to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 04.12.2022

Οικονομία

ΟΠΕΚ+: Δεν αλλάζει στάση για τους στόχους της παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου κατά τη σημερινή σύνοδό του, δήλωσαν πηγές στο Reuters


Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να εμμείνει στη θέση του για τους στόχους της παραγωγής πετρελαίου κατά τη σημερινή σύνοδό του, δήλωσαν τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ+, μετά τη συμφωνία των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους μεταξύ των οποίων η Ρωσία, προκάλεσαν την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών τον Οκτώβριο όταν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2023.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον οργανισμό και έναν από τους ηγέτες του, τη Σαουδική Αραβία, ότι παίρνουν το μέρος της Ρωσίας παρά τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Μόσχα εναντίον της Ουκρανίας.

Ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε πως μείωσε την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής και της παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και πως εξετάζει πώς θα απαντήσει.

Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν πει πως το πλαφόν είναι πολύπλοκο και πιθανόν αναποτελεσματικό καθώς η Μόσχα πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ΟΠΕΚ συγκλήθηκε διαδικτυακά χθες Σάββατο χωρίς τη Ρωσία και τους συμμάχους και δεν συζήτησε το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

"Θα κρατήσουμε την παραγωγή όπως είναι", δήλωσε σήμερα μία από τις πηγές. Οι συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ αρχίζουν στις 13:00 ώρα Ελλάδας με μια συνάντηση της συμβουλευτικής Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Επιτήρησης (JMMC), την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης υπουργική διάσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: ΟΠΕΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)