to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 06.12.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η πολιτική ηγεσία ενθαρρύνει την αστυνομική αυθαιρεσία

«Η πολιτική ηγεσία ενθαρρύνει την αστυνομική αυθαιρεσία, η οποία ευνοεί φαινόμενα όπως αυτό της δολοφονικής επίθεσης στον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


«Το θέμα της αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας, τελικά είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη σημερινή Ελλάδα», το χειρότερο, όμως, απ’ όλα «είναι η ενθάρρυνση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αυτής της αυθαιρεσίας, η οποία οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα», όπως αυτό της δολοφονικής επίθεσης στον 16χρονο, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91.6 και 105.8 της ΕΡΤ, στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Μιλώντας, επίσης, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθινού, στο Action24, σημείωσε ότι «ο κ. Σταϊκούρας κινείται ακόμα στον καθαρό διάδρομο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους με τους καλύτερους όρους για την χώρα.

Για τον πυροβολισμό του νεαρού Ρομ στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «αισθάνομαι πραγματικά την προσωπική και πολιτική ανάγκη, σήμερα 6 του Δεκέμβρη, να μιλήσω για την τραγικότητα αυτής της επετείου, λόγω της δολοφονικής επίθεσης που έγινε εκ μέρους αστυνομικού απέναντι σε ένα 16χρονο παιδί που δεν πλήρωσε τα 20 ευρώ της βενζίνης. Πολύ φοβάμαι ότι αυτές οι συμπεριφορές, η αποθράσυνση της Αστυνομίας, δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Προ μηνών είχαμε την υπόθεση με τον Σαμπάνη, έναν άλλο Ρομά».

«Το θέμα της αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας, τελικά είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη σημερινή Ελλάδα. Εδώ αναφύονται δύο ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα το θέμα της σωστής εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων που οπλοφορούν, των αστυνομικών. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αύξηση προσλήψεων ανθρώπων που δεν προέρχονται από τις σχολές, με εξετάσεις, έχουν μια πλημμελή εκπαίδευση», τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως «το χειρότερο, όμως, απ’ όλα είναι η ενθάρρυνση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, αυτής της αυθαιρεσίας, η οποία οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Την προηγούμενη φορά ο κ. Θεοδωρικάκος, μετά την υπόθεση Σαμπάνη, είχε πάει να δει τους αστυνομικούς και να τους συγχαρεί».

Τι μήνυμα στέλνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους και τι μήνυμα στέλνουμε στους χιλιάδες νέους, οι οποίοι υφίστανται την βία, την καταστολή, την αυθαιρεσία; Σε μία χώρα που -σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή- τα ΜΑΤ είναι εγκατεστημένα μέσα στα Πανεπιστήμια.

Άκουγα πριν από λίγο έναν καθηγητή του ΑΠΘ, που έλεγε ότι έρχονται για τις ορκωμοσίες οι φοιτητές και οι γονείς τους και είναι υποχρεωμένοι να περνούν μέσα από τον κλοιό των ΜΑΤ. Όλα αυτά είναι νοσηρά φαινόμενα, να το πω επιεικώς.

Ο ίδιος, σχολίασε επίσης και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους ένστολους, μία μέρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου νεαρού στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σημείωσε πως «κατά τη γνώμη μου υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης των μισθών, όχι μόνο των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των λιμενικών, αλλά σε μια πολύ μεγάλη γκάμα εργαζομένων και των γιατρών. Των γιατρών, που προχτές ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος ουσιαστικά τους λέει «κόψτε τον λαιμό σας», εγώ μπορώ να σας δώσω μόνο 10% αύξηση, μετά από δέκα χρόνια που έχει μείνει καθηλωμένος ο μισθός σας, με έναν πληθωρισμό που τρέχει στο ίδιο ύψος και, από εκεί και πέρα, «ψαρέψτε» πελάτες! Γίνετε αλιείς πελατών, εμπορευτείτε την υγεία! Εμείς έχουμε καταθέσει, πέρα από την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, το θέμα της εισαγωγής, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε, της ακρίβειας και τους υψηλού πληθωρισμού, ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τους εργαζόμενους και στο Δημόσιο».

Ο Π. Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφέρθηκε και στις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το γεγονός ότι έχει βγει η είδηση, η πληροφορία, ότι παρακολουθούσαν τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, είναι από μόνο του ένα συγκλονιστικό γεγονός, συνταρακτικό για μια ευνομούμενη δημοκρατική Πολιτεία. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν έχουμε δει σοβαρές απαντήσεις από την κυβερνητική πλευρά, όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και για όλα τα προηγούμενα που είναι εξίσου σοβαρά, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά αγγίζουν τα θέματα της εθνικής ασφάλειας».

«Μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ αυτό που είπε ο κ. Τζαβάρας. Κλωθογυρίζει η Δικαιοσύνη. Έχουμε σοβαρότατες καταγγελίες και αποσπασματικές, αυτή τη στιγμή, υποθέσεις που όφειλε η Δικαιοσύνη να τις ενοποιήσει. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της και να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Εάν δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις, τότε την λύση τη δίνει ο λαός. Παραίτηση, λοιπόν και ο λαός. […] Όσο η κυβέρνηση δείχνει αυτή την τρομακτική αναισθησία απέναντι σε όσα βγαίνουν κάθε βδομάδα, τι θα κάνουμε, θα πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα; Θα εθιστούμε στις παρακολουθήσεις;», δήλωσε.

Δείτε τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στο «Πρώτο Πρόγραμμα»:

Στην συνέντευξη του στο Action24, ο ίδιος αναφέρθηκε σε πληθώρα ζητημάτων. 

