to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 05.12.2022

Διεθνή

Τουρκία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται για πρώτη φορά από το 2021

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 84,39% ετησίως τον Νοέμβριο.


Επιβράδυνση σημείωσε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 84,39% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία TUIK. Η μέτρηση αυτή υποδεικνύει επιβράδυνση του πληθωρισμού, μετά την άνοδο κατά 85,51% που καταγράφηκε ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο.

Πάντως ανεξάρτητοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο. Σύμφωνα μάλιστα με το ερευνητικό ινστιτούτο ENAG της Τουρκίας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έφτασε το 170,70% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας αυξάνεται σταθερά από τον Μάιο του 2021, όταν υποχώρησε στο 16,6%, και φέτος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς η Τουρκία υιοθέτησε πολιτικές που έδιναν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τον φθηνό δανεισμό σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών.

Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν πάντως τις αυξήσεις των τιμών στο υψηλό κόστος των εμπορευμάτων, που οφείλεται εν μέρει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Ο τουρκικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά μετά από καιρό, αλλά τα μέτρα τα οποία «τρέχει» η τουρκική κυβέρνηση για την αναζωογόνηση της οικονομίας ενόψει των εκλογών του 2023 ενδέχεται να τον κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα για ορισμένο χρονικό διάστημα, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Κάτι που κάνει χειρότερα τα πράγματα, αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι: η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση από την πολιτική ηγεσία, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση και τα κέρδη των τιμών», σημειώνει το Bloomberg Economics.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έχει προβλέψει ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθούν σύντομα. «Θα γίνουμε μάρτυρες της ραγδαίας καθόδου του πληθωρισμού σύντομα και θα δούμε μαζί ότι τα βρώμικα σενάρια που χτίστηκαν πάνω σε αυτό το πρόβλημα σκίζονται και πετιούνται», είπε το Σαββατοκύριακο.

Ενώ ο πληθωρισμός κορυφώνεται με πιο βραδύ ρυθμό από ό,τι αναμενόταν αρχικά από τις τουρκικές αρχές, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει την ανορθόδοξη πολιτική του ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού έχει τη δύναμη να χαλαρώσει τις τιμές. Έτσι πίεσε την κεντρική τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο της χώρας σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, στόχος που επιτεύχθηκε με την τέταρτη συνεχόμενη μείωση στα τέλη Νοεμβρίου όταν μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 9%.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)