to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:29 | 04.12.2022

Διεθνή

Ιράν: Δεν επιβεβαιώνεται η κατάργηση της «αστυνομίας ηθών»

Αντικρουόμενες αποδεικνύονται τελικά οι αναφορές ότι θα καταργηθεί η ιρανική «αστυνομία ηθών», η οποία ευθύνεται για τον θάνατο της 22χρονης Μασά Αμίνι, ενώ, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για μια τριήμερη απεργία στη χώρα που θα κορυφωθεί με πορεία στην ιρανική πρωτεύουσα την Τετάρτη.


Το κάλεσμα για 3ήμερη απεργία αυξάνει την πίεση στις ιρανικές αρχές, ιδίως αφότου ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί  είπε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η «αστυνομία ηθών» θα σταματήσει να υπάρχει. Ωστόσο, δεν υπήρξε σχετική επιβεβαίωση από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την «αστυνομία ηθών», ενώ και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν (με νόημα…) ότι ο γενικός εισαγγελέας Μονταζερί δεν είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη αυτής της αστυνομικής δύναμης.

Ο βρετανικός Guardian σημειώνει ακόμα ότι τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του Ιράν την Κυριακή τήρησαν στάση αποστασιοποίησης από τα σχόλια του Μονταζερί για την αστυνομία ηθών. Η κρατική τηλεόραση Al-Alam ανέφερε ότι τα ξένα ΜΜΕ απεικονίζουν τα σχόλια του γενικού εισαγγελέα ως «υποχώρηση εκ μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τη στάση της για τη χιτζάμπ και τη θρησκευτική ηθική, ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων», ενώ προσθέτουν ότι το μόνο που μπορούσε να γίνει κατανοητό από τα σχόλιά του ήταν ότι η αστυνομία ηθικής δεν έχει άμεση σχέση με το δικαστικό σώμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Μονταζερί, σύμφωνα με ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων  ISNA, είπε  το Σάββατο ότι η αστυνομία ηθικής έχει διαλυθεί. «Η ίδια αρχή που ίδρυσε αυτήν την αστυνομία την έκλεισε», φέρεται να είπε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία ηθικής δεν τελεί υπό την εξουσία της δικαστικής εξουσίας, η οποία «συνεχίζει να παρακολουθεί τις συμπεριφορές σε επίπεδο κοινότητας».

Υπενθυμίζεται πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν από τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι, μιας 22χρονης Κουρδοϊρανής, που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» για παραβίαση των κανόνων για την υποχρεωτική χιτζάμπ. Ο Μονταζερί είχ αναφέρει ακόμα το Σάββατο ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το νόμο για την υποχρεωτική χιτζάμπ, ένα από τα ζητήματα που πυροδότησαν τις διαδηλώσεις που διαρκούν περισσότερες από 10 εβδομάδες.

Προοσπάθεια αποστασιοποίησης των δικαστικών;

Όπως αναφέρει το rosa.gr, ο Μπορζού Νταραγκαχί, διεθνής ανταποκριτής μιας άλλης βρετανικής εφημερίδας, του Independent, εκτιμά πως «ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν προέβη σε ορισμένες διφορούμενες δηλώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνευθούν ως τέλος της αστυνομίας ηθών, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι η δικαιοσύνη θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον θεσμό. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στον Τύπο δεν ισοδυναμούν με αλλαγή πολιτικής». 

Ο ανταποκριτής του Independent προσθέτει: «Στα περισσότερα από 20 χρόνια που καλύπτω το Ιράν, τίποτα δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο. Μια δαιδαλώδης αναφορά από έναν αξιωματούχο δεύτερης βαθμίδας δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά από το Majlis. Δεν έχει υπάρξει τίποτα από τον πρόεδρο».

Ο Ιρανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Μασίχ Αλινεζάντ έγραψε επίσης: «Η κατάργηση της αστυνομίας ηθών στο Ιράν είναι παραπληροφόρηση, αλλά δείχνει τον φόβο του καθεστώτος». 

Επιδίωξη για 3ήμερη απεργία

Ο Guardian αναφέρει πάντως πως οι διαδηλωτές επιδιώκουν να διατηρήσουν την πίεση προς το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν κι έχουν καλέσει σε τριήμερη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης την Τετάρτη. Παρόμοιες εκκλήσεις για απεργιακή δράση και μαζική κινητοποίηση τις προηγούμενες εβδομάδες οδήγησαν σε κλιμάκωση των ταραχών.

Το πρακτορείο ειδήσεων HRANA, φίλα προσκείμενο στους διαδηλωτές, ανέφερε ότι 470 άνθρωποι είχαν  σκοτωθεί στις ταραχές μέχρι το Σάββατο, μεταξύ των οποίων 64 ανήλικοι.

Ο Ρομπ Μάλεϊ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, είπε από την πλευρά του σε μια διάσκεψη στη Ρώμη ότι η ηγεσία του Ιράν έχει εγκλωβιστεί σε έναν «φαύλο κύκλο» καταστολής των διαδηλώσεων ενώ η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Τεχεράνη ασχολείται περισσότερο με την παροχή βοήθειας στη Ρωσία και με την καταστολή των διαμαρτυριών στο εσωτερικό της, παρά με τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Με πληροφορίες από Guardian, rosa.gr

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)