to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 05.12.2022

Κοινωνία

Πυροβολισμός 16χρονου: Συνελήφθη ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Συνελήφθη ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που φέρεται να πυροβόλησε τον ανήλικο και αύριο θα βρεθεί στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης - Ο νεαρός νοσηλεύεται σοβαρά στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου μετά την υποβολή του σε πολύωρη επέμβαση για να αφαιρεθεί η σφαίρα


(φωτ.: αρχείο)

Συνελήφθη και κρατείται ο αστυνομικός που φέρεται πως πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια καταδίωξης το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω.

Το χρονικό της καταδίωξης

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα επίσημη εκδοχή που παραθέτει η κρατική τηλεόραση, ο άτυχος 16χρονος τα ξημερώματα έφυγε χωρίς να πληρώσει από βενζινάδικο στην οδό Μοναστηρίου και ακολούθησε καταδίωξη. Στο ύψος της Παλαιάς Συμμαχικής Οδού επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό, οπότε και αστυνομικοί άνοιξαν πυρ. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και αυτό συγκρούστηκε με τοιχίο. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο, όπου υπεβλήθη σε εγχείριση για αφαίρεση βολίδας από το κεφάλι του και παραμένει εκεί νοσηλευόμενος στην εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση.

Πλέον ο 16χρονος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ύστερα από την πολύωρη επέμβαση που υπεβλήθη κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι, ο 16χρονος που τραυματίστηκε σε αστυνομική καταδίωξη.

Κοντινοί άνθρωποι του θύματος κατήγγειλαν ότι τα παραπάνω δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά περιστατικά, αναφέροντας από τις επικοινωνίες φαίνεται ότι μέχρι τις 2.30 ο 16χρονος βρισκόταν μαζί με την παρέα του.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχο, φονικό περιστατικό το φθινόπωρο του 2021, αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει ανήλικο Ρομά Νίκο Σαμπάνη. Τότε, όπως προέκυπτε από εξέταση των δεδομένων, υπήρξε προσπάθεια «σκηνοθεσίας και συγκάλυψης» των πραγματικών περιστατικών.

Η αστυνομία τον πυροβόλησε στο κεφάλι

Ωστόσο, προκαλούν σοκ οι νέες πληροφορίες που δημοσιεύονται σταδιακά για το νέο αιματηρό περιστατικό υπέρμετρης αστυνομικής βίας στην Θεσσαλονίκη.

Μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα, 16χρονος που οδηγούσε φορτηγάκι φέρεται να σταμάτησε σε πρατήριο καυσίμων στην δυτική Θεσσαλονίκη, στην Μοναστηρίου.

Ζήτησε από τον υπάλληλο του πρατηρίου να του βάλει 20 ευρώ σε πετρέλαιο κίνησης και, όταν αυτός ολοκλήρωσε την διαδικασία, ο 16χρονος φέρεται να πάτησε γκάζι και να έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Ο υπάλληλος φέρεται να κάλεσε άμεσα την Αστυνομία, να ειδοποιήθηκαν οι διωκτικές Αρχές, να εντοπίστηκε το όχημα και να ακολούθησε καταδίωξη.

Το φορτηγάκι που οδηγούσε ο 16χρονος φέρεται να κινήθηκε προς την Παλαιά Συμμαχική Οδό. Εκεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν από τις Αρχές, επιχείρησε να διεμβολίσει περιπολικό, αλλά τελικά έχασε τον έλεγχο του οχήματος και προσέκρουσε σε τοιχίο.

Δεν είναι σαφές το πότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος, ούτε το αν ο οδηγός του οπλοφορούσε ή είχε  πυροβολήσει κατά αστυνομικών.

Ο ανήλικος δέχθηκε τουλάχιστον μία σφαίρα στο κεφάλι.

Δικαιολογίες απο την ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ που έβγαλε ανακοίνωση το μεσημέρι της 5/12, προσπαθεί να βρει τρόπο να δικαιολογήσει ότι αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ έκανε χρήση του όπλου του, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον 16χρονο που αυτή τη στιγμή χαροπαλεύει στην ΜΕΘ του Ιπποκράτειου.

Με λίγα λόγια, η Ελληνική αστυνομία στην ανακοίνωσή της αραδιάζει αφορμές που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν την δολοφονική επίθεση κατά του νεαρού, ο οποίος έτρεξε να ξεφύγει από την αστυνομία που τον κυνηγούσε για 20 ευρώ βενζίνης.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Δικηγόρος θύματος: Το παιδί ήθελε απλά να φύγει - Ελάχιστες οι πιθανότητες να ζήσει

Αποκαλυπτικά τα όσα δήλωσε για την υπόθεση ο δικηγόρος του 16χρονου θύματος. Όπως ενημερώνει ο ίδιος, το παιδί έχει ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, ύστερα από την δολοφονική ενέργεια του αστυνομικού.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση από την αστυνομία», καθώς αποκαλύπτει ευθεία βολή εκ μέρους του αστυνομικού. «Όταν είδα ότι τελικά δε συμμορφώνεται σήκωσαν πιστόλι», μαρτυρά.

