ζαχαριάδη, ποια είναι η δυναμική εκτέλεσης του χρέους της Νέας Δημοκρατίας και πότε πρόκειται να εξοφληθεί. Αναρμοδίως ρωτάτε τον Υπουργό Εσωτερικών, όχι μόνο αναρμοδίως, αλλά και καταχρηστικώς. Γιατί καταχρηστικώς; Διότι ως μη όφειλε ο Υπουργός Εσωτερικών σας έχει παραθέσει τα στοιχεία τον Ιούνιο, κάνοντας μια δουλειά που δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω. Δεν είναι δική μου δουλειά.

Βέβαια στο μυαλό σας αυτή η σύγχυση εξηγείται. Επειδή προέρχεστε από την Αριστερά έχετε ταυτίσει το κόμμα με το κράτος. Νομίζετε ότι επειδή είμαι Νέα Δημοκρατία ταυτόχρονα ως Υπουργός Εσωτερικών κάνω και τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Σύγχυσης του ειδέναι.

Έρχομαι, όμως, στη δεύτερη ερώτηση που μου κάνετε. Η δεύτερη ερώτηση που μου κάνετε είναι: Θα υπάρξει μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως την είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Και ρωτάτε τον Υπουργό Εσωτερικών γι’ αυτό. Είναι αρμόδιος ο Υπουργός Εσωτερικών για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας; Γιατί δεν με ρωτάτε για τα RAFALE; Γιατί δεν με ρωτάτε για την αγροτική ανάπτυξη; Γιατί δεν με ρωτάτε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική; Γιατί δεν με ρωτάτε για τις τιμές ενέργειας εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να ρωτάτε τον Υπουργό Εσωτερικών τα πάντα;

Κάνετε δύο ερωτήματα και τα δύο αναρμοδίως. Άρα, η απάντηση που λαμβάνετε είναι αυτή. Για το πρώτο ούτως ή άλλως τα στοιχεία τα ξέρετε και ασκόπως ρωτάτε. Για το δεύτερο είναι ότι προφανώς είμαι αναρμόδιος και αναρμοδίως ρωτάτε. Να επαναφέρετε την ερώτησή σας στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών ή Ανάπτυξης που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά.

Θα επανέλθω, όμως, για κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον που σας αφορά στη δευτερολογία μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Κλασικός κ. Βορίδης, θα επανέλθει στη δευτερολογία του για να μην μπορώ να απαντήσω. Δεν το λέει στην πρωτολογία του. Αφήνει και δέκα δευτερόλεπτα. Σφυρίζει το ματς από το 88 ο κ. Βορίδης για να παίξει μετά μόνος του. Κύριε Βορίδη, τι νομίζετε, δεν σας έχουμε καταλάβει;

Σε λίγους μήνες, κύριε Βορίδη, θα το υποστείτε αυτό να εκλεγείτε Βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης από τον Υπουργό Εσωτερικών που θα τοποθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα σας τα κάνουμε και εμείς αυτά.

Φάγατε ενάμισι λεπτό να μου κάνετε νουθεσίες. Δεν απαντήσατε στην ουσία. Το ξέρω, κύριε Βορίδη, ότι δεν είστε ταμίας της Νέας Δημοκρατίας, άλλοι κάνουν αυτήν τη δουλειά. Διαγράψατε έναν προχθές, έχει και άλλους. Αποπέμψατε άλλον έναν τον Αύγουστο. Είστε, όμως, ο Υπουργός υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος, είστε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Και τι ρώτησα; Ρώτησα εάν τα κόμματα έχουν βιώσιμο χρέος. Και έρχεστε εδώ και μου λέτε ότι επειδή εγώ είμαι Αριστερός, έχω ταυτίσει το κόμμα με το κράτος. Πόσα χρωστάει το κόμμα το δικό μου; Μηδέν. Και έχω ταυτίσει το κόμμα με το κράτος. Ενώ εσείς που είστε φιλελεύθερος και χρωστάει το κόμμα σας 400 εκατομμύρια, δεν έχετε σχέση και είστε αναρμόδιος να απαντήσετε. Δηλαδή, τρώτε μεν και πίνετε στην υγειά των κορόιδων. Για να βγει ο κ. Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαφήμιζε τον εαυτό του με εσπρεσάκια. Παίρνουν την πρώτη κατοικία, κάνουν οι κατασχέσεις σε ανθρώπους για 10.000, 15.000 ευρώ.

