to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 04.12.2022

Διεθνή

Ιράν: Νίκη του κινήματος - Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Ένα πρώτο βήμα προς τη νίκη πέτυχαν οι μαζικές διαδηλώσεις διαρκείας στο Ιράν, αφού ανακοινώθηκε η κατάργηση της αστυνομίας ηθών που λειτουργεί από το 2006 και είχε στόχο να διαδώσει την κουλτούρα της «σεμνότητας και του χιτζάμπ»


Ανάσα ζωής για το Ιράν δόθηκε με την απόφαση για κατάργηση της αστυνομίας ηθών, ύστερα από τις διαδηλώσεις διαρκείας που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν από τα τέλη του Σεπτέμβρη με την δολοφονία της Μαχσά Αμινί.

Το πρώτο βήμα της κατάργησης της αστυνομίας ηθών, συνιστά μία σημαντική νίκη των αγωνιζόμενων γυναικών του Ιράν, αλλά και του απανταχού φεμινιστικού κινήματος που διεκδικεί ισότητα, δικαιοσύνη και απελευθέρωση των θηλυκοτήτων από την καταπίεση και την πατριαρχία. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, ανακοίνωσε την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μονταζερί το βράδυ του Σαββάτου από την ιερή πόλη Κομ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας απάντησε στην ερώτηση ενός παρευρισκόμενος ο οποίος ήθελε να μάθει "για ποιο λόγο έκλεισε η αστυνομία ηθών".

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ "για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ".

Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση της αστυνομίας ηθών αποτελεί μία ουσιαστική και σημαντική κατάκτηση, ωστόσο οι γυναίκες και η κοινωνία του Ιράν που εξεγείρεται δεν θα εφησυχάσουν. Ο δρόμος προς την δικαίωση και την τελική νίκη διαγράφεται μακρύς ειδικά μέσα στο πλαίσιο  των συζητήσεων για την υποχρεωτική μαντίλα που διαδραματίζονται στο Ιράν από το Σάββατο.

Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

Η Αστυνομία Ηθών ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 22χρονη Μαχσά Αμινί επειδή είχε κάνει το λάθος να μην έχει καλύψει όλα τα μαλλιά της με τη μαντίλα και να φαίνονται λίγο τα χέρια της.

Εξάλλου χθες Σάββατο οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές--, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος "για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα", τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: βάσει αυτού, η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)