to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 05.12.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης στην ΕΡΤ1: Η Δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της στην υπόθεση των υποκλοπών

«Το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπήρξε ενιαίο κέντρο ανάμεσα στην ΕΥΠ και στους ιδιώτες που παρακολουθούσαν για λογαριασμό της ΕΥΠ και το ενιαίο κέντρο είχε επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Πάνω σε αυτό η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει» και ο Αλέξης Τσίπρας έπραξε το αυτονόητο συναντώντας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.


«Έχουμε αλλεπάλληλες αποκαλύψεις, στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν έναν καταιγισμό παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων τώρα, της Αστυνομίας προ ημερών, μελών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, μελών του υπουργικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι αυτό δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από τον προηγούμενο Αύγουστο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση κρύβεται. Έστησε μια εξεταστική επιτροπή η οποία δεν φώτισε τα πράγματα, έχει αποκρύψει βασικούς μάρτυρες αυτής της υπόθεσης που δεν έχουν καταθέσει, αναφέρομαι στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Ποιο είναι το ηθικό, για παράδειγμα, των ενόπλων δυνάμεων, αν ξέρουν τα στελέχη τους ότι η ηγεσία παρακολουθείται; Η ίδια η κ. Βλάχου, η οποία υπογράφει για τις παρακολουθήσεις, χωρίς να γνωρίζει κάθε φορά το όνομα -πρόκειται για ένα απλό νούμερο- για το οποίο δίνει την εντολή. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο που είναι «γκρίζο», δηλαδή εγκρίνω την παρακολούθηση κάποιου που μου εισηγείται η ΕΥΠ για κάποιους λόγους, που ισχυρίζεται ότι είναι εθνικοί. Δεν γνωρίζω τους λόγους και δεν ξέρω ποιος είναι αυτός. Άρα εδώ το σύστημα είναι διάτρητο. Πράγματα τραγελαφικά, αλλά κατ’ ουσίαν τραγικά, που καταρρακώνουν την έννοια της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Επομένως, δεν θα έπρεπε από μόνη της η Δικαιοσύνη να είχε κάνει πολύ περισσότερα πράγματα και να μην κλωθογυρίζει, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας προ ημερών, ο βουλευτής της ΝΔ; Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Αλέξης Τσίπρας έπραξε το αυτονόητο.

Το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι υπήρξε ενιαίο κέντρο ανάμεσα στην ΕΥΠ και στους ιδιώτες που παρακολουθούσαν για λογαριασμό της ΕΥΠ και το ενιαίο κέντρο είχε επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Πάνω σε αυτό η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει. Το νομοσχέδιο που έφεραν δεν έρχεται να θέσει ουσιαστικές ασφαλιστικές δικλείδες, διότι διευρύνει το αντικείμενο νομιμοποίησης των παρακολουθήσεων. Όλα πια γίνονται εθνικά ζητήματα. Θα το καταγγείλουμε, διότι ουσιαστικά εισαγάγει μια λογική «κατασκοπευτικής δημοκρατίας», περί αυτού πρόκειται. Εδώ έρχεται ένα καθεστώς να εμπεδωθεί. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά, μεταπολιτευτικά,  στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, που γίνεται επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει τεράστιες ευθύνες. Τα διαλύει όλα, χάνουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μείζον» είπε μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)