Ο συνάδελφός σας, ο κ. Πάτσης, πήρε δάνειο από μία τράπεζα για να πάρει «κόκκινα» δάνεια στο 1/15 της αξίας τους. Και σας ρώτησα: Γνωρίζετε εάν τέτοια δάνεια του πολιτικού συστήματος έχουν πωληθεί σε funds; Αν θα μπορούσε να τα έχει πάρει, όχι ο κ. Πάτσης, ένας άλλος κ. Πάτσης, στο 1/15 της αξίας τους και να έρθει στη Νέα Δημοκρατία να τα πουλήσει στα 2/15 της αξίας τους ή στο 1/15 της αξίας τους; Και δεν απαντήσατε.

Εγώ δεν έχω καμία όρεξη, κύριε Βορίδη, να σας κάνω μικρό Πρωθυπουργό ή μεγάλο Πρωθυπουργό και να σας ρωτάω για όλη την ύλη. Υπάρχει, όμως, ένα μείζον θέμα.

Ο κ. Οικονόμου, που καθόταν δίπλα σας προηγουμένως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όταν ήταν στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη την περίοδο που και εσείς δεν ήσασταν στη Νέα Δημοκρατία και ήσασταν στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, έκανε ερωτήσεις «φωτιά» για τα δάνεια του πολιτικού συστήματος και έλεγε ότι πρόκειται για μία κοροϊδία, για μία απάτη και για μια πρόκληση στον ελληνικό λαό ο οποίος χειμάζεται. Δέκα χρόνια πριν αυτά.

Από τότε μέχρι σήμερα η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει πέσει, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αυξηθεί, τα νοικοκυριά τα βγάζουν πολύ πιο δύσκολα πέρα, οι επιχειρήσεις ζορίζονται. Εν πάση περιπτώσει, εδώ είναι το Κοινοβούλιο. Εδώ ήρθα να ρωτήσω. Δεν ρώτησα ούτε στα κανάλια ούτε στα social media.

Αν δεν μπορείτε, αν δεν θέλετε, αν δεν ξέρετε, βγάλτε σαν Κυβέρνηση κάποιον να απαντήσει. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν τυγχάνει κανένας να μας ακούει από τη Νέα Δημοκρατία, αν παρακολουθούν τη συνεδρίαση και φιλοτιμηθούν, να μας πουν πότε θα αποπληρωθεί το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας. Αν συνεχίσει να έχει αυτή τη δυναμική το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται 500 εκατομμύρια σε τρία χρόνια, μισό δισεκατομμύριο. Δηλαδή, πόσα νομίζετε ότι μπορείτε να χρωστάτε; Ποιος θα πληρώνει τα «σπασμένα» σας;

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Ζαχαριάδη, ποιος σας φταίει τώρα που απευθύνατε την ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών; Άμα θέλατε, ας την απευθύνατε στον Υπουργό Οικονομικών. Έρχεστε και ρωτάτε αναρμοδίως, ρωτάτε άλλα αντί άλλων και λέτε ότι εδώ είναι ο χώρος να απαντήσουμε.

Δεν γίνεται αυτό. Είναι έκφραση του λαϊκισμού, ο οποίος χαρακτηρίζει το σύνολο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δυστυχώς από τον οποίο δεν ξεφεύγετε. Γι’ αυτό σας μίλησα για τα κανάλια. Διότι άμα είμαστε σε μια τηλεοπτική συζήτηση, βεβαίως, μπορείτε να ρωτάτε ό,τι σας έρχεται. Τον Υπουργό Εσωτερικών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν μπορείτε να τον ρωτάτε ό,τι σας έρχεται. Είναι προσδιορισμένες οι αρμοδιότητές του και είναι και προσδιορισμένη η ευθύνη του.

Σε αυτά, λοιπόν, που έχω ευθύνη με χαρά να τα απαντήσω. Σε άλλα για τα οποία υπάρχουν άλλοι Υπουργοί που χειρίζονται τα θέματα θα ρωτήσετε τους σωστούς. Αυτό είναι κι ένα ζήτημα βασικής κοινοβουλευτικής τάξης.

Κατ’ αρχάς, να μην θεωρηθεί ότι δεν έχουν απαντηθεί όλα αυτά. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί. Γι’ αυτό καταθέτω, εκ περισσού και μόνο για τα Πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, τα Πρακτικά της Τετάρτης 8.6.2022, όπου έχουμε ξαναπεί τα ίδια ακριβώς.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής Βορίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Εγώ έχω κι άλλα πράγματα να κάνω στη ζωή μου, κύριε Ζαχαριάδη, από το να επαναλαμβάνω συζητήσεις μαζί σας. Μην τις βάζουμε μαγνητόφωνο να παίζουν. Να πούμε και κανένα καινούργιο. Αλλιώς, παρακίνηση θερμή, αναγνώστε τα Πρακτικά. Υπάρχουν οι απαντήσεις για τα ερωτήματα που θέτετε.

Τι είναι εκείνο, όμως, που είναι ενδιαφέρον στον κ. Ζαχαριάδη; Αυτό το απαντώ και ως Υπουργός Εσωτερικών, αλλά το απαντώ και λίγο πιο πολιτικά.

