to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 05.12.2022

Πολιτική

Μελέτη ΕΚ: Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το predator για την παρακολούθηση πολιτών

Αποκαλυπτικό το συμπέρασμα της μελέτης του «Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά για την παρακολούθηση πολιτών


«Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους», συμπεραίνει η μελέτη. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό. Ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποίησε… Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ».

Με την αποκάλυψη της χρήσης του predator στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε και η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών πρόληψης παρόμοιων φαινομένων, συνεχίζει η μελέτη. «Ο Δημητριάδης είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου. Χωρίς το έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί».

Διαπιστώνει ότι ήδη υπήρχε επαρκές νομικό πλαίσιο που καθιστά παράνομη την εμπορία και χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, εντοπίζει έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας και δεν παραλείπει να επισημάνει τη σπουδή της κυβέρνησης να καταργήσει το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για την παρακολούθησή τους, μόλις αποκαλύφθηκε η επισύνδεση της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη.

Το «Τμήμα Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» είναι ανεξάρτητη υπηρεσία του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μελέτη εκπονήθηκε μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA και θα παρουσιαστεί επίσημα στην Επιτροπή το απόγευμα της Δευτέρας.

Στ. Κούλογλου: Η παρούσα μελέτη είναι η πολλοστή επιβεβαίωση όσων έχει εντοπίσει ήδη η Εξεταστική Επιτροπή Pega

Σχετικά με τη μελέτη του «Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συμπεραίνει ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά για την παρακολούθηση πολιτών και ότι με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποκαλύπτεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών πρόληψης παρόμοιων φαινομένων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, PEGA, που ερευνά το σκάνδαλο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκαν μαζικές υποκλοπές, επιβεβαιώνει απόλυτα τις αποκαλύψεις για την παράλληλη παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και πλήθος άλλων πολιτών από την ΕΥΠ και το λογισμικό Predator.

Είναι η πολλοστή επιβεβαίωση όσων έχει εντοπίσει ήδη η Εξεταστική Επιτροπή Pega, που έρευνά  τη χρήση παράνομου λογισμικού. Χωρίς τους δημοσιογράφους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τίποτα δεν θα γνώριζαν οι Έλληνες για τις παρακολουθήσεις του Μαξίμου. 

Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε -εκτός από τους πραγματικούς ή φανταστικούς πολιτικούς της αντιπάλους, υπουργούς, παράγοντες του δημόσιου βίου και  ενοχλητικούς δημοσιογράφους- ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, πιστοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη εκτροπή από τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη:

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)