Επιπλέον, ο ίδιος αποκαλεί την ανακοίνωση της αστυνομίας ανυπόστατη, καθώς όπως σημειώνει ουδέποτε ο νεαρός δεν επιδίωξε να εμβολίσει το περιπολικό ούτε προέβη σε κάποια ενέργεια εναντίον των αστυνομικών. 

Σχολιάζοντας την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει με νόημα πως «ανακοινώσεις όπως αυτή που εξέδωσε η αστυνομία οπλίζουν τα χέρια των αστυνομικών».

Χρ. Σπίρτζης: Μια ακόμη δολοφονική ενέργεια ενάντια σε 16χρονο ανήλικο από ανεκπαίδευτους και επικίνδυνους «αστυνομικούς»

Για αποτροπιασμό έκανε λόγο ο τομεάρχης Προ.Πο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την δολοφονική ενέργεια αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ «με την ευχή να μην μιλήσουμε για δολοφονία…», ανέφερε με νόημα ο ίδιος. 

Με βέλη για τον υπουργό Προ.Πο, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει:

«16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη δεν έδωσε τα είκοσι ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε και, πλέον, δίνει μάχη για τη ζωή του με τις πιθανότητες να μην είναι, δυστυχώς, με το μέρος του.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν και αντί, ως όφειλαν, να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι (!).

Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά, Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν.

Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από «αστυνομικό».

Κύριε Θεοδωρικάκο, μαζέψτε επιτέλους τους ανεκπαίδευτους «σερίφηδες» που έχετε βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά  στο θάνατο»

Ν. Φίλης: Ποιό ήταν το έγκλημα του παιδιού;

Ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης προχώρησε σε δήλωση που καταγγέλλει και καταδικάζει την αστυνομική βία που δέχτηκε ο ανήλικος τα ξημερώματα.

«Άλλο ένα επεισόδιο ειδεχθούς αστυνομικής βίας, με θύμα και πάλι 16χρονο Ρομά, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ποιο ήταν το έγκλημα του παιδιού; Ότι έβαλε βενζίνη 20 € στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και δεν πλήρωσε, οπότε καταδιώχθηκε από την αστυνομία», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι «στη διάρκεια της καταδίωξης, όπου σύμφωνα με τη καθιερωμένη αστυνομική αφήγηση υπήρξε απόπειρα εμβολισμού περιπολικού, το παιδί πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Για 20€, μια σφαίρα στο κεφάλι...».

«Να θυμίσω το έγκλημα με θύμα ένα άλλο παιδί, το μικρό Σαμπάνη στον Πειραιά, και τη φράση της οικογένειάς του «Δικεοσήνι»! Να θυμίσω επίσης ότι σήμερα είναι παραμονή της επετείου που εκτελέστηκε ένας άλλος 16χρονος από αστυνομικό όπλο, στα Εξάρχεια...», υπενθυμίζει ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται λοιπόν για την κακιά στιγμή. Αλλά για τη συστημική βία και αυθαιρεσία της αστυνομίας με κυβερνητική -τουλάχιστον- ανοχή, αν κρίνουμε από την προσπάθεια να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Σαμπάνη», ξεκαθαρίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα αποκαλύπτει: 

«Όταν έγινε γνωστό το γεγονός, ήμουν στον Αντέννα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος οχυρώθηκε πίσω από τη συνηθισμένη υπεκφυγή «θα δούμε το αποτέλεσμα της έρευνας». Μακάρι να σωθεί το παιδί -και θα περιμένουμε και την έρευνα!».

Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Τα «λυμένα» χέρια πυροβολούν

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όχι τυχαία. Μια ημέρα πριν την τραγική επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ένας 16χρονος Ρομά παλεύει για τη ζωή του καθώς πυροβολήθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Μ. Κριθαρίδης: Παραμονές της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ένας ακόμα ανήλικος Ρομά δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα25 Μιχάλης Κριθαρίδης, προέβη σε σχετική δήλωση. Συγκεκριμένα σχολίασε:

«"Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες", φωνάζαμε διαδηλώνοντας τον σκοτεινό Δεκέμβρη του 2008 μετά την δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια. Και φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο με την 12ετή επέλαση του μνημονιακού, αλλά και αυταρχικού, κατασταλτικού κράτους.

Μαθαίνουμε λοιπόν, πως σήμερα, παραμονές της τραγικής επετείου, ένας ακόμα ανήλικος, 16χρονος Ρομά, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αυτή τη φορά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μετά από κλοπή, καταδίωξη, "εμβολισμό" και σφαίρα στο κεφάλι από την ΕΛ.ΑΣ.. Και δεν έχει περάσει δυστυχώς πολύς καιρός από τότε που η ΕΛ.ΑΣ. δολοφόνησε τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη στο Πέραμα και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη έσπευδε να επισκεφτεί τους δράστες αστυνομικούς, οι οποίοι δεν απομακρύνθηκαν καν από το Σώμα.

Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. το ξανακάνει. Το έγκλημα που επέσυρε την εσχάτη των ποινών; 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Τόσο κοστολογεί το αυταρχικό, κατασταλτικό, "επιτελικό παρακράτος" τη ζωή ενός 16χρονου, που δεν διστάζει να ρίξει στο κεφάλι;»

Πληροφορίες: avgi.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)