to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 04.12.2022

Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας: Εκτόξευση ρουκέτας και ισραηλινά πλήγματα μετά τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου

Ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στο νότιο Ισραήλ το οποίο προχώρησε σε αντίποινα, στον απόηχο της εν ψυχρώ δολοφονίας 22χρονου Παλαιστίνου - Αντιδράσεις κατά του Ισραήλ από ΟΗΕ και ΕΕ


(φωτ.:Αφίσα με τον 22χρονο Παλαιστίνο που έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη /AP PHOTO/NASSER NASSER)

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την εκτόξευση ρουκέτας, την πρώτη έπειτα από περίπου έναν μήνα, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Haaretz.

Η παραπάνω ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της εκτόξευσης ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στο νότιο Ισραήλ, που ακολούθησε την εν ψυχρώ δολοφονία του 22χρονου Παλαιστίνιου, Αμάρ Χάντι Μούφλεχ, από πυρά ισραηλινών δυνάμεων.

Το επιτελείο ανέφερε πως δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος μετά την εκτόξευση της ρουκέτας, που δεν προκάλεσε θύματα ούτε ζημιές.

Ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στο νότιο Ισραήλ

Ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε σήμερα το βράδυ σε μη κατοικημένη περιοχή στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές, ανακοίνωσε ο στρατός.

Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης γι αυτή την εκτόξευση της ρουκέτας, αλλά η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, μια από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας είχε απειλήσει το Ισραήλ με αντίποινα μετά τη δολοφονία δύο ηγετών της, την Πέμπτη στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός απάντησε πυροβολώντας δύο παρατηρητήρια της Χαμάς, ανατολικά της πόλης της Γάζας, λίγο μετά την εκτόξευση ρουκέτας.

Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε εν ψυχρώ 22χρονο Παλαιστίνιο

Η εκτόξευση αυτή, η πρώτη εδώ και ένα μήνα σύμφωνα με τον στρατό, πραγματοποιείται την επομένη του θανάτου ενός 22χρονου Παλαιστίνιου, του Αμάρ Χάντι Μούφλεχ, από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στην είσοδο της Ναμπλούς, στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου δείχνει τον Ισραηλινό στρατιώτη να προσπαθεί να ακινητοποιήσει τον Παλαιστίνιο, ώσπου βγάζει όπλο και ανοίγει πυρ εναντίον του ρίχνοντάς του τέσσερις σφαίρες.

Η ισραηλινή αστυνομία εν μέσω κατακραυγής, υποστήριξε ότι ο Παλαιστίνιος είχε προσπαθήσει να παραβιάσει την πόρτα ενός αυτοκινήτου και να επιτεθεί σε ένα ζευγάρι Ισραηλινών πολιτών προτού μαχαιρώσει έναν μεθοριακό φρουρό ο οποίος έκανε περιπολία. Στη συνέχεια προσπάθησε να πάρει το όπλο του διοικητή των μεθοριακών φρουρών και ο τελευταίος τον πυροβόλησε "φοβούμενος για τη ζωή του και τη ζωή των ανθρώπων γύρω του".

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο νεαρός πυροβολήθηκε εν ψυχρώ έπειτα από "καυγά" με μεθοριακό φρουρό.

Αντιδράσεις κατά του Ισραήλ από ΟΗΕ και ΕΕ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, εξέφρασε τον "αποτροπιασμό του για τη δολοφονία" έπειτα από "έναν καυγά με έναν Ισραηλινό στρατιώτη", έγραψε στο Twitter. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε σήμερα, επίσης μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση του Βένεσλαντ ως "πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας".

"Το περιστατικό αυτό είναι τρομοκρατική επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας Ισραηλινός αστυνομικός μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο και απειλήθηκε η ζωή ενός άλλου αστυνομικού. Πυροβόλησε συνεπώς τον δράστη του. Δεν πρόκειται για "συμπλοκή" αλλά για τρομοκρατική επίθεση!" έγραψε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει "απολύτως" τον διοικητή των μεθοριακών φρουρών που πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο, επιτρέποντας έτσι να "σωθούν ζωές".

"Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αφήγησης μιας ψευδούς ιστορίας στον κόσμο είναι πολύ απλά ντροπή (...) Οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεχίσουν να ενεργούν αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας", έγραψε στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε τα γεγονότα "απαράδεκτα" και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα. "Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η θανατηφόρα βία δεν δικαιολογείται παρά μόνο σε καταστάσεις όπου υπάρχει σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη ζωή", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Τουλάχιστον 145 Παλαιστίνιοι και 26 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ.

Πηγή: news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)