to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 03.12.2022

Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο στόχαστρο της ΕΥΠ και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών - Υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και ο πρώην προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών


Συνεχίζεται ο καταιγισμός αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, στο στόχαστρο της ΕΥΠ ήταν η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου αυξάνεται, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και o πρωθυπουργός επιμένει να μην εμφανίζεται στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που τίθενται.

Στο Documento που θα κυκλοφορήσει αύριο, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι εκτός από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθούσε υπηρεσιακά στελέχη και κορυφαίους εθνικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρεται, εκτός από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, στη λίστα των παρακολουθήσεων βρισκόταν επίσης και ο πρώην Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θ. Λάγιος!

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως δύο μόλις ημέρες αφότου κατατέθηκε προς επεξεργασία στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, το οποίο έχει καταγγελθεί από την ΑΔΑΕ και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επειδή δεν κινείται σε λογική πλήρους διαφάνειας, ειδικά από τη στιγμή που η ενημέρωση ενός θύματος υποκλοπής δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διατυπώσει βασικές ενστάσεις για το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 8/12, οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Η «απροσδιόριστη»-«ευρεία» έννοια της εθνικής ασφάλειας για την έγκριση άρσης του απορρήτου
  • Η διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο παρακολουθούμενος μπορεί να μάθει για την παρακολούθησή του μετά από τρία έτη.
  • Η διάταξη που προβλέπει ότι το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων, για λόγους εθνικής ασφάλειας, διαγράφεται από το σύστημα μετά την πάροδο 6 μηνών, από την παύση ισχύος της εισαγγελικής διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
  • Ο αποδυναμωμένος ρόλος που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο στην ΑΔΑΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των αποκαλύψεων της προηγούμενης βδομάδα ήταν ότι επίσης είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου (η οποία έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια την προκλήτική αναφορά ότι «θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αν έκρινε ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα) και ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης.

Εξηγήσεις από Μητσοτάκη και Βλάχου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που θέλουν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και τον πρώην προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, στέκεται η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Η σημερινή αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους επικεφαλής της εθνικής άμυνας της χώρας σοκάρει κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα και παραπέμπει στις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα ως προϊστάμενος της ΕΥΠ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Ήταν στα αλήθεια υπό παρακολούθηση οι αξιωματούχοι που έχουν ως αποκλειστικό έργο την άμυνα της χώρας έναντι ξένων επιβουλών; 

Και αν ναι ποιος ο εθνικός λόγος ;

Το ίδιο ξεκάθαρες απαντήσεις οφείλει να δώσει και η υπεύθυνη για την ΕΥΠ εισαγγελέας, κ. Βλάχου: Υπέγραψε διάταξη για την παρακολούθηση των επικεφαλής της Εθνικής μας Άμυνας ;

Και αν ναι, ποιος ο εθνικός λόγος ;

Η υπομονή του ελληνικού λαού έχει εξαντληθεί και απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα επιτρέψει η αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή να θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)