to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 06.12.2022

Κοινωνία

Δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στον αστυνομικό για τον πυροβολισμό στο κεφάλι - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης

Οδηγήθηκε στην εισαγγελέα και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης - Πυροβόλησε τον ανήλικο Κώστα Φραγκούλη από την πίσω πλευρά του οχήματος - Οριζόντια η πορεία της σφαίρας - Συνεχίζεται το μπαράζ κινητοποιήσεων


[φωτογραφία: EUROKINISSI]

Σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος, εξακολουθεί να νοσηλεύεται το πρωί της Τρίτης 6/12 σε ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης που πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης. Αναφερόμενος στην υγεία του 16χρονου, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, επεσήμανε ότι οι γιατροί έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν και «τώρα περιμένουμε ο Κώστας να δείξει δύναμη».

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος του αστυνομικού ο οποίος φέρεται πως πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα κατηγορείται για: απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση.

Μετά την απαγγελία της δίωξης εις βάρος του, ακολούθησε η παραπομπή στον α' τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθεί. Η υπεράσπισή του θεωρείται ευρέως αναμενόμενο ότι θα ζητήσει προθεσμία προκειμένου να μελετήσει την δικογραφία.

Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι και την απολογία του.Ήδη από το πρωί της Τρίτης η ατμόσφαιρα στην περιοχή των δικαστηρίων ήταν τεταμένη. Μεγάλος αριθμός πολιτών, κυρίως Ρομά, βρέθηκε στο σημείο για να διαμαρτυρηθεί για το νέο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας.

Υπήρξε σύγκρουση με δυνάμεις των ΜΑΤ και πετροπόλεμος. Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν πρόσκαιρα, αλλά η ένταση στο σημείο παραμένει, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός με σκυμμένο το κεφάλι και φορώντας χειροπέδες βρίσκεται έξω από τα ανακριτικά γραφεία. Θυμίζουμε ότι απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Τα εγκληματολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η σφαίρα πέρασε από το πίσω παρμπρίζ και το μαξιλαράκι της θέσης του οδηγού πριν χτυπήσει τον 16χρονο στο κεφάλι, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχε απειλή κατά της ζωής του ένστολου όταν σήκωσε το όπλο για να πυροβολήσει.

Σημειώνεται ότι το αρχικό αφήγημα που διέρρεε από την ΕΛΑΣ περιέγραφε απόπειρα εμβολισμού οχήματος της ΕΛΑΣ από τον 16χρονο, που έφερε τον αστυνομικό σε θέση άμυνας. Ταυτόχρονα, έγινε λόγος για πρώτο πυροβολισμό στον αέρα και δεύτερο στα λάστιχα του οχήματος.

Ωστόσο, η οριζόντια πορεία της βολίδας μέσα από το παρμπρίζ και το μαξιλαράκι της θέσης του οδηγού φαίνεται να διαψεύδει άμεσα και αυτή την περιγραφή.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέσα στο πρατήριο ήταν οι αστυνομικοί που ξεκίνησαν την καταδίωξη του 16χρονου

«Εν ψυχρώ επίθεση»

«Πρόκειται για εν ψυχρώ επίθεση γιατί ο Κώστας δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Ο αστυνομικός γνώριζε ποιος ήταν ο δράστης, γνώρισε πολύ καλά ότι αυτός που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης», επεσήμανε εκ νέου τη Δευτέρα ο δικηγόρος του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

Η ειδοποίηση που είχαν οι αστυνομικοί, σημείωσε, ήταν για το συγκεκριμένο περιστατικό και ήταν κοντά όταν ενημερώθηκαν. «Γνώριζαν το περιστατικό, γνώριζαν ότι είχε φύγει από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ που ήταν η αξία της βενζίνης που έβαλε»

Η αστυνομία προβάλει τώρα ένα αφήγημα το οποίο έρχεται να χειροτερεύσει την κατάσταση, σημείωσε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος. Είναι το γνωστό αφήγημα της αστυνομίας περί δήθεν προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού. «Το αφήγημα, όμως, καταρρέει από τα ίδια τα πραγματικά περισταιτκά. Πρόκειται για ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που καταδίωκε τον 16χρονο».

Έκρηξη οργής, με χημικά έπνιξε η ΕΛ.ΑΣ. τις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το νέο περιστατικό ένοπλης αστυνομικής βίας κατά ανήλικου Ρομά προκάλεσε έκρηξη οργής, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη τόσο στην Καμάρα όσο και έξω από το Ιπποκράτειο όπου έγινε η επέμβαση αφαίρεσης της σφαίρας από το κεφάλι του 16χρονου.

Στις συγκεντρώσεις αυτές υπήρξαν επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ, όπως και σε αντίστοιχες στα Εξάρχεια, στην Αθήνα (αναλυτικά ΕΔΩ).

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε τη νύχτα, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομ. Όπως έγινε γνωστό, ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκαν στις 02.30 τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό, κοντά στα διόδια του Ωραιοκάστρου και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου επί δύο ώρες απέκλεισαν τον δρόμο, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα και καίγοντας λάστιχα.

Λίγο νωρίτερα, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί στη Συμμαχική οδό προκαλώντας φθορές σε δύο διερχόμενα οχήματα, ενώ ζημιές σε φορτηγό αναφέρθηκαν και στις 3.40 στα ξημερώματα, στα Υψώματα Διαβατών, κοντά σε οικισμό Ρομά της περιοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ή κάποια προσαγωγή.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

Στο μεταξύ, από τις 6:30 το πρωί της Τρίτης, μέλη εργατικών σωματείων πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. «Δεν ανεχόμαστε οι δυνάμεις καταστολής να βαράνε στο ψαχνό» έγραφε το πανό.

Καλούν στην κινητοποίηση των συλλόγων Ρομά το πρωί έξω από τα Δικαστήρια, ενώ στις 11 π.μ. κινητοποίηση θα γίνει και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης από εργατικά Σωματεία και Φοιτητικούς Συλλόγους για τον 16χρονο Ρομά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)