Ο ορισμός του λαϊκισμού είναι ακριβώς το ότι παριστάνει ως όμοια ανόμοια πράγματα. Και τι κάνει; Κάνει λογικά άλματα, για να συνδέσει μεταξύ τους ασύμβατα πράγματα. Δηλαδή, τι μας είπε ο κ. Ζαχαριάδης; Ο κ. Ζαχαριάδης κάνει την εξής υποτυπώδη έως παιδαριώδη σκέψη.

Λέει: Ένα πολιτικό κόμμα χρωστάει. Ένας πολίτης χρωστάει. Το πολιτικό κόμμα δεν υφίσταται συνέπειες. Ο πολίτης υφίσταται συνέπειες. Υπάρχει εδώ κάτι βαθιά ανήθικο. Μάλιστα!
Αυτό ξέρετε τι είδους συλλογισμός είναι. Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αξιωματικός της Αστυνομίας είναι όργανο, άρα το μπουζούκι είναι αξιωματικός της Αστυνομίας. Είναι αυτού του τύπου ο συλλογισμός. Εξηγούμαι:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Προσβάλει και τους αστυνομικούς τώρα.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κανέναν αστυνομικό δεν προσέβαλα. Μην στεναχωριέστε, κατάλαβαν τι λέω. Αν κάποιος πρέπει να προσβληθεί εδώ, δεν είναι οι αστυνομικοί.

Πάμε τώρα. Ερώτηση πρώτη: Η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικό κόμμα. Σωστά; Ναι. Τα φυσικά πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα δεν είναι πολιτικά κόμματα. Έχουν διαφορετική και οικονομική και πολιτική λειτουργία. Όμως, ο συλλογισμός σας τα εξομοιώνει.

Τι λέτε ακόμα; Υπάρχει ρύθμιση η οποία αφορά στη Νέα Δημοκρατία. Όχι. Υπάρχει μία ρύθμιση η οποία αφορά στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στα φυσικά πρόσωπα.

Τι άλλο λέτε; Η Νέα Δημοκρατία πάτε και παίρνετε από τον κόσμο την πρώτη κατοικία και η Νέα Δημοκρατία χρωστάει. Απαντώ. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει, όπως και κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, προστασία της ακίνητής του περιουσίας. Υφίστανται και είναι εκτεθειμένα τα κόμματα τα οποία έχουν ακίνητη περιουσία σε διαδικασία κατασχέσεων. Άρα, γιατί χρησιμοποιείτε αυτή την αναλογία η οποία δεν υπάρχει;

Τέταρτο, εδώ προφανώς δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα ειδικής προστασίας των επιχορηγήσεων των κομμάτων. Ίσα-ίσα, υπάρχει απαγόρευση της εκχωρήσεως και υπάρχουν περιορισμοί στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ξαναγυρνάω, όμως, στο θεμελιακό μου ερώτημα. Αυτό τι αποδεικνύει; Αυτές τις λογικές αντιστοιχίες γιατί τις κάνει ο κ. Ζαχαριάδης; Είναι ανόητος; Ευφυέστατος είναι. Δεν καταλαβαίνει ότι διαπράττει τέτοιου είδους λογικά άλματα; Φυσικά και το καταλαβαίνει. Γιατί το κάνει; Δεν είναι από ανοησία μήτε κι από άγνοια. Είναι γιατί είναι ένας αριστερός λαϊκιστής, όπως και το σύνολο του κόμματός του. Το κάνει γιατί δήθεν αυτό που λέει, το οποίο είναι προφανώς λογικό εσφαλμένο, μπορεί να περάσει και να έχει αντιστοίχιση και να έχει ανάκρουσμα σε κάποια τμήματα που θέλει να εκπροσωπήσει ο κ. Ζαχαριάδης.

Κύριε Ζαχαριάδη, συνοψίζω λέγοντας το εξής. Καταλαβαίνω τις δομικές αδυναμίες στη σκέψη της Αριστεράς. Όχι τώρα. Αυτά έχουν λυθεί πολύ καιρό. Τώρα, αν θέλετε να έχετε μια ελπίδα, θα έπρεπε να κάνετε μία προσπάθεια να τις ξεπεράσετε και όχι να τις αναπαράγετε. Ευτυχώς, δεν κάνετε καμία τέτοια προσπάθεια και επομένως, παραμένετε εγκλωβισμένοι στα στρατηγικά αδιέξοδα που έχει σήμερα η Αριστερά.

Κι επειδή κάτι ακούω για τα εκλογικά αποτελέσματα, εγώ τι να πω; Να σας ευχηθώ να είστε πάντα έτσι αισιόδοξος, ακόμα και στις πιο μαύρες στιγμές όπως είναι αυτές που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)