to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 05.12.2022

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: Δημοκρατία και κοινή στρατηγική οι προϋποθέσεις για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

«Δημοκρατία και κοινή στρατηγική οι προϋποθέσεις για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα», τόνισε ο βουλευτής Λέσβου και αναπλ. Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης:


Στην απολογιστική συνεδρίαση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχε ο Bουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των 27 εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, όπου έλαβε τον λόγο, υπογράμμισε τη δέσμευση όλων για την εφαρμογή των αποφάσεων της Διάσκεψης και τη χρησιμότητα της υλοποίησης όσων συστάσεων των πολιτών μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών. «Αρκεί», όπως επισήμανε, «η εφαρμογή μερικών από αυτές να μη γίνεται άλλοθι για την επ’ αόριστον αναβολή άλλων, πιο καίριων προτάσεων των Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη».

Ο Γ. Μπουρνούς τόνισε πως ορισμένες καθοριστικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Συνθήκες που τη διέπουν, είναι αναπόφευκτες, όπως η ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλίων και του ελεγκτικού και νομοθετικού τους ρόλου, προκειμένου να βγει η Ευρώπη από τα αδιέξοδα που προκαλούν τα ελλείμματα δημοκρατικής λογοδοσίας και νομιμοποίησης.

Αναφερόμενος στο ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα της μετάβασης από τον κανόνα της ομοφωνίας στην ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου παρέπεμψε στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, που βρίσκεται πίσω από αυτή την αντιπαράθεση. «Η υπέρβαση της καχυποψίας θα έρθει», υπογράμμισε, «από την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών, την ανάπτυξη πραγματικής σύγκλισης μεταξύ κρατών-μελών και πολιτών, την καλλιέργεια κοινής στρατηγικής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά, για να προχωρήσουμε πιο μακριά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουρνούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)