to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 03.12.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συντασσόμαστε στο πλευρό των αναπήρων με ουσιαστικές πράξεις κι όχι αόριστες υποσχέσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Για την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει "φιλοαναπηρικό" προφίλ χωρίς να επιτελεί ουσιαστικό έργο» - Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων, το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Τρεισήμισι χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις αναγγελίες της Κυβέρνησης, που μέσα από εκδηλώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «φιλοαναπηρικό» προφίλ της ΝΔ, ιδίως του κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν επιτελούν ουσιαστικό έργο που να βελτιώνει τις ζωές των Αναπήρων».

«Τα ανάπηρα άτομα αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα που έχει υποστεί διακρίσεις, αποξένωση, μαρτύρια και εγκλήματα, π.χ. πρόγραμμα ευγονικής Τ4, ιδρυματισμό, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά, την καθημερινή ζωή τόσο λόγω στερεοτύπων αλλά και έλλειψης προσβασιμότητας στο δομικό περιβάλλον, ΜΜΜ και στην επικοινωνία» υπογραμμίζει.

Στη σημερινή συγκυρία υπογραμμίζει το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής «η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, η μεγάλη ακρίβεια, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των προνοιακών δομών πλήττει και φτωχοποιεί περαιτέρω τα ανάπηρα άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους μισθό ή σύνταξη» και υπενθυμίζει τις προτάσεις που κατατέθηκαν πριν από κάποιους μήνες και εντάχθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο ΟΗΕ θέλοντας να αναδείξει θέματα, να ενημερώσει, να προωθήσει, να αφυπνίσει την κοινωνία και να δεσμεύσει τις δράσεις των κυβερνήσεων, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων. Τιμάται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ανάπηρων πολιτών. Μια ημέρα ορόσημο για το αναπηρικό κίνημα αφού φορείς, κινήματα, σύλλογοι κλπ αναδεικνύουν τα ζητήματα αποκλεισμού και διακρίσεων που υφίστανται καθημερινά τα ανάπηρα άτομα.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι (15-18% του παγκόσμιου πληθυσμού), σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής ορατή ή μη βλάβη (σωματική/κινητική, νοητική, πνευματική, ψυχική, αισθητηριακή και χρόνια ασθένεια). Τα ανάπηρα άτομα αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα που έχει υποστεί διακρίσεις, αποξένωση, μαρτύρια και εγκλήματα, π.χ. πρόγραμμα ευγονικής Τ4, ιδρυματισμό, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά, την καθημερινή ζωή τόσο λόγω στερεοτύπων αλλά και έλλειψης προσβασιμότητας στο δομικό περιβάλλον, ΜΜΜ και στην επικοινωνία.

Τρεισήμισι χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις αναγγελίες της Κυβέρνησης, που μέσα από εκδηλώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «φιλοαναπηρικό» προφίλ της ΝΔ, ιδίως του κ. Μητσοτάκη, ενώ δεν επιτελούν ουσιαστικό έργο που να βελτιώνει τις ζωές των Αναπήρων.

Συγκεκριμένα:

Ο προσωπικός βοηθός ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πολλούς περιορισμούς στα κριτήρια και πεπερασμένο αριθμό των δικαιούχων παραμένει στάσιμο.

Πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προστέθηκε στη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των ιδρυμάτων και των δημόσιων κοινωνικών δομών προστασίας αναπήρων ή μη παιδιών. Δύο ανάπηρα παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ζητήματα της προστασίας αναπήρων ή μη παιδιών απαιτούν υπευθυνότητα και δεν νοείται να χρησιμοποιούνται ως πεδίο εξυπηρέτησης προσωπικών γνωριμιών ή συμφερόντων ή ως πεδίο επικοινωνιακής πολιτικής από το κυβερνών κόμμα που δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των ωφελούμενων.

Ο νέος Κανονισμός των ΚΕΠΑ πολλαπλασιάζει τη φυσική παρουσία του ανάπηρου γιατί θα πρέπει να επισκεφτεί τα ΚΕΠΑ: την ημερομηνία της αξιολόγησής του, όταν θα παραλάβει την γνωστοποίηση της απόφασης, σε περίπτωση υποβολής ένστασης και τέλος όταν θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά προς τον φορέα του για τις παροχές που δικαιούται. Κάθε άλλο παρά "πλήρως ψηφιακά", όπως ισχυρίζοταν ο κ. Πιερρακάκης . Με τη νέα ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ καταργείται η δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης έγκρισης με κίνδυνο ο ανάπηρος να χάσει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της παλιάς και νέας έγκρισης δηλαδή να χάνει το μοναδικό του εισόδημα.

Η ΝΔ συνεχίζει να μειώνει σταθερά τις δαπάνες για το προνοιακό κράτος. Αυτό δημιουργεί για τους ανάπηρους δικαιούχους των παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ανάπηροι, λόγω του πολλαπλάσιου κόστους ζωής σε σχέση με τους μη ανάπηρους έχουν πολλαπλάσιες δυσκολίες διαβίωσης.

Η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, η μεγάλη ακρίβεια, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των προνοιακών δομών πλήττει και φτωχοποιεί περαιτέρω τα ανάπηρα άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους μισθό ή σύνταξη. Ενώ η κοινωνική τους απομόνωση μεγιστοποιείται. Η έλλειψη ισοτιμίας, οι τεράστιες ανισότητες σε βάρος τους σε καθημερινή βάση διευρύνονται. Η ίδια τους η επιβίωση απειλείται με τις αυξανόμενες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην απονομή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων τα οποία παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμία αύξηση από το 2010.

Tι προτείνουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ:

  • Αύξηση, μετά από πολλά χρόνια, των αναπηρικών επιδομάτων κατά 20% για όλους τους δικαιούχους.
  • Επιτάχυνση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας και του προγράμματος σταδιακής αποϊδρυματοποίησης, με ταυτόχρονους εντατικούς ελέγχους στις υφιστάμενες δομές για όσο χρόνο εξακολουθούν να λειτουργούν ως κλειστής φροντίδας
  • Ουσιαστική στήριξη αναπήρων και των οικογενειών τους στην κοινότητα, με προγράμματα πρώιμης και έγκαιρης παρέμβασης, με τη δημιουργία Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΥΔ)που θα στεγάζουν μικρό αριθμό ωφελούμενων, με τον θεσμό του προσωπικού βοηθού/φροντιστή για 70.000 ανάπηρα άτομα, με τη χορήγηση εργαλείων αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, κτλ) σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση
  • Αύξηση των προσλήψεων ειδικών εκπαιδευτικών, και βοηθών υποστήριξης ανάπηρων παιδιών για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ταυτόχρονη προσαρμογή των σχολικών κτιρίων στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Πιλοτική δημιουργία προσβάσιμων γειτονιών σε 20 πόλεις και αναβάθμιση των ΚΕΠΑ, με γενίκευση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου, πολλαπλασιασμό των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ με εκπαιδευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εξοπλισμένων πλήρως ψηφιακά για να επιτελούν το έργο τους.
  • Θέσπιση κανόνων για την ισοπολιτεία των ανάπηρων. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να πάρει τέλος η ταλαιπωρία τους εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που διέρχεται η χώρα και να βελτιωθεί η ζωή τους χωρίς περαιτέρω τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Συντασσόμαστε στο πλευρό των αναπήρων με ουσιαστικές πράξεις κι όχι αόριστες υποσχέσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Θεανώ Φωτίου: Δεσμευόμαστε να άρουμε τις πολιτικές που επιδεινώνουν σταθερά τη θέση των αναπήρων τρία χρόνια τώρα 

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ εξέδωσε και η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλεύτρια Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας Θεανώ Φωτίου:

«Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ, πιστεύοντας ότι πρέπει να ανατρέψουμε τις πολιτικές και κοινωνικές επιλογές που καθιστούν ανάπηρα τα άτομα με σωματικές, νοητικές, ψυχικές ή αισθητηριακές βλάβες ή χρόνιες παθήσεις. Να άρουμε τις ανισότητες που βιώνουν και να τους διασφαλίσουμε αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.

Τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν δυστυχώς στο περιθώριο κατά την πανδημία και σήμερα βιώνουν χωρίς καμία ενίσχυση την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Παρά τα μεγαλόσχημα επικοινωνιακά ψέματα της κυβέρνησης, η κατάστασή τους τρία χρόνια τώρα σταθερά επιδεινώνεται.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της ΝΔ για 2.000 προσωπικούς βοηθούς δεν έχει υλοποιηθεί εδώ κι ένα χρόνο, ενώ έχει ορισθεί ότι θα αξιολογηθεί με βάση τη λειτουργικότητα. Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που δήθεν λειτουργεί από 1η Νοεμβρίου ούτε ψηφιακή είναι, ούτε προς το παρόν απονέμεται. Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε χτες γενικόλογα την αποϊδρυματοποίηση, όταν ανάπηρα παιδιά απεβίωσαν πριν ένα χρόνο στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο δεν παρενέβη, ενώ πάγωσε την επαγγελματική αναδοχή και τις 160 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία μέτρα για την αποϊδρυματοποίηση των ΑμεΑ. Ανακοίνωσε εργασία μέσω του ΟΑΕΔ, ενώ το 2021 η ΝΔ κατάργησε τη μοριοδότηση ατόμων με αναπηρία άνω του 50% στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη στο Δημόσιο. Στον πρόσφατο νόμο 4997/22 απέρριψε τις προτάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, για επέκταση σε όλες τις αναπηρίες της διατήρησης της σύνταξης και του επιδόματος αναπηρίας όταν κάποιος βρει εργασία, για μεγαλύτερη άδεια μητρότητας στη ανάπηρη μητέρα άνω του 50% και για αύξηση της επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τυμπανοκρουσίες, εφάρμοσε ως κυβέρνηση συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των αναπήρων, με κυρίαρχη την αποφυγή μείωσης συντάξεων και κατάργησης επιδομάτων αναπηρίας που απαιτούσαν εν μέσω μνημονίων οι θεσμοί, ζητώντας την αξιολόγηση της αναπηρίας με βάση τη λειτουργικότητα. Συγχρόνως συγκέντρωσε και χορηγούσε όλα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ σε μηνιαία βάση.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των αναπήρων: Όπως τη γενναία αύξηση και την κατάργηση αδικιών στα αναπηρικά επιδόματα που παραμένουν παγωμένα για πάνω από δεκαετία. Τον προσωπικό βοηθό ή φροντιστή και σε 24ωρη βάση αν χρειάζεται, για 70.000 άτομα. Την εφαρμογή μέτρων προσβασιμότητας στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον, με πιλοτικό πρόγραμμα σε 20 πόλεις της Ελλάδας. Τη μεγαλύτερη άδεια μητρότητας για την ανάπηρη μητέρα. Την ουσιαστική αναμόρφωση των ΚΕΠΑ με πολλαπλασιασμό των γιατρών και των ειδικοτήτων στις υγειονομικές επιτροπές. Την έκδοση πραγματικά ψηφιακής κάρτας αναπήρου συνδεδεμένης με τον ηλεκτρονικό του φάκελο. Τη σταθερή επιδίωξη συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ανάπηρων και μη ανάπηρων παιδιών, τη συμμετοχή στην πολιτιστική δημιουργία και τον αθλητισμό.

Η ισοτιμία των ατόμων με αναπηρία μπορεί να επιτευχθεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι μόνον αν το κράτος άρει τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, με τη γενναιόδωρη δωρεάν διασφάλιση εκτεταμένων υπηρεσιών, παροχών και επιδομάτων».

Ανακοινώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Αλ.Αυλωνίτης: Τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) είναι δικοί μας άνθρωποι

«H 3η Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να μας ευαισθητοποιεί για τα δικαιώματά τους και να μας υπενθυμίζει την αδήριτη ανάγκη στήριξης του αναπηρικού κινήματος. Οι διεκδικήσεις των Ατόμων με Αναπηρία, δυστυχώς, ειδικά στην παρούσα περίοδο, μεσούσης της ακραίας ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της φτωχοποίησης της κοινωνίας, δεν εισακούονται και εν πολλοίς παραμένουν κενό γράμμα για τους κυβερνώντες.

Εν μέσω αντιδράσεων για το νομοσχέδιο - έκτρωμα του Υπ. Υγείας, τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για άλλη μια φορά βρίσκονται σε δυσμενή θέση, έχοντας να αντιπαλέψουν με πλήθος πρόσθετων προβλημάτων στον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση και περίθαλψη. Οι παροχές με το σταγονόμετρο και οι ανάγκες τους "αόρατες" για την κυβέρνηση των "αρίστων".
Το αναπηρικό κίνημα, δυναμικό, διεκδικητικό, δημιουργικό είναι εδώ για να θυμίζει σε όλους μας ότι μια ζωή χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, με αξιοπρέπεια και πρόνοια για τις ανάγκες ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των πολιτών, αποτελούν αξίες πανανθρώπινες και η κατάκτησή τους αποτελεί χρέος μας.
Ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής και αμείωτος, ώστε τα άτομα με αναπηρία να πάψουν να είναι το "εύκολο θύμα" των πολιτικών ανακατατάξεων και των οικονομικών κρίσεων.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ενώνουμε μαζί τους τη φωνή μας για αξιοπρεπή διαβίωση, ποιότητα ζωής και για συμπερίληψη της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές προστασίας: στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, στην προσβασιμότητα, στην ψηφιοποίηση και στη διευκόλυνση συμμετοχής στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο τρόπος που στεκόμαστε στα ζητήματα των ΑμΕΑ ως άνθρωποι, αλλά και ως κοινωνία, είναι ο πραγματικός δείκτης του πολιτισμού και της εξέλιξής μας»

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ακόμα αφορμή για να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε πόσα και ποια ουσιαστικά βήματα έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ως προς την ισότιμη πρόσβαση, αντιμετώπιση και συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Φυσικά, αναρωτιέται κανείς, πώς θα μιλήσουμε για συμπερίληψη των ΑμεΑ, όταν ακόμα διαπραγματευόμαστε την αποδοχή; Όταν ακόμα ακούμε τις φωνές να χαμηλώνουν σε ψιθυριστά σχόλια , βλέπουμε τις επικριτικές ματιές, στρουθοκαμηλίζουμε και κλείνουμε την πόρτα μας απέναντι σε μια πραγματικότητα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τη χτυπήσει;

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Μια τεράστια μειοψηφία που παλεύει με τις ανισότητες, που αγωνίζεται για προσβασιμότητα και άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μια μειοψηφία που στη χώρα μας καλείται να υπερπηδήσει -συν τοις άλλοις- τα εμπόδια που προσθέτει η έλλειψη ενσυναίσθησης πολλών συμπολιτών μας και το εχθρικό προς αυτήν αστικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν χωρούν άλλες αναβολές. Ο τρόπος που στεκόμαστε στα ζητήματα των ΑμΕΑ ως άνθρωποι, αλλά και ως κοινωνία, είναι ο πραγματικός δείκτης του πολιτισμού και της εξέλιξής μας.

Η δόμηση ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι με αναπηρία θα μπορούν να κινούνται, να εργάζονται, να εξυπηρετούνται και να ψυχαγωγούνται ισότιμα, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων μας».

Νίκος Ηγουμενίδης: Η διαχείριση της πανδημίας από τους πολέμιους του κοινωνικού κράτους επιδείνωσε τη θέση των ΑμεΑ

Σύντομο χαιρετισμό για τα ΑμεΑ και για την προσβασιμότητα στη μουσειακή εκπαίδευση απηύθυνε σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη διάρκεια ημερίδας και με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ο βουλευτής τόνισε ότι «η σημερινή μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι η υπενθύμιση ότι  πρέπει να χτίσουμε μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και συμπεριληπτική για όλους και όλες. Η σημερινή μέρα, όπως όμως και κάθε ημέρα, οφείλει να μας κινητοποιεί όλους στην κατεύθυνση της οριστικής εξάλειψης του αποκλεισμού και των διακρίσεων».

Για το ίδιο θέμα και τη στάση της σημερινής Κυβέρνησης προσέθεσε ότι «είναι γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας από τους πολέμιους του κοινωνικού κράτους, όξυνε ακόμα περισσότερο υπαρκτά προβλήματα και επιδείνωσε τη θέση για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και για τα ΑμεΑ», καθώς και ότι «είναι ανάγκη να ενταχθούν οι ανάπηροι συμπολίτες μας σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής καθώς και να κάνουμε τις πόλεις μας ακόμη πιο φιλόξενες και πιο προσβάσιμες.

Ειδικά για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ο βουλευτής συνεχάρη τους υπεύθυνους του Μουσείου και την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία να διοργανωθεί μια ημερίδα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ τονίζοντας ότι «το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δράσεων και υπηρεσιών που αίρουν αυτούς τους αποκλεισμούς, και μάλιστα στην καρδιά της πλέον τουριστικής πόλης της χώρας. Γι’ αυτό και απαιτείται να στηριχθεί και με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.»

Όπως σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, «αυτό που συμβαίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο πρέπει να γίνει ο κανόνας. Δεν μπορεί ακόμη να έχουμε χώρους απροσπέλαστους, ακόμη και σε Μουσεία νεοανεγερθέντα, και έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών παροχών, σε μια κοινωνία, που δε φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες όλων των πολιτών της».

Κ. Μάλαμα: Όραμα μας να κάνουμε την Χαλκιδική τόπο φιλόξενο για τα άτομα με αναπηρία

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία μας καλεί σε συντονισμό δράσης με το αναπηρικό κίνημα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην περιοχή μας στη Χαλκιδική. Εκτός από τον μεγάλο οραματικό στόχο για την δημιουργία μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία χωρίς οικογένεια, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά για να θεραπευτούν προβλήματα και δυσκολίες που χρονίζουν.

Η σχολική στέγη στην ειδική εκπαίδευση του Νομού μας έχει μείνει αρκετά πίσω. Η πρόσβαση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες στις θεραπείες τους, όπως και για τους συνανθρώπους μας με κινητικές ανάγκες, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ από τότε που απαξιώθηκε το ΚΕΦΙΑΠ του Πολυγύρου. Η γραφειοκρατία για την πρόσβαση σε συντάξεις κι επιδόματα έχει επιδεινωθεί από την υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών. Η πρόσβαση στην υγεία έχει γίνει πιο πολύπλοκη λόγω της υποστελέχωσης των δομών υγείας και των δυσκολιών πρόσβασης σε αυτές. Η γηριατρική φροντίδα στην περιοχή μας, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής είναι τομείς κρίσιμοι οι οποίοι όμως δεν έχουν εμβαθύνει καθόλου. Η ενεργειακή φτώχεια κι η απουσία υποδομών προσβασιμότητας δημιουργούν ατελείωτες δυσκολίες στην καθημερινότητα.

Η ευκαιρία να δράσουμε είναι τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα πολιτικών προστασίας για την αναπηρία και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε την πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Να παλέψουμε για να γίνει η χειραφέτηση του αναπηρικού κινήματος πράξη».

Χάρης Μαμουλάκης: «Να αναδείξουμε τον αγώνα των ανάπηρων ατόμων για το αυτονόητο»

«Περισσότερα από 1.000.000 άτομα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας, με την 3η Δεκεμβρίου να αποτελεί την αφορμή για να αναδείξουμε τον αγώνα τους για το αυτονόητο: Ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες. Οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και να αγωνιστούμε για μια κοινωνία όπου όλοι είναι διαφορετικοί και όλοι είναι ίσοι. Ειδικά σήμερα, όπου οι συνθήκες φτωχοποίησης της κοινωνίας εξαιτίας της «ακρίβειας Μητσοτάκη» γίνονται πιο έντονες για τα ΑμεΑ, με την πολιτική που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. και στη μείωση των δαπανών για το προνοιακό κράτος, πλήττοντας ακόμα πιο έντονα τα ΑμεΑ. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ριζικά. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφείς και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 20% για όλους τους δικαιούχους, την επέκταση του θεσμού του προσωπικού βοηθού/φροντιστή, τη χορήγηση εργαλείων αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, κτλ) στους δικαιούχους χωρίς οικονομική επιβάρυνση, αλλά και την αύξηση των προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών ειδικής εκπαίδευσης. Η Πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πλευρό των ΑμεΑ. Έμπρακτα. Κι εμείς έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τις πιέσεις με κάθε διαθέσιμο τρόπο, μέχρι να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Aλ. Μεϊκόπουλος: «Έχουμε μόνο να κερδίσουμε από την ουσιαστική ένταξη των ατόμων ΑμεΑ σαν κοινωνία και σαν χώρα»

«Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Ημέρα ευαισθητοποίησης και διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων, που για χρόνια παραμένουν αιτήματα των ανθρώπων με αναπηρία για να ενταχθούν πραγματικά στην καθημερινή και συλλογική ζωή του τόπου. Συνάμα, μια ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να δούμε τι τελικά έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι βήματα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα.

Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Μένουν στη γειτονιά μας, περνούν από δίπλα μας στο δρόμο, κάθονται στο διπλανό τραπέζι. Αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα έχοντας υποστεί διακρίσεις, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά, και αποξένωση.

Για όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζεται να δίνουν καθημερινά μάχες προκειμένου να αντιπαλέψουν τα στερεότυπα, τη μη προσβασιμότητα και το αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον που δημιούργησαν η έλλειψη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και η μη ανάληψη πρωτοβουλιών που θα έχουν συνέπεια και συνέχεια στο χρόνο. Υπάρχει δρόμος ακόμα να διανυθεί για την επίτευξη της ορατότητας και της ουσιαστικής συμπερίληψης που θα βελτιώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Δρόμος που μπορεί να διανυθεί με ουσιαστικά, όχι επικοινωνιακά βήματα.

Ο χειμώνας αυτός με την ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους πλήττει τους ανάπηρους συμπολίτες μας, ενώ την ίδια στιγμή τα αναπηρικά επιδόματα παραμένουν «καθηλωμένα» στα ίδια ποσά από το 2011, παρότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. έβαλε στο επίκεντρο του προγράμματός του την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των πολιτών ΑμεΑ προτείνοντας την αύξηση στο αναπηρικό επίδομα κατά 20% και άλλες πρωτοβουλίες διευκόλυνσης της καθημερινότητας των ΑμεΑ, όπως ο προσωπικός φροντιστής ή βοηθός για 70.000 άτομα, εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.α.) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις, και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας τους με το Δημόσιο απλοποιώντας και μειώνοντας την περιττή γραφειοκρατία.

Σαν κοινωνία, σαν χώρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε από την ουσιαστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία εστιάζοντας, όχι στην αναπηρία, αλλά στις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής παραδίδοντας μαθήματα δύναμης και θάρρους».

Γιώτα Πούλου: Έχουμε χρέος να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με αναπηρία!

«Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία οφείλουμε να σταθούμε αυτοκριτικά ως Πολιτεία αλλά και ως πολίτες και να δούμε όσα πραγματικά στερούν την καθημερινή ποιότητα ζωής στους συνανθρώπους μας με αναπηρία!

Στις σημερινές συνθήκες φτωχοποίησης, είναι απαραίτητη η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 20%, η ουσιαστική στήριξη των οικογενειών τους με υποδομές, η καλύτερη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, οι εντατικοί έλεγχοι στις κλειστές δομές, η μείωση της γραφειοκρατίας για τις συντάξεις αναπηρίας, οι ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη κοινωνική ζωή!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που μειώνει είναι οι δαπάνες στο προνοιακό κράτος, ιδιωτικοποιεί τις προνοιακές δομές και επενδύει στις ανισότητες!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)