Αρχικά, τόνισε πως «το καλάθι του νοικοκυριού αποδείχτηκε ένα τρικ. Έπιασαν τις προωθητικές ενέργειες που ήδη έκαναν διάφορες αλυσίδες και σουπερ μάρκετ, που κατά καιρούς έβγαζαν προϊόντα σε προσφορές και αυτό έγινε ξαφνικά το μεγάλο εφεύρημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

«Μπορεί ο κόσμος να έχει τα ερωτήματά του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το τι έκανε, τι δεν έκανε, πόσο αναγνώρισε κάποιες λάθος πλευρές της πολιτικής του, αλλά μετά από 3,5 χρόνια σήμερα έχει να συγκρίνει. Ξέρει, για παράδειγμα, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε υπό τρομακτικά δύσκολες συνθήκες και με τρόικα επιθετική απέναντί του, δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς του ρεύματος», σημείωσε και επιτέθηκε στον Σταϊκούρα, αναφέροντας πως «κινείται ακόμα στον καθαρό διάδρομο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει εξασφαλίσει για μια δεκαετία, από τότε, να δίνονται τα λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αυτή είναι η ευτυχία του κ. Σταϊκούρα».

«Η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του κόσμου και δεν το λέω εγώ, από μια αντιπολιτευτική διάθεση. Κοιτάξτε τι λέει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, τι λέει η ΓΣΕΕ, η Eurostat. Στην Ελλάδα μετά το 2019 έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας, ενώ στις «κακές» ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε σμίκρυνση αυτών των ποσοστών. Ο κόσμος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ έχει χάσει έως 40% την αγοραστική του δύναμη. Τελικά αυτή η πολιτική συμπιέζει τους περισσότερους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος», διαμηνύει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στη συνέχεια, περιγράφει πως «η αντιπολίτευση αξιολογείται, καλώς ή κακώς, ανάλογα με το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Η  εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική είναι αυτή η οποία την βελτιώνει ή την δυσχεραίνει. Τον πολίτη τον ενδιαφέρουν τα μέτρα που παίρνονται ή δεν παίρνονται» και συμπληρώνει πως στον τομέα της ακρίβειας «έχει αποτύχει παταγωδώς η κυβέρνηση. Σκεφτείτε τι υφιστάμεθα εδώ και ενάμιση χρόνο με τα ενεργειακά θέματα. Γιατί να είμαστε εμείς η πρώτη χώρα σε ακρίβεια σε σχέση με τα κονδύλια κάθε νοικοκυριού ή επιχείρησης για να έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα; Υπάρχει η διεθνής κατάσταση, αλλά υπάρχει και ο τρόπος που τη διαχειρίζεσαι».

«Θέλω να σταθώ λίγο στην αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων -όχι ότι «μαγειρεύουν» τα νούμερα- αλλά ως προς την ικανότητά τους τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, να αποτυπώνουν τις πραγματικές πολιτικές τάσεις του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας. Γιατί το λέω αυτό; Θυμάμαι ότι παλαιότερα είχαν ένα πρόβλημα γιατί η μέθοδος ήταν τηλεφωνική επικοινωνία και ποιον βρίσκεις σήμερα στο σταθερό του; Πολύ δύσκολο, όλοι συνεννοούμαστε με ένα κινητό», αναφέρει για το θέμα των δημοσκοπήσεων και συμπληρώνει «το σταθερό, όμως, έδειχνε σε ποια πόλη είναι, σε ποια γειτονιά είναι. Μπορούσες, δηλαδή, να σταθμίσεις ποιο εύκολα το δείγμα. Έχουν μια δομική αστοχία στις μέρες μας. Έχω διαπιστώσει ότι από το 2012, πάντοτε υποεκτιμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και ερχόταν η κάλπη, η ίδια η ζωή δηλαδή και διέψευδε τους δημοσκόπους, θετικά για μας, αρνητικά γι’ αυτούς. Πιστεύω κατά 100% ότι θα γίνει αυτό και σ’ αυτές τις εκλογές και σας το λέω στη βάση μιας καθημερινής επικοινωνίας με τον κόσμο και αυτών που εισπράττουμε».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν σε σχολείο των Σερρών, όπου παιδάκι πέθανε από την έκρηξη ενός λέβητα στο σχολείο του. Ειδικότερα, είπε πως «με αφορμή το τραγικό γεγονός στις Σέρρες, υποτιμάμε πάρα πολύ αυτό που λέμε  παρακολούθηση και συντήρηση των διαφόρων συστημάτων, από ένα λεωφορείο μέχρι την εγκατάσταση ενός λέβητα. (… )Το θέμα των σχολικών εγκαταστάσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο και από πολλές απόψεις».

«Για παράδειγμα, υπάρχουν προβλήματα σεισμικής θωράκισης σε διάφορα σχολεία, τα οποία έχουν χτιστεί σε προηγούμενες δεκαετίες κάτω από αμφιβόλου ικανότητας επίβλεψη και πρέπει να επανεξεταστούν. Πρόσφατα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς είχε κάνει υπόμνημα προς τον Δήμο. Οι Δήμοι σε κάποιες περιπτώσεις, στις περισσότερες, έχουν την ευθύνη των κτηρίων, αλλά έχει τις δικές του αρμοδιότητες και το υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα», συνέχισε και ολοκληρώνοντας ανέφερε: 

Όταν ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», είχαμε βγάλει πρόσκληση ειδικά για τα σχολικά κτήρια, για επισκευές, προσβασιμότητα, στατικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους, με πάρα πολύ εύκολο τρόπο, να εξασφαλίσουν τα κονδύλια γι’ αυτά τα ζητήματα

Δείτε την συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στο Action